Zelf een camper douchebak maken: van polyester en glasvezels

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

In een camper telt iedere centimeter en hierdoor kan het soms nodig zijn om zelf een douchebak te maken in de door jou gewenste afmetingen.

In onze Mercedes Sprinter wilden wij de douche direct naast het bed plaatsen, alleen zat de wielkast een klein stukje in de weg. Door de douchebak zelf te maken konden we een kleine hoek om de wielkast heen maken. Daarnaast konden we de bak 70×55 cm groot maken, wat geen standaard maat is voor een douchebak.

Nu denk je misschien: “maar hoe maak ik dan zelf een douchebak in een camper?” Daar gaan we je in dit blog in 10 verschillende stappen mee helpen.

Een kleine spoiler: het was goedkoper en makkelijker dan wij van te voren dachten!

Ga je liever voor een standaard douchebak en of wil je weten hoe je de rest van de douche in een camper bouwt? Lees dan ons blog: “camper douche maken in 12 stappen.

Benodigdheden camper douchebak maken

De camper douchebak die wij gemaakt hebben en die we dus ook beschrijven in dit blog, is gemaakt van polyester lamineerhars. Na het toevoegen van een verharder wordt polyester lamineerhars hard en dit proces is onomkeerbaar. Het polyester kan dus niet meer gesmolten worden. Daarnaast rot en roest het niet. Hierdoor wordt het ook veel gebruikt bij het repareren van boten en/of het maken van zwembaden.

Om de bak zo stevig en slagvast mogelijk te maken combineren we de polyester hars met glasvezels. Dit wordt ook wel ‘lamineren’ genoemd.

Na het verharden is polyester al bijna waterdicht, maar om de douchebak 100% waterdicht te maken gebruiken we als laatste nog een topcoat.

Wij hebben het Polyester lamineerpakket + hulpmiddelen pakket Polyester van Polyestershoppen.nl gekocht. Dan heb je op het mondmasker en de houten bak na alles in huis.

Camper douchebak maken met polyester hars en glasvezels

Stappenplan ‘zelf een camper douchebak maken’

Zorg dat je al de benodigde producten klaar hebt staan en dat je vanaf stap 2 je mond masker op hebt en je handschoenen aan.

Stap 1: maak een houten bak in de gewenste afmetingen

Zoals eerder al benoemd hebben wij bij onze Mercedes Sprinter gekozen voor een douchebak van 70×55 cm. In deze bak hebben we een kleine hoek gemaakt, zodat deze om de wielkast heen kan.

Het grootste voordeel van zelf een douchebak maken in de camper is dat je zelf de afmetingen kunt bepalen, grote kans dat je vanwege deze reden ook op dit blog terecht bent gekomen. Wij hebben voor onze Mercedes Sprinter, wat een vrij smalle bestelbus is, gekozen voor een breedte maat van 55 cm. Dit is niet heel breed en in vergelijking met onze derde camper (een Fiat Ducato) scheelde dit 10 cm. In deze camper hadden we dus ook iets meer beweegruimte in de douche. Echter wilden we in de Sprinter een douche zonder dat we te veel ruimte in de rest van de camper op te offeren.

Wanneer je hebt besloten wat de afmetingen van de douchebak moeten zijn ga je eerst een bak maken waar je tegenaan kunt lamineren. Deze bak hebben wij van hout gemaakt, maar je kunt deze ook van XPS of een plastic plaat maken. Zolang deze bak maar loopvast is, want je moet er met je hele gewicht op kunnen staan.

Het nadeel van een houten bak is natuurlijk dat deze bij contact komt met water kan gaan schimmelen of wegrotten. Echter komt de polyester douchebak in deze houten bak en zal het hout dus nooit in contact met water komen. Toch hebben we voor de zekerheid ook de bak in houtmenie gezet.

De houten bak maken

Voor het maken van de houten bak hebben we 12mm Radiata underlayment gebruikt. De opstaande randen van de bak zitten vastgeschroefd en vastgelijmd voor een zo stevig mogelijke constructie. Vervolgens kun je de bak in de houtmenie zetten en de binnenste randen afkitten met polymeerkit.

Ook hebben we alvast het gat geboord voor de afvoer. Hier kun je gewoon overheen lamineren, zodra de hars op het eind hard is geworden kun je deze er weer uit boren of frezen.

Stap 2: hechtprimer aanbrengen

Zoals de naam al zegt zorgt de hechtprimer voor een betere hechting tussen het hout en de polyester lamineerhars. Je brengt deze primer aan met een vacht-/verfroller, net alsof je aan het verven bent. Vervolgens moet de primer 1 tot 2 uur drogen.

Let er wel op dat je na het aanbrengen van de hechtprimer binnen 12 uur moet starten met het aanbrengen van de polyester lamineerhars (stap 4).

Stap 3: voorbereiden polyester lamineerhars

In de mengbeker ga je nu de polyester lamineerhars mengen met verharder. Er staat aangegeven dat er tussen de 1,5% en 2,5% verharder toegevoegd moet worden, afhankelijk van de temperatuur waarin je werkt. Vandaar dat wij voor 2% verharder zijn gegaan. Is het buiten tussen de 23 en 30 graden (bijna nooit in Nederland dus), gebruik dan 1,5% verharder.

Voor een goede waterdichte afwerking ligt het harsverbruik gemiddeld op 1 kilogram per vierkante meter, dit geldt specifiek voor de glasvezelmat die wij gebruiken (450gr/m2 – 1 mm dikte).

Voor onze douchebak van 70×55 cm hebben wij 1 kilogram polyester lamineerhars met 20 gram verharder gemengd. Ondanks dat onze douchbak kleiner dan 1 vierkante meter is hebben we toch deze gehele hoeveelheid nodig gehad. Ons harsverbruik lag dus iets hoger dan aangegeven.

Roer het geheel even goed door met een mengspatel en giet het dan over in een rollerbak.

Stap 4: breng de 1e laag lamineerhars aan

Nu ga je de eerste laag polyester lamineerhars aanbrengen op de houten mal. Dit doe je met een verfkwast en vachtroller.

Stap 5: glasvezelmat scheuren en aanbrengen

Scheur de glasvezelmat in kleinere stukken, want dan is deze makkelijker te verwerken. Om je een idee te geven: de stukken die wij gebruikten waren niet groter dan (ongeveer) 15x15cm. We hebben geprobeerd grotere stukken aan te brengen, maar dan lijkt de hechting toch minder goed.

Kleine tip is ook om gelijk meerdere kleine stukken te scheuren en deze daarna pas aan te brengen. Bij het aanbrengen kwam er namelijk al snel lijm aan onze handschoenen en dan wordt het scheuren van de glasvezelmat steeds moeilijker.

Leg de stukken glasvezelmat op de aangebrachte polyester hars. Probeer de houten bak zo volledig mogelijk te bedekken met de glasvezels.

glasvezelmat aanbrengen
Glasvezelmat aanbrengen
Polyester lamineerhars aanbrengen
Polyester lamineerhars aanbrengen

Stap 6: polyester lamineerhars aanbrengen over de glasvezels

Nu ga je met de vachtroller polyester lamineerhars rollen over de glasvezels. Voor de moeilijke hoeken kun je een kwast gebruiken. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk geen witte plekken meer ziet. Regel: witte plekken hebben meer hars nodig.

Stap 7: rollen met de ontluchtingsroller

Rol nu met de metalen ontluchtingsroller over het geheel heen.

Hierdoor egaliseer je het oppervlakte en zorg je dat de glasvezelmat zich goed hecht met de ondergrond. Soms kan er namelijk lucht onder de stukken glasvezelmat blijven zitten.

Wanneer je klaar bent met de ontluchtingsroller, maak deze dan schoon met aceton. Zo kun je de roller eventueel nog een keer gebruiken.

Gebruik een ontluchtingsroller voor douchebak maken

Stap 8: tweede laag + 24 uur laten drogen

Zodra je de douchebak goed ontlucht hebt met de ontluchtingsroller kun je de tweede laag glasvezelmat en lamineerhars aanbrengen. Stap 5, 6 en 7 dus herhalen. Na de tweede laag moet het geheel minimaal 24 uur drogen en na 72 uur kun je deze pas belasten.

Na het drogen kun je er eventueel voor kiezen een derde laag aan te brengen. Wij hebben hiervoor een extra pot 1kg lamineerhars aangeschaft. Van de glasvezelmat hadden we nog ruim voldoende.

Stap 9: schuren van de douchebak

Nadat de hars droog en hard is geworden (24 uur), schuur je de bak met een schuurpapier korrel 60 op. Hiermee verwijder je eventuele oneffenheden. Zorg dat je bij het schuren niet je mond masker vergeet.

Stap 10: topcoat aanbrengen

De topcoat dient als extra beschermlaag van de polyester douchebak. Daarnaast heeft de topcoat een kleur en zorgt deze dus ook voor het uiterlijk van de douchebak. Zelf zijn wij voor de standaard RAL9010 kleur gegaan.

Meng de topcoat met 2% verharder in een mengbeker. Reken hierbij op 300-400 gram topcoat per vierkante meter. Gooi het mengsel over in een rollerbak.

Breng de topcoat aan met een verfroller en gebruik voor de moeilijke hoeken een kwast. Je hebt zo’n 20 minuten de tijd voordat de topcoat hard begint te worden. Na het drogen van de topcoat is de douchebak klaar.

Zelf een douchebak maken van polyester

Nu de douchebak af is kun je verder met het maken van jouw camper douche. Ook hier hebben wij een stappenplan voor geschreven. Deze kun je vinden via deze link.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy