Hoe kun je een lang en stevig camper bed maken, passend bij jouw wensen en de ruimte in je camper?
Voordat je kunt gaan bouwen moet je eerst bepalen wat voor bed je wilt in jouw camper. Een belangrijke keuze, want een bed neemt al snel een groot deel van het oppervlakte van je camper in beslag.
In onderdeel 1 van dit artikel behandelen we daarom de verschillende opties inclusief voor- en nadelen.
Zelf kiezen wij altijd voor een vast bed in de breedte. In onderdeel 2 leggen we daarom precies uit hoe je een vast camper bed kunt maken, zonder poten!
Inhoudsopgave:
Eisen camper bed: belastingdienst en RDW
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor het lagere campertarief van de belastingdienst moet jouw camper aan bepaalde eisen voldoen. De eis die de belastingdienst stelt is dat er slaapplaatsen voor minimaal 2 personen in de camper aanwezig moeten zijn. Deze slaapplekken mogen gevormd worden uit zitplaatsen, maar de bestuurders- en bijrijdersstoelen mogen hier niet bij gebruikt worden.
Wanneer je kiest voor 2 losse eenpersoonsbedden moeten deze bedden minimaal 180cm lang zijn en 60cm breed. Kies je voor 1 tweepersoonsbed dan moet dit bed minimaal 180cm lang zijn en 110cm breed.
Wil je niet voor het campertarief in aanmerking komen hoef je niet aan de eisen van de belastingdienst te voldoen. Wel moet je dan nog steeds voldoen aan de eis van de RDW. Deze eis is echter minder streng: “er moet een bed aanwezig zijn, eventueel te vormen uit de zitplaatsen”. De RDW stelt dus geen eisen over de afmetingen van dit bed.
De verschillende camper bed opties
1. Vast Bed
Wanneer je vaak met de camper op reis bent of zelfs in de camper woont, dan is een vast bed met een goed matras erg fijn. Om toch ruimte te besparen maken veel camperbouwers het bed in de breedte. Daar moet de bus wel genoeg breedte voor hebben, want de minimale eis van de belastingdienst is dat het bed minimaal 1.80 meter lang is. Een Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer hebben genoeg ruimte voor een bed in de breedte.
Je kunt bij deze bussen ook net als ons uitsparingen maken in de wand. Hierdoor kun je nog een langer bed plaatsen in de breedte. Door deze uitsparingen winnen we aan elke kant 7 cm en hebben we een matras van 1.93 meter in de Fiat Ducato. Hierover later in dit blog meer.
Mercedes Sprinter en Volkswagen Crafter bussen zijn smaller, waardoor je een bed van maximaal 1.82 meter in de breedte kunt maken. Eventueel kun je de camper wel verbreden met flares.
Voor- en nadelen vast bed
Voordelen:
- Goed matras
- Elke avond zonder ombouwen gelijk het bed in springen
- Grote garage met veel opbergruimte onder het bed
- Bed en zithoek zijn tegelijk beschikbaar. Dus 1 persoon kan slapen terwijl de ander in de zithoek zit.
Nadelen:
- Neemt veel ruimte in
2. Bedbank combinatie
Je kunt de bedbank als twee losse bankjes maken, in een U-vorm of als uitschuifbare bank. Deze laatste wordt vaak gebruikt in mini campers, zij plaatsen dan ook een tafel of meubelstuk aan één zijde van de camper.
Overdag bankjes met bijvoorbeeld een tafel in het midden. Die bij het slapengaan omgebouwd worden naar bed. De kussens van de bank passen precies zo naast elkaar dat ze een matras vormen.
Een bedbank is een slimme manier van omgaan met de ruimte. Vooral in kleine busjes is dit dus een mooie optie. Ook wanneer je met 4 personen in een camper wilt reizen is een bedbank een slimme keuze.
De bedbank komt dan ook vaak voor in campers. Toch horen wij regelmatig camperaars klagen over ”elke dag het bed ombouwen en opmaken”. Dit zijn dan vooral camperaars die voor langere tijd op reis zijn.
Voor- en nadelen bedbank
Voordelen:
- Beschikbare ruimte optimaal benutten
- Zitruimte voor veel personen
Nadelen:
- Elke dag 2 keer de bedbank ombouwen
- Geen garage, alleen opbergruimten onder de bankjes
- Matras bestaat uit meerdere delen
- Zitgedeelte alleen beschikbaar wanneer het bed omgebouwd is
3. Uitschuifbaar bed
Een uitschuifbaar bed lijkt veel op een vast bed, maar heeft als mogelijkheid kleiner te worden door in te schuiven. Zo maak je slim gebruik van de beschikbare ruimte. Het matras bestaat uit 2 delen of je kunt het opklappen doordat het flexibel is.
Een uitschuifbaar bed wordt vaak gemaakt wanneer het bed in de lengte van de camper geplaatst moet worden, bijvoorbeeld bij een Mercedes Sprinter of Volkswagen Crafter.
Je gaat slim om met de ruimte en het in en uitschuiven kost weinig tijd. Ook hoeft het bed niet elke dag opgemaakt te worden en heb je een fatsoenlijk matras. Dus wil je langere tijd op reis met de camper en heb je geen zin om het bed elke dag om te bouwen, maar heb je niet de ruimte voor een vast bed. Dan is het uitschuifbare bed misschien wel iets voor jou.
Voor- en nadelen uitschuifbaar bed
Voordelen:
- Goed matras uit 2 delen
- Slim omgaan met de beperkte ruimte
- Middelgrootte garage/opslag onder het bed
Nadelen:
- Zitgedeelte alleen toegankelijk wanneer het bed is ingeschoven
4. In hoogte verstelbaar bed
Met een in hoogte verstelbaar bed kun je eenvoudig wisselen tussen zitruimte en slaapruimte. Het bed verplaatst meestal met behulp van een motortje omhoog en omlaag. Het bed wordt tegen het plafond aan geplaatst wanneer je wilt zitten.
Dit type bed maakt zodoende optimaal gebruik van de ruimte en tegelijkertijd heb je een goed matras liggen. Ook kan de ruimte eronder gebruikt worden voor bedbank die omgebouwd kunnen worden naar bed of zitruimte. Zo kunnen er dus 4 personen in 1 gedeelte van de camper slapen.
Bussen vanaf H3 (hoogte 3) zullen een in hoogte verstelbaar bed kunnen hebben.
Als beginnend camper bouwer zullen we je een in hoogte verstelbaar bed niet aanraden. Dit komt omdat de bouw hiervan gewoonweg veel voeten in aarde heeft.
Voor- en nadelen in hoogte verstelbaar bed
Voordelen:
- Goed matras
- Optimaal gebruik maken van de ruimte
- Veel zitplaatsen onder het bed
- 4 slaapplaatsen mogelijk
- Niet elke dag het bed ombouwen/opmaken
Nadelen:
- Alleen opbergruimte onder de bankjes
Een vast camper bed maken in 5 stappen
In twee campers hebben wij een vast bed in de breedte van de bus gebouwd. In onze Fiat Ducato hebben we door de pop out vakken tussen de spanten zelfs een bed van 193cm lang.
We hebben het bed “zwevend” gebouwd, wat wil zeggen dat er geen poten onder zitten. Hierdoor hebben we 1 grote garage onder het bed.
In onderstaand stappenplan leggen we precies uit hoe je een stevig camper bed kunt maken in de breedte.
1. Steun bouwen in de wand
Een stevig frame voor je camper bed is essentieel wil je onbezorgd op je bed liggen. Daarbij wilt het oog natuurlijk ook wat en is het een mooie optie om de steunbalken te verwerken achter de wand.
Bij bestelbussen vind je in de lengte van de bus een dikke metalen spant. Op deze spant kun je het camper bed laten steunen. Belangrijk om deze spant te verstevigen, zodat deze draagkracht heeft voor het camper bed.
Als eerste bevestig je een lat van minimaal 16mm dik tegen de spant. Dit kun je doen door:
- Moertjes in het metaal te schieten met een blindklinkmoertang. Hiermee creëer je de sterkst mogelijke verbinding. Gebruik zoveel mogelijk de gaatjes die al in de spant zitten om een moer te plaatsen. Soms zal je wel eerst een gaatje moeten boren, behandel deze dan altijd met metaalverf. Een groot voordeel is dat je de gaatjes kunt behandelen voordat de moer erin gaat.
- De lat vast te schroeven. Boor eerst een gaatje voor met een kleinere maat dan je schroef. Gebruik een schroef van minimaal 3,5 mm. Behandel de schroeven aan de achterzijde met metaalverf. Nadeel is dat je het open metaal minder goed kunt behandelen wanneer de schroef er al in zit.
Vervolgens ga je deze lat verstevigen door balken of latten onder deze spant te bevestigen en op de grond te laten steunen. In de foto hierboven zie je dat we van de spant 1 solide basis maken.
2. Dwarsbalken bevestigen
Met dwarsbalken van 44mm bij 69mm kun je een stevig frame bouwen waarop je met een gerust hart kunt neerploffen. Sommige camper bouwers kiezen hier voor aluminium balken, dit is ook een goede keuze en waarschijnlijk ook erg mooi.
De dwarsbalken moeten ergens op steunen. Je kunt ze op de zojuist versterkte spant leggen. Of je kunt ze er aan de zijkant in hangen. Wij hebben gekozen voor de in de zijkant erin hangen. Omdat wij een hoogte L2 hebben willen we het bed niet te hoog maken.
Het frame voor de wanden heb ik in een eerder stadium gebouwd en deze bevinden zich precies aan de zijkant van het bed. Ik hoefde dus alleen een uitsparing te maken in deze verticale lat. Hierin plaatsen we de witte dwarsbalken van 44×69.
3. Uitsparing in de wand maken
Om het bed zo lang mogelijk te maken (in de breedte van de bus) hebben we uitsparingen gemaakt die achter de wanden vallen. Deze leveren ons ruim 14cm extra lengte op. Nu hebben we een bed van 193cm lang en maak je optimaal gebruik van de ruimte.
De uitsparing lijkt eigenlijk op een zijwaarts geplaatste bak. Achter deze bak kun je gewoon de spanten laten zitten. Zelf heb ik ze weggehaald en vervangen door houten spanten. Dit leverde ons maar 1 cm extra lengte op.
We hebben de metalen wand eerst beplakt met armaflex 19mm en ontdreuningsplaten. De bak zit vastgeschroefd en vastgelijmd op het houten frame die we hebben gemaakt voor de wanden.
4. Bedbodem maken
Op de dwarsbalken moet een bodem van het bed gemaakt worden. Anders zak je met het matras natuurlijk er zo doorheen. Je kunt een multiplex plaat van minimaal 12mm hiervoor gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je ventilatie gaten maakt in de plak. Zo blijft het matras lekker fris.
Wij hebben ervoor gekozen een lattenbodem te verzagen en op maat te maken. Een lattenbodem levert net iets meer comfort op en daar zeggen we geen nee tegen natuurlijk. Doordat we het bed maximaal naar achter hebben geplaatst is dat stuk nog even passen en meten.
Wij hebben twee lattenbodems van 70cm breed gekocht en op lengte gemaakt. Zo is het achterste deel maar 180 lang.
5. Matras op maat maken
Omdat het achterste deel van het matras een moeilijk hoek maakt moet het matras aangepast worden. Dit doe je met een schuimmatras.
Dit schuimmatras van Emma-sleep is de beste uit de consumentenbond en is helemaal gemaakt van (traag)schuim. Met een schuimzaag zaag je mooi de hoeken van het matras eraf. Helaas zijn deze zagen niet goedkoop en is het alternatief een een fijn kartelmes. Wees vooral geduldig en maak kleine stapjes tijdens het zagen zo gaat het matras niet scheuren.
Ikea Matras op maat
Wij hebben zelf een Ikea matras met ijzeren veren op maat gemaakt. Zolang je geen schuine hoeken wilt in het matras is het zeker mogelijk zo’n matras op maat te krijgen.
De breedte van onze camper bij het bed is 193cm en toevallig is de diameter van 1 veer in het matras, 8 cm. Het kwam dus goed uit, maar als het een paar centimeter had gescheeld dan hadden we alsnog 1 rij veren eruit gehaald.
Als eerst hebben we de hoes verwijdert. Dit doe je eenvoudig doordat er een rits aan 1 kant zit. Vervolgens zie je het schuimmatras met daaronder de veren.
Met een broodmes hebben we het schuim doorgezaagd en daarna met een schaar het stof doorgeknipt.
De veren zijn met elkaar verbonden middels een ijzeren draad, deze kun je doorknippen met een tang.
Nu het matras op maat is moet alleen nog de hoes op maat gemaakt worden. Als je een handige (schoon)moeder hebt dan kun je het wellicht aan haar overlaten. Zelf hebben we de hoes naar een kledingreparatie winkel gebracht. Het resultaat was fantastisch!
6 reacties
Bedankt voor je feedback Wim. Ik ga het aanpassen.
Heel veel plezier met je Fiat Scudo.
Als extra tip nog. Een elektrische broodmes is perfect voor het inkorten van een schuimmatras ( hoe kom je aan zon mes de kringloop, rommelmarkt, of je oma )
suc6 aangename site om te lezen
Ha Bas en Bianca,
Met veel plezier lees ik jullie blogs en we zijn zelf ook bezig met het bouwen van een camper.
Ik heb 2 vraagjes. De verticale zijspanten die je eruit gehaald hebt in 1 van de filmpjes, heb je die vervangen voor houten spanten zoals je beschrijft in het artikel? Is dat nodig om de stevigheid te behouden?
En welk matras van Ikea hebben jullie gebruikt?
Hi Yvette,
Ja de verticale spanten die alleen met lijm vastzitten hebben we verwijderd bij het bed. Hier hebben we houten minder diepe spantjes voor in de plaats gemaakt. Deze zijn niet voor de stevigheid van de constructie, maar om de bolling van het metaal te behouden. Maar ik zie ook genoeg camper bouwers deze spanten helemaal weglaten. Het matras weet ik niet en tijdens het aanpassen van de hoes is het labeltje verloren gegaan.
Mooi artikel, zelf heb ik (en velen met mij) een Ford Transit. Ook hier ga ik op de zelfde wijze het bed dwars plaatsen. Jammer dat je dit merk niet noemt, want velen vinden dit de meest optimale bus om een camper van te maken. Al blijft het natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Met een H3 kan ik wel de hoogte in, zodat ik een lekkere ruime garage heb.
Hi Michael in ons artikel over de beste bussen als camper komt de Ford Transit zeker terug.