Camper Bed Maken – Een 193cm bed in de breedte

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl

Hi, wij zijn Bas en Bianca!
We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Hoe kun je een lang en stevig camper bed maken, die past bij jouw wens en aansluit bij de ruimte in jouw camper?

In dit artikel leggen we precies uit hoe je zelf een camper bed kunt maken in 5 stappen. We laten zien welke opties er zijn en hoe wij zelf het camper bed hebben gemaakt. Daarbij laten we ook zien hoe wij het (Ikea) matras op maat hebben gekregen.

Voordat je begint met bouwen ga je een indeling maken van de camper. Nu is het ook belangrijk dat je bepaald wat voor een type camper bed je gaat maken. Wordt het een vast bed, een uitschuifbaar bed, een bedbank of een in hoogte verstelbaar bed. Komt het bed in de lengte van de bus of in de breedte? Er zijn talloze opties, maar waarschijnlijk is er maar 1 die jouw voorkeur heeft en past bij de ruimte van de bus.

Hieronder vind je al deze camper bed opties, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je deze maakt.

Camper Bed Opties

Op het internet vind je ontzettend veel verschillende camper bedden, de ene camper bouwer is nog vindingrijker dan de andere. Professionele camper bouwers zoals Westfalia en Hymer houden het meestal bij een vast bed of een bedbank combinatie. Deze bespreken we dan ook als eerst, maar we laten ook zeker de creatieve opties voorbij komen.

1. Bedbank Combinatie

Een traditionele indeling van de camper is met een bedbank combinatie. Overdag heb je twee bankjes met een tafel in het midden. Die bij het slapengaan omgebouwd wordt naar bed. De kussens van de bank passen precies zo naast elkaar dat ze een matras vormen.

De bedbank in welk type camper en situatie?

Een bedbank combinatie wordt veel gebruikt in campers en zie je dus ook veel terugkomen. Een bedbank is een slimme manier van omgaan met de ruimte. In smalle bussen zoals een Sprinter of Crafter waar het bed vrijwel in de lengte moet is dit type camper bed handig. Ook wanneer je met 4 personen in een camper wilt reizen is een bedbank een slimme optie.

Ook al komt de bedbank vaak voor in campers, toch hoor je ook vaak dat camperaars balen van dit type camper bed. En dit zijn dan vooral camperaars die voor langere tijd op reis zijn. Zij klagen allemaal over ”elke dag het bed ombouwen en opmaken”. In dit geval zou een uitschuif bed of een in hoogte verstelbaar bed, die ook slim omgaan met de beschikbare ruimte een betere optie zijn.

Voor- en nadelen bedbank

Voordelen:

 • Beschikbare ruimte optimaal benutten
 • Zitruimte voor veel personen

Nadelen:

 • Elke dag 2 keer de bedbank ombouwen
 • Geen garage, alleen opbergruimten onder de bankjes
 • Matras bestaat uit meerdere delen

Inspiratie bedbank combinaties

Je kunt de bedbank als twee losse bankjes maken, in een U-vorm en als uitschuifbare bank. Deze laatste wordt vaak gebruikt in mini campers, zij plaatsen dan ook een tafel of meubelstuk aan één zijde van de camper.

2. Vast Bed

Een vast bed is een populaire optie bij zelfbouw campers, maar ook bij professionele campers. Een vast bed neemt ruimte in beslag en helemaal wanneer het bed in de lengte gebouwd is. Daarom zie je de meeste vaste bedden in de breedte. Vooral professionele camper bouwers plaatsen een vast bed alleen in de breedte. Toch zijn er wel zelfbouw campers waarbij het vaste bed in de lengte ligt. En dat ligt hem vooral aan de voordelen die een vast bed met zich meebrengt.

Een vast bed in welk type camper en situatie?

Wanneer je vaak met de camper op reis bent of zelfs in de camper woont en werkt, dan is een vast bed met een goed matras een luxe. Om toch ruimte te besparen maken veel camperbouwers het bed in de breedte. Daar moet de bus wel genoeg breedte voor hebben, want de minimale eis van de rdw en de belastingdienst is dat het bed minimaal 1.80 meter lang is. Een Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer hebben genoeg ruimte voor een bed in de breedte.

Je kunt ook net zoals ons uitsparingen maken in de muur. Hierdoor kun je nog een langer bed plaatsen in de breedte. Door deze uitsparingen winnen we aan elke kant 7 cm en hebben we een matras van 1.93 meter in de Fiat Ducato. Lees onderin het blog er meer over.

Heb je een sprinter of een crafter en wil je alsnog het bed in de breedte? Dan kun je de camper verbreden met een uitbouwkap (flares).

Voor- en nadelen vast bed

Voordelen:

 • Goed matras
 • Elke avond zonder ombouwen gelijk het bed inspringen
 • Grote garage met veel opbergruimte onder het bed

Nadelen:

 • Minder mogelijkheden met de beschikbare ruimte

Inspiratie vast bed

3. Uitschuifbaar bed

Een uitschuifbaar bed lijkt veel op een vast bed, maar heeft als mogelijkheid kleiner te worden door in te schuiven. Zo maak je toch slim gebruik van de beschikbare ruimte. Het matras bestaat uit 2 delen of je kunt het opklappen doordat het flexibel is.

Een uitschuifbaar bed in welk type camper en situatie?

Een uitschuifbaar bed wordt vaak gemaakt wanneer het bed in de lengte van de camper geplaatst moet worden. Dus bij een Sprinter of Crafter o.i.d. Vanwege beperkte ruimte kiest men ervoor het bed in te schuiven om toch zo een zitgedeelte te creëren. Je gaat dus toch slim om met de ruimte en het in en uitschuiven kost weinig tijd. Ook hoeft het bed niet elke dag opgemaakt te worden. Dus wil je langere tijd op reis met de camper en heb je geen zin om het bed elke dag om te bouwen, maar heb je niet de ruimte voor een vast bed. Dan is het uitschuifbare bed misschien wel iets voor jou.

Voor- en nadelen uitschuifbaar bed

Voordelen:

 • Goed matras uit 2 delen
 • Slim omgaan met de beperkte ruimte
 • Middelgrootte garage/opslag onder het bed

Nadelen:

 • Zitgedeelte alleen toegankelijk wanneer het bed is ingeschoven

Inspiratie uitschuifbaar bed

4. In hoogte verstelbaar bed

Als beginnend camper bouwer zullen we je een in hoogte verstelbaar bed niet aanraden. Dit komt omdat de bouw hiervan gewoonweg veel voeten in aarde heeft. Een in hoogte verstelbaar bed is wel een fantastische manier om eenvoudig te wisselen tussen zitruimte en slaapruimte. Het bed verplaatst meestal met behulp van een motortje omhoog en omlaag. Het bed wordt dan tegen het plafond aan geplaatst wanneer je wilt zitten. Maar als jij genoeg hoogte hebt in de camper dan kan er ook op het bed gelegen en eronder gezeten worden.

Een in hoogte verstelbaar bed in welk type camper en situatie?

Een in hoogte verstelbaar bed is fantastisch als je veel in de camper zult reizen. Dit type bed maakt optimaal gebruikt van de ruimte en tegelijkertijd heb je een goed matras liggen. Ook kan de ruimte eronder gebruikt worden voor bedbank die omgebouwd kunnen worden naar bed of zitruimte. Zo kunnen er dus 4 personen in 1 gedeelte van de camper slapen. Bussen vanaf H3 (hoogte 3) zullen een in hoogte verstelbaar bed kunnen hebben.

Voor- en nadelen in hoogte verstelbaar bed

Voordelen:

 • Goed matras
 • Optimaal gebruik maken van de ruimte
 • Veel zitplaatsen onder het bed
 • 4 slaapplaatsen mogelijk
 • Niet elke dag het bed ombouwen/opmaken

Nadelen:

 • Alleen opbergruimte onder de bankjes

Inspiratie in hoogte verstelbaar bed

Een Camper Bed Maken in 5 stappen

In twee campers hebben we een vast bed in de breedte van de bus. In onze Fiat Ducato hebben we door de pop out vakken in de muur zelfs een bed van 193cm lang. Onder het bed hebben we 1 grote garage. De steun van het bed bevinden zich dus in de muur.

In dit stappenplan leggen we precies uit hoe je een stevig camper bed kunt maken in de breedte.

1. Steun maken in de muur

Een stevig frame voor je camper bed is essentieel wil je onbezorgd op je bed liggen. Daarbij wilt het oog natuurlijk ook wat en is het mooie optie om de steunbalken te verwerken achter de muur.

Zo is het belangrijk allereerst de muur voor te bereiden, zodat deze draagkracht heeft voor het camper bed.

Bij bestelbussen vind je in de lengte van de bus een dikke spant. Op deze spant kun je het camper bed laten steunen.

Belangrijk om deze spant dus te verstevigen.

Als eerste plaats je een lat van minimaal 16mm dik tegen de spant. Vervolgens ga je deze lat verstevigen door balken of latten onder deze spant te bevestigen en op de grond te laten steunen. In de foto hiernaast zie je dat we van de spant 1 solide basis maken.

camper bed bouwen in de muur

2. Frame bouwen

Met dwarsbalken van 44mm bij 69mm kun je een stevig frame bouwen waarop je met een gerust hart kunt neerploffen. Sommige camper bouwers kiezen hier voor aluminium balken, dit is ook een goede keuze en waarschijnlijk ook erg mooi.

De dwarsbalken moeten ergens op steunen. Je kunt ze op de zojuist versterkte spant leggen. Of je kunt ze er aan de zijkant in hangen. Wij hebben gekozen voor de in de zijkant erin hangen. Omdat wij een hoogte L2 hebben willen we het bed niet te hoog maken.

Het frame voor de wanden heb ik in een eerder stadium gebouwd en deze bevinden zich precies aan de zijkant van het bed. Ik hoefde dus alleen een uitsparing te maken in deze verticale lat. Hierin plaatsen we de witte dwarsbalken van 44×69.

3. Uitsparing in de muur maken

Om het bed zo lang mogelijk in de breedte te hebben moet je optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. Zo hebben we uitsparingen gemaakt in de muur die ons meer dan 14cm extra lengte opleveren. Nu hebben we een bed van 193cm lang.

De uitsparing lijkt op een zijwaarts geplaatste bak die we in de muur hebben geplaatst. Achter deze muur kun je gewoon de spanten laten zitten.

Zelf heb ik ze weggehaald en vervangen door houten spanten. Dit leverde ons maar 1 cm extra lengte op.

We hebben de metalen wand eerst beplakt met armaflex 19mm en ontdreuningsplaten. De bak zit vastgeschroefd en vastgelijmd op het houten frame die we hebben gemaakt voor de wanden.

uitsparingen camper bed

4. Bedbodem/Lattenbodem maken

Op de dwarsbalken moet een bodem van het bed gemaakt worden. Anders zak je met het matras natuurlijk er zo doorheen. Je kunt een multiplex plaat van minimaal 12mm hiervoor gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je ventilatie gaten maakt in de plak. Zo blijft het matras lekker fris.

Wij hebben ervoor gekozen een lattenbodem te verzagen en op maat te maken. Een lattenbodem levert net iets meer comfort op en daar zeggen we geen nee tegen natuurlijk. Doordat we het bed maximaal naar achter hebben geplaatst is dat stuk nog even passen en meten.

Wij hebben twee lattenbodems van 70cm breed gekocht en op lengte gemaakt. Zo is het achterste deel maar 180 lang.

5. Matras op maat maken.

Omdat het achterste deel van het matras een moeilijk hoek maakt moet het matras aangepast worden. Dit doe je met een schuimmatras.

Dit schuimmatras van Emma-sleep is de beste uit de consumentenbond en is helemaal gemaakt van (traag)schuim. Met een schuimzaag zaag je mooi de hoeken van het matras eraf. Helaas zijn deze zagen niet goedkoop en is het alternatief een een fijn kartelmes. Wees vooral geduldig en maak kleine stapjes tijdens het zagen zo gaat het matras niet scheuren.

ikea matras op maat

Ikea Matras op maat

Wij hebben zelf een Ikea matras met ijzeren veren op maat gemaakt. Zolang je geen schuine hoeken wilt in het matras is het zeker mogelijk zo’n matras op maat te krijgen.

De breedte van onze camper bij het bed is 193cm en toevallig is de diameter van 1 veer in het matras, 8 cm. Het kwam dus goed uit, maar als het een paar centimeter had gescheeld dan hadden we alsnog 1 rij veren eruit gehaald.

Als eerst hebben we de hoes verwijdert. Dit doe je eenvoudig doordat er een rits aan 1 kant zit. Vervolgens zie je het schuimmatras met daaronder de veren.

Met een broodmes hebben we het schuim doorgezaagd en daarna met een schaar het stof doorgeknipt.

De veren zijn met elkaar verbonden middels een ijzeren draad, deze kun je doorknippen met een tang.

camper bed ikea matras op maat

Nu het matras op maat is moet alleen nog de hoes op maat gemaakt worden. Als je een handige (schoon)moeder hebt dan kun je het wellicht aan haar overlaten. Zelf hebben we de hoes naar een kledingreparatie winkel gebracht. En het resultaat was fantastisch!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

7 reacties

 1. Ik heb zelf ook een Fiat Scudo L2H1 omgebouwd en werkelijk alles zelf gedaan, geweldige klus, waar ik ongeveer 600 uur aan heb besteed. Nu bijna klaar en ik kan niet wachten om op pad te gaan.. schreef:

  Het zijn geen muren maar wanden.
  Verder alle respect voor jullie werk.

  Groet Wim

 2. Als extra tip nog. Een elektrische broodmes is perfect voor het inkorten van een schuimmatras ( hoe kom je aan zon mes de kringloop, rommelmarkt, of je oma )

  suc6 aangename site om te lezen

 3. Ha Bas en Bianca,
  Met veel plezier lees ik jullie blogs en we zijn zelf ook bezig met het bouwen van een camper.
  Ik heb 2 vraagjes. De verticale zijspanten die je eruit gehaald hebt in 1 van de filmpjes, heb je die vervangen voor houten spanten zoals je beschrijft in het artikel? Is dat nodig om de stevigheid te behouden?
  En welk matras van Ikea hebben jullie gebruikt?

  1. Hi Yvette,

   Ja de verticale spanten die alleen met lijm vastzitten hebben we verwijderd bij het bed. Hier hebben we houten minder diepe spantjes voor in de plaats gemaakt. Deze zijn niet voor de stevigheid van de constructie, maar om de bolling van het metaal te behouden. Maar ik zie ook genoeg camper bouwers deze spanten helemaal weglaten. Het matras weet ik niet en tijdens het aanpassen van de hoes is het labeltje verloren gegaan.

 4. Mooi artikel, zelf heb ik (en velen met mij) een Ford Transit. Ook hier ga ik op de zelfde wijze het bed dwars plaatsen. Jammer dat je dit merk niet noemt, want velen vinden dit de meest optimale bus om een camper van te maken. Al blijft het natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Met een H3 kan ik wel de hoogte in, zodat ik een lekkere ruime garage heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy