Elektra schema camper 4: Victron

Dit elektra schema hebben we ontwikkeld met alleen onderdelen van Victron Energy. Victron is de marktleider voor elektrische apparatuur in campers, caravans, boten en nog veel meer. Alle Victron apparaten in dit schema zijn Smart, dus je kunt deze koppelen met je telefoon en de gratis Victron Connect app.

Dit elektra schema is in elke camper in te bouwen. De Orion Tr Smart is geschikt voor elke milieu klasse.

De Victron Lithium huishoudaccu is te vervangen voor Victron AGM accu’s. Alle laadregelaars zijn geschikt voor beide type accu’s.

In dit schema vind je (net als in de andere schema’s) 2 zonnepanelen van 150Wp elk met een Victron bluetooth laadregelaar 100 | 20. De grootte en hoeveelheid zonnepanelen kun je aanpassen. Kies de gewenste zonnepanelen in deze calculator en bereken eenvoudig welke laadregelaar je nodig hebt.

De Victron Multiplus 12/500/20 omvormer/lader voorziet de camper van 230 volt via de huishoudaccu’s wanneer niet aangesloten aan walstroom. Wanneer de camper wel aangesloten staat op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen en de omschakelautomaat zorgt ervoor dat 230 volt stopcontacten gebruikt kunnen worden via de elektriciteit van de walstroom.

Optioneel: De Cerbo GX i.c.m. de GX Touch geeft een handig overzicht van het stroomnetwerk in jouw camper. Ook kun je zo eenvoudig instellingen veranderen van elk Victron apparaat. Deze apparaten zijn niet noodzakelijk en het is ook mogelijk de status in te zien en de instellingen te beheren via je telefoon.

Overzicht Elektra schema 4:

 • 12 volt elektra systeem
 • Zonnepanelen: Victron MPPT Smart Solar
 • Dynamo: Victron Orion Tr-Smart DC DC charger
 • Walstroom: Victron Multiplus
 • Omvormer: Victron Mulitiplus
 • Huishoudaccu: Victron Lithium

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Wil jij een onderdeel vervangen voor een ander. Bijvoorbeeld een grotere of kleinere omvormer lader en ben je benieuwd of dit effect heeft op het schema? Stel je vraag hieronder.

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

 1. Hallo, ik heb jullie artikel gelezen en ben benieuwd of ik dit ook kan gebruiken voor een systeem in een caravan. Moet ik hiervoor het gedeelte met de dynamo overslaan. Ik laad de accu’s op met zonnepanelen, walstroom of tijdens verplaatsen wanneer de caravan via de 13 polige stekker is verbonden aan de auto met dynamo. Ik wil graag je schema gebruiken als leidraad voor onze caravan. Ik hoor graag je advies.
  Groet,
  Marcel

  1. Hoi Marcel,

   Ja dat klopt wat je zegt. Dit elektra schema is ook te gebruiken voor een caravan als je het onderdeel van de dynamo eruit haalt. Als je nog vragen hebt stel ze gerust.

   Groet,

   Bas

 2. Dank voor je antwoord, Bas
  Met welke app/prog is de tekening gemaakt? Ik heb inmiddels diverse van dat soort tekeningen voorbij zien komen en was benieuwd waar deze in ontworpen waren.
  Grt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy