Elektra schema camper 4: Victron

Dit elektra schema hebben we ontwikkeld met alleen onderdelen van Victron Energy. Victron is de marktleider voor elektrische apparatuur in campers, caravans, boten en nog veel meer. Alle Victron apparaten in dit schema zijn Smart, dus je kunt deze koppelen met je telefoon en de gratis Victron Connect app.

Dit elektra schema is in elke camper in te bouwen. De Orion Tr Smart is geschikt voor elke milieu klasse.

De Victron Lithium huishoudaccu is te vervangen voor Victron AGM accu’s. Alle laadregelaars zijn geschikt voor beide type accu’s.

In dit schema vind je (net als in de andere schema’s) 2 zonnepanelen van 150Wp elk met een Victron bluetooth laadregelaar 100 | 20. De grootte en hoeveelheid zonnepanelen kun je aanpassen. We hebben verschillende zonnepaneel sets samengesteld waaruit je kunt kiezen, zo kun je zelf de grootte afstemmen op jouw elektrische apparaten.

De Victron Multiplus 12/500/20 omvormer/lader voorziet de camper van 230 volt via de huishoudaccu’s wanneer niet aangesloten aan walstroom. Wanneer de camper wel aangesloten staat op walstroom wordt de huishoudaccu opgeladen en de omschakelautomaat zorgt ervoor dat 230 volt stopcontacten gebruikt kunnen worden via de elektriciteit van de walstroom. De Multiplus en dus de 230 volt stopcontacten zijn geaard, dit gebeurd via de CEE stekker en in off grid gebruik via de aardedraad van de Multiplus.

Optioneel: De Cerbo GX i.c.m. de GX Touch geeft een handig overzicht van het stroomnetwerk in jouw camper. Ook kun je zo eenvoudig instellingen veranderen van elk Victron apparaat. Deze apparaten zijn niet noodzakelijk en het is ook mogelijk de status in te zien en de instellingen te beheren via je telefoon.

Overzicht Elektra schema 4:

 • 12 volt elektra systeem
 • Zonnepanelen: Victron MPPT Smart Solar
 • Dynamo: Victron Orion Tr-Smart DC DC charger
 • Walstroom: Victron Multiplus
 • Omvormer: Victron Mulitiplus
 • Huishoudaccu: Victron Lithium

Elektra schema onderdelenlijst

Alle onderdelen uit het elektra schema vind je hieronder terug.

Update: Op verzoek is de Smart Battery Protect toegevoegd aan dit elektra schema. Dit apparaat ontkoppeld de huishoudaccu van niet essentiële verbruikers voordat de accu helemaal leeg is. Dit om schade hieraan te voorkomen. In onze ogen een goede toevoeging aan dit schema, maar de Victron Smartshunt heeft ook een optie om een alarm af te laten gaan bij een te lage accustatus. Echter moet je dan zelf de verbruikers uitschakelen om schade te voorkomen.


Blij met dit gratis elektraschema? We waarderen het enorm als je jouw bestelling wilt doen via bovenstaande artikelen en of ons wilt trakteren op een kopje koffie. Zo kunnen we deze elektra schema’s en alle andere informatie over camper bouwen gratis blijven leveren. Alvast bedankt 🙂

Voor meer informatie over de zonnepanelen, dynamo, walstroom en de elektrakast verwijzen we je graag terug naar ons hoofdartikel met elektraschema 1: camper elektra aanleggen in 6 stappen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je de elektra in praktijk aanlegt.

Er zijn veel verschillende variaties mogelijk op dit elektra schema, gebruik het dan ook als leidraad. Je kunt altijd aanpassingen en of toevoegingen doen. Uiteraard heeft dit wel effect op het schema en zijn onderdelen.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

8 reacties

 1. Hallo, ik heb jullie artikel gelezen en ben benieuwd of ik dit ook kan gebruiken voor een systeem in een caravan. Moet ik hiervoor het gedeelte met de dynamo overslaan. Ik laad de accu’s op met zonnepanelen, walstroom of tijdens verplaatsen wanneer de caravan via de 13 polige stekker is verbonden aan de auto met dynamo. Ik wil graag je schema gebruiken als leidraad voor onze caravan. Ik hoor graag je advies.
  Groet,
  Marcel

  1. Hoi Marcel,

   Ja dat klopt wat je zegt. Dit elektra schema is ook te gebruiken voor een caravan als je het onderdeel van de dynamo eruit haalt. Als je nog vragen hebt stel ze gerust.

   Groet,

   Bas

 2. Dank voor je antwoord, Bas
  Met welke app/prog is de tekening gemaakt? Ik heb inmiddels diverse van dat soort tekeningen voorbij zien komen en was benieuwd waar deze in ontworpen waren.
  Grt

 3. Geen aardlekautomaat na de output van de multiplus? Lifpo4 zonder in interne en zonder de externe BMS? Waarom die Orin niet dicht bij de huishoudaccu plaatsen? Waarom mist de zekering aan bus bar zijde naar de orin? Is dit allemaal niet vragen om problemen?

  1. Hoi Karel, volgens mij heb je niet helemaal goed gekeken. Er zitten twee zekeringen bij de Orion. 1 vanaf de startaccu en 1 vanaf de busbar. De orion zo dicht mogelijk bij de huishoudaccu plaatsen is een goede keuze. Dit beschrijven we ook zo in ons hoofdartikel elektra aanleggen. Echter is het voor veel mensen niet mogelijk deze dicht bij elkaar te plaatsen. Vandaar dat we een lengte van 5m hebben aangehouden in dit schema, omdat in de praktijk deze lengte wat vaker voorkomt.
   De Victron Smartshunt heeft net als de BMS een alarm functie. Bij deze alarmfunctie is een handmatige actie wel vereist als de accustatus te laag wordt. De BMS heeft een aantal extra eigenschappen en stond alleen in de onderdelenlijst en heb ik voor het gemak nu ook in het schema geplaatst. Wij plaatsen inderdaad geen aardlekautomaat na de output van een omvormer. Wel doen we dit ervoor. Je mag dit erna plaatsen. Als je naar de zeer uitgebreide Victron Elektraschema’s kijkt dan doen zij dit altijd wel om de omvormer te beschermen. Echter zit er in de omvormer zelf ook een zekering en vandaar dat wij dit niet doen. Het schema is voor iedereen aan te passen naar eigen wens. We hebben het ontwikkeld naar eigen ervaring en hebben we met de grootst mogelijke zorg geschreven. Voor vragen of aanpassingen mag je ons altijd mailen of hieronder nog een bericht plaatsen.

 4. Hallo!
  Wat een super interssante site hebben jullie! Ik ben met een Magirus bus uit 1952 aan het ombouwen naar camper 🙂
  Daarvoor ga ik zeker gebruik maken van een electrisch schema van jullie! Die van de Victron no.4 Nu kan ik het schema niet goed lezen als ik dat uitprint. Hebben jullie toevallig nog een scherpere versie? en wat is deBMS in het schema? Ik kan die zo niet vinden bij Victron ..
  Een tientje koffie geld is reeds jullie kant op!
  alvast bedankt voor jullie antwoord. gr, Vincent

  1. Hoi Vincent, dankjewel! Alle producten zijn onderin de beschrijving te vinden. Ik zal je even een mailtje sturen met een grotere resolutie.

   Groetjes Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy