6 Beste accumonitoren voor de camper accu in 2024

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een accumonitor om de status van de huishoudaccu in de camper te zien is één van de simpelste en beste toevoegingen die je kunt doen. Alle elektrische apparaten in de camper vertrouwen op stroom vanuit de huishoudaccu en daarom is het belangrijk de staat hiervan in de gaten te kunnen houden.

Daarbij is een elektrasysteem in de camper met accumonitor is veiliger, de accu’s gaan langer mee en je kunt het meeste uit elke bestemming halen.

In dit artikel bespreken we de 6 beste accumonitoren voor in de camper. Ondanks dat deze, van beste naar minste staan, zijn alle monitoren geschikt. De ene monitor levert meer informatie dan de ander en classificeren we daarom als beter, maar wellicht heb je een vrij eenvoudig elektrasysteem en kun je met een mindere accumonitor ook prima uit de voeten. We leggen het hieronder allemaal uit.

Wat is een accumonitor?

Een aangesloten accumonitor leest de huidige hoeveelheid stroom van een accu af. Althans dat is waar de meeste mensen het voor gebruiken, maar een accumonitor kan nog veel meer. Een accumonitor verzameld ook informatie over de accuspanning, stroomverbruik, geschatte tijd tot lege accu, huidige stroomverbruik, accutemperatuur en nog meer.

Hoe werkt een accumonitor?

Er zijn twee verschillende soorten accumonitoren, via een voltmeter en een shuntmeter. De meest simpele van de twee is de voltmeter. Deze meet de spanning van de accu door verbonden te zijn met de plus- en minpool. Je kunt hierbij enkel de huidige spanning aflezen van de accu waarna je een schatting kunt doen van de huidige hoeveelheid stroom.

Een voltmeter is geen ideaal apparaat als accumonitor omdat de spanning van de accu alleen accuraat is als er geen verbruikers of laders zijn aangesloten. Als 1 van de twee gebeurd is de spanning compleet anders dan in rust. Het enige voordeel is zijn prijs. Onderin dit blog vind je hoe je deze kunt gebruiken wil je toch voor een voltmeter kiezen.

Een shuntmeter is veel accurater en dus een betere optie als accumonitor. De shunt wordt direct na de minpool geplaatst zodat alle stroom dat naar binnen en naar buiten gaat gemeten wordt. De shunt leest af hoeveel stroom (ampères) er nog in de accu zit en de accumonitor rekent dit om naar percentages. Daarbij verzameld de shunt en de accumonitor informatie zoals accuspanning, geschatte tijd tot lege accu en nog veel meer.

accumonitor camper

Waarom heb je een accumonitor nodig?

De belangrijkste reden dat je een accumonitor nodig hebt in je camper, caravan of boot is omdat je zo de hoeveelheid stroom dat nog in je huishoudaccu zit kunt aflezen. Maar een andere belangrijke reden is dat je ook het behoudt van de accu kunt waarborgen.

Om ervoor te zorgen dat je jarenlang plezier hebt van je huishoudaccu’s wil je deze niet te diep ontladen. Zo kun je loodzuur gebaseerde accu’s normaal gesproken niet verder ontladen dan 50 procent. Als je hier overheen gaat beschadig je de accu en verkort je zijn levensduur. Lithiumaccu’s mogen een stuk dieper ontladen worden tot wel 95 procent. Maar wat deze accu’s allemaal gemeen hebben is dat hoe dieper je ze ontlaad des te korter ze meegaan. Voor de beste levensduur ontlaad je een accu niet verder dan 80 procent.

Zo kun je dus met de accumonitor meten hoeveel stroom een apparaat in je camper verbruikt en weet je of dit een zware belasting is op de accu. Wanneer bijvoorbeeld jouw loodzuur accu voor bijna 50 procent ontladen is weet je dat je dit apparaat niet moet aanzetten. En weet je ook als je de volgende dag niet kunt opladen via de zonnepanelen of de dynamo dat je naar een walstroompunt moet.

Beste accumonitoren voor in de camper of caravan

Alle accumonitoren voor een huishoudaccu in een camper, caravan of boot moeten minimaal de basis eigenschappen weergeven zoals: accuspanning, stroom, vermogen, verbruikte ampère-uren en laadstatus. Maar een aantal accumonitoren in deze lijst kunnen nog meer zoals temperatuur meten, een tweede accu, middelpunt spanning, geluid en visuele alarmering en automatisch afsluiting van elektrische apparaten.

1. Victron BMV series

Veruit de populairste accumonitor in een camper, caravan of boot is één van de Victron BMV monitoren. Deze zeer precieze accumonitor is betrouwbaar, goed betaalbaar en levert een aantal extra mogelijkheden waardoor die nog steeds de beste accumonitor in 2024 is.

De BMV 700 is het standaard model en meet de accuspanning, stroom, vermogen, verbruikte ampère-uren en laadstatus. Deze informatie wordt gebruikt om een schatting te maken van de resterende tijd tot een lege accu. Daarbij kan er een alarm worden ingesteld als de accustatus kritiek laag komt. Ook beschik je over een programmeerbaar relais om niet-kritische belastingen uit te schakelen of om een generator aan te laten schieten.

De BMV 702 kan alles wat de 700 kan met als toevoeging dat deze een tweede accu kan meten. Zo kan er bewaking van het middelpunt spanning of temperatuurmeting uitgevoerd worden. Handig als je meerdere accu’s aan elkaar gaat schakelen.

De BMV 712 Smart kan alles wat de 700 en 702 kan met als toevoeging dat deze te koppelen is via bluetooth aan je telefoon. Zo kun je dus alle waardes ook aflezen op je telefoon. Maar het grootste voordeel van de van deze bluetooth optie is dat je geen smartdongle meer nodig hebt om de geavanceerde instellingen aan te passen. Dit maakt de BMV 712 eigenlijk de beste en relatief gezien de goedkoopste optie uit dit rijtje.

2. Victron SmartShunt

Onze persoonlijke favoriet voor onze campers is de Victron SmartShunt accumonitor. Deze alles-in-1 accumonitor is het meest eenvoudig te installeren, de prijs is laag voor wat je allemaal krijgt en via bluetooth gebruik je jouw telefoon als beeldscherm. Je hoeft dus geen plek in de camper te reserveren en geen kabels te trekken om het beeldscherm te plaatsen.

De accumonitor bevat net zoals de BMV modellen een krachtige microprocessor om zo nauwkeurige meting te doen welke worden omgezet tot precieze waardes.

De Victron SmartShunt meet de accuspanning, stroom, vermogen, verbruikte ampère-uren en laadstatus. Met deze informatie rekent die de tijd totdat de accu (bij het huidige verbruik) ontladen is. Ook kun je een visueel en hoorbaar alarm laten afgaan bij onder en overspanning en/of een te diep ontladen accu. Daarbij kun je dit alarm programmeren, zodat er een een generator aan zal schieten indein gewenst.

Ondanks dat je geen beeldscherm nodig hebt kun je de SmartShunt wel gebruiken om bijvoorbeeld de Color Control GX of de Cerbo GX i.c.m. de GX Touch aan te sluiten. Dit kan tevens ook gedaan worden met de BMV 700 modellen.

victron shunt bluetooth

3. Mastervolt Battman Pro

De Battman Pro is een accumonitor van het merk Mastervolt. Deze meet de accuspanning, stroom, vermogen, verbruikte ampère-uren, laadstatus en geeft een indicatie wanneer de accu leeg is. Allemaal uitstekende functionaliteiten die op een mooi compact beeldscherm weergeven worden. Naast deze accumonitor is er ook een Battman Lite welke alleen de de accuspanning en stroom in percentage weergeeft.

4. Victron Lynx shunt

De lynx shunt is zeer krachtig en kan tot wel 1000A stroom aan. Het is speciaal ontworpen om in combinatie met de Victron Lynx modules te werken. Het zou onlogisch zijn om de Victron lynx shunt aan te schaffen zonder dat je gebruikt maakt van de Lynx Power in, Lynx Distributor of de Lynx Smart BMS.

5. DollaTek accumonitor

Dit B-merk accumonitor past perfect bij accusystemen tot 100A. De Dollatek accumonitor is een goedkope monitor die precies doet wat er staat. De accuspanning, stroom en vermogen wordt gemeten. De huidige hoeveelheid stroom wordt weergegeven in percentage.

6. Ketotek accumonitor

In onze eerste camper hadden we de Ketotek accumonitor. Deze accumonitor meet spanning, stroom, energie en actief vermogen/verbruik. Het digitale beeldscherm is vrij eenvoudig, alle waardes worden weergeven in getallen en je kunt dus pas na wat uitreken werk achterhalen hoe vol de accu zit. Dit doe je aan de hand van de spanning in rust. Niet het meest ideale systeem, maar wel goedkoop. Deze accumonitor raden we niet aan i.c.m. een lithiumaccu.

Conclusie

Een camper is in principe een huis op wielen en net zoals thuis is elektriciteit onmisbaar. Een huishoudaccu die wordt uitgelezen door een shunt accumonitor is van essentieel belang om zeker te zijn van stroom. Onomkeerbare schade aanrichten aan je huishoudaccu is te voorkomen met goedkope en duurdere accumonitoren.

  • Als je budget krap is en je hebt een klein elektrasysteem tot 100A dan kun je voor het B-merk DollaTek of KetoTek accumonitor gaan. De functionaliteiten zijn beperkt, maar de belangrijkste zijn aanwezig.
  • De Victron BMV 712 is het meest populair. Je hebt een beeldscherm in de camper en je kunt ook via bluetooth je telefoon koppelen. Alle belangrijke functies worden gemeten: de accuspanning, stroom, vermogen, verbruikte ampère-uren en laadstatus. Daarbij krijg je nog een aantal vrij geavanceerde mogelijkheden.
  • Best Buy: De Victron SmartShunt is relatief gezien het goedkoopst. Je krijgt alle basis en geavanceerde functionaliteiten net zoals de BMV modellen, maar dan zonder beeldscherm. Je telefoon werkt als het beeldscherm, omdat je deze via bluetooth kunt koppelen aan de SmartShunt.

Voltmeter als accumonitor

Als jouw budget voor een accumonitor in de camper krap is dan kun je overwegen een volt accumonitor aan te schaffen. Deze zijn goedkoop, maar lezen slechts de spanning van de accu af. Het is belangrijk om deze spanning alleen af te lezen wanneer er geen verbruikers of laders zijn aangesloten, dus in rust. Alleen dan kun je en goede schatting maken. Zo een voltmeter kun je waarschijnlijk voor onder de 10 euro verkrijgen, maar je doet er waarschijnlijk goed aan een usb telefoonlader met voltmeter aan te schaffen. Zo kun je je telefoon opladen en ook de spanning aflezen in 1. Deze apparaten kosten maar een een kleintje meer. Met onderstaande tabel kun je na het aflezen van de spanning een schatting maken van hoe vol de accu zit in percentage.

accumonitor voltmeter spanning percentage

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy