Veelgestelde vragen over Vanlife

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Via YouTube, Instagram en e-mail ontvangen wij dagelijks veel vragen omtrent vanlife. In dit blog geven wij eerlijk antwoord op de 10 vragen die wij het vaakst gesteld krijgen.

Wanneer je aan het begin van jouw vanlife avontuur staat kunnen de antwoorden op deze vragen je op weg helpen.

1. Mag je overal wildkamperen en hoe vinden jullie slaapplekken?

In Noorwegen, Zweden, Finland, Albanië en Turkije is wildkamperen legaal. In de meeste andere Europese landen helaas niet. Wel zijn er door heel Europa aangewezen plekken waar je legaal en gratis mag staan zolang je zelfvoorzienend bent. Vaak hebben deze plekken zelfs voorzieningen zoals stroom en een toilet. Vooral Frankrijk heeft veel van dit soort plekken.

Verder zijn er ook een hoop landen waar wildkamperen gedoogd wordt, zolang je je kamp niet te groot maakt, je geen overlast veroorzaakt, je niet naast toeristische hoogtepunten gaat staan en niet bij een verboden te kamperen bord.

Wij vinden onze kampeerplekken vooral via de apps ‘park4night‘ en ‘iOverlander‘.

2. Wat zijn jullie favoriete landen om te kamperen in Europa?

Turkije

Turkije is zonder twijfel onze favoriete kampeerbestemming. Waarom?

 • Wildkamperen is toegestaan in Turkije. Tijdens de 3 maanden die wij in Turkije doorbrachten hebben wij op de mooiste plekken direct aan het strand en midden in de bergen gestaan. Met wildkamperen in Cappadocië als hoogtepunt.
 • Overal zijn waterpunten te vinden om je tank bij te vullen.
 • De bevolking is enorm vriendelijk.
 • Het is 1 van de goedkoopste landen die wij ooit bezocht hebben.
 • De natuur is enorm veelzijdig. Van besneeuwde bergtoppen tot semi-woestijn valleien. Lees hier wat wij de 15 mooiste plekken in de natuur van Turkije vonden.

Noorwegen

Wildkamperen in Noorwegen is legaal en de bergen zijn hier waanzinnig ruig. Voor ons is dit de ideale combinatie.

Nadeel van Noorwegen is wel dat dit een vrij duur land is. Maar elke avond gratis overnachten en vrij veel boodschappen vanuit Nederland meenemen drukt te kosten.

Zoals jullie misschien wel weten houden wij onwijs van hiken. Lees hier welke 8 wandeltochten in Noorwegen wij het meest spectaculair vonden.

Griekenland

Griekenland is dé kampeerbestemming wanneer je van het strand houdt. Je kunt hier namelijk direct aan het strand staan!

Wildkamperen is officieel niet legaal in Griekenland, maar wordt op de veel plekken getolereerd. Tijdens onze 6 weken wildkamperen in Griekenland hebben wij nooit problemen gehad. Wat de 14 mooiste plekken waren waar wij stonden? Lees het in ons blog: ‘wildkamperen Griekenland‘.

Ook wildkamperen in Albanië en wildkamperen in Portugal is fantastisch. Genoeg mooie plekken om te ontdekken met de camper in Europa!

Wildkamperen Cappadocië
Wildkamperen Griekenland

3. Hoeveel dagen hebben jullie stroom, zonder aan walstroom te staan?

In de zomer, herfst en lente hoeven wij vrijwel nooit aan walstroom te staan om de huishoudaccu op te laden.

De zonnepanelen en accuscheider (dynamo) laden namelijk onze huishoudaccu op.

Zonder walstroom, zon of rijden houden wij het gemiddeld 3 dagen uit met onze stroom. Wij hebben onze campers voorzien van een 280 Ah huishoudaccu (2x AGM accu).

Wel zijn wij vrij zuinig in ons energieverbruik. Zo staat de koelkast wel altijd aan en laden wij onze laptops, camera’s en telefoons op, maar gebruiken wij geen föhn, magnetron, koffiezetapparaat en dergelijken.

Bas heeft zelf de elektra in onze campers aangelegd. Wil je hier meer over weten? Bekijk zijn blog “Elektra aanleggen in je camper + overzichtelijk elektroschema”.

zonnepaneel camper

4. Hoe komen jullie aan water?

In heel Europa zijn er plekken waar je gratis je water bij kunt vullen. Hoe super is dat!

Vaak kun je je water bijvullen bij camper wc-dumpplekken, benzinestations of campings. Wij gebruikten eigenlijk altijd de app Park4Night om dump- en water bijvul plekken te vinden. Deze vind je onder ‘verzorgingsplaats zonder parkeren’.

Tip: neem een (gedeelte van een) tuinslang mee. Zo kun je je watertank veel makkelijker bijvullen.

5. Hoe duur is het om een bus om te bouwen tot camper?

De verbouwingskosten zijn afhankelijk van jouw eisen en wensen. Let op: bij de verbouwingskosten rekenen we dus niet de aanschafprijs van de bus zelf.

Bij camper 2 waren de verbouwingskosten: €4.260,- . We hebben de bus helemaal tot 0 gestript en zijn toen weer gestart met opbouwen. In ons blog ‘kosten camper bouwen‘ hebben wij een volledig kostenoverzicht van deze camperbouw toegevoegd.

Bij camper 3 waren de verbouwingskosten: €8.590,-. Ons doel was om een camper te creëren waar wij fulltime in konden leven. Daarom hebben wij gekozen voor een binnendouche met warm + koud watersysteem, de Maxxfan voor luchtstroom, een dieselkachel voor tijdens de winter en 2 zonnepanelen i.p.v 1.

Bas heeft een YouTube video gemaakt waarin hij alle kosten van onze 3 camperbouw stap voor stap met je doorneemt.

6. Hoeveel kost vanlife ongeveer per maand?

Bij vanlife zijn de 4 grootste kostenposten: overnachten (campings), brandstof, boodschappen en verzekering. In totaal gaven wij in 2024 gemiddeld €1200,- per maand uit, oftewel €600,- per persoon. Dit gezegd hebbende moet ik wel aangeven dat wij altijd low-budget reizen.

Dit is 1 van de vragen over vanlife waar veel mensen geheimzinnig over doen. Daarom hebben wij hier het uitgebreide blog ‘Kosten vanlife‘ over geschreven!

7. Waar gaan jullie naar de wc?

Voor slechts €100,- euro kochten wij een Porta Potti 365.

Deze Porto Potti is werkelijk waar de beste investering die wij gedaan hebben. Hoe heerlijk is het als je altijd een wc bij je hebt en je niet ‘s nachts de kou in hoeft om een wc of boompje te zoeken. 

Je kunt de wc gewoon doorspoelen en zodoende komt alles terecht in de afvaltank. De afvaltank kun je vervolgens erg gemakkelijk loskoppelen om te legen bij een dumpplek.

Gemiddeld moeten wij de wc 1x per week legen. Dumpstations vinden wij via de app Park4night en zijn meestal gratis.

In landen waar wildkamperen gedoogd wordt is het vaak wel een vereiste om een toilet bij je te hebben. In Portugal bijvoorbeeld wordt dit regelmatig gecontroleerd door de politie.

Lees ons blog ‘10 beste camper toilet opties‘ om te bepalen welk toilet het beste bij jou past.

wc camper

8. Hoe houd je je camper koel/warm?

Hierdoor kan jouw camper al snel veranderen in een sauna of koelkast. Vandaar dat het fijn is als je de temperatuur kunt reguleren. Hoe doen wij dit?

 1. Je camper isoleren. Het metaal van een bestelbus is een goede geleider, waardoor kou of hitte gemakkelijk binnen kan komen. Goede isolatie is hierdoor noodzakelijk.
 2. De Maxxfan Deluxe installeren. Dit dakraam heeft elektrische ventilatie en hiermee kun je luchtstroom creëren. Hierdoor blijft het heerlijk koel in onze camper tijdens de zomerse nachten.
 3. Een dieselkachel installeren. Zonder deze verwarming hadden wij de wintermaanden niet overleefd. Maar ook in de zomermaanden gebruiken wij de dieselkachel geregeld wanneer wij hoger in de bergen staan.
 4. Voorruitfolie. Ramen zijn niet geïsoleerd en zo komt de meeste hitte/kou in je camper. Daarom gebruiken wij voorruitafdekking.

Lees onze blogs: ‘camper koel houden in de zomer – 10 tips‘ en ‘winterkamperen: praktische tips’

9. Waar douchen jullie?

Camper 1 en 2: eigen buitendouche

Onze buitendouche bij camper 1 bestond uit een waterzak die opwarmt door de zon. Wanneer wij maximaal 1 maand op reis gaan met de camper en alleen naar warme bestemmingen vinden wij dit een mooie optie.

Bij camper 2 gingen we voor een luxere buitendouche inclusief draagbare gasboiler Qlima PGHW 1010. Deze gasboiler is perfect voor buiten en werkt op gas. Je kunt de watertemperatuur aanpassen tot maximaal 70º. Dit is een mooie optie wanneer je meerdere maanden op reis gaat, maar niet in de koudere wintermaanden.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden voor een buitendouche? Lees dan ons blog: ‘Buitendouche Camper installeren – 6 opties‘.

waterzak zonnedouche
Bus 1
Vanlife
Bus 2

Camper 3: binnendouche

In camper 3 was er dan eindelijk ruimte voor een binnen douche. Wanneer we midden in een stad overnachten of wanneer het buiten vriest kunnen wij nu nog steeds comfortabel douchen.

Wat ons betreft is dit de fijnste optie wanneer je fulltime wilt kunnen leven in je camper.

Ook een camper douche bouwen voor binnen? Bekijk dan ons stappenplan!

inrichting camper
Bus 3

Douchen bij de sportschool

Wanneer je, net als ons, van sporten houdt dan kun je bij een sportschool 2 vliegen in 1 klap slaan: een workout en daarna lekker douchen! Helemaal fresh kom je dan weer bij je camper aan. Wij zijn andere camperaars tegengekomen die in een nieuw land gewoon een maandlidmaatschap afsluiten, maar je kunt ook voor een aantal euro een dagpas kopen.

Openbare douches bij het strand

Veel stranden in Europa beschikken over een (koude) buitendouche waar je gebruik van kunt maken. Ook veel strandtenten hebben een douche die je tegen een kleine vergoeding kunt gebruiken.

Verfrissende duik in een meer

Hoe lekker is het om na een warme dag een duik te nemen in een meer. Even het zweet eraf spoelen en je voelt je zoveel schoner.

10. Wat zijn de nadelen van vanlife?

Wij hebben een uitgebreid blog geschreven waarin wij 16 nadelen van vanlife benoemen, maar hieronder wat ons betreft de 2 grootste nadelen.

Je leefruimte is klein

Wanneer het lekker weer is zijn wij vooral veel buiten te vinden. Lezen, sporten, koken. Eigenlijk alles doen wij buiten. Maar op dagen dat het regent is een bus toch wel erg klein.

Het is belangrijk dat je je hierop instelt. Wij hebben er daarom bewust voor gekozen om onze bus ook van een zithoek en keukentje te voorzien.

Een klein woonoppervlakte betekent ook: minder privacy, sneller een rotzooi en minder spullen meenemen.

Weinig luxe

De meeste huizen hebben een vaatwasser, wasmachine, magnetron, oven en warmwater douche. Water en de wc kun je onbeperkt gebruiken, dit is zo goed als vanzelfsprekend, iets waar je niet over na hoeft te denken. 

Tenzij je een redelijk hoge spaarrekening hebt betekent vanlife ook afscheid nemen van bepaalde luxe. Dit betekent zodoende ook een simpeler leven. Een leven waarbij bepaalde alledaagse taken langer duren. Wassen doe ik bijvoorbeeld vaak met de hand of we moeten hiervoor naar een wasserette rijden.

Het is belangrijk om jezelf af te vragen of je hieraan kunt wennen voordat je aan vanlife begint.

Dit waren de 10 meest gestelde vragen over vanlife. Heb jij een andere vragen over vanlife? Laat het hieronder dan vooral weten in de reacties 🙂

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

 1. Hey Bas en Bianca
  Ik wil zeer graag een camper bouwen.
  Ik ben nu 16 jaar. Dat houdt mij echter niet tegen om toch dit plan te (willen) verwezelijken. Ik heb al een indeling gemaakt en ik ben al beginnen zoeken naar alle benodigdheden.
  Het probleem is nu echter dat ik geen budget heb om deze bus te bekostigen. Hoe hebben jullie dit gedaan en hebben jullie eventueel een idee voor mij.

  ps: Ik zou dit heel graag als groot schoolproject doen.

  Alvast bedankt
  Met vriendelijke groeten Jantien

  1. Hi Jantien,

   Dat zou inderdaad een fantastisch schoolproject zijn. We zijn klein begonnen en door de jaren heen steeds verder gaan uitbreiden. Ons eerste campertje was dan ook heel simpel, het voertuig zelf was nog vrij duur en goed onderhouden. Als ik jou was zou ik ook niet besparen op het voertuig. Je kunt met 1000 tot 2000 euro al een hele leuke camper bouwen.

   Het nadeel van deze tijd is dat voertuigen steeds duurder worden. Let ook op dat je BPM moet betalen als je van een bedrijfsauto een camper maakt. Dit is bij nieuwere voertuigen nog vrij hoog, maar vanaf 17,5 jaar oud hoef je dit niet meer te betalen.

   Een idee voor je budget zou ook nog kunnen zijn om dit samen met iemand te doen, dan gaan alle kosten gedeeld door 2.

   Succes met je plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Audio magazine geld verdienen op reis

VERGEET JOUW KORTING NIET

15% KORTING OP HET AUDIO MAGAZINE
GELD VERDIENEN OP REIS

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de kortingscode knop in en ontvang deze direct.

Audio magazine geld verdienen op reis

AUDIO MAGAZINE

GELD VERDIENEN OP REIS

Ontvang 15% korting!

Vind antwoord op de belangrijkste vraag: ”Welk remote werk past bij mij?”