van life nadelen

10 Van Life Nadelen die liever niet gedeeld worden

Het leven in een bus is prachtig, maar van life kent zeker ook nadelen. Nadelen die vaak niet genoemd worden. 

Veel social media kanalen laten alleen het prachtige leventje zien dat van life je biedt, ook wij zijn hier weleens schuldig aan. Van life biedt je de vrijheid om je huisje waar dan ook neer te zetten, aan het strand, in de bergen, met of zonder vrienden. En natuurlijk geen huur!

Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook aan van life zitten nadelen. Deze nadelen zijn zeker het onderzoeken waard en misschien kun je deze wel iets beperken wanneer je zelf een camper bouwt. Je ontkomt niet aan deze van life nadelen, maar je kunt ze wel zo aangenaam mogelijk maken.

1. Naar het toilet gaan in elkaars bijzijn.

Wanneer je voor van life kiest dan gaan er momenten zijn dat je in elkaars bijzijn je behoefte moet doen. Zelfs wanneer je in een afsluitbare ruimte in je camper een toilet hebt staan. Zo’n toilet kan namelijk vol raken en wanneer je deze niet op tijd hebt kunnen legen dan zal je waarschijnlijk buiten naar de wc gaan, maar wanneer dit ook geen mogelijkheid is. Dan wordt het toch een emmertje of een zakje in de camper.

Daarbij komt ook nog dat veel zelfgebouwde campertjes geen ruimte hebben voor een badkamertje. En dus staat het camper toilet onder een bankje o.i.d. Dit is niet echt chique om te plaatsen op social media, maar het is toch een dagelijkse evenement. En je vriend(in) elke dag naar buiten sturen, ook in de stromende regen is natuurlijk geen optie. 

Een badkamertje in je camper met toilet geeft je het meeste comfort. Zorg voor een goede ventilatie dan heeft je partner er het minste last van. Vergeet niet dat je toch om de zoveel tijd het toilet moet legen. Bereid je er dus op voor dat er een moment gaat komen dat je jouw partner zijn ontlasting aan het dumpen bent. 

van life nadelen

2. Afwassen met 2 kopjes water

We gebruiken water elke dag, ook in de camper heb je een water reservoir. Deze kun je helaas niet onbeperkt open laten staan zoals thuis. De meeste campertjes hebben water reservoirs van tussen de 50 en 150 liter. 

Tijdens een lange douche kun je zo 50 liter verbruiken. Lang douchen zit er dus niet meer in. Je wordt vanzelf zeer bewust van je waterverbruik en gaat hier dus mee leren om te gaan. Zelfs afwassen wordt compleet anders. O, ja had ik je al verteld dat je moet afwassen? Afwassen ga je tegenwoordig zo zuinig mogelijk doen, je wilt niet overbodig veel water verbruiken, want je weet niet wanneer je weer je watertank kunt bijvullen.

Het bijvullen van je watertank is in sommige landen heel goed verzorgd. Via de app Park4Night kun je allerlei service stations vinden waar je vaak kosteloos water kunt tappen. Maar niet elk land heeft dit goed verzorgt, daardoor sta je weleens water bij te vullen bij een restaurant of uit bergwater. Elke week is het weer een nieuwe uitdaging!

3. Niet meer elke dag douchen

Zelfs met een douche in je camper zit elke dag douchen er niet meer in. Zoals hierboven genoemd is je water kostbaar en dit kun je dus niet verspelen aan onnodig douchen. 

Hygiëne is dus één van de nadelen in van life waar veel mensen niet aan denken voordat ze hierin stappen. Raak dus maar alvast gewend aan de geurtjes van jezelf en die van je partner!

4. Een deuk in je huis

Doordat je op de weg zit tijdens van life kan het natuurlijk gebeuren dat je een botsing hebt. Net zoals bij een auto is dit heel vervelend, maar altijd op te lossen. 

Maar jouw auto is ook je camper en dus je huis. Je bent dus je huis een tijdje kwijt om de reparaties uit te laten voeren. Een camperverzekering die dit dekt is dus geen overbodige luxe.

5. Je kunt je huis kwijtraken

Wat zo geweldig is aan van life is dat je jouw huis overal kan neerzetten, maar 1 van de nadelen die daaraan kleeft is dat je huis dus ook meegenomen kan worden.

Wanneer je een huis van stenen hebt kan er natuurlijk ingebroken worden en kunnen er spullen meegenomen worden. Dit kan ook gebeuren bij van life! Maar nog erger is dat deze inbreker erop uit is om je camper mee te nemen. Niet alleen ben je al je spullen dan kwijt, maar ook je onderkomen!

6. Altijd schoonmaken

In van life zal je vaak aan het schoonmaken zijn. Niet lang elke keer, maar wel vaak. Doordat de oppervlakte van je bus klein is wordt het snel een zooitje en vies. 

Wanneer je vaak op het strand bent om te surfen bijvoorbeeld zal je veel zand in je huis hebben. Gaat er ook een hond mee, onthoud dan dat je vaak hondenharen aan het opruimen bent of anders af en toe een hapje hondenharen tijdens het eten hebt. 

Om het schoonmaken te beperken is het handig dat je achter jezelf opruimt anders ben je echt meer dan 3 keer per dag aan het schoonmaken. 

van life nadelen

7. Slaapgebrek voor lichte slapers

Op een camping, in de natuur of in de stad overal zijn de geluiden vanaf buiten anders. Helemaal wanneer je stiekem overnacht in een stad zal je moeten accepteren dat er veel geluid van buitenaf is. 

Maar ook op een camping of in de natuur zullen er avonden zijn dat er lawaai is en dat je moeilijk in slaap kunt komen. 

Daarnaast is je slaapkamer ook gelijk de keuken en staat je koelkast in de camper. Het aan en uitschakelen van een compressor koelkast hoor je elke keer. Gelukkig zijn tegenwoordig de compressor koelkasten steeds stiller, maar voor een lichte slaper kan dit al te veel geluid zijn. 

8. Regen

Nu vinden de meeste mensen regen niet leuk. Als je vast huis hebt is regen ook niet leuk want je blijft binnen en kunt geen buiten activiteiten doen.

Nu is regen tijdens van life wel één van de nadelen waar wij van te voren niet bij stil hebben gestaan. Ondanks dat je camper waterdicht is zorgt de regen voor een vochtige kamer. Een raampje openzetten is niet echt mogelijk omdat dan het water naar binnenkomt. En als het dagen lang geregend heeft dan heb je ook geen zin om naar buiten in de modder te lopen. 

Ook moet je erover nadenken of de wildkampeer plek waar je naartoe bent gereden nog berijdbaar. Terugkomen naar de openbare weg kan dus moeilijk worden. 

9. Te heet of te koud

In Van Life is de temperatuur bijna nooit ideaal. Het is altijd wel te heet of juist weer te koud. Je camper isoleren is een van de eerste stappen wil je dit nadeel tegenwerken. 

Je moet jezelf wel afvragen hoe goed je een ruimte kunt isoleren met meerdere enkel glas ramen. Helemaal niet isoleren zal ik je echt niet aanraden. Een goede airconditioning of op zijn minst een ventilator heb je zeker nodig om met de hitte om te gaan. Een dieselkacheltje of een gaskacheltje in je camper voor de koudere dagen is zeker geen overbodige luxe. 

Het voordeel aan een camper is dan weer wel dat je ruimte zo afgekoeld is of opgewarmd, doordat het maar een kleine ruimte is.

10. Hoogte en gewicht van je camper

Je kunt niet overal komen, omdat het gewicht en de hoogte van je camper gewoonweg veel hoger zijn dan van een ‘normale’ auto. 

Soms zijn de mooiste strandjes of de mooiste bergenpassen alleen toegankelijk met een lage doorrijdhoogte of een brug alleen toegankelijk voor licht gewicht wagens. 

Een step of fietsjes meenemen om toch op sommige plekken te kunnen komen is een aanrader.

Waarom niet bij ‘van life nadelen’

Elektriciteit in je camper is niet oneindig, maar wanneer je jouw elektra uitgebreid aanlegt kun je onbezorgd op reis.

Met een grote huishoud accu die je oplaad via zonnepanelen, tijdens het rijden of via walstroom is er altijd wel een mogelijkheid om energie binnen te halen.

Conclusie: Van Life Nadelen

Over het algemeen zijn al de van life nadelen wel te overzien en is er overal een oplossing voor te vinden. Uiteraard moet je de uitdaging wel willen aangaan en bereid te zijn af en toe met minder genoegen te nemen. 

Uiteindelijk wegen de nadelen van van life niet op tegen de voordelen, maar dat is persoonlijk uiteraard!

Is van life iets voor jou? Of mis ik 1 van de nadelen van vanlife? Laat het me hieronder weten in de opmerkingen en misschien zet ik hem er wel bij!

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy