Het leven in een camper is prachtig, maar van life kent zeker ook nadelen. Veel social media kanalen laten alleen het prachtige leven in een camper zien. Ook wij zijn hier weleens schuldig aan.
Van life biedt je de vrijheid om je huis overal mee naartoe te nemen: het strand, de bergen, met of zonder vrienden. En dat alles zonder huur te betalen!
Maar vergis je niet, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Na het bouwen van en leven in 3 verschillende campers benoemen wij nu dan ook eerlijk alle nadelen die aan van life kleven. Deze nadelen zijn gebaseerd op onze persoonlijke ervaringen en mening.
Het is belangrijk om bij deze nadelen stil te staan voordat je de overstap naar van life maakt. Wellicht kun je zo ook sommige nadelen voorkomen of beperken wanneer je zelf een camper bouwt.
1. Het toilet legen
Het chemische toilet legen vinden wij verreweg het grootste nadeel van leven in een camper. De Porto Potti 365 moeten wij gemiddeld om de 5 dagen legen.
Dit betekent dus elke week een dumpstation zoeken en erheen moet rijden. Hier gaat veel tijd in zitten en dit is natuurlijk niet het fijnste karweitje.
2. Je watervoorraad is gelimiteerd
De meeste campers hebben water reservoirs van tussen de 50 en 150 liter. Tenzij je op een camping staat, kun je de kraan dus niet onbeperkt open laten staan zoals thuis. Je wordt je hierdoor zeer bewust van je waterverbruik.
Het bijvullen van je watertank is in sommige landen heel goed verzorgd. Via de app Park4Night kun je allerlei service stations vinden waar je kosteloos water kunt tappen. Maar niet elk land heeft dit goed verzorgt, daardoor sta je weleens water bij te vullen bij een restaurant of tankstation. Elke week is het weer een nieuwe uitdaging!
Bepalen hoeveel water jij nodig hebt in je camper? Lees dan ons uitgebreide blog over het water systeem in de camper.
3. Je huis kan gestolen worden
Wat zo geweldig is aan van life is dat je jouw huis overal mee naartoe kunt nemen, maar 1 van de nadelen die daaraan kleeft is dat je huis ook gestolen kan worden.
Wanneer je een huis van stenen hebt kan er natuurlijk ingebroken worden en kunnen er spullen meegenomen worden. Ook dit kan bij een camper gebeuren. Maar nog erger is dat deze inbreker nu jouw gehele huis mee kan nemen. Niet alleen ben je dan al je spullen kwijt, maar ook je onderkomen!
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je camper te beveiligen.
4. Naar het toilet gaan in elkaars bijzijn
In een camper leef je op een klein oppervlakte en dit betekent automatisch minder privacy. Zo ook tijdens je wc bezoek.
In veel zelfgebouw campers is er geen ruimte voor een badkamer. Zo ook bij onze 2e camper. Het camper toilet hebben wij toen onder het bankje geplaatst. Je vriend(in) elke dag naar buiten sturen, ook in de stromende regen of in de nacht, is natuurlijk geen optie.
Een badkamertje in je camper met toilet geeft je het meeste comfort. Zorg voor goede ventilatie dan heeft je reispartner er het minste last van.
Bepalen welk camper toilet er bij jou past? Bekijk dan ons blog: ‘10 beste camper toilet opties‘.
5. Overnachtingsstress
Het liefste sta je natuurlijk elke nacht op een idyllische plek te kamperen. Dit is echter geen realistisch beeld van van life.
Elke nacht moet je weer een slaapplek vinden. Het gaat voorkomen dat je een half uur naar een mogelijke slaapplek rijdt om er vervolgens achter te komen dat er borden met ‘verboden te kamperen’ staan.
Het gaat voorkomen dat je geen kampeerplek kunt vinden en uiteindelijk op een parkeerplaats naast de snelweg of supermarkt slaapt. Dit is iets waar je tegen moet kunnen.
Gelukkig zijn er wel apps zoals Park4Night en iOverlander die het vinden van slaapplekken een stuk makkelijker maken.
6. Minder luxe
Geen vaatwasser, wasmachine, magnetron of waterkoker. Wanneer je niet de hoofdprijs wilt betalen zal je camper vrij basic zijn.
Zo staan wij elke avond met de hand af te wassen en op ‘slechts’ 2 pitten te koken. Ook rijden wij 1x per 6 weken naar een wasserette. Je zult begrijpen dat hier een hoop tijd in gaat zitten.
Gelukkig zijn er wel verschillende handige camper gadgets ontwikkeld om het comfort in een camper te vergroten.
7. Altijd opruimen en schoonmaken
Doordat het oppervlakte van je camper klein is wordt het snel een zooitje en vies.
Al de onderdelen in je camper worden intensief gebruikt en zomaar spullen laten slingeren is geen optie.
Afwassen? Zoals we eerder al aangeven is er geen vaatwasser, dus je bent elke dag aan het afwassen met de hand.
Rijden? Dan eerst opruimen, anders rolt alles alle kanten op.
Sta je aan het strand? Reken dan op meerdere keren per dag zand naar buiten vegen.
Soms lijkt er geen einde aan het schoonmaken te komen.
8. Slaapgebrek voor lichte slapers
Op een camping, in de natuur of in de stad; overal zijn de geluiden vanaf buiten anders. Zwerfhonden die uren lang aan het blaffen zijn. Lokale mensen die tot laat een feestje geven. Voorbij rijdende auto’s.
Daarnaast is je slaapkamer ook gelijk de keuken en staat je koelkast in de camper. Het aan en uitschakelen van een compressor koelkast hoor je elke keer. Gelukkig zijn tegenwoordig de compressor koelkasten steeds stiller, maar voor een lichte slaper kan dit al te veel geluid zijn.
Wanneer jouw reispartner wakker is is de kans groot dat jij ook wakker wordt door de kleine leefruimte.
9. Minder vaak douchen
Veel campers hebben geen ruimte voor een binnen douche. Zo hadden wij in onze 2e camper alleen een buiten douche. Gevolg hiervan was dat wij minder vaak onder de douche stonden.
Waarom? In de zomermaanden is buiten douchen heerlijk, maar in het voor- en naseizoen is het al snel koud. Zelfs in landen als Portugal of Turkije. Daarnaast zet je minder snel je buiten douche op wanneer je in een stadje bent of op een parkeerplaats overnacht.
Slechtere hygiëne kan dus één van de nadelen in van life zijn waar veel mensen niet aan denken. Raak maar vast gewend aan de geurtjes van jezelf en die van je partner!
In onze 3e camper hebben wij wel een binnen douche, maar nog steeds zitten lange douche sessie er niet in. Ons gemiddelde waterverbruik per douchebeurt is 20 liter. In de praktijk betekent dit 3 tot 5 minuten douchen. Tijdens het insoppen zet ik de douche standaard uit.
Zelf een camper douche maken voor binnen? Bekijk dan ons stappenplan!
10. Weinig leef- en opslagruimte
Minder opslagruimte, waardoor je selectief moet zijn in de spullen die je meeneemt. Je schonen lakens direct naast de keuken, als je überhaupt al een binnen keuken hebt.
En vergeet niet dat binnen zitten tijdens langdurige regenval op 6 vierkante meter ook een stuk heftiger is.
11. Eenzaamheid
Misschien ben je verbaasd om ‘eenzaamheid’ in dit lijstje van van life nadelen te zien staan. Je ziet online toch altijd foto’s voorbij komen van groepjes bussen die gezellig bij elkaar staan?
Je zult ongetwijfeld hele mooie mensen ontmoeten. Maar onze ervaring is ook dat er weken voorbij kunnen gaan waarin je niemand anders spreekt dan jouw reispartner en de verkoopster bij de supermarkt.
Dat terwijl je wel afscheid hebt genomen van vrienden en familie in Nederland.
Wanneer je tijdens het reizen slaapt in hostels en/of hotels is het vinden van gelijkgestemden een stuk makkelijker dan wanneer je reist met een camper.
12. Je huis kan stuk gaan
Doordat je veel kilometers aflegt met je camper kan het natuurlijk gebeuren dat je in een botsing terecht komt of pech onderweg hebt. Jouw auto is ook je camper en dus je huis. Zo kun je je huis een tijdje kwijt zijn tijdens reparaties. Een camperverzekering die dit dekt is dus geen overbodige luxe.
13. Niet overal een goede internetverbinding
De meeste huishoudens in Nederland zijn tegenwoordig voorzien van goede internetverbinding, iets dat tijdens het leven in een camper niet zo vanzelfsprekend is.
Wanneer wij op een nieuwe kampeerplek aankomen is 1 van de eerste dingen die wij checken daarom ook of we internetverbinding in de camper hebben.
14. Breedte, hoogte en gewicht van je camper
Een camper is groter dan een ‘normale’ auto en dit kan nog weleens voor problemen zorgen. Zo is parkeren in steden of bij de supermarkt vaak een uitdaging.
Ook gebeurd het regelmatig dat er bij stranden borden met ‘verboden voor campers’ staan, hebben parkeerplaatsen een lage doorrijdhoogte of zijn sommige bruggen alleen toegankelijk voor licht gewicht wagens.
Een step of fiets meenemen om toch op sommige plekken te kunnen komen is hierdoor een aanrader.
Van life nadelen waar wij geen last (meer) van hebben
Na het bouwen van 3 verschillende campers zijn de volgende nadelen van ‘van life’ voor ons niet meer van toepassing. Wel willen we deze van life nadelen benoemen zodat je hierbij stilstaat tijdens de bouw of koop van je camper.
1. Te heet of te koud
Een camper kan gemakkelijk veranderen in een sauna of vrieskast. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om dit te voorkomen en behoort dit voor ons inmiddels niet meer tot de nadelen van van life.
Door het installeren van de Maxxfan Air Deluxe creëren wij luchtstroom in de camper. Zelfs tijdens de hete zomermaanden in Griekenland lagen wij hierdoor niet te zweten in de camper.
Ook hebben wij winter vanlife bij een buitentemperatuur van -12 graden meegemaakt. Door de dieselkachel in onze camper hebben we hier echter nooit last van gehad. Overdag zetten we de dieselkachel op 21 graden en ’s nachts op 14 graden.
Uiteraard is de camper isoleren een van de eerste maatregelen die wij hebben genomen voor warmteregulatie tijdens het bouwen van onze camper.
2. Te weinig elektriciteit
Elektriciteit in je camper is niet oneindig, maar wanneer je jouw elektra uitgebreid aanlegt kun je onbezorgd op reis.
Met een grote huishoud accu die je oplaad via zonnepanelen, tijdens het rijden of via walstroom is er altijd wel een mogelijkheid om energie binnen te halen.
Conclusie: Van Life Nadelen
Over het algemeen zijn al de van life nadelen wel te overzien en is er overal een oplossing voor te vinden. Uiteraard moet je de uitdaging wel willen aangaan en bereid zijn af en toe met minder genoegen te nemen.
Uiteindelijk wegen de nadelen van van life niet op tegen de voordelen, maar dat is persoonlijk uiteraard!
Is van life iets voor jou? Of mis ik 1 van de nadelen van van life? Laat het me hieronder weten in de opmerkingen!