Met je camper direct aan het strand staan en wakker worden met het geluid van de golven? Het kan! Wanneer je kiest voor wildkamperen in Griekenland.
Wij hebben een rondreis van 45 dagen over het vaste land van Griekenland gemaakt met elke avond wildkamperen. In dit blog richten we ons vooral op de regio’s: Lefkada, Peloponnesos en Chalkidiki.
Onze camper is een Fiat Ducato L4L2 van ongeveer 3 meter hoog, 2 meter breed en 6 meter lang. Dit is geen 4×4 wagen. De onderstaande kampeerplekken zijn dus sowieso geschikt voor dit type wagen.
Veel van onze kampeerspots vinden wij op de app Park4Night. In deze app kunnen andere kampeerders plekken beoordelen en hun ervaringen delen. Wanneer jij gaat wildkamperen in Griekenland raden we je altijd aan om deze actuele beoordelingen te bekijken.
Is wildkamperen in Griekenland legaal?
Nee, officieel is wildkamperen niet legaal in Griekenland. Boetes liggen zelfs rond de €300,- euro per persoon. Toch wordt wildkamperen op veel plekken getolereerd en hierdoor door veel mensen gedaan.
In totaal hebben wij zonder enige problemen 45 nachten in het wild gestaan en dit midden in het hoogseizoen! Onze ervaring is dat je geen problemen hebt zolang je de toeristische gebieden ontloopt en je je spot netjes houdt.
De Griekse politie vindt het namelijk wel vervelend wanneer je een groot kamp opzet en dit ook in de avonden laat staan. Oftewel luifel uit, tafel met 4 stoelen erbij, bbq etc. Wij hebben hier andere kampeerders op aangesproken zien worden door de politie. Zij moesten de plek verlaten, terwijl wij gewoon mochten blijven staan.
Laten we er met elkaar voor zorgen dat wildkamperen nog voor lange tijd mogelijk is in Griekenland.
Probeer de plekken waar je staat even schoon of wanneer mogelijk zelfs schoner achter te laten.
Wildkamperen op Lefkada
Het eiland Lefkada is verbonden met het vaste land van Griekenland en hierdoor ideaal om te bezoeken met de camper. Wanneer je vanuit Albanië komt rijden is dit 1 van de eerste schiereilanden die je tegenkomt. Het water van de Ionische zee is extreem turkooisblauw en hierdoor waan je je al snel in het paradijs.
Lefkada is een gezellig, kleinschalig eiland. Toeristen weten dit eiland inmiddels te vinden, maar de sfeer is ontspannen. Geen dansclubs, maar gezellige taverna’s. De hieronder benoemde kampeerspots liggen allemaal op korte afstand rijden van elkaar.
1. Gialos Beach
Internet: zeer goed
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: ja
Cijfer: 9,5
Coördinaten:
Gialos Beach is onze favoriete plek voor wildkamperen in het noordwesten van Portugal. Je kunt hier namelijk direct aan het strand parkeren. Een strand dat lekker breed is en grotendeels bestaat uit zand (deels kiezel).
In de zomer zal je hier niet de enige camper zijn, want dit is misschien wel de meest populaire plek voor wildkamperen op Lefkada. Dit maakt het daarentegen wel een hele gezellige plek!
De weg naar het strand is geasfalteerd en ondanks dat het niet heel breed is ook te bereiken met motorhomes.
Reis je met een tent? Wanneer je beneden bij het strand linksaf slaat stopt na enkele minuten rijden de weg, maar het strand loopt vanaf hier wel nog véél verder door! Loop daarom vanaf de autoweg met je tent nog wat verder voor de aller mooiste plekjes.
2. Kamari Beach
Internet: goed
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: nee
Cijfer: 9
Coördinaten: 38.6554, 20.7189
Wat een heerlijke plek is dit! Kamari Beach is een heel smal en klein strand. Je staat zodoende dus ook echt direct aan zee! Het water in de baai is kalm en waanzinnig helder.
Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Zorg dat je er in het hoogseizoen op tijd of juist eind middag bent. Zodoende ontloop je de lokale mensen die een dagje strand gaan.
De weg erheen is erg smal en je hoopt geen tegenliggers tegen te komen! Er zijn verder geen faciliteiten, dus zorg dat je van te voren inkopen doet!
3. Tsoukaládes
Internet: goed
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: nee
Cijfer: 8,5
Coördinaten: 38.8199, 20.6385
Vlakbij Tsoukaládes ligt een klein, wild strand omringd door kliffen. Een plek die niet druk bezocht wordt door toeristen. Midden in het hoogseizoen stonden wij hier met slechts 2 andere campers. Heerlijke plek om 1 of 2 nachten te verblijven.
Het is een kiezelstrand, zoals veel stranden in het noorden van Lefkada en de zee kan hier ruig zijn.
De weg naar het strand toe is smal en heeft veel scherpe bochten, maar met onze Fiat Ducato (zie afmetingen in de inleiding) was het te doen. Je hebt geen 4×4 nodig.
Er zijn verder geen voorzieningen, dus het is echt even terug de natuur in.
4. Gaidaros Beach
Internet: slecht – wel wifi bij beachbar
Water voorziening: douche en wc bij beachbar
Dump: nee
Restaurant/ bar: ja
Cijfer: 7
Coördinaten: 38.762994, 20.594589
Bij Gaidaros Beach hebben wij voor 10 euro overnacht op de parkeerplaats naast beachbar Gaidaros Canteen Kalamitsi. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over zee. Je staat niet direct aan het strand, maar het kiezelstrand ligt op slechts 50 meter lopen.
Wanneer je hier parkeert mag je gratis gebruik maken van de douches, wc en strandbedden bij de beachbar. Van de wifi kun je gebruik maken wanneer je bij de beachbar eet en/of drinkt.
Het pad naar beneden is vrij smal en er zitten een aantal scherpe bochten tussen. Wij vertrokken ‘s morgens om 8.00 uur om tegenliggers te ontlopen.
Wildkamperen op Peloponnesos
Peloponnesos is het grootste schiereiland van Griekenland. Het het is het meest zuidelijke deel waar je met de auto of camper naartoe kunt rijden zonder dat je met de ferry hoeft.
Wij bezochten Peloponnesos in het hoogseizoen (juli/augustus) en kwamen op Griekse toeristen na bijna geen toeristen tegen. Je kunt hier echt nog het authentieke Griekenland ervaren met fijn taverna’s en de meest mooie zandstranden! Wildkamperen op Peloponnesos ging zelfs nog een stuk gemakkelijker dan op Lefkada en andere gebieden in Griekenland.
1. Simos Beach – Elafonissos
Internet: goed
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: ja
Cijfer: 9,5
Coördinaten: 36.466902, 22.983891
Wat deze plek vooral speciaal maakt is het uitzicht: 2 verschillende zandstroken komen hier namelijk samen. Dit was Bas zijn favoriete plek tijdens het wildkamperen in Griekenland.
Simos beach ligt op het paradijselijke eiland Elafonissos. Dit kleine eiland kun je alleen bereiken met de ferry. Voor deze ferry betaal je €25,- enkele reis voor 2 personen + camper.
Er zijn bij deze spot 2 verschillende “plateau’s” waar je kunt parkeren. Rijd door naar de bovenste. Vanaf hier heb je namelijk het mooiste uitzicht en bij het lagere plateau zitten er bij de afslag veel kuilen. Er is slechts ruimte voor 2 – 3 campers.
Je kunt naar het strand wandelen en er zit ook een barretje/restaurant op loopafstand. En wat wij altijd fijn vinden: je kunt vanaf het strand nog steeds je bus zien!
2. Paralia Tigania – Asopos
Internet: goed
Water voorziening: strand douche + kraan
Dump: nee
Restaurant/ bar: ja
Cijfer: 9,5
Coördinaten: 36.7390, 22.8102
Prachtige plek waar je direct aan het smalle zandstrand kunt parkeren. Het is een rustige plek waar vooral lokale mensen komen. Pluspunt is ook dat deze plek heel makkelijk te bereiken is.
Er is een restaurant waar je eventueel wat kunt eten of drinken, maar geen supermarkt.
Wij hebben hier 3 nachten heel fijn gestaan. De politie reed langs en zwaaide vriendelijk.
3. Paralia Elea
Internet: goed
Water voorziening: douche + kraan
Dump: nee
Restaurant/ bar: ja
Cijfer: 9
Coördinaten: 37.367361, 21.687778
Dit is een legendarische plek onder kampeerders op Griekenland.
Nooit eerder hebben wij zoveel mensen bij elkaar zien wildkamperen, gelukkig heeft deze plek nog steeds zijn charme. Het strand zelf is breed en lang. Kamperen kun je net achter de duinen onder de dennenbomen. Maar er zijn ook enkele plekken direct aan het strand.
In de ochtend komt er een wagen langsrijden die vers brood verkoopt. Ook zijn er verschillende kraampjes waar je olijfolie, eieren, honing en andere producten kunt kopen. Er zijn meerdere waterpunten aangelegd en er is zelfs een plek waar boeken uitgewisseld worden.
Wanneer je van de hoofdweg afkomt kun je vlak voor de Elea Beach Bar het beste linksaf de landweg op slaan. In het eerste gedeelte zal het in het hoogseizoen erg druk zijn met tenten en campers. Rijd daarom nog zo’n 10 minuten verder door. Hier is namelijk meer dan genoeg ruimte en kun je een plekje helemaal voor jezelf uitzoeken.
Politie en brandweer rijdt regelmatig langs om in de gaten te houden dat alles hier vredig verloopt. Je kunt hier makkelijk meerdere nachten verblijven. Er zijn zelfs mensen die hier meerdere weken blijven staan.
4. Monemvasia
Internet: goed
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar:
Cijfer: 7,8
Coördinaten: 36.682400, 23.035300
Deze kampeerplek geeft je het mooiste uitzicht op Monemvasia, de Griekse vestigingsstad op het rotsige schiereiland.
Vanaf de hoofdweg gaat er een onverharde weg naar boven. Uitdagend, maar wel te doen zonder 4×4. Gelukkig duurt het slechts 10 minuten om boven te komen.
Er is hier echt maar ruimte voor maximaal 2 wagens, zoals je op de foto ook kunt zien.
De 2e nacht hebben wij beneden in het haventje gestaan, hier heb je ook een mooi uitzicht. Dus mocht de plek vol zijn is dit wellicht een optie.
In het stadje onder de heuvel zit een supermarkt, groentekraampje, wasserette en er zitten verschillende restaurants.
4. Lake Doksa
Internet: goed
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: nee
Cijfer: 7,5
Coördinaten: 37.928138, 22.280376
Lake Doksa is een beeldschoon (kunstmatig) meer dat op 900 meter hoogte ligt en omringd wordt door naaldbomen en bergtoppen.
Deze specifieke kampeerplek kozen wij vooral omdat hij makkelijk toegankelijk is en omdat je vanaf hier direct het water in kunt lopen.
Je kunt een rondje om het meer lopen of fietsen (5 km). Andere optie is om een bootje te huren en het meer vanaf het water te verkennen.
Bij het meer wordt paardrijden als activiteit aangeboden en er bestaat een grote kans dat de paarden bij deze kampeerspot in de ochtend even naar beneden rennen voor een duik in het water. Bij ons kwamen ze zelfs nieuwsgierig bij de camper kijken.
Uitstapje op Peloponnesos: Voidokilia Beach
Voidokilia Beach is 1 van de mooiste stranden van Peloponnesos. In het hoogseizoen vonden wij het te druk om hier te wildkamperen, maar ik kan me voorstellen dat dit in de rustigere seizoenen wel kan.
Hike voor het mooiste uitzicht vanaf Voidokilia Beach omhoog naar de overblijfselen van het oude kasteel die je in de verte al kunt zien. In zo’n 30 minuten hike je naar boven. Sommige delen moet je wat klimmen, dus verkies schoenen boven slippers. Wanneer je bij de grot aankomt sla dan rechtsaf.
Wildkamperen bij Chalkidiki
Chalkidiki is een schiereiland in het Noordoosten van Griekenland, dichtbij de stad Thessaloniki. Het schiereiland bestaat uit 3 “vingers” met afzonderlijke namen: Kassandra, Sithonia en Athos.
Wij richten ons vooral op de middelste vinger: Sithonia. Op Sithonia kun je namelijk prachtige natuur en rustige baaien vinden. Kassandra is vrij toeristisch, wat wildkamperen automatisch een stuk lastiger maakt. Athos is een monniken eiland met prachtige natuur, maar hier worden alleen mannen toegelaten die van te voren een visum hebben geregeld.
In totaal hebben wij 12 nachten in het wild gestaan op Sithonia. Deze periode kwam familie ons opzoeken waardoor wij met een camper + tent kampeerden.
Opzoek naar de lekkerste taverna’s om het Griekse eten te proeven? Ga dan vooral eten bij Taverna Tzitzikas in het haventje Porto Koufo (je kun in de haven eventueel ook gelijk je water bijvullen). Andere goede optie is Taverna Old School Kindergarten (zo staat het aangegeven op Google maps, want eigenlijk is de naam in het Grieks) in het toeristische stadje Sarti. In beide restaurants is het gerecht ‘bouyourdi’ erg lekker.
Het dumpen van je wc op Sithonia – Chalkidiki
Het dumpen van je wc is erg lastig op Sithonia. Er zijn geen publieke dumpplekken en het is ook niet mogelijk om tegen betaling op een camping te dumpen. Zorg er dus voor dat je je wc gedumpt hebt voordat je Sithonia oprijdt. Wanneer je langer op Sithonia wilt verblijven ontkom je er dus niet aan om minimaal 1 nacht op een camping te boeken. Water kun je wel overal makkelijk bijvullen.
Tip: vlakbij Thessaloniki vind je camperwinkel / service station Zampetas. Hier kun je gratis gebruik maken van de services: wc dumpen, water bijvullen, aan de stroompaal staan, koude douche nemen. Voor 5 euro kun je ook gebruik maken van de wasmachine. Als je wilt kun je hier zelfs gratis overnachten. Coördinaten: 40.5026, 22.9705
1. Tristinika Beach
Internet: goed
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: ja
Cijfer: 9
Coördinaten: 39.996052, 23.874158
Heerlijk zandstrand met prachtig helder water. Je kunt direct naast het strand parkeren. In de ochtend zagen wij hier zelfs dolfijnen voorbij zwemmen!
We verbleven hier meerdere nachten zonder enige stress om politie. Er stonden standaard meerdere campers en/of tenten.
Wanneer je van rust houdt bezoek deze plek dan op een doordeweekse dag bezoekt, in het weekend schijnen hier nog weleens kampeerfeestjes te zijn.
Aan Tristinika Beach zit de gezellige beachbar Ethnik. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de zee en omliggende rotsen! Ruim aanbod aan cocktails en andere dranken. Verder kun je hier een eenvoudige burger, hotdog of sandwich bestellen.
2. Agridia Beach
Internet: slecht
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: ja
Cijfer: 8,5
Coördinaten: 40.0585, 24.0038
Agridia Beach is een klein strand gelegen in een prachtige baai. Er is een grasveld grenzend aan het strand waar je je camper kunt neerzetten. Volgens lokale mensen was dit voorheen een camping, die inmiddels verlaten is. Wel komen hier nog steeds veel Grieken om te kamperen. We stonden hier 4 nachten zonder enige problemen.
De laatste kilometer naar Agridia Beach rijd je over een onverhard pad met wat kuilen. Je hebt hier echter geen 4×4 voor nodig en zelf na regenval was het pad nog goed af te leggen.
Aan het strand zit de strandtent ‘Bar-BQ Beach Bar Agradia’. Gratis gebruik van ligbedden, stranddouche, wc bij een consumptie.
3. Azapiko Beach Regio
Internet: ja
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: nee
Cijfer: 8,5
Coördinaten: 40.010527, 23.865121 of 40.010446, 23.864058
Je vindt hier meerdere kleine baaitjes naast elkaar waar je kunt wildkamperen. De baaitjes hebben op Google Maps geen duidelijke benaming, vandaar dat ik hieronder in coördinaten zal spreken.
Zorg dat je vanaf de hoofdweg ‘Epar. Od. Nikitis-Sartis’ richting de coördinaten ‘40.010527, 23.865121’ rijdt. Google Maps stuurde ons eerst namelijk over een andere onverharde weg die te hobbelig en smal voor onze wagen was.
Op het strand van deze coördinaten zal je waarschijnlijk gelijk meerdere campers zien staan. Wij hebben hier zelf ook 2 nachten doorgebracht. Een fijne plek in de natuur, enige nadeel is dat er voor de kust een rif zit waar veel zee egels op zitten. Voorzichtig het water in dus! In het hoogseizoen kamperen mensen hier meerdere weken op rij zonder enige problemen.
Je kunt er ook voor kiezen om vanaf hier verder te rijden naar ‘40.010446, 23.864058’. Deze baai ligt iets meer afgelegen en is hierdoor een stuk rustiger. Wij vonden dit de mooiste baai van dit gedeelte van Sithonia. Het laatste stuk naar het strand toe is echter wel heel steil en hobbelig. Het lukte met onze wagen, maar was wel uitdagend. Rijd dit dus alleen wanneer je je hier comfortabel bij voelt. Wanneer het heeft geregend raden we je af om hierheen te gaan zonder 4×4.
4. Potami beach – Epanomi
Internet: ja
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: nee
Cijfer: 8
Coördinaten: 40.3747300,22.8898800
Deze kampeerspot ligt tussen Chalkidiki en Thessaloniki in, maar mocht niet aan dit wildkamperen Griekenland overzicht ontbreken. Rij vanaf de beach restaurants richtging Shipwreck Epanomi en zoek een mooie plek uit ergens langs dit lange stuk strand.
In het weekend kunnen er in de avond wat auto’s rijden die richting het kleine strandtentje ‘Canteen’ rijden, verder 2 hele rustige nachten gehad hier.
5. Kriaritsi
Internet: nee
Water voorziening: nee
Dump: nee
Restaurant/ bar: nee
Cijfer: 8
Coördinaten: 40.0177, 24.0205
Jaren terug zijn ze gestart met het aanleggen van geasfalteerde wegen voor het dorpje Kriaritsi. Dit dorpje je echter nooit gebouwd. Er zijn hier dus meerdere platforms waar je je camper mooi recht op kunt plaatsen. Je hebt een prachtig uitzicht over de zee en kliffen.
Doordat je wat hoger staat is de toegang tot de zee wat moeilijker, hierdoor hebben wij onze dag zo ingedeeld dat we hier eind middag aankwamen. We hebben hier de bbq aangezet en genoten van de zonsondergang. Wij hadden deze plek helemaal voor onszelf. De volgende morgen zijn wij weer verder gereden. Echt een aanrader!
4×4 tip wildkamperen: Cape Sithonia
Wanneer je met een 4×4 wagen of tent reist wordt dit waarschijnlijk je favoriete plek voor wildkamperen in Griekenland! Op het meest zuidelijke puntje van Sithonia vind je namelijk het wilde strand van Cape Sithonia.
Je kunt deze plek alleen met een 4×4 wagen, boot of lopend bereiken. Wat de kans groot maakt dat je deze plek helemaal voor jezelf hebt. Je vindt hier dan ook geen beach barretjes of andere faciliteiten.
Wat deze plek extra speciaal maakt is dat de zee hier van 2 kanten komt, zoals je op de foto hierna kunt zien. Verder is het water hier super helder.
Ga jij wildkamperen in Griekenland? Laat ons dan vooral weten wat jouw ervaringen van deze plekken zijn zodat we dit blog up to date kunnen houden voor andere reizigers! Alvast bedankt en heel veel plezier!
Benieuwd naar meer wildkampeer ervaringen van ons? Lees dan ook: wildkamperen Albanië of wildkamperen Portugal.