Camper koel houden in de zomer – 10 Tips

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Hartje zomer met de camper naar Zuid-Europa. Fantastisch, zolang je je camper koel weet te houden. Maar hoe voorkom je dat jouw camper in een sauna veranderd?

Inmiddels reizen wij al meerdere weken door Griekenland. De temperaturen lopen op tot 30 graden. Toch hebben wij nog niet 1 avond liggen zweten!

In dit blog delen wij praktische tips en producten die ons helpen bij het koel houden van de camper.

1. Zorg voor goede ventilatie met de Maxxfan Deluxe

De beste keuze die wij gemaakt hebben tijdens het bouwen van onze camper is om 2 dakramen in te bouwen, waarvan 1 de Maxxfan Deluxe is. Dat terwijl ik me in het begin vrij sceptisch afvroeg: is dit raam de prijs wel waard?

In de avond zetten wij de Maxxfan op de ‘air-out’ stand, wat inhoudt dat de ventilator de lucht van binnenin de bus naar buiten trekt. Wanneer wij dan ook het andere dakraam open zetten trekt de Maxxfan de lucht die door dit raam naar binnen komt door de bus heen weer naar buiten. Belangrijk hierbij is dat je de 2 ramen zo ver mogelijk uit elkaar plaatst. Zodoende ontstaat er luchtcirculatie. Wanneer je op bed ligt voelt dit namelijk als frisse wind.

Een airco is duur en verbruikt veel stroom, zoveel stroom dat je deze vaak alleen kunt gebruiken wanneer aangesloten op walstroom. Doordat wij erg van wildkamperen houden krijgt dit niet onze voorkeur. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben tot nu toe ook nog geen airco gemist.

Camper koel houden

2. Plaats voorruitfolie wanneer je stilstaat

Wanneer de zon schijnt is de voorcabine de warmste plek in onze camper. Hier bevinden zich de meeste en grootste ramen. Ramen zijn niet geïsoleerd en zo komt de meeste warmte binnen in de bus.

Gelukkig hebben ze hier wat op uitgevonden, namelijk: Camper Voorruitafdekking! Ook wel voorruitfolie genoemd. Wanneer je stil staat kun je deze bevestigen op je voorruit. Er zijn schermen die je aan de binnenkant bevestigd, maar ook schermen die je aan de buitenkant. Dit helpt onrecht bij het koel houden van je camper!

universele voorruitafdekking camper
voorruitafdekking camper

3. Gebruik een tarp of luifel!

Creëer zelf een schaduwplek met een tarp of luifel! Je kunt aan je bus een Cassette Luifel laten bevestigen. Ideaal, want ze zijn makkelijk in gebruik. Binnen enkele seconde heb je je luifel uitgedraaid.

Liggen de prijzen van een luifel boven jouw budget? Dan is het beste alternatief om een Camper Tarp te kopen. Deze doek kun je met multifunctionele zuignappen aan de bus bevestigen en bijvoorbeeld aan de telescopische tentstok, boom of met een haring in de grond.

Camper koel houden

4. Eind middag ramen en deuren open

Op het moment dat je merkt dat het buiten wat af begint te koelen, zet dan alle ramen en deuren tegen elkaar open. Zo kan de camper lekker door luchten. Wanneer je dan naar bed gaat is de temperatuur al met een paar graden gedaald.

5. Koop een 12 volt ventilator

Nu snap ik dat je in een camper geen gigantische ventilator mee gaat nemen. Maar tegenwoordig zijn er ook kleine USB ventilatoren die op 12 volt werken. Daarbij is een 12 volt usb ventilator een efficiëntere keuze dan een ventilator op 230 volt. Je hoeft dan namelijk niet onnodig je omvormer aan te zetten. Aangezien je een ventilator waarschijnlijk voor langere tijd wilt laten draaien is dit een slimme keuze.

6. Plaats een airco in de camper

De ultieme manier om je camper koel te houden is natuurlijk met een airco! Zoals we eerder al benoemden verbruikt een airco wel veel stroom. Maar ben jij nou van plan om vaak op walstroom te staan van een camping? Dan is dit hogere verbruik geen enkel probleem. Ook kun je een airco in de camper gebruiken off grid, daar heb je wel een heel groot elektraplan voor nodig, maar als jouw budget dit aankan. Dan is het mogelijk. In beide gevallen gaat een airco je sowieso heel erg blij maken.

7. Zorg voor goede isolatie wanden, plafond en vloer

Deze tip is vooral voor de camperbouwers onder ons die nog in de beginfase zitten van de bouw. Het goed isoleren van je camper zorgt ervoor dat je camper koeler blijft op warme dagen en warmer op koude dagen. Dat willen we natuurlijk!

Maar hoe isoleer je een camper nou goed? En welk materiaal kun je het beste gebruiken? Op deze vragen en meer geven wij antwoord in ons blog “Camper isoleren – Zo doe je dat – Isolatiemateriaal vergelijken

8. Houd rekening met de stand van de zon

Probeer bij het kiezen van jouw kampeerspot rekening te houden met de zon. Wanneer je een plek kiest die eind middag en begin avond in de schaduw valt koelt je camper sneller af en val je waarschijnlijk makkelijker in slaap. Wil je juist heel graag uitslapen dan kan een plek die in de ochtend in de schaduw valt juist heel fijn zijn.

9. Breng meer tijd door langs de kust

Naast dat het heerlijk is om een duik te nemen staat er langs de kust vaak ook meer wind dan in het binnenland. Frisse wind vanuit zee kan voor een hele fijne natuurlijke verkoeling zorgen!

Wildkamperen Portugal

10. Drink voldoende

Misschien geen tip om je camper direct koeler te houden, maar laten we eerlijk zijn voldoende drinken zorgt er wel voor dat je warmte beter kunt verdragen.

Waterfilter

Er zijn relatief veel landen waar je het water niet uit de kraan kunt drinken. Toch hadden wij bij onze 1e camper geen waterfilter ingebouwd. Wat al snel resulteerde in sjouwen met waterflessen, af en toe zonder drinkwater zitten en een keer buikgriep.

In onze nieuwe camper hebben wij de waterfilter van Waterdrop ingebouwd. We gebruiken hem dagelijks en doordat je geen waterflessen hoeft te kopen verdient de filter zichzelf langzaam terug.

Koelkast

Wat is er lekkerder dan een ijskoud glas drinken op een warme zomerse dag? Een koelkast in je camper is voor ons onmisbaar!

Zelf hebben wij de koelkast CN Comfort koelkast CR65. Hier zijn wij helaas niet 100% tevreden over. Dit vooral omdat we merken dat de isolatie van de koelkast niet optimaal is. Wanneer je aan de buitenkant van de koelkast voelt voel je dat deze koeler is en dat er dus kou vanuit de koelkast ontsnapt.

Na een aantal maanden reizen horen wij de meeste positieve verhalen over de Dometic absorptie koelkast en de Dometic compressor koelkast. Wanneer je dus denkt over het aanschaffen van een koelkast zou ik deze 2 koelkasten eens bekijken.

Thermosfles

Wanneer wij gaan slapen leggen wij een fles water in de koelkast. In de ochtend gieten we deze over in onze thermosfles en leggen weer een nieuwe fles water in de koelkast. Het water blijft in de Quechua thermosfles zeker 6 uur koud. Door deze “methode” grijpen wij nooit mis met koud water.

We hopen dat deze tips jou gaan helpen bij het koel houden van jouw camper deze zomer! Alvast heel veel plezier tijdens je volgende roadtrip!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy