Airco camper kiezen en installeren + Off Grid installatie

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Een airco (airconditioning) in de camper, zo heb je ook in warme temperaturen een aangename koele camper. Het wordt steeds warmer en we snappen helemaal waarom je overweegt een airco te installeren in je camper.

Er zijn verschillende type airco’s die geschikt zijn voor in de camper. Dakairco’s zijn het meest populair, maar je hebt ook binnen- en verplaatsbare-airco’s. Wanneer je zelf een camper gaat bouwen en ook als je al een camper hebt is het handig een goede locatie hiervoor te reserveren.

Over het algemeen hebben ze allemaal één ding gemeen. Ze verbruiken veel stroom.

In dit artikel duiken we dieper in op de mogelijkheden van een airco in de camper. Zo is je misschien verteld dat een airco alleen mogelijk is wanneer je aangesloten staat op walstroom. Over het algemeen klopt dat! Maar met wat inspanning is het ook mogelijk wanneer je off-grid kampeert (vrij in de natuur).

Belangrijk om dus goed op de hoogte te zijn wat je allemaal nodig hebt als je een airco gaat plaatsen in de camper. Daar ben je op het goede adres voor.

1. Waarom kun je niet zomaar een airco plaatsen in de camper?

Wanneer een elektrisch apparaat iets koelt of verwarmt dan vraagt dat over het algemeen veel stroom. Een camper airco kan beide en vraagt dus ook veel stroom.

Een dak airco is natuurlijk niet zo moeilijk te plaatsen. Het lijkt immers op het plaatsen van een dakraam. Een verplaatsbare of raam airco is al helemaal niet moeilijk te plaatsen, want deze hang of plaats je in de camper. Het stroomverbruik van de airco is de bepalende factor of het plaatsen mogelijk is, op walstroom en al helemaal vrij in de natuur (off-grid).

Bewust omgaan met stroom

Als je (binnenkort) een camper eigenaar bent dan zal je bewust moeten omgaan met stroom. Er is nu eenmaal een beperkte hoeveelheid aan boord. De camperaccu’s (huishoudaccu’s) zorgen ervoor dat de apparaten in de camper voorzien worden van stroom en waarschijnlijk zijn deze in je huidige camper hierop afgesteld. Als je deze zelf installeert dan doe je er goed aan de camperaccu grootte te bepalen aan de hand van een energiebalans (het dagelijkse verbruik van al je apparaten bij elkaar).

Het stroomverbruik van een airco ligt zelfs zo hoog dat te kleine camperaccu’s binnen een dag geruïneerd zijn. Ik wil je niet ontmoedigen, alleen bewust maken. Want een airco in de camper is wel degelijk mogelijk.

airco in de camper dakairco

2. De camper airco gebruiken op walstroom

Een airco in de camper kun je het beste gebruiken wanneer je op walstroom staat aangesloten. Zo voorkom je dat de camperaccu’s geruïneerd worden door het hoge verbruik van de airco. Walstroom betekent dat je aangesloten staat op 230volt stroom vanuit de camping of bij jezelf thuis voor de deur. Zo kun je dus de airco zorgeloos aanzetten. Uiteraard ben je dan in het buitenland wel gebonden aan de camping als je de luxe van de airco wilt. Wat ons betreft maakt dat een bezoek aan de camping het helemaal waard.

Hoe werkt dat?

Allereest is het dus belangrijk dat er een walstroom aansluiting in de camper aanwezig is. Na de walstroomaansluiting installeer je een aantal stopcontacten. Hier kun je dus een stopcontact reserveren voor de airco.

Een veilige walstroom aansluiting heeft na de CEE aansluiting een aardlekautomaat of een combinatie van een aardlekschakelaar en een zekeringsautomaat. De grootte hiervan is ook bepalend of je de airco kunt gebruiken. Wanneer deze bijvoorbeeld 10 ampère is en het verbruik van alle apparaten bij elkaar is hoger dan dit, dan knalt de zekering eruit.

Een onzuinige airco die je op de hoek van de straat hebt gekocht is dus zeker niet mogelijk!

Je hebt dus een airco nodig die speciaal ontworpen is voor gebruik in de camper. Deze airco’s zijn zuinig en geschikt om kleine ruimtes zoals een camper of caravan te koelen.

Elektra schema walstroom aansluiting camper met acculader

Als je ook een acculader/omvormer in de camper hebt dan reserveer je hier ook een stopcontact voor. Sommige omvormers hebben een omschakelautomaat, waardoor ook alle omvormer-stopcontacten via de 230 volt van de camping lopen. In theorie zou je dus ook de camper airco hier op kunnen aansluiten. Echter is dit niet aan te raden zolang je omvormer en accu dit niet aankan, want als de stroom van de camping wegvalt, schakelt deze over naar de omvormer. En dan ruïneer je de accu of omvormer zonder dat je het door hebt.

3. Camper Airco kiezen

Camper airco’s zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kunnen ze op meerdere plekken in de camper geïnstalleerd worden. Zo zit er hopelijk ook 1 bij die geschikt is voor jouw camper.

Onderstaande airco’s werken op 230 volt. Dus deze zijn alleen te gebruiken op walstroom en of met een grote omvormer en accu installatie of met een generator. Lees meer over een off grid installatie bij kopje 4.

Dak-airco’s

De meest voorkomende airco’s in campers zijn dak-airco’s. Het grootste voordeel is dat je zo geen ruimte kwijtraakt in de camper (alleen plek op het dak) en koude lucht daalt, dus ze koelen de camper erg goed.

Dometic Freshlight 1700

Laag energieverbruik

koelkracht: 1700Watt
verbruik (230v): 2,7 Ampère

Dometic Freshlight 2200 airco

Dometic Freshlight 2200

Airco met dakraam

koelkracht 2200Watt
verbruik (230v): 4,1 Ampère

Binnen Airco’s

Een binnen airco is eenvoudig te plaatsen in de camper. Zo hoef je ook niet een gat in je dak te zagen. Uiteraard verlies je wel ruimte in de camper. Gelukkig zijn de meeste binnen airco’s voor campers wel klein van formaat.

Dometic Waeca 3000 airco

Dometic 3000 Airco

Sterke airco – klein formaat

koelkracht: 2500Watt
verbruik (230v): 4,3 Ampère

Truma airco comfort rc

Truma Comfort RC

Sterke airco – klein formaat

koelkracht: 2400Watt
verbruik (230v): 4,2 Ampère

Verplaatsbare Airco’s

Een verplaatsbare airco kun je met een paar handelingen plaatsen of verwijderen. Hij hoeft dus geen vast locatie te hebben in de camper. En als je wilt kun je hem zelfs ook thuislaten. Het nadeel van deze airco’s is dat wanneer je geen goede locatie voor ze hebt, ze vooral in de weg zullen staan.

Mobiele Airconditioning

Eurom AC2401

Airco voor aan het zijraam

koelkracht: 1200Watt
verbruik (230v): 3,0 Ampère

mobiele airco

Eurom 7.2

Eenvoudig te plaatsen

koelkracht: 2050Watt
verbruik (230v): 3,4 Ampère

4. Off grid de camper airco gebruiken

Een airco aanzetten terwijl je vrij in de natuur staat met je camper. Een begrijpelijke wens als het buiten snikheet is. Maar hoe doe je dat als je niet de mogelijkheid hebt tot walstroom?

Wat ons betreft heb je twee mogelijkheden, één daarvan is op stroom en de ander op brandstof.

De camper airco gebruiken met een aggregaat / generator

Een aggregaat is een machine die stroom opwekt door een brandstof te verbranden. Mechanische energie wordt omgezet in elektrische energie door een verbrandingsmotor en de generator.

Wellicht ken je een aggregaat als noodstroomvoorziening bij ziekenhuizen, fabrieken of festivals. Ook kun je kleine aggregaten gebruiken als extra stroomvoorziening in de camper. Wanneer je dus laag in stroom zit kun je de aggregaat gebruiken. Zo voorzie je de camper weer van stroom en kun je ook de camperaccu’s weer opladen.

En dus ook kun je de aggregaat gebruiken om de airco in de camper te voorzien van stroom. Zo kun je toch 230 volt airco gebruiken zonder dat je op walstroom hoeft te staan of dat je een grote camperaccu’s nodig hebt.

Aggregaat gebruiken in de camper

Een aggregaat maakt geluid en stoot uitlaatgas uit. Belangrijk dus om een goede plek en een goede aansluiting te maken.

De meest eenvoudige aansluiting om een aggregaat te gebruiken is om deze aan te sluiten op de walstroom aansluiting. Je plaatst de machine op enkele meters afstand van de camper en gebruikt de CEE kabel om de opgewekte energie in de camper te krijgen.

Ook kun je de aggregaat in of onder de camper plaatsen. Zo hoef je dus niet te sjouwen en kun je de aggregaat direct gebruiken, ook als het regent. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de uitlaatgassen de camper verlaten. De kabel van de aggregaat sluit je aan voor je aardlekautomaat.

Een aggregaat die geschikt is voor in de camper maakt elektrische energie met een zuivere sinus. Zo beschadigen je apparaten niet in de camper. Ook heb je natuurlijk een aggregaat nodig die het vermogen van de airco in de camper aankan.

aggregaat einhell

Einhell Aggregaat 2000

zuivere sinus
1800Watt continu
2000Watt piek
Klein en stil

aggregaat Tecnoware

Tecnoware Aggregaat 2200

zuivere sinus
1800Watt continu
2000Watt piek
Klein en stil

De camper airco gebruiken op de accu’s

Een airco gebruiken op de camperaccu’s is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het past bij de elektriciteit van de camper. Een flinke omvormer, dikke bekabeling en vooral genoeg stroom heb je hiervoor nodig.

Daarbij komt dat de kosten voor de benodigdheden om de airco te gebruiken op de camperaccu’s vrij hoog zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prijs van de camper airco zelf. Veel camper eigenaren die vrij in de natuur willen staan schrikken hiervan en kiezen dan toch voor de Maxxfan Air Deluxe, de beste dakraam ventilator.

12 volt camper airco gebruiken op de huishoudaccu

De technologie voor goede 12 volt camper airco’s is er. En dus zijn er een paar 12 volt compressor airco’s op de markt gebracht door een aantal grote merken. Voorheen ging dit alleen nog om dauwpuntkoelers, maar deze werken minder goed. Goed opletten of je dus een compressor airco te pakken hebt.

Het grote voordeel van 12 volt camper airco’s is dat je geen omvormer nodig hebt. Zo is deze installatie dus zuiniger en goedkoper, want je hebt geen omvormer nodig en dus heb je ook geen stroomverlies hiervan. Uiteraard heb je nog steeds een flinke accu nodig en de nodige zonnepanelen.

Zo heeft Dometic de RTX 1000 op de markt gebracht. Het gemiddelde verbruik van deze compressor airco ligt op 18A/uur op onderhoudstand en 50A/uur op maximaal/opstart. Een airco 8 uur per dag gebruiken zal dan uitkomen op: 1 uur 50A + 7 uur 18A, dus 176A verbruik per dag. Zelf plaatsen we dan een extra lithium accu van 200Ah. Daarnaast heb je dan ook extra zonnepanelen om dit hoge verbruik op te vangen.

Hoeveel en welke accu’s heb ik nodig voor een camper 230 volt airco?

Het belangrijkste is dat je camperaccu’s het stroomverbruik van de airco aankan. Je wilt natuurlijk niet binnen een dag je camperaccu’s ruineren en geen gebruik meer kunnen maken van je airco.

Voor een goed behoud van je camperaccu’s mag je deze niet te diep en niet te snel ontladen. Dit betekent bij AGM accu’s niet lager dan 50 a 70% van zijn capaciteit. Bij Lithium is dit 95% van de capaciteit. Ook houden wij een ontlading niet harder dan C5 aan. Dit betekent dat een accu met een beschikbare capaciteit van 100Ampere, niet harder ontladen mag worden dan (100/5) 20Ampere.

Wij raden Lithium accu’s te gebruiken wanneer je een airco in de camper gaat plaatsen. Zo bestaat er niet de kans dat je ze per ongeluk beschadigd door te diep ontladen. Ook zijn lithium accu’s een stuk lichter en aangezien je er meerdere moet plaatsen scheelt dit enorm in het gewicht.

Hoe groot de camper accu’s moeten zijn hangt af van het verbruik van de airco (en alle andere apparaten in de camper). Een airco aangesloten op een omvormer met een verbruik van 60Ah die je minimaal 4 uur aan wilt laten staan heeft een verbruik van (60×4) 240Ampere. Hier zou je dus zo’n 255Ah Lithiumaccu’s voor nodig hebben en 350Ah AGM accu’s.

Hoe groot moet de omvormer zijn?

Een omvormer is een eis wanneer je vrij in de natuur met de camper een 230 volt airco wilt aanzetten. De grootte van de omvormer moet aansluiten op het stroomverbruik van de airco anders schiet de omvormer uit.

Wanneer je het stroomverbruik van een airco opzoekt dan vind je een getal in Wattage uur. Dit getal is het continu verbruik. Dus wanneer het apparaat draait dan wordt dit vermogen gevraagd van de omvormer. Maar een airco heeft een motortje en deze hebben een aanloopstroom van 8 a 10 keer zoveel nodig. Voor enkele seconden wordt er dus veel meer gevraagd om op te kunnen starten.

Wanneer je een omvormer gaat aanschaffen dan vind je twee waardes het continu vermogen en het piek vermogen. Deze laatste is het hoogste getal en mag dus niet lager liggen dan 8 a 10 keer het stroomverbruik van de airco.

Zonnepanelen

Wanneer je genoeg zonnepanelen aanlegt kun je het verbruik van de airco helemaal opheffen. Zolang de zon schijnt kun je dus probleemloos de camper airco gebruiken zou je zeggen. Er is echter 1 probleem waar ga je al die zonnepanelen neerleggen. Als je een dakairco hebt dan gaat dit ook nog ten kostte van een zonnepaneel.

Plaats zoveel zonnepanelen als mogelijk, de meer zonnepanelen des te beter. Elke centimeter op het dak moet gebruikt worden om energie op te wekken. Zonnepanelen sets van rond de 600Wp zou moeten voldoen om een airco aan te kunnen van 640Wh. Of je genoeg opwekt om niet binnen een dag lege accu’s te hebben hangt natuurlijk volkomen af van de jaargetijden, hoe fel de zon schijnt, de buitentemperatuur en de hoek van de zonnepanelen.

Voorbeeld camper airco gebruiken op accu

In dit voorbeeld gebruiken we de Dometic FreshLight 1700. Dit is een dak-airco met het laagste stroomverbruik, namelijk 640Wh.

Het verbruik van deze airco ligt op (640Wh/10.8v) is 60Ah. We delen het stroomverbruik niet door 12volt maar door 10% van 12volt, omdat de omvormer een verlies heeft van 10%.

Om deze airco 4 uur te gebruiken hebben we 240Ampere stroom nodig. Omdat er ook nog andere apparaten gebruikt moeten worden zou ik hier minimaal 300Ah Lithium accu’s bij kiezen.

Daarbij zou een omvormer met een piekvermogen van 5760Watt nodig zijn. Dus hier zou de Victron 12/3000 of het Duitse merk Ective 3000/6000 bij passen.

Rond de 600Wp zonnepanelen voor deze airco zou genoeg moeten zijn om evenveel op te wekken als dat je verbruikt. Uiteraard hangt dit af van: waar je staat en hoeveel zon er op de dag schijnt.

Ik zou sowieso een accuscheider installeren om ervoor te zorgen dat de dynamo ook de camperaccu’s oplaad. Wanneer je dus zonder stroom komt te zitten kun je altijd de camper starten en dus laden.

5. Efficiënt de airco in de camper laten werken

Een airco werkt het best wanneer de ruimte in de camper goed geïsoleerd is. Goede isolatie houdt de koude lucht vast als het buiten warm is. Ook houdt het warme lucht binnen vast als het buiten koud is.

Niet onbelangrijk dus om je camper goed te isoleren. Zo maak je de camper aangenaam om in te leven en ook bespaar je kostbare energie.

De wanden en het plafond zijn het belangrijkst om goed te isoleren, maar aangezien koude lucht daalt raden we ook aan de vloer op zijn minst minimaal te isoleren.

In het artikel over de camper isoleren vergelijken we een aantal isolatiematerialen die geschikt zijn voor in de camper. Ook vertellen we welke isolatiematerialen je beter niet kunt gebruiken.

Disclaimer: Dit blog is bedoeld om je te helpen en informatie te verschaffen over hoe je camper airco’s gebruikt. Ik ben een camper eigenaar met veel liefde voor het bouwen van campers. Het blog heb ik geschreven met zoveel mogelijk zorg. Echter kunnen hier geen rechten aan verleend worden.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties

  1. Bedankt voor deze blog! Precies wat ik nodig had want ik ben juist aan het nadenken over de koeling in mijn Dukato L4H2.
    Een eerdere video van jullie bracht mij op het idee van de luchtcirculatie via een maxxfan. Maar is dat voldoende in het hete zuiden?

    Hebben jullie de maxxfan eruit gehaald en een airco geplaatst? Mis je de ventilator dan niet op momenten dat je (vanwege stroom of geluid) de airco niet kan gebruiken?

    Voor de volledigheid:
    Mijn elektra plan: is lithium 210 A, 2500 omvormer, 280 zonnepanelen.

    1. Hoi Hein,

      Ja wij hebben met onze vorige camper in Griekenland gestaan in 35 plus graden. Overdag is het natuurlijk gewoon warm, maar s avonds koelt de lucht af en met de maxxfan trek je die dan naar binnen. Wij vonden het erg prettig, omdat je dus ook zo kunt vrij kamperen.

      Wij hebben de Maxxfan er niet uitgehaald. Daar zijn we dik tevreden over. We hebben dit artikel geschreven door de vergelijking te maken met een andere camper van vrienden.

      Als je off grid wilt staan met een airco op 230 volt via de omvormer dan denk ik dat je elektraplan wat aan de krappe kant zit. In ons voorbeeld houden we ook aan dat de airco 4 uur per dag aan staat. Met een 210Ah lithium accu betekent het dus dat je zo’n 3,5 uur de airco kan aanzetten en dan zijn je accu’s op. Nu heb je natuurlijk die dag opbrengst van je zonnepanelen, dat ligt gemiddeld rond de 59Ah. Waarschijnlijk is dit genoeg om je overige apparaten mee te voorzien van stroom. Maar dan heb je dus wel elke dag een lege accu en dat valt niet aan te raden.

      Wij maken onze berekening voor off grid ook altijd zodat als de zon niet schijnt we alsnog een paar dagen zonder walstroom kunnen. Je zou er dan voor kunnen kiezen om je airco niet aan te zetten ( ook als de zon niet schijnt kan het warm zijn natuurlijk). Maar dan heb je wel nog genoeg stroom nodig voor alle overige apparaten.

      Als ik jou was zou ik nogmaals je energiebalans maken. In eerste instantie zonder airco en doe dit bedrag maal het aantal dagen dat je zonder enige vorm van laden wilt vrij kamperen. Vervolgens tel je hier het stroomverbruik van de airco bij op (eventueel van het aantal dagen dat je de airco aan wilt hebben). Nu heb je jouw stroomvraag voor de dagen dat je vrij kunt kamperen. Deze grootte lithium accu heb je dan ook nodig.

      Hopelijk kun je zo iets verder

  2. He Bas,

    Top dat jullie zo snel antwoorden!
    Ik snap dat voor een 230 airco het elektraplan wat zwaarder zou moeten zijn. Maar ik zou ook kunnen kiezen voor een 12V compressor airco. Die gebruikt, zoals jij al schreef, wat minder stroom. Bovendien hoeft hij niet de hele nacht te draaien, het gaat voor mij vooral om de eerste paar uur van de nacht. Maar ik hoor wisselende resultaten voor wat betreft de koelcapaciteiten van een 12 V. Hebben jullie daar ervaring mee?

    groet, hein

    1. Hoi Hein,

      Ja we doen altijd ons best om zo snel mogelijk te reageren. Soms gaat dat wat sneller dan andere keren.
      Met een 12V compressor airco hebben wij zelf nog geen ervaring. Wel hoor ik daar steeds betere verhalen over, de koelcapaciteiten liggen inderdaad wat lager dan bij 230volt (niet allemaal trouwens), maar dat is ook om het verbruik te drukken. Om deze goed te laten werken is het ook heel belangrijk om goed te isoleren. Anders raak je vrij snel je gekoelde lucht weer kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

gratis checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy