Wildkamperen in Portugal: 13 mooie spots

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wanneer je van het strand, de zon en wildkamperen houdt dan is Portugal bij uitstek de plek waar je moet zijn! In landen als Zwitserland en Oostenrijk moesten wij vaak moeite doen om op een mooie plek te overnachten terwijl wij in Portugal van de ene naar de andere mooie spot reden. 

Wij zijn in totaal 1 maand in Portugal geweest zonder ook maar 1 bezoek aan een camping. In dit blog delen we alle plekken waar wij gestaan hebben zonder problemen!

Is wildkamperen in Portugal legaal?

Jarenlang was er geen officiële wetgeving rondom wildkamperen in Portugal en werd het gedoogd. In 2021 is hier verandering in gekomen.

Op 9 januari 2021 kondigde de regering aan strenger te gaan controleren op wildkamperen. Door het aannemen van een nieuwe wet kon de politie deze controles beter uitvoeren en ook boetes uitdelen op het achterlaten van rommel. Sindsdien was wildkamperen eigenlijk officieel verboden.

Tijdens de zomer van 2021 zijn de wetten rond wildkamperen echter opnieuw aangepast. Sindsdien is wildkamperen weer toegestaan, maar dit keer wel onder bepaalde voorwaarden.


Voorwaarden wildkamperen Portugal

Wanneer je je niet aan deze voorwaarden houdt loop je het risico om een boete te krijgen tussen de €60,- en €600,-.

– Kamperen is niet toegestaan in: Natura 2000-gebieden, beschermde gebieden, kustgrensbeheerplannen (tenzij anders aangegeven) of op plekken waar een verbodsbord staat.
– Op andere plekken is ‘parkeren’ en ‘overnachten’ toegestaan, dit is dus wat anders dan kamperen. Oftewel houd je kamp klein en schoon.
– Je camper moet goedgekeurd zijn door de IMT (instituut voor Mobiliteit en Transport), oftewel je wagen moet als kampeerauto gekeurd zijn door de RDW (kampeerauto op kenteken).
– Je mag jouw camper maximaal 48 uur in dezelfde gemeente gemeente neerzetten.

Wildkamperen in de praktijk

Wildkamperen is dus helaas niet overal meer overal mogelijk in Portugal, maar gelukkig blijven er nog meer dan genoeg mooie plekken over waar het wel kan en mag.

Van andere camperaars hebben wij vernomen dat de politie wel kan controleren of je een toilet in de camper hebt. Zorg dus dat jouw camper zelfvoorzienend is. Eventueel kan het interessant zijn om ons blog ‘een off grid camper maken: 12 zelfvoorzienende tips‘ te lezen.

De app Park4Night maakt wildkamperen in Portugal ook een stuk makkelijker. Andere (wild)kampeer liefhebbers delen hier namelijk hun ervaringen. Zo kom je er snel achter of je wel of niet op een plek kunt kamperen.

Op de kampeerplekken die wij hieronder benoemen hebben wij zonder problemen gestaan, maar lees Op Park4Night wel ook altijd even de meest actuele reviews om te voorkomen dat je voor onverwachte situaties komt te staan.

Al lang aan het rijden en kun je geen kampeerplek vinden? De Intermarché biedt vaak enkele plekken aan waar je gratis met de camper mag staan. Ook hierbij geldt: parkeren en overnachten (en dus niet kamperen).

Wildkamperen Portugal

Wildkamperen in Noord Portugal 

Praia do Luminar

GPS coördinaten: N 41° 44′ 3″ W 8° 52′ 22″
Beoordeling: 8,5

We beginnen gelijk met een top plek! Betegelde parkeerplekken gelijk aan het strand. Je kunt hier prachtig naar de zonsondergang of de grote golven kijken. Eind september stond hier slechts 1 andere camper.

Noord Portugal

Wildkamperen in Centraal Portugal

Praia da Granja

GPS coördinaten: 41°02’18.6″N 8°38’58.5″W
Beoordeling: 6,5

Wij kozen voor deze plek omdat hij op slechts 20 minuten rijden (zuidelijk) van de stad Porto ligt. Aan de ene zijde huizen, aan de andere kant een wandelpad en daarnaast strand en zee. Vanuit de camper zie je de zee.

Costa Nova do Prado

GPS coördinaten: 40°36’38.5″N 8°45’10.7″W
Cijfer: 7
Faciliteiten: je kunt gebruik maken van de wc bij het restaurant dat tegenover de parkeerplekken zit. Helaas waren de douches toen wij er waren kapot.

Op 2 minuten lopen van het strand en 5 minuten lopen van het stadje Costa Nova. Costa Nova staat bekent om de leuke gekleurd gestreepte huisjes!

De parkeerplaats zelf is niet heel bijzonder, je kijkt uit op een voetbalveld en meestal staan er nog een aantal andere campers. Maar de locatie is helemaal top. 

Vila Nova Portugal
Centrum Costa Nova

Praia do Norte

GPS coördinaten: 39°36’43.5″N 9°05’00.7″W
Beoordeling: 8,5

Nog zo’n prachtige plek langs het strand! Vlakbij Nazaré, de bekende spot om ‘s werelds hoogste golven te zien! En deze gigantische golven kun je hier dus ook gewoon vanuit je bed zien! Je zult hier niet alleen staan, veel jongeren met busjes vinden hier een plekje. 

Wildkamperen Portugal

Praia de Almagreira

GPS coördinaten: 39°22’41.0″N 9°18’50.4″W
Beoordeling: 7,5

Mooie plek met uitzicht over zee, waar je vooral veel surfers zult vinden. Je kunt hier ook op het strand liggen. In september waren wij niet de enige, maar het zal hier niet heel druk worden.

Camper

Wildkamperen in de Lissabon Regio

Praia Fonte da Telha

GPS coördinaten: 38°33’51.4″N 9°11’30.8″W
Beoordeling: 9,5

Dit was 1 van onze favoriete plekken! We zijn hier in totaal 4 nachten gebleven omdat we het er zo fijn vonden.

Je staat hier direct aan het strand, er zitten verschillende beach barretjes op loopafstand en een supermarkt op 3,5 km afstand. Er staan meerdere busjes en er hangt een gezellige sfeer.

Prachtige plek om de zonsondergang te kijken!

Wildkamperen Portugal

Wildkamperen in Alentejo 

Alentejo is het gebied tussen Lissabon en de Algarve in.

Barragem do Pêgo do Altar

GPS coördinaten: 38°25’13.1″N 8°23’30.5″W
Beoordeling: 7,5
Service: er zijn wc’s, maar in oktober waren deze wegens omstandigheden gesloten. 

Prachtige, rustige spot aan een stuwmeer. Wel slecht internet bereik, met zowel onze Portugese als Nederlandse provider.

Praia da Samoqueira

GPS coördinaten: 37°52’09.1″N 8°47’32.7″W
Cijfer: 9

WAUW! Dit zijn de plekken hoor, dit is wat we willen zien! Prachtig uitzicht over de rotsen en het strand. De zonsondergang is waanzinnig. 

Wij hebben hier zonder enige problemen geslapen. Er stonden die avond ook nog 5 andere campertjes. Van anderen hebben wij helaas wel vernomen dat zij in de ochtend om 7.30 uur weggestuurd werden door de politie met een waarschuwing. 

Wildkamperen Portugal

Wildkamperen in de Algarve

In de Algarve vonden wij het moeilijker om mooie kampeerspots aan het strand te vinden. Er staan hier namelijk een hoop borden ‘verboden voor camper’. Ook is het duidelijk dat de politie hier strenger controleert! 

Monte Clerigo Beach

GPS coördinaten: 37°20’27.9″N 8°51’06.5″W
Beoordeling: 7,5
Service: wc’s 

Aan de ene kant strand, aan de andere kant huizen. Vanuit de bus konden we de zee zien. Er staan geen borden dat je hier niet mag overnachten, in de omgeving van deze plek zie je die wel veel. 

Praia Monte Clerigo

Praia do Camilo

GPS coördinaten: 37°05’07.5″N 8°40’15.4″W
Beoordeling: 6

Op loopafstand van Praia do Camilo + Ponta da Pieda en op slecht enkele minuten rijden van het stadje Lagos ligt dit kleine parkeerterrein. Het ligt gewoon langs de weg, is onverhard en heeft geen spectaculair uitzicht, maar er staan geen borden dat je hier niet mag overnachten en de locatie is mega centraal. Wij hebben hier zonder problemen met nog 2 andere campertjes de nacht door gebracht.

Praia da Albandeira

GPS coördinaten:
37°05’45.9″N 8°24’08.7″W
Beoordeling: 7,5

Op de weg richting Albandeira zijn wij een onverhard pad ingeslagen en hier is meer dan genoeg ruimte om tussen de bomen te staan. Op een aantal paardrijders en 1 andere camper na hadden we de plek voor onszelf.

Wildkamperen Portugal

Praia de Santa Eulàlia

GPS coördinaten: 37°05’20.0″N 8°12’54.9″W
Beoordeling: 7,5

Op loopafstand van het strand en op 1,5 kilometer van het levendige centrum van Albufeira vind je dit onverharde parkeerterrein. Meer dan genoeg ruimte voor campers en tussen de bomen door uitzicht op zee. In oktober was het er rustig en konden wij hier gratis staan.

Albufeira

Praia da Lagoa

GPS coördinaten: 37°03’25.2″N 8°04’46.5″W
Beoordeling: 10

Na een maand lang wildkamperen in Portugal was dit toch echt wel onze favoriete plek!

Naar de golven kunnen luisteren vanuit bed, want dichterbij het strand kan bijna niet! Mooie plekken tussen de bomen, waar je eventueel een hangmat aan op kunt hangen.

Wildkamperen Portugal

Rijd richting restaurant Tempêrus en neem vlak voor het restaurant het onverharde pad tussen de bomen. Let op, ga eerst even op voorontdekking zodat je weet welke route je moet nemen. Een andere jongen kwam namelijk met zijn bus vast te zitten in het mulle zand. Er is 1 punt waar de bomen wat dichter op elkaar staan, maar onze bus kon hier precies tussendoor. Rijd je in een grotere motorhome, dan ben ik bang dat deze plek niet toegankelijk is.

De bus die naast ons stond heeft op deze plek een hele maand lang gestaan zonder problemen. Wij hebben hier 2 nachten zonder problemen en vooral veel plezier gestaan!

Ga jij wildkamperen in Portugal? Laat ons weten wat jouw favoriete plek was! 

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Eén reactie

  1. Dank voor het delen. We gaan jullie mooiste plekjes bezoeken tijdens onze motor trip. Hopelijk lukt het om onbeboet buiten te slapen haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *