15x Wildkamperen (met de camper) in Portugal!

Wanneer je van het strand, de zon en wildkamperen houdt dan is Portugal bij uitstek de plek waar je moet zijn! In landen als Zwitserland en Oostenrijk moesten wij vaak moeite doen om op een mooie plek te overnachten terwijl wij in Portugal van de ene naar de andere mooie spot reden. 

Wij zijn in totaal 1 maand in Portugal geweest zonder ook maar 1 bezoek aan een camping. In dit blog deel ik alle plekken waar wij gestaan hebben zonder problemen!

Algemene informatie

Officieel is wildkamperen in Portugal niet toegestaan en wees je er dus bewust van dat er het risico van een boete krijgen aan verbonden zit. Er zijn echter een hoop plekken waar het getolereerd wordt mits je je aan bepaalde gedragsregels houdt. 

  • In het laagseizoen wordt er minder streng gecontroleerd
  • Houd je kamp klein en schoon
  • Probeer de toeristische hotspots te ontwijken

De apps iOverlander en Park4Night makken wildkamperen in Portugal een stuk gemakkelijker. Andere (wild)kampeer liefhebbers delen hier namelijk hun ervaringen.

Al lang aan het rijden en kun je geen kampeerplek vinden? De Intermarché biedt vaak enkele plekken aan waar je gratis met de camper mag staan.

UPDATE 2021:

In het begin van 2021 heeft de regering aangekondigd strenger te gaan controleren op wildkamperen. Door het aannemen van een wet waardoor politie deze controle beter kan uitvoeren en ook boetes kan uitdelen op het achterlaten van rommel. Het is dus nu niet alleen verboden om te kamperen bij een ”verboden te kamperen bord”, maar overal in het land. Enkel nog op toegewezen camper plaatsen. 

In praktijk hebben we gehoord van andere camperaars dat zij werden gevraagd tijdens het wildkamperen of zij een toilet in de bus hadden of niet. Wanneer er geen toilet aanwezig was werd er een boete uitgedeeld. 

Wildkamperen Portugal

 

Noord Portugal 

Praia do Luminar

GPS coördinaten: N 41° 44′ 3″ W 8° 52′ 22″
Beoordeling: 8,5

We beginnen gelijk met een top plek! Betegelde parkeerplekken gelijk aan het strand. Je kunt hier prachtig naar de zonsondergang of de grote golven kijken. Eind september stond hier slechts 1 andere camper.

Noord Portugal

Praia de Rio de Moinhos

GPS coördinaten: 41°33’56.9″N 8°47’45.6″W
Beoordeling: 7,5
Service: buitendouches aan het strand, koud water

Dit is een parkeerplaats gelijk aan het strand! Uitzicht op zee vanuit je bus, wat wil je nog meer? Overdag in het weekend kan het hier vrij druk zijn met lokale bewoners, maar in de avond is het er rustig. 

Centraal Portugal

Praia da Granja

GPS coördinaten: 41°02’18.6″N 8°38’58.5″W
Beoordeling: 6,5

Wij kozen voor deze plek omdat hij op slechts 20 minuten rijden (zuidelijk) van de stad Porto ligt. Aan de ene zijde huizen, aan de andere kant een wandelpad en daarnaast strand en zee. Vanuit de camper zie je de zee.

Costa Nova do Prado

GPS coördinaten: 40°36’38.5″N 8°45’10.7″W
Cijfer: 7
Faciliteiten: je kunt gebruik maken van de wc bij het restaurant dat tegenover de parkeerplekken zit. Helaas waren de douches toen wij er waren kapot.

Op 2 minuten lopen van het strand en 5 minuten lopen van het stadje Costa Nova. Costa Nova staat bekent om de leuke gekleurd gestreepte huisjes!

De parkeerplaats zelf is niet heel bijzonder, je kijkt uit op een voetbalveld en meestal staan er nog een aantal andere campers. Maar de locatie is helemaal top. 

Vila Nova Portugal
Centrum Costa Nova

Praia do Norte

GPS coördinaten: 39°36’43.5″N 9°05’00.7″W
Beoordeling: 8,5

Nog zo’n prachtige plek langs het strand! Vlakbij Nazaré, de bekende spot om ‘s werelds hoogste golven te zien! En deze gigantische golven kun je hier dus ook gewoon vanuit je bed zien! Je zult hier niet alleen staan, veel jongeren met busjes vinden hier een plekje. 

Wildkamperen Portugal

Praia de Almagreira

GPS coördinaten: 39°22’41.0″N 9°18’50.4″W
Beoordeling: 7,5

Mooie plek met uitzicht over zee, waar je vooral veel surfers zult vinden. Je kunt hier ook op het strand liggen. In september waren wij niet de enige, maar het zal hier niet heel druk worden.

Camper

Praia de São Lourenço

GPS coördinaten: 39°00’40.0″N 9°25’16.0″W
Beoordeling: 7 

Helaas hebben ze de plekken direct aan het strand sinds kort afgesloten. Er is nu nog slechts 1 plekje van waar je het strand uit de bus kunt zien. Maar ook vanaf de andere plekken sta je binnen een paar stappen op het strand. 

Het is een fijn strand en er zit 1 beach restaurant waar je wat kunt drinken of voor €0,20 gebruik kunt maken van de (koude) buitendouche.

strand

Lissabon Regio

Praia Fonte da Telha

GPS coördinaten: 38°33’51.4″N 9°11’30.8″W
Beoordeling: 9,5

Dit was 1 van onze favoriete plekken! We zijn hier in totaal 4 nachten gebleven omdat we het er zo fijn vonden.

Je staat hier direct aan het strand, er zitten verschillende beach barretjes op loopafstand en een supermarkt op 3,5 km afstand. Er staan meerdere busjes en er hangt een gezellige sfeer.

Prachtige plek om de zonsondergang te kijken!

Wildkamperen Portugal

Alentejo 

Alentejo is het gebied tussen Lissabon en de Algarve in.

Barragem do Pêgo do Altar

GPS coördinaten: 38°25’13.1″N 8°23’30.5″W
Beoordeling: 7,5
Service: er zijn wc’s, maar in oktober waren deze wegens omstandigheden gesloten. 

Prachtige, rustige spot aan een stuwmeer. Wel slecht internet bereik, met zowel onze Portugese als Nederlandse provider.

Praia da Samoqueira

GPS coördinaten: 37°52’09.1″N 8°47’32.7″W
Cijfer: 9

WAUW! Dit zijn de plekken hoor, dit is wat we willen zien! Prachtig uitzicht over de rotsen en het strand. De zonsondergang is waanzinnig. 

Wij hebben hier zonder enige problemen geslapen. Er stonden die avond ook nog 5 andere campertjes. Van anderen hebben wij helaas wel vernomen dat zij in de ochtend om 7.30 uur weggestuurd werden door de politie met een waarschuwing. 

Wildkamperen Portugal

Algarve

In de Algarve vonden wij het moeilijker om mooie kampeerspots aan het strand te vinden. Er staan hier namelijk een hoop borden ‘verboden voor camper’. Ook is het duidelijk dat de politie hier strenger controleert! 

Monte Clerigo Beach

GPS coördinaten: 37°20’27.9″N 8°51’06.5″W
Beoordeling: 7,5
Service: wc’s 

Aan de ene kant strand, aan de andere kant huizen. Vanuit de bus konden we de zee zien. Er staan geen borden dat je hier niet mag overnachten, in de omgeving van deze plek zie je die wel veel. 

Praia Monte Clerigo

Praia do Camilo

GPS coördinaten: 37°05’07.5″N 8°40’15.4″W
Beoordeling: 6

Op loopafstand van Praia do Camilo + Ponta da Pieda en op slecht enkele minuten rijden van het stadje Lagos ligt dit kleine parkeerterrein. Het ligt gewoon langs de weg, is onverhard en heeft geen spectaculair uitzicht, maar er staan geen borden dat je hier niet mag overnachten en de locatie is mega centraal. Wij hebben hier zonder problemen met nog 2 andere campertjes de nacht door gebracht.

Praia da Albandeira

GPS coördinaten:
37°05’45.9″N 8°24’08.7″W
Beoordeling: 7,5

Op de weg richting Albandeira zijn wij een onverhard pad ingeslagen en hier is meer dan genoeg ruimte om tussen de bomen te staan. Op een aantal paardrijders en 1 andere camper na hadden we de plek voor onszelf.

Wildkamperen Portugal

Praia de Santa Eulàlia

GPS coördinaten: 37°05’20.0″N 8°12’54.9″W
Beoordeling: 7,5

Op loopafstand van het strand en op 1,5 kilometer van het levendige centrum van Albufeira vind je dit onverharde parkeerterrein. Meer dan genoeg ruimte voor campers en tussen de bomen door uitzicht op zee. In oktober was het er rustig en konden wij hier gratis staan.

Albufeira

Praia da Lagoa

GPS coördinaten: 37°03’25.2″N 8°04’46.5″W
Beoordeling: 10

Na een maand lang wildkamperen in Portugal was dit toch echt wel onze favoriete plek!

Naar de golven kunnen luisteren vanuit bed, want dichterbij het strand kan bijna niet! Mooie plekken tussen de bomen, waar je eventueel een hangmat aan op kunt hangen.

Wildkamperen Portugal

Rijd richting restaurant Tempêrus en neem vlak voor het restaurant het onverharde pad tussen de bomen. Let op, ga eerst even op voorontdekking zodat je weet welke route je moet nemen. Een andere jongen kwam namelijk met zijn bus vast te zitten in het mulle zand. Er is 1 punt waar de bomen wat dichter op elkaar staan, maar onze bus kon hier precies tussendoor. Rijd je in een grotere motorhome, dan ben ik bang dat deze plek niet toegankelijk is.

De bus die naast ons stond heeft op deze plek een hele maand lang gestaan zonder problemen. Wij hebben hier 2 nachten zonder problemen en vooral veel plezier gestaan!

Ga jij wildkamperen in Portugal? Laat ons weten wat jouw favoriete plek was! 

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

ELEKTRA ZELF AANLEGGEN?

Dit kun je veilig doen met één van onze elektra schema’s

CAMPER BOUW UITBESTEDEN?

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Eén reactie

  1. Dank voor het delen. We gaan jullie mooiste plekjes bezoeken tijdens onze motor trip. Hopelijk lukt het om onbeboet buiten te slapen haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy