Kosten VanLife: hoeveel geven wij in 1 maand uit?

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

In dit blog zal ik zo open mogelijk vertellen over onze maandelijkse van life kosten tijdens onze reis door Europa in 2021. Inmiddels hebben we ook in onze derde zelfbouw camper een reis gemaakt van 8 maanden. De kosten in 2022/23 waren iets anders vanwege de gestegen olieprijs. Dus de boodschappen en brandstof kwamen toen iets duurder uit. 

Kostenoverzicht 

Overnachten €20,-
Brandstof €300,-
Boodschappen €500,-
Tolwegen €20,-
WA-verzekering €17,-
Wegenbelasting €76,-
Fijnstoftoeslag €12,-
Gas €15,-
Internet €50,-
  = €1010,-

Aangezien wij met zijn tweeën reizen komt dit op zo’n €500,00 per persoon per maand uit. Hier komt natuurlijk je zorgverzekering nog bij. Tenzij jouw jaarinkomen onder de grens blijft zodat je zorgtoeslag krijgt.

Overnachten – €20,- per maand

Overnachten met een camper hoeft helemaal niet duur te zijn. In 3 maanden tijd gaven wij namelijk maar 60 euro aan overnachtingen uit. Dit is dus zo’n 20 euro per maand. 

Wildkamperen 

Wildkamperen is de hoofdreden dat onze vanlife kosten vrij laag zijn. Wildkamperen is namelijk helemaal gratis en dit hebben wij 97% van de nachten gedaan! 

In Noorwegen, Zweden en Finland is wildkamperen legaal. Dit zijn dan ook onze favoriete kampeerlanden. 

Frankrijk (en buiten Europa: Nieuw-Zeeland en Australië) heeft een ruim aanbod aan (aangewezen) kampeerplekken waar je een x aantal nachten gratis en legaal kunt staan. Het is hier een vereiste dat je self-contained bent (oftewel een eigen toilet + prullenbak hebt), maar de meeste plekken beschikken alsnog over een toilet en soms zelfs over gratis elektriciteit! Ik was verbaasd over hoe goed alles hier geregeld is! 

In de meeste andere landen is wildkamperen officieel niet toegestaan, maar zijn er wel plekken waar het geoorloofd wordt. Zolang je niemand tot last bent, je niet direct naast toeristische hoogtepunten gaat staan en je kamp klein + schoon houdt.

Zelf hebben wij nog nooit een boete gekregen voor wildkamperen, maar houd wel in je achterhoofd dat dit kan gebeuren. Wel zijn wij één keer weggestuurd door de politie, zonder enige verdere problemen. 

Hoe vind je wildkampeerplekken?

In het begin konden we makkelijk een uur aan het zoeken zijn naar een geschikte slaapplek. Totdat we erachter kwamen dat er apps bestaan waarin andere camperaars hun wildkampeerplekken delen + beoordeling & foto!

In Europa hebben wij veel gebruik gemaakt van de apps Park4Night en iOverlander. Ook de app Campercontact kan soms helpen. 

Mocht je willen wildkamperen in Portugal, wij hebben een uitgebreid blog geschreven met al onze favoriete spots! Ook hebben wij een blog over wildkamperen in Albanië en over wildkamperen in Griekenland.

Verwacht niet altijd luxe

Wij vinden wildkamperen fantastisch. Het voelt avontuurlijk en geeft de mogelijkheid om zonder anderen (of met enkele andere camperaars) vrij in de natuur te staan. 

Maar wildkamperen betekent niet dat je elke avond op een mooie plek staat. De helft van de nachten slapen wij op schitterende plekken, maar de andere helft van de nachten slapen wij gewoon op een parkeerplaats o.i.d. Vandaar dat wildkamperen waarschijnlijk niet voor iedereen is weggelegd .

Ben je opzoek naar meer luxe dan kan het verstandig zijn om je budget ruimer te maken voor campingbezoekjes. 

Kamperen bij een boer

In veel Europese landen zijn er boeren waarbij je op hun land mag staan tegen een kleine vergoeding. Vaak liggen de kosten hiervan rond de 10 euro. Zelf hebben wij dit in Italië en Frankrijk 5 keer gedaan en dit is ons altijd erg goed bevallen! Ook deze plekken vind je op de app Park4Night!

Kosten vanlife

Brandstofkosten – €200 – €400,-

Je brandstofkosten zijn uiteraard afhankelijk van hoeveel km’ers je rijdt, in welk land en hoe zuinig jouw camper rijdt. Dit zijn veel verschillende factoren, vandaar dat wij het bedrag dat je hiervoor moet reserveren wat breder hebben gehouden, namelijk van €200,- tot €400,- per maand. Houd hierbij in je achterhoofd dat onze diesel camper 1:8 rijdt.

Tijdens de eerste 2 maanden van onze Europa reis reden wij in snel tempo van de ene gave plek naar de andere. Van Nederland door Zwitserland, Oostenrijk, Noord- Italië en Frankrijk. Onze brandstofkosten waren toen vrij hoog (rond de €400,- per maand).

In maand 3 bleven we een maand in Portugal. We reden nog maar korte afstanden, van het ene strandje naar de andere. Onze brandstofkosten werden hierdoor logischerwijs een stuk lager (rond de €200,- per maand). Wanneer je rustig de tijd neemt voor een land hoeven de brandstofkosten tijdens vanlife helemaal niet hoog te zijn. 

In de totaalberekening hebben we hier het gemiddelde van genomen = €300,- aan brandstofkosten per maand.

Brandstofprijzen per land

Nederland is 1 van de duurste landen als het gaat om brandstof. Waar je ook heen reist de kans is groot dat de brandstofkosten daar lager zijn. Waar je in Nederland rond de €1,30 / liter betaald voor diesel betaalden wij in Portugal €1,16 / liter en in Spanje en Oostenrijk zelfs 1.- / liter! Met benzine zijn de verschillen zelfs nog groter!

De ANWB heeft een overzicht van de brandstofprijzen per land in Europa gemaakt! Dit overzicht is niet 100% actueel, maar geeft je wel een duidelijk beeld van wat je aan kosten kunt verwachten.

Boodschappen – €500,- per maand

Bereken hoeveel je in Nederland kwijt bent aan boodschappen per maand. Voor ons is dit rond de €500,- per maand. Dit was ook het bedrag dat wij gemiddeld kwijt waren aan boodschappen in onze camper. 

Onze ervaring is namelijk dat in de meeste Europese landen de boodschappen ongeveer even duur zijn als in Nederland. In bijna elk Europees land vind je wel een Lidl of Aldi die goed betaalbaar is.

Noorwegen, Zwitserland en Zweden zijn wel echt een stuk duurder om boodschappen te doen. Voordat wij deze landen in rijden kopen wij vaak extra boodschappen in het land waar we daarvoor zijn. Mocht één van deze landen jouw bestemming zijn dan doe je er verstandig aan om minimaal 50% – 60% per maand extra te begroten. 

Daarentegen zijn Spanje, Portugal, Slovenië, Albanië en het Verenigd Koningkrijk Portugal juist iets goedkoper om boodschappen te doen!

Kosten Vanlife

Tolkosten – €20,- per maand

Tolwegen ontwijken en provinciale wegen nemen is nog een manier om de vanlife kosten laag te houden. Doordat wij de tijd hebben en onze camper toch niet sneller dan 95 km/u gaat was dit voor ons een logische keuze. In Frankrijk hebben wij zodoende €0,- betaald aan tolwegen. Bij Google Maps en TomTom’s kun je gemakkelijk  “tolwegen vermijden” selecteren.  Persoonlijk vonden wij deze wegen ook veel leuker om te rijden.

Wel hebben wij een tolvignet voor Zwitserland (€42,- / 1 jaar) en een tolvignet voor Oostenrijk gekocht (€13,- / 10 dagen).

Wil jij liever over tolwegen heen rijden, houd er dan rekening mee dat je meer geld hiervoor moet reserveren. Bekijk het toloverzicht van Europa.

Verzekering + wegenbelasting – €105,-

Onze bus is goedgekeurd als kampeerauto (camper), dit betekent dat je een kwarttarief betaald voor je wegenbelasting. Om als camper geregistreerd te worden moet je bus wel voldoen aan de inrichtingseisen kampeerauto.

Onze bus komt uit het jaar 1982 en is dus een oudere dieselwagen. Vandaar dat onze wegenbelasting hoger is en dat wij ook fijnstoftoeslag moeten betalen. Per 3 maanden betalen wij €229,- aan wegenbelasting en €35,-   aan fijnstoftoeslag. Dit komt op €88,- per maand uit. 

Verder hebben wij onze bus WA verzekerd bij Univé. Wanneer wij met onze bus schade veroorzaken wordt de schade aan de andere personen en/of goederen vergoed. Hiervoor betalen wij €17,- per maand. 

Gas – €15,-

Om te koken hebben wij zowel Benegas als Campingaz in onze bus. Het voordeel van Campingaz is dat het vrijwel overal in Europa te koop is. De gemiddelde kosten hieraan zijn €15,- per maand. Wij gebruiken gas alleen voor koken, niet als verwarming. 

Lees ons blog ‘Gasflessen in de camper: overzicht + keuzehulp’ wanneer je wilt weten welke gasfles er het beste bij jouw reis past!

Kosten vanlife

De kosten van vanlife hoeven dus helemaal niet hoog te zijn, maar zijn wel afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoeveel luxe je wilt. 

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy