Wandeltochten Noorwegen: de 8 meest spectaculaire hikes

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Van te voren hadden wij niet durven dromen dat Noorwegen zulke spectaculaire wandeltochten te bieden heeft. Wandel op grote hoogte door de ongerepte natuur en kom oog in oog te staan met de meest waanzinnige uitzichten.

Noorwegen kent oneindig veel wandeltochten. In dit blog zetten wij de meest indrukwekkende wandeltochten van Noorwegen voor je op een rijtje. Ga je met ons mee?

Overnachten in Noorwegen? Dit kan vrij prijzig zijn, maar met ons blog vind je eenvoudig mooie slaapplekken voor een betaalbare prijs.

Meest spectaculaire wandeltochten Noorwegen:

  1. Trolltunga
  2. Ryten
  3. Knutshøe
  4. Hesten
  5. Preikestolen
  6. Reinebringen
  7. Glittertind
  8. Festvågtind

1. Trolltunga

Duur: 10 uur
Lengte: 27 km (return)
Hardangervidda National Park
Locatie Trolltunga

Wanneer je op Pinterest ‘wandeltochten Noorwegen’ intypt komt de Trolltunga bovenaan te staan. Gelijk bij het zien van de eerste afbeelding was ik verkocht.

Toen wij uiteindelijk ‘s morgens vroeg de tong van Trolltunga opliepen wist ik het zeker: dit moet de meest spectaculaire klif zijn die ik ooit gezien heb!

Trolltunga Noorwegen

Tip: langs de route slapen

Aangezien dit 1 van de populairste wandeltochten van heel Noorwegen is hebben wij een tentje meegenomen en geslapen langs de route. Het is een super gave ervaring om midden in de natuur wakker te worden en zodoende hadden wij de tong van Trolltunga echt helemaal voor onszelf. Daarnaast is het een vrij pittige tocht en is het ook voor je lichaam fijn om de kilometers over 2 dagen te verdelen.

Meer tips en informatie over de Trolltunga hike? Lees ons uitgebreide blog: ‘Trolltunga: de meest spectaculaire hike van Noorwegen’.

The Norway Trail van Travelbase

De avontuurlijke reisorganisatie Travelbase organiseert elke zomer de 6-daagse Norway Trail dwars door het Hardangervidda National Park. Deze hike loopt langs de Trolltunga, maar brengt je vervolgens nog veel dieper de natuur in. Ervaren gidsen laten je de mooiste plekken zien, waar je alleen niet zo snel komt.

2. Ryten

Duur: 3 – 5 uur
Lengte: 8,7 km (return)
Lofoten
Locatie Ryten

Ryten is onze favoriete hike bij de eilandengroep Lofoten in Noorwegen.

Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het witte Kvalvika beach en de eilanden van de Lofoten.

Een gemakkelijke wandeltocht, waarbij de beloning voor je inspanning groot is.

Er zijn meerdere plekken waar je deze hike kunt starten. Wij begonnen met lopen vanaf Indresand. Lees meer over deze route in ons uitgebreide blog over Ryten.

Ryten viewpoint

3. Knutshøe

Duur: 6 uur
Lengte: 12,1 km (return)
Jotunheimen National Park
Locatie Knutshoe

De Knutshøe is het stoere broertje van de beroemde Besseggen. Deze wandeltochten liggen beiden in het Jotunheimen National Park, maar de Knutshøe is vele malen rustiger. Tijdens de hike kwamen wij slechts 6 andere mensen tegen.

Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op het Øvre Leirungen meer, het Gjende meer en de Besseggen. En ja, het water is echt zo blauw als op de foto’s!

Knutshoe

Wat wij erg leuk vinden aan deze tocht is dat je een rondje kunt lopen en zodoende niet langs dezelfde weg weer terug loopt. Wij kozen ervoor om te starten met het stijgende gedeelte en terug te lopen langs de rivier. Zo eindig je met het makkelijkste deel en kun je ook nog een verfrissende duik nemen in het ijswater.

Lees voor meer tips ons blog over de Knutshøe hike.

4. Hesten (met uitzicht op Segla)

Duur: 3 uur
Lengte: 5 km (return)
Ã…nderdalen National Park
Locatie Hesten

Hesten is de makkelijkste wandeltocht uit dit rijtje en toch haalt hij de 4e plek!  Vanaf de top heb je namelijk een geweldig uitzicht op Mount Segla, de hoogste berg van het eiland Senja.

Let op dat je de Hesten en de Segla wandeltocht niet door elkaar haalt. Wij waren namelijk bijna de fout in gegaan en begonnen aan de klim van de Segla. Voor het uitzicht dat je op de foto’s hieronder ziet moet je dus de Hesten wandeltocht maken. Lees hierover meer in ns blog over de Hesten hike!

Hesten

5. Preikestolen (Pulpit Rock)

Duur: 4 uur
Lengte: 8 km (return)
Locatie Preikestolen

De meest bekende wandeltocht van Noorwegen is de Preikestolen. Door velen gezien als hét icoon van Noorwegen. Wanneer je naar Parijs gaat wil je toch ook de Eiffeltoren gezien hebben? Preikestolen mag je gewoon niet missen.

Preikestolen ligt op 604 meter hoogte en kijkt uit over het Lysefjord.

In veel wandelgidsen wordt de Preikestolen aangegeven als een vrij zware tocht, maar eerlijk gezegd vonden wij dit erg meevallen. 

Omdat dit ook de drukst bezochte wandeltocht van Noorwegen is raden wij je aan om vroeg te beginnen. Wij zijn om 6 uur gestart met lopen en moesten het uitzicht toen maar met een groepje van 5 andere mensen delen. Genieten!

Preikestolen hike

6. Reinebringen

Duur: 3 uur
Lengte: 3 km (return)
Lofoten
Locatie Reinebringen

De Reinebringen wandeltocht heeft vanaf de top echt een magisch uitzicht over de eilanden van de Lofoten en het dorpje Reine. Wij hebben 4 wandeltochten gemaakt op de Lofoten en dit was onze favoriet. 

Ondanks dat de berg maar 448 meter hoog is vonden wij dit een erg zware tocht. De wandelroute bevat namelijk erg steile stukken omhoog. Wanneer je lichamelijk niet fit bent raden wij je af om deze wandeltocht te maken.

Mooiste wandeltochten Noorwegen
Mooiste wandeltochten Noorwegen

7. Glittertind

Duur: 6 – 8 uur
Lengte: 11,7 km (return)
Jotunheimen National Park
Locatie Glittertind

Glittertind is met 2464 meter de op 1 na hoogste berg van heel Noorwegen (de hoogste is slechts 5 meter hoger). Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het Jotunheimen National Park! Wat deze wandeltocht extra speciaal maakt is dat je het laatste stuk naar de top over de gletsjer heen loopt! Zorg daarom wel dat je schoenen met een goed profiel aantrekt!

Beginpunt van de Glittertind hike

Na 23 kilometer rijden over een gravelweg kom je bij de National Park boarder aan. Hier moet je de auto parkeren. Bij de parkeerplaats kun je een fiets huren om het laatste stuk af te leggen of je kunt de 7 km naar Glitterheim lopen. Vanuit Glitterheim start de wandeltocht!

Mooiste wandeltochten Noorwegen
De Glittertind hike

8. Festvågtind

Duur: 2 – 3 uur
Lengte: 3 km (return)
Lofoten
Locatie Festvågtind

Wij vonden de Festvågtind hike een vrij pittige wandeltocht. Er zitten namelijk veel steile stukken tussen waarbij het pad ook nog eens met rotsblokken bedekt is. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de eilanden van de Lofoten en het vissersdorpje Henningsvaer! Onderweg kom je langs een klein meer. Op de terugweg hebben wij hier heerlijk een duik genomen!

Zorg dat je tijdens het 1e stuk van de FestvÃ¥gtind hike de blauwe pijlen/ smileys goed volgt, want wij zijn op de heenweg verkeerd gelopen. Blijf tijdens het eerste stuk aan de rechter kant, dan komt het goed! 

Mooiste wandeltochten Noorwegen
Mooiste wandeltochten Noorwegen

Laat ons weten wat jouw favoriete wandeltocht van Noorwegen is! Wij zijn altijd erg benieuwd naar jouw mening!

 

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *