Trolltunga: de meest spectaculaire hike van Noorwegen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Op 700 meter boven het prachtige Ringedalsvatnet meer zweeft de meest indrukwekkende klif die ik ooit gezien heb: de Trolltunga. Deze ‘trollen tong’ steekt namelijk horizontaal het gebergte uit!

Om er te komen wandel je door het Hardangervidda National Park langs fjorden en stromende rivieren. De hike is minstens net zo mooi als de klif zelf!

Wil je er een meerdaagse hike van maken en nog wat verder dit prachtige natuurpark in duiken? Neem dan ook eens een kijkje bij de Norway Trail van Travelbase! Je kunt deze tocht zelfstandig of onder begeleiding van een Nederlands sprekende gids maken!

Naar het startpunt van de Trolltunga hike

De Trolltunga ligt vlakbij de stad Odda, op ongeveer 3,5 uur rijden van de stad Bergen. De hike start vanaf de Magelitopp parking (P3).

Er zijn nogal wat haken en ogen om hier te komen. Bereid dit gedeelte van je bezoek daarom goed voor om frustraties op de dag zelf te voorkomen.

Alles wat je moet weten kun je hieronder lezen.

Met de auto naar het startpunt

Wanneer je met de auto komt zijn er 3 verschillende parkeerplaatsen, waarbij P1 de laagst gelegen parking is en P3 direct naast het startpunt.

Parking 1 ‘Tyssedal’

 • Kosten parkeren: €30,- voor 1 dag – €50,- voor 2 dagen.
 • Betalen bij de automaat.
 • Alle formaten auto’s toegestaan.
 • Neem de shuttle bus van P1 naar P2: €10,- enkele reis – €20,- retour.

Parking 2 ‘Skjeggedal’

 • Kosten parkeren: €50,- voor 1 dag – €70,- voor 2 dagen.
 • Betalen bij de automaat.
 • De tolweg zit bij de prijs inbegrepen.
 • Let op! Wagens langer dan 5.20m niet toegestaan.

Parking 3: ‘Magelitopp’

 • Kosten parkeren: €60,- voor 1 dag
 • Van te voren reserveren
 • €20,- voor de tolweg, betalen bij P2.
 • Slechts 30 plekken
 • Let op! Wagens langer dan 5.20m niet toegestaan.

Tip 1: we raden het af om vanaf P1 te starten met lopen. Vanaf P1 is het namelijk nog zo’n 7 km naar P2 + 4 km naar P3. Aangezien de Trolltunga hike zelf al vrij pittig is wordt dit naar onze mening te veel.

Tip 2: wanneer je het spannend vindt om in de bergen te rijden parkeer dan bij P1. De weg van P1 naar P2 is smal. Zelf reden wij met een klein busje van zo’n 1.80 meter breed en 5 meter lang en dit was echt maar net aan te doen.

Tip 3: neem de extra shuttle bus van P2 naar P3 bij twijfel over je eigen conditie. Vanaf P2 gaat nog een geasfalteerde slingerweg naar P3. Vanaf P2 heb je 2 verschillende opties. Optie 1 is om een shuttlebus van P2 naar P3 te nemen (€13,- enkele reis). Optie 2 is om vanaf P2 naar P3 (en tevens het startpunt van de hike) te lopen. Wij besloten dit stuk te lopen en eerlijk is eerlijk, het was gelijk een zware klim voordat je aan de officiële hike begint!

Parking Trolltunga

Tip 4: terug liften? Van P2 terug naar P1 hebben wij lifters meegenomen. Wij hebben ook andere auto’s zien stoppen en mensen mee zien nemen. Wellicht is dit een alternatieve optie.

Het is helaas niet toegestaan om naar P3 te rijden om hier mensen af te zetten.

Met de bus naar het startpunt

Shuttle bussen tussen Odda, P1 en P2

Kosten van Odda naar P1: €15,- enkele reis, €30,- retourtje
Kosten van P1 naar P2: €10,- enkele reis, €20,- retourtje

Je kunt je ticket kopen bij de bus, maar in het hoogseizoen is het slim om online vast je Trolltunga busticket te kopen. Zo ben je verzekerd van een plek.

Shuttlebus van P2 naar P3

Kosten: €13,- enkele reis

Wil je met de shuttle bus naar P3 Magelitop dan moet je overstappen naar een andere shuttle bus en hier apart voor betalen. Je kunt je ticket kopen bij P2, maar om te voorkomen dat je in de rij staat is het slim om je ticket van te voren online te kopen.

Trolltunga

Route omschrijving Trolltunga Hike

Hike tijd: 4 uur heen, 3,5 uur terug
Hike afstand: 20 km (return)
Niveau: middel
Coördinaten startpunt: 60.142075, 6.628768

Het is vooral de lengte van de hike die deze wandeltocht uitdagend maakt. Gelukkig heb je gedurende hele hike een waanzinnig mooi uitzicht waardoor de tijd voorbij vliegt.

Je hebt geen speciale technische vaardigheden nodig. De meeste stijging tackel je gelijk in de eerste 3 km, daarna stijgt en daalt de trail nog maar heel geleidelijk.

De route staat extreem goed aangegeven met markeringen en borden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over verkeerd lopen.

Hike van P2 naar het startpunt

Veel mensen starten, net als ons, met hiken vanaf P2. Dit is niet het officiële startpunt. Deze weg is 4 kilometer lang, maar doordat je zo’n 400 meter stijgt is dit gelijk een pittige klim. Wij deden over dit stuk zo’n 45 minuten.

Je loopt op een geasfalteerde slingerweg met het minst mooie uitzicht van heel de hike. Oftewel dit stuk was afzien. Ik heb dit zelf ervaren als 1 van de zwaarste stukken van de hike. Twijfel je over je eigen conditie dan kun je er slim aan doen om vanaf P2 dit stuk met de shuttlebus af te leggen.

Hike van het startpunt naar de Trolltunga

Je hebt het officiële beginpunt van de Trolltunga hike bereikt wanneer het asfalt ophoudt. Vanaf hier is het nog zo’n 10 kilometer lopen naar de Trolltunga. De eerste kilometer ga je geleidelijk omhoog richting de Gryteskaret pas. Je loopt gedeeltelijk over grote rotsblokken.

Trolltunga hike

Na ongeveer 1,5 kilometer kom je uit bij de zwaarste klim van heel deze hike. Oftewel: hierna heb je het zwaarste deel gehad!

Hiken Noorwegen

Na deze pittige klim kom je vrij snel een klein meer tegen (zie foto hierna). Er volgt hierna een kleine daling in het pad.

Hiken Noorwegen
Trolltunga halverwege hike

Al snel vang je de eerste glimp van het prachtige Ringedalsvatnet meer op! Bewonder het meer van bovenaf, wat een waanzinnig mooi fjord is dit! Er zijn hier verschillende mooie viewpoints. Zelf vond ik dit 1 van de mooiste delen van de hike en wij namen dan ook uitgebreid de tijd om hier foto’s te nemen. Ook perfect voor een pauze en/of kleine picknick.

Norway Trail

Het laatste stuk richting de Trolltunga kom je langs kleine watervallen, waar je eventueel je waterfles kunt bijvullen. Ook kruis je rivierbeddingen met kleine bruggetjes. Er zijn nog wat stijgende delen in dit gedeelte van de route, maar niets vergelijkbaars met het begin van deze hike.

Na een totaal van 3,5 uur lopen kwamen wij aan bij het hoogtepunt van deze hike!

De Trolltunga

Een plek waar ik al honderden foto’s van gezien had, maar die alsnog mijn verwachtingen wist te overtreffen. Wat is dit een waanzinnig gave klif!

Wij hebben vernomen dat het hier midden op de dag erg druk kan worden en dat er een rij ontstaat om een foto te nemen. Lees vooral verder in dit blog om erachter te komen hoe wij de drukte ontlopen hebben.

Trolltunga

Na meerdere wandeltochten in Noorwegen gemaakt te hebben, is dit toch echt onze favoriet. Kun je dat begrijpen?

Terug neem je dezelfde route als dat je heen bent gekomen.

Kamperen langs de route: het Trolltunga viewpoint voor jezelf

Als we je 1 tip mee mogen geven voor deze hike dan is het: neem een tent mee en slaap langs de route! Dit is de enige manier waarop je het Trolltunga viewpoint helemaal voor jezelf kunt hebben.

Wij begonnen eind middag met hiken en liepen deze eerste dag zo’n 3 uur. Vervolgens hebben wij onze wekker om 05.00 uur gezet om het laatste deel naar het viewpoint toe te lopen. EN ER WAS NIEMAND! We hebben uitgebreid foto’s genomen en zelfs ontbeten midden op de beroemde tong.

Om 08.30 uur kwamen de eerste andere mensen, waardoor we toch ook nog een foto samen hebben. Rustig begonnen we aan de terugweg. Om 09.30 uur kwamen al meerdere mensen ons tegemoet, mensen die om 05.30 uur gestart waren bij het beginpunt met hiken. Ik verwacht dat zij zo’n 10 minuten in de rij hebben moeten wachten voor een foto. Wat in principe meevalt in vergelijking met midden op de dag.

Een ander voordeel van kamperen bij de Trolltunga is dat je de hike over 2 dagen verdeeld. Hierdoor hebben wij de hike eigenlijk vrij makkelijk kunnen volbrengen. Terwijl we op dag 1 mensen terug zagen komen die helemaal kapot waren.

The Norway Trail: de ultieme 6-daagse hike in Noorwegen

De Trolltunga is onderdeel van de Norway Trail, alleen brengt deze meerdaagse tocht je nog veel verder! Met de Norway trail ga je off the beaten track en slaap je midden in de natuur. Je bezoekt de mooiste plekken van het Hardangervidda National Park, dat door velen wordt gezien als het mooiste natuurpark van Noorwegen.

The Norway Trail

Je kunt deze tocht onder begeleiding van een Nederlandse gids lopen of zelfstandig. Alleen of in een groep. Ook heb je altijd een GPS trackingssysteem bij je voor noodgevallen.

Meer weten over dit avontuur? Lees dan ons uitgebreide blog over de Norway Trail!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *