De Knutshøe hike,
het ongerepte broertje van de Besseggen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De Knutshøe is onze favoriete hike in het populaire Jotunheimen National Park in Noorwegen! Deze 1.517 meter hoge berg wordt ook wel het broertje van de beroemde Besseggen trail genoemd! Deze 2 hikes liggen namelijk naast elkaar en bieden een aantal dezelfde uitzichten! Alleen is de Knutshøe vele malen rustiger!

Vanaf de top heb je een magisch uitzicht over het fel gekleurde Øvre Leirungen meer, het Gjende meer en het delta landschap in Leirugsdalen.

Vind je het leuk om een meerdaagse hike in Noorwegen te maken? Neem dan ook een een kijkje bij de 6- daagse Norway Trail! Voor de avontuurlijke reiziger die wel van een uitdaging houdt!

Knutshøe of Besseggen?

Wij verkiezen de Knutshøe boven de Besseggen! Waarom? Elke zomer wandelen duizenden mensen de Besseggen trail en in het hoogseizoen komt het voor dat je hier zelfs in optocht achter elkaar loopt. Dat terwijl de Knutshøe nog vrijwel onontdekt is. Zo stonden wij op de top van de Knutshøe helemaal alleen! Off the beaten track, dat geeft een hele andere ervaring.

Wat de Besseggen hike zo populair maakt is het gedeelte waarbij je over smalle bergrug loopt met aan de ene kant het Gjende meer en aan de andere kant Bessvatnet. Dit heb je bij de Knutshøe hike niet. Wel kun je het Gjende meer en het Øvre Leirungen meer vanuit een andere hoek bekijken. En geloof me dit is waanzinnig!

Verder is de Besseggen trail net iets zwaarder, maar onderschat de Knutshøe niet! Hier later in dit blog meer over!

Conclusie: wanneer je meerdere dagen de tijd hebt zouden wij beide wandeltochten lopen. Moet je echter kiezen dan zouden wij voor de Knutshøe gaan!

Knutshøe

Omschrijving hike Knutshøe

Hike tijd: 4 tot 5 uur
Afstand: 13,2 km
Niveau: Middelmatig
Stijging: 500 meter

Let op! Bij deze route kom je 2 gedeeltes tegen waar je vrijwel verticaal omhoog moet klimmen. Je hebt hier beide handen bij nodig. Dit zijn echter korte gedeeltes en wanneer je rustig de tijd neemt komt dit helemaal goed. Hierdoor zou ik wel afraden om deze hike met hond en/of kleine kinderen te lopen. Ook zou ik deze hike alleen met goed weer doen.

Loop de route rechtsom zoals ik aangeef in dit blog! Wanneer je de route linksom loopt moet je de hierboven benoemde steile stukken namelijk afdalen en in mijn ervaring is dit gevaarlijker dan omhoog klimmen. Ook eindig je wanneer je de route rechtsom loopt bij het water en kun je eventueel lekker een verfrissende duik nemen na de pittige klim.

Het pad is niet gemarkeerd, maar er zijn wel een aantal wegwijsborden. De route spreekt vrijwel voor zich, maar hieronder kun je onze omschrijving ter voorbereiding lezen.

Startpunt hike

Coördinaten startpunt: 61.464490, 8.808149

De hike start vanaf de Vargbakken parking (1.100 meter). Deze parkeerplaats ligt langs provinciale weg 53, op 4 km van Gjendesheim. Het is een kleine parkeerplaats met plek voor ongeveer 20 auto’s. Parkeren is hier gratis.

Naar de top van de Knutshøe

Vanaf de parkeerplaats neem je het houten voetgangersbruggetje over de Varga rivier heen. Vervolgens klim je over een klein houten trappetje heen, waarna je bij een kruising uitkomt met wegwijsborden. Linksaf ga je richting de Leirungsdalen vallei, hier loop je op de terugweg doorheen. Sla nu echter eerst rechtsaf zodat je de steilste stukken op de heenweg tackelt.

Na ongeveer 20 minuten kom je bij het eerste klimgedeelte van de route. Gebruik je handen en plaats je voeten op stabiele stenen. Hike vervolgens verder over de bergrug naar de eerste top. Vanaf hier heb je al een prachtig uitzicht met het Øvre Leirungen meer naast je.

Hiken Noorwegen

Na ongeveer 2 uur hiken kom je bij de steilste klim van de route aan. Deze zit vlak voordat je het hoogste punt van de Knutshøe bereikt. Je gaat hier bijna verticaal omhoog.

Ondanks de steile verticale klim is deze goed te doen doordat er genoeg inkepingen in de rots te vinden zijn, waar je mooi je handen en voeten op kunt plaatsen. Kleine tip, verplaats altijd maar 1 van je vier steunpunten en neem rustig de tijd.

Onthoud dat de klim kort is en dat het daarna weer vlakker wordt.

Op de foto kun je een gedeelte van deze steile klim omhoog zien!

Nog even volhouden je bent nu echt bijna bij de top!

Knutshøe

Aan de andere kant van de Gjende kun je de Beseggen trail zien liggen. Links van je zie je de Øvre Leirungen. Op de top is het waarschijnlijk een goed idee om een pauze in te lassen. Een lunch of snack om weer op krachten te komen met een fantastisch uitzicht.

Kun je begrijpen dat wij dit 1 van de meest spectaculaire wandeltochten van Noorwegen vinden?

Wandeltochten Noorwegen
Hiken Noorwegen

Van de top naar de parking

Nadat je hebt genoten van het uitzicht vanaf de top start je aan de afdaling. Neem het makkelijkste pad naar beneden en na enkele meters geeft een wegwijsbord aan dat je iets naar rechts moet. Je wilt misschien al eerder linksaf slaan, maar je moet even geduld houden nog.

Aan het einde van de afdaling volg je het pad naar links. Vervolgens loop je met de Knutshøe berg links naast je en het stromende water rechts van je. Vanaf hier is het pad terug zo goed als vlak, een aantal meter omhoog en omlaag is het meest spannende van dit gedeelte.

Uiteindelijk kom je weer bij de kruising uit waar je aan het begin van de hike ook langs kwam. Vanaf hier volg je weer hetzelfde pad naar de parkeerplaats terug.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy