Gran Cir: dé mooiste hike vanaf de Passo Gardena

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De Gran Cir is misschien wel de mooiste plek in het hart van de Dolomieten om de zonsopkomst te kijken! Vanaf de top heb je een waanzinnig uitzicht op o.a. de machtige Sella group in het zuiden en de fotogenieke Sassolungo in het oosten.

Een relatief korte hike vanaf de Passo Gardena met een extreem hoge beloning. Een moment om nooit meer te vergeten!

Opzoek naar meer mooie hikes in de Dolomieten? Neem dan ook eens een kijkje bij ons best gelezen blog ‘de 13 hoogtepunten van de Dolomieten‘.

De Gran Cir: een via ferrata of een normale hike?

Officieel staat de Cima Gran Cir ingedeeld als een ‘makkelijke via ferrata’, oftewel een klettersteig tocht waarbij je jezelf zekert aan een metalen kabel. Na deze tocht gedaan te hebben zouden wij hem eerder indelen als ‘uitdagende hike’. Deze hike hebben wij dan ook zonder via ferrata set gedaan.

Tijdens de hike naar de top van de Gran Cir kom je 2 korte via ferrata gedeeltes van enkele minuten tegen. Het is fijn dat deze kabels er hangen, vooral omdat de stenen hier wat gladder zijn en de route vrij steil is. Je hebt echter geen speciale klimtechnieken nodig en wij hebben ons geen moment onveilig gevoelt.

Ga voor jezelf na hoeveel hike ervaring je hebt en/of hoe comfortabel jij je voelt in de bergen. Houd ook rekening met de weersomstandigheden, wij hebben deze hike namelijk hartje zomer gedaan. In de herfst/ winter met gladheid zou ik aanraden een via ferrata set en klimhelm te gebruiken. Verder zou ik het ten zeerste aanraden om wandelschoenen te dragen tijdens deze hike.

Zonsopkomst of zonsondergang?

De Gran Cir staat bekent om de mooie zonsopkomst, maar ook om de mooie zonsondergang. Dus welk moment van de dag kun je het beste kiezen?

Wij sliepen langs de Passo Gardena en besloten de zonsondergang vanaf beneden te kijken. De gehele Sella group kleurde rood op dit moment van de dag. Is dit het beeld dat je wilt zien vanaf de Gran Cir, ga dan tijdens zonsondergang.

Tijdens zonsopkomst stonden wij op de top van de Gran Cir. Wat in de maand juli betekent om 04.00 uur starten met hiken. Een groot voordeel hiervan was dat niet iedereen zo vroeg het bed uitstapt en we deze prachtige plek met maar 3 andere mensen hoefden te delen. Iets wat ik verwacht dat in de avond anders is. Vanaf 5.45 uur heeft de lucht allerlei verschillende kleuren gehad. Van paars tot rood. Ook de Sella group en de Sassolungo kwamen heel mooi in het licht.

Zelf zou ik kiezen voor zonsopkomst, maar dit is een persoonlijke voorkeur. Zorg in beide gevallen dat je een hoofdlamp meeneemt, want je zult een gedeelte in het donker lopen.

Gran Cir

Startpunt Gran Cir hike

Coördinaten: 46.55046561336289, 11.807959921575922

Deze hike begint vanaf de top van de Passo Gardena, een prachtige bergpas tussen Val Gardena en Val Badia, die een hoogtepunt an sich is.

Je kun je wagen parkeren op de ruime parkeerplaats van Rifugio Frara. Hier betaal je tussen 07.00 uur – 18.00 uur €1,50 per uur met een maximum van €6,-. Van 18.00 uur tot 7.00 uur betaal je €0,50 per uur. Overdag is er iemand die toezicht houdt over de parkeerplaats.

Steek vanaf de parkeerplaats de straat over en sla linksaf richting Hotel Cir. Vanaf hier start de hike.

Startpunt hike

De route naar de top van Gran Cir

Hike tijd: 60 – 90 minuten (omhoog), 45 – 60 minuten (omlaag)
Stijging: ongeveer 450 meter

Volg vanaf Hotel Cir het brede grindpad naar boven. Als je de offline kaart Maps.me gebruikt of Google maps dan zie je een kabelbaan rechts van Hotel Cir omhoog gaan. Naar dit boven-station loop je toe. Na 10-15 minuten lopen kom je aan je rechter hand dit kabelbaanstation tegen. Sla hier rechtsaf en vervolg je pad daarna gelijk linksaf weer omhoog. Na niet meer dan een minuut kom je een wegwijsbord tegen waar duidelijk Gran Cir op aangegeven wordt.

Hike Passo Gardena
Hike Passo Gardena
Gran Cir hike

In totaal is het vanaf hier nog 45 – 60 minuten lopen naar de top, dit is een steiler stuk. De route staat duidelijk aangegeven met rode stippen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je verkeerd loopt.

Na ongeveer 25 minuten lopen kom je bij het 1e gedeelte met een metalen kabel. De stenen kunnen hier gladder zijn, houd je dus stevig vast aan de kabel of gebruik je via ferrata set. We merken al snel dat je geen speciale klimtechnieken nodig hebt en we leggen deze 20 meter vrij gemakkelijk af.

Via Ferrata Gran Cir
Via Ferrata

Vrij snel daarna word je beloond met een eerste viewpoint, een mooi voorproefje van wat er komen gaat! Neem hier eventueel even rustig de tijd om op adem te komen voordat je aan het laatste gedeelte start!

Passo Gardena

Enkele minuten na het viewpoint kom je bij het 2e via ferrata gedeelte. Dit stuk loopt wat steiler omhoog dan het eerdere gedeelte dat we hierboven omschreven hebben. We zijn blij dat de kabels er hangen, want we hebben ze nodig. Maar we ervaren het klimmen omhoog eerder als ‘leuk’ dan als ‘eng’. Wanneer je last hebt van hoogtevrees kan dit wel een spannend stuk zijn.

De laatste 10 minuten klimmen zijn aangebroken. Blijf de rode stippen volgen en al snel kun je in de verte het kruis zien dat op de top van de Cima Gran Cir staat.

Gardenapas
Gran Cir
Gran Cir

Je hebt het gehaald tot de top van de Gran Cir! Kijk om je heen en geniet van het prachtige uitzicht! Terug neem je dezelfde route als heen!

Gran Cir
Gran Cir

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy