Delta Lake is onze favoriete hike in Grand Teton National Park, maar om dit prachtige turquoise-groene meer te bereiken kan wel een uitdaging zijn.
Er zijn namelijk geen borden die je de weg wijzen naar Delta Lake. Daarnaast staat het laatste deel van de route niet aangegeven op Google Maps en wordt dit gedeelte van het pad ook niet onderhouden door de National Park Service. Dit betekent dat je over omgevallen bomen en rotsen heen moet klauteren.
Desondanks is de hike naar Delta Lake inmiddels erg populair. Wanneer je om 08.30 uur of later vertrekt kun je waarschijnlijk gewoon aan hikers die naar beneden komen de weg vragen.
Wil je echter zelf de touwtjes in handen hebben en/of (net als ons) vroeg in de ochtend starten?
In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe je precies bij Delta Lake komt.
Startpunt Delta Lake hike
Coördinaten: 43.734664, -110.741529
De Delta Lake hike start vanaf de Lupine Meadows Parking Lot. Een parkeerplaats met een toilet en plek voor zo’n 50 auto’s. Dit lijkt veel, maar doordat er meerdere hikes vanaf deze parkeerplaats starten kan het er snel druk worden.
Wij kwamen tijdens zonsopkomst (om 05.35 uur) aan in de maand juli en konden gemakkelijk onze auto kwijt. ‘s Middags waren alle plekken vol en werd er ook geparkeerd langs de Lupine Meadows Road.
De Lupine Meadows Road brengt je van de scenic Teton Park Road (hoofdweg) naar de parkeerplaats. Dit is een grindweg waar je geen 4×4 voor nodig hebt. Let op: van 1 november t/m 30 april is de Teton Park Road gesloten en kun je dus niet bij het startpunt van de Delta Lake hike komen.
Delta Lake ligt in het Grand Teton National Park, om dit park te betreden moet je entree betalen. Voor een 1-7 day pass betaal je $35,-. Wanneer je van plan bent om meerdere parken te bezoeken doe je er slim aan om een American The Beautiful Annual Pass te kopen. Voor $80,- mag je dan een jaar lang alle Nationale Parken in de USA bezoeken.
Route omschrijving Delta Lake Hike
Afstand: 13 km (return)
Stijging: 700 meter
Niveau: medium, laatste deel zwaar
We delen de route op in 2 delen. Het 1e deel loopt over een officieel pad dat onderhouden wordt door de Nationale Park Service. Deel 2 is het deel dat je ‘off-road’ gaat en een onofficieel pad volgt.
Deel 1: Bradley en Taggart Lake
Vanaf de parkeerplaats volg je de borden richting Amphitheater and Surprise Lake. De eerste 5 kilometer loop je namelijk over hetzelfde pad. Hierdoor is het eerste deel van de route eigenlijk vrij simpel: je komt 2 verschillende splitsingen tegen, maar bij beiden blijf je Amphitheater en Surprise Lake volgen.
Het pad is de eerste 800 meter vrijwel vlak en je loopt beschut tussen de bomen. Dan begin je geleidelijk aan steeds meer te stijgen en na zo’n 2,5 kilometer gaat het pad over in haarspeldbochten.
Met deze haarspeldbochten stijg je zo’n 335 meter en dit kun je voelen in je benen. De bomen verdwijnen, waardoor er minder schaduw is, maar je wel ook een panoramisch uitzicht op Bradley en Taggart Lake hebt. In de maand juli stonden de bloemen hier ook vol in bloei. Dit was dan ook 1 van mijn favoriete delen van de hike naar Delta Lake.
Deel 2: het rotsen veld
Bij de coördinaten ‘43.72822, -110.765265‘ is de splitsing waar je de Trail naar Surprise Lake verlaat. Je slaat hier rechtsaf. Dit is bij de 6e haarspeldbocht.
Op Maps.me staat deze afslag heel duidelijk aangegeven.
Een herkenningspunt is de geïmproviseerde trap die je op de foto ziet. Hierna is er geen officieel pad meer, maar doordat deze hike dagelijks door veel mensen gelopen wordt is er een soort voetpad ontstaan.
Vanaf de afslag is het “slechts” 800 meter naar Delta Lake, maar het pad loopt steil omhoog en je komt 2 velden tegen die bedolven zijn met grote rotsblokken.
Bij het eerste rotsen veld kun je moeilijk verkeerd lopen. Je klautert over de rotsen heen naar de overkant en hier vind je al snel weer het door hikers gecreëerde voetpad.
Het tweede rotsen veld vraagt iets meer uitleg. Dit aangezien wij hier zelf “verkeerd” gelopen zijn. Wij waren de eersten die deze dag de hike liepen en moesten zelfstandig onze weg vinden.
In andere blogs hadden we gelezen dat we rechts aan moesten houden, dus dat deden we. Alleen hielden wij veel te ver rechts aan. Hierdoor moesten wij helemaal tot aan de rand van Delta Lake over rotsen heen omhoog geklommen. Hoewel wij uiteindelijk wel bij het meer uitkwamen was deze route wel vrij gevaarlijk.
Op de foto hieronder zullen we daarom laten zien hoe je het beste kunt lopen.
Als je goed kijkt zie je tussen de bomen door nog steeds een soort van voetpad lopen. Je klautert dus eerst over de rotsen heen en loopt dan weer over een zandpad. Ook zie je in de verte een bergtop, die je wellicht herkent van alle foto’s bij het meer.
Wij zijn zelf dus rechts van deze lijn omhoog gegaan en dat was niet het juiste pad. Terug zijn we wel over deze route naar beneden gekomen en deze was een stuk makkelijker.
Dit is echter wel het steilste en zwaarste stuk van de route. Save the best for last zullen we maar zeggen. Nog even volhouden, want je bent er nu echt bijna!
Delta Lake
In totaal deden wij er ongeveer 2 uur over om bij het Delta Lake te komen, maar het was elke stap waard!
Tot 08.15 uur hadden wij het meer helemaal voor onszelf. Daarna begonnen het langzaam drukker te worden.
We zijn 3 kwartier bij het meer gebleven en toen (volgens dezelfde route) binnen 1,5 uur tijd terug naar beneden gelopen. Inmiddels kwamen er nu groepen mensen naar boven.
In totaal hebben wij dus 4 uur en 15 minuten over de gehele Delta Lake hike gedaan. Onderweg hebben wij vrijwel geen pauzes genomen.
Houd er dus rekening mee dat je tussen de 4 en 6 uur kwijt bent aan dit avontuur. Afhankelijk van jouw eigen conditie.
Wildkamperen vlakbij Grand Teton National Park
Zoals je waarschijnlijk inmiddels van ons gewend bent, wildkamperen wij de meeste avonden op reis. Zo ook bij Grand Teton National Park.
Net buiten het het park heb je verschillende gratis kampeer mogelijkheden. Onze favoriete plek was ‘Shadow Mountain’ in het Bridger-Teton National Forest.
Coördinaten locatie: 43.7041800, -110.6217000
Wil je meer weten over de regels wat betreft wildkamperen in de USA? Wat zijn de voorwaarden? Of benieuwd naar nog meer mooie kampeerspots waar wij gestaan hebben?
Lees dan ook ons blog: “wildkamperen in de USA.”