South Kaibab + Bright Angel Trail – Grand Canyon

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?šŸ¤—

Opzoek naar de ultieme Grand Canyon ervaring? Combineer dan de South Kaibab Trail met de Bright Angel Trail! Tijdens deze hike loop je van de rim helemaal tot de Colorado River in het dal Ć©n weer terug (rim-to-river-to-rim).

Jaarlijks trekt de Grand Canyon rond de 5 miljoen bezoekers, maar daarvan loopt slechts 1% tot de bodem van de canyon (als we de onderzoeken moeten geloven). Hoewel het natuurlijk al fantastisch is om de Grand Canyon van bovenop de rim te bewonderen, heeft het iets speciaals om deze te voet te trotseren. Pas dan ervaar je hoe diep en groot deze canyon eigenlijk is.

Het is zowel fysiek als mentaal een serieuze uitdaging, waardoor het na afloop ook echt voelt als een overwinning. Een once in a lifetime experience en 1 van onze mooiste hikes in de USA!

Hoe zwaar is de South Kaibab + Bright Angel Trail?

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: de South Kaibab + Bright Angel Trail is de zwaarste hike die wij in de USA gedaan hebben. Wat maakt deze hike zwaar?

  1. De hike is niet alleen lang (bijna 30 kilometer), maar je overbrugt ook grote hoogteverschillen. Je daalt namelijk 1479 meter af naar de Colorado River en stijgt 1335 meter via de Bright Angel Trail terug omhoog.
  2. Je daalt eerst af en loopt daarna pas omhoog. Normaal doen wij vooral hikes naar bergtoppen, waarbij je juist start met stijgen. Nu hadden we al licht verzuurde benen toen we aan het (wat ons betreft) zwaarste gedeelte begonnen. Ook mentaal vonden wij dit zwaarder: elke stap die je afdaalt zie je de wanden van de Grand Canyon hoger boven je uit torenen.
  3. Hoge temperaturen. Wij deden deze hike op 19 juni. Bovenop de rim was het (op het warmste moment van de dag) 30 graden, maar in het dal lagen de temperaturen aanzienlijk hoger.

Dagwandeling of meerdaagse hike?

De South Kaibab + Bright Angel Trail kan als dagwandeling of als meerdaagse hike gelopen worden. Zelf hebben wij de route in 1 dag voltooid.

Wel willen we benoemen dat de National Park Service dit eigenlijk afraad, omdat er regelmatig mensen uit de canyon gered moeten worden.

Aan het begin van de trail staan daarom ook borden om je te ontmoedigen om de South Kaibab + Bright Angel Trail als een dagwandeling te doen (zie foto).

South Kaibab Trail als dagwandeling

Toch voltooien dagelijks tientallen mensen deze tocht.

Ons advies:
Doe deze hike alleen als dagtocht wanneer je lichamelijk erg fit bent en ervaring hebt met hiken. Ken je eigen grenzen.
Doe deze hike niet als dagtocht in de maanden juli of augustus. De temperaturen liggen dan nog hoger dan bij ons in juni en zelf zouden we ons hier niet aan wagen.
Start vroeg in de ochtend met hiken. Zodat de temperatuur nog laag is en je voldoende tijd hebt om de hike te voltooien.

Er zijn ook mensen die deze hike verdelen over 2 of 3 dagen. In dit geval kun je kamperen op de Bright Angel camping of de Indian Garden Campground in de canyon. Je mag namelijk niet wildkamperen in de Grand Canyon.

Om op de campings te mogen slapen heb je een permit nodig. Van andere hikers hebben we vernomen dat een ranger in de avond de permits komt controleren.

Wat is het startpunt en eindpunt van de South Kaibab + Bright Angel Trail?

Startpunt: South Kaibab Trailhead
Coƶrdinaten: 36.052847, -112.083852

Eindpunt: Bright Angel Trailhead
Coƶrdinaten: 36.057306, -112.143630

Zoals je ziet eindig je deze hike op een andere plek dan dat je begonnen bent. Iets wat meestal een hoop geregel en gedoe veroorzaakt. Gelukkig is dit bij de South Kaibab + Bright Angel Trail niet het geval! Er rijden namelijk gratis shuttle bussen die vlakbij het start- en eindpunt stoppen. Daarnaast bevinden beide punten zich op de zuidelijke rim en je maakt dus niet de oversteek naar de noordelijke rim.

Wij hebben onze auto geparkeerd bij Grand Canyon Visitor Center. Vanaf hier namen we de ‘Hikers Express’ shuttle bus naar de South Kaibab Trailhead. De Hikers Express is een extra busdienst die vroeg in de ochtend rijdt. Hoe laat deze start verschilt per maand, bekijk hier de actuele tijden van de Hikers Express.

Na het voltooien van de hike namen we vanaf de Bright Angel Trailhead de blauwe route shuttlebus terug naar onze auto bij het Visitor Center. De bushalte zit vrijwel direct naast het eindpunt.

Grand Canyon

Waarom starten met de South Kaibab Trail?

Wij hebben er bewust voor gekozen om via de South Kaibab Trail naar beneden te lopen en via de Bright Angel Trail omhoog. Waarom?

  1. Wij vinden de South Kaibab Trail de mooiste route. Doordat we deze route naar beneden namen heb je de hele tijd het mooie uitzicht recht voor je, in plaats van achter je.
  2. Langs de Bright Angel Trail zijn waterpunten. Langs de South Kaibab zijn geen waterpunten. Tijdens het naar boven lopen wat het voor ons onmisbaar dat we onze drinkfles bij konden vullen.
  3. Bij de Bright Angel Trail leg je 1.335 meter hoogteverschil af, terwijl dit bij de South Kaibab Trail 1.457 meter is. Daarnaast is de Bright Angel Trail iets langer, waardoor je deze hoogtemeters ook wat meer verdeeld. De Bright Angel Trail wordt hierdoor gezien als de minst zware hike van de 2 en hierdoor de beste keuze voor de weg naar boven.
  4. Bij de Bright Angel Trail zijn wat meer schaduwplekken.

Omschrijving South Kaibab + Bright Angel Trail

Afstand: 28 kilometer
Tijd: 8 tot 10 uur. In totaal hebben wij 8 uur over deze hike gedaan.
Niveau: moeilijk
Hoogteverschil:
– South Kaibab Trail: 1.457 meter dalen
– Bright Angel Trail: 1.335 meter stijgen

Deel 1: South Kaibab Trail

Om 05.30 uur ‘s morgens begonnen wij met lopen vanaf de South Kaibab Trailhead. De temperatuur was op dit moment aangenaam en we hadden zelfs nog een dunne trui nodig.

Vanaf de rim (2213 m) start de afdaling met een aantal haarspeldbochten waarbij je gelijk een fantastisch uitzicht over de Grand Canyon hebt. Na ongeveer 30 minuten lopen kom je uit bij het ‘Ooh Aah Viewpoint’, een uitkijkpunt die zijn naam eer aan doet. Dit is mijn favoriete viewpoint, dus neem hier vooral even de tijd.

Grand Canyon - South Kaibab Trail
Start South Kaibab Trail
Grand Canyon
Ooh Aah Point

Het tweede herkenningspunt van de South Kaibab Trail is ‘Cedar Ridge’ (1865 m). Hier is een toilet en voldoende ruimte om even een pauze in te lassen. Je hebt hier een waanzinnig uitzicht op de O’Neil Butte rotsformatie.

Wanneer je niet de gehele hike wilt doen is Cedar Ridge wat ons betreft een mooi punt om naartoe te lopen (en weer terug). Zeker wanneer je dit tijdens zonsopkomst doet.

Van Cedar Ridge loop je naar Skeleton Point (1591 m). Dit is het eerste viewpoint van waar je de Colorado River kunt zien liggen.

Skeleton Point
Skeleton Point
South Kaibab Grand Canyon
Het pad van Skeleton Point naar de Tipoff

Vanaf Skeleton Point is het 2.3 kilometer lopen naar de Tipoff (1219 m) op het Toronto Plateau. Tijdens dit deel van de route daal je ongeveer 370 meter. Gelukkig wordt je continu beloond met dramatische uitzichten, zoals je hieronder op de foto kunt zien.

South Kaibab Trail
Van Skeleton Point naar Tipoff
Tipoff
The Tipoff

Rond 08.00 uur kwamen we bij de Tipoff aan. Een rustplek met toiletten, maar geen drinkwater. Wel is er een overkapping waar je in de schaduw kunt zitten. Wij hebben hier een kwartier pauze genomen.

Tijd voor de laatste afdaling tot de Colorado River! Hier hebben wij een klein uur over gedaan, want om 09.05 uur stonden wij op de brug boven de rivier.

Van de Tipoff naar Colorado River
Van de Tipoff naar de Colorado River
Colorado River
De Colorado River

Ondanks dat dit als een overwinning voelde, keken we ook met spanning naar de hoge rotswand(en). Deze moesten we immers straks weer beklimmen, dat terwijl onze benen al redelijk verzuurd aanvoelden.

Ook waren we verbaasd over hoe warm het in de canyon was. We hadden wel vernomen dat het in de canyon een stuk warmer kan zijn dan op de rim, toch hadden we niet verwacht dat het zweet al zo vroeg in de ochtend van ons af zou gutsen.

Aan de overkant van de rivier hebben we weer even een pauze genomen aan een picknicktafel onder de bomen. We zijn ook even naar de waterkant gelopen om wat water in ons gezicht te gooien ter afkoeling. Deze plek wordt aangegeven als Boat Beach op Maps.me. Verwacht echter niet een heel strand.

Bij de Bright Angel Campground kun je eventueel je drinkwater bijvullen.

Deel 2: Bright Angel Trail

Via de Bright Angel Suspension Bridge steek je vervolgens weer de rivier terug over. Je bent nu officieel begonnen aan de Bright Angel Trail!

De eerste 2 kilometer loop je naast de Colorado River over een relatief vlak pad tot ‘River Resthouse’.

Daarna laat je de rivier achter je en vervolg je je route richting de Havasupai Gardens Campground. Tijdens dit deel van de route volg je voor een groot gedeelte de Pipe Creek, een watertje waar wij af en toe een plons van in ons gezicht hebben gegooid.

Ook kom je hier de eerste haarspeldbochten tegen die ‘Devil’s Corkscrew’ worden genoemd. Dit is een mooi voorproefje van wat gaat komen.

De Havasupai Campground (Indian Garden) voelt als een kleine oase, met wat bomen en dus schaduw. Ook kun je hier weer je drinkwater bijvullen.

Bright Angel Trail

Vanaf de Havasupai Campground (1158 m) is het nog 7,4 kilometer naar de Bright Angel Trailhead. Aangezien je ook nog 933 meter stijgt is dit het zwaarste deel van de hele route. Waar we op de South Kaibab Trail vooral genoten van het uitzicht en het nemen van foto’s, lag de focus bij de Bright Angel Trail volledig op het hiken. Proberen mentaal en lichamelijk sterk te blijven, om zo stap voor stap de canyon uit te komen.

De laatste 5 kilometer bevat veel haarspeldbochten. Ook wordt het hier drukker, aangezien meer mensen ervoor kiezen om een klein gedeelte van de Bright Angel Trail te lopen.

Onderweg kom je nog langs het ‘3 Mile Resthouse’ en het ‘1,5 Mile Resthouse’. De namen geven aan hoever je nog moet lopen naar de Trailhead. Bij deze rustpunten kun je weer je waterflessen bijvullen.

Wanneer je uiteindelijk de Bright Angel Trailhead (2091 m) bereikt heb je er een ervaring bij die je nooit meer gaat vergeten!

YouTube Video Grand Canyon

Wil je een nog beter beeld krijgen van de South Kaibab + Bright Angel Trail? Bekijk dan ook onze YouTube video van de Grand Canyon.

Wildkamperen Grand Canyon

Zoals we al aangaven is wildkamperen in het Grand Canyon National Park niet toegestaan. Kamperen in de Grand Canyon mag alleen op officiƫle kampeerterreinen en met een Backcountry Permit. De Bright Angel campground of de Indian Garden Campground liggen langs de route die wij hierboven beschreven hebben.

Wij hebben met onze camper net buiten het Grand Canyon National Park gekampeerd. In het Kaibab National Forest is wildkamperen namelijk wel toegestaan. Kamperen in de bossen op 15 minuten minuten rijden van de Visitor Center! Hiervoor is dus geen permit nodig.

Meer weten over wildkamperen in de USA? Bekijk dan ons blog: ‘Wildkamperen USA: de regels en 8 mooie spots.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *