Ryten – De mooiste hike op de Lofoten

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Vanaf de top van berg Ryten kijk je uit op Kvalvika Beach. Een prachtig wit strand en turquoise blauwe zee, met de ruige bergen van de Lofoten op de achtergrond. Als bonus zit er vlakbij de top een heel speciaal viewpoint! Oftewel: deze hike heeft alles wat wandelen op de Lofoten zo bijzonder maakt.

Alles wat je moet weten over de Ryten hike:

  1. Beginpunt hike
  2. Route omschrijving hike

Ryten was onze mooiste hike op de Lofoten en 1 van onze favoriete wandeltochten van Noorwegen!

Het beginpunt van de Ryten hike

Coördinaten startpunt: 68.085610, 13.142628

Let op! Er zijn verschillende plekken waar je de hike naar Ryten kunt starten. Wij kozen Indresand langs de Fv806 als ons beginpunt. Vanaf hier start namelijk de makkelijkste hike die direct naar de top van de berg gaat. Over deze route gaat dit blog.

Er zijn ook routes die vanaf Parking Kvalvika Beach naar de de top gaan. Hierbij kom je eerst langs het strand en hike je vanaf daar omhoog. Hierbij is de klim een stuk zwaarder dan bij de hike die wij omschrijven. Uiteraard kun je er vanaf de top alsnog voor kiezen om naar het strand af te dalen.

Ryten ligt vlakbij het stadje Fredvang op het eiland Moskensoya. Langs de Fv806 zitten een aantal parkeerplaatsen waar je je auto kwijt kunt.

Parkeren bij het startpunt

Wij parkeerden onze bus op de kleine parking die op Google Maps aangegeven wordt als “Parking Ryten trail “. Neem €10,- cash geld mee wat je in de kleine brievenbus kunt gooien. Vanaf hier staan er gelijk borden die je de weg wijzen en het is zo’n 2 minuten lopen naar het officiële startpunt van de hike.

Er zit ook een parkeerplaats vlakbij het het Peat Museum. Ook hier betaal je €10,-.

In google maps staat het punt Kvalvika Beach Trail Head. Dit is dus ook het beginpunt van de hike naar Ryten. Vanaf de parkeerplaats loop je hier dus heen.

Route omschrijving Ryten hike

Niveau: makkelijk

Aan het begin van de hike wandel je door iemand zijn boerenland. Er staan hekjes speciaal voor wandelaars waar je overheen moet klimmen, zodat de schapen keurig op het land blijven. Je wandelt omhoog richting het eerste meer Einangsvannet. De stijging is niet heel zwaar, maar omdat je rug naar het mooie strand is gekeerd doe je er goed aan af en toe te rusten en om te draaien. Na deze klim wandel je langs het eerste meer en draait het pad naar het westen. Je vervolgt het pad door een weide richting het tweede meer, Forsvatnet. Er zijn hier planken neergelegd om eventuele modderige delen te overbruggen.

Hierna kom je een kruising tegen met de wegwijsborden “Ryten” en “Hytta”. Volg het bord Ryten en loop langs de linkerkant van de heuvel. Er zijn lage houten bruggen aangelegd om natte delen te overbruggen en je ziet het pad vervolgens helemaal omhoog naar de top van Ryten lopen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over verkeerd lopen. Klaar voor de laatste klim?

Het Ryten Viewpoint

Vlak voor de top van Ryten zit het viewpoint waar de meeste mensen deze hike voor lopen. Vanaf hier kun je het prachtige Kvalvika strand vanaf boven bewonderen. Het heeft wat speciaals om de ruige bergen van de Lofoten, het witte strand en de blauwe zee in 1 beeld te zien.

Bij dit viewpoint zit een kleine klif die uitkijkt over het strand waar je prachtige foto’s kunt maken. Zittend of hele grappige foto’s hangend aan de klif.

In principe kan het hangen aan de klif geen kwaad, want de grond zit direct onder je. Bas moest zelfs zijn benen intrekken omdat hij anders te lang was en de grond nog raakte. De kunst is om de foto uit de juiste hoek te nemen waardoor je de grond niet ziet.

Ryten viewpoint

De grond onder deze klif heeft echter maar een klein oppervlakte en daarnaast loopt het wel heel steil naar beneden. Hierdoor moet je alsnog voorzichtig zijn. Wees dus voorzichtig en maak de hang-foto alleen wanneer de wind het toelaat.

Ryten hike

Loop verder naar de top

De meeste mensen zie je na het viewpoint gelijk weer omdraaien en aan de terugweg beginnen. Wij vonden het uitzicht vanaf de top echter ook heel mooi!

Top van berg Ryten

Na het bereiken van de top zijn wij nog zo’n 30 minuten verder gelopen om de omgeving nog wat te verkennen. In de zomer loop je door het gras en hoogstwaarschijnlijk tussen de schapen. Wij vonden dit een hele mooie toevoeging aan de hike! Kijk naar de foto’s hierna en oordeel zelf!

Hiken Lofoten
Lofoten hike

De hike terug vanaf Ryten

Wij namen op de terugweg hetzelfde pad als waar we vandaan kwamen. Het is ook mogelijk om vanaf de top van Ryten naar het strand toe te hiken. Dit is echter wel een uitdagend pad en dit verlengt je hike aanzienlijk.

Met een tent wildkamperen bij Kvalvika Beach! Dit hebben wij verschillende mensen zien doen en dit moet een fantastische ervaring zijn. Er zit een kleine weide bij het strand waar je fijn kunt staan en hier is ook aan waterstroom waar je water van kunt pakken.

Wil je wat meer van de gebaande paden af in Noorwegen? Dan is The Norway Trail misschien wel iets voor jou! Een 6-daagse hike uitgezet door lokale gidsen waarbij je midden in de bergen slaapt.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy