Goedkoop op reis: 15 x tips voor budgetreizigers

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Reizen hoeft helemaal niet duur te zijn en is in onze ogen echt voor iedereen mogelijk. In dit blog delen wij hoe wij al jaren goedkoop op reis gaan en het maanden/jaren lang met ons spaargeld uithouden!

Allereerst heeft de keuze van je bestemming grote invloed op je uitgaven. In landen als Indonesië, Albanië, Georgië of Laos is je levensonderhoud een stuk goedkoper dan in Noorwegen, Zwitserland, Australië of Nieuw-Zeeland. Kies dus een bestemming die bij jouw budget past.

Maar welk land je ook kiest, wanneer je je open stelt en uit je eigen comfortzone durft te stappen, zijn er altijd mogelijkheden om low budget te reizen.

Goedkoop overnachten op reis

Overnachten kan op veel verschillende manieren. Van gratis overnachtingen tot de meest luxe suites. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Hieronder enkele tips hoe je zo goedkoop mogelijk kunt overnachten op reis!

#1 Couchsurfen: gratis overnachten bij locals thuis

Oftewel crashen op iemands bank of in iemands logeerkamer zonder hiervoor te betalen! Via de couchsurfing app bieden miljoenen mensen overal ter wereld een slaapplek aan!

Maar het is meer dan alleen gratis slapen. Naast een dak boven je hoofd leer je namelijk op deze manier ook makkelijk nieuwe mensen kennen. Waarschijnlijk met dezelfde passie voor reizen als jij! Ook kent jouw host de omgeving als de beste en kom je vaak op plekken waar je anders nooit zou komen!

Hosts van couchsurfing hebben een profiel waarop je persoonlijke informatie kunt lezen en eerdere recensies kunt lezen. Vind je het dus spannend om voor het eerst bij een onbekende te slapen? Zoek dan iemand uit met verschillende fijne recensies.

#2 Gratis overnachten in ruil voor werk op de boerderij

WWOOF

WWOOF:World Wide Opportunities on Organic Frams. Op een boerderij een aantal uur per dag verschillende werkzaamheden verrichten in ruil voor kost en inwoning! WWOOF brengt reizigers en boeren met elkaar in contact! Kom dichter bij de natuur te staan, leer over het verbouwen van voeding en de lokale gewoontes. WWOOF biedt plekken in meer dan 130 landen!

Workaway

Workaway lijkt eigenlijk op WWOOF alleen is Workaway niet alleen op boerderij werk gericht. Zo worden hier ook plekken aangeboden waar je kunt helpen op een school, in een hostel of bijvoorbeeld als oppas in ruil voor een gratis verblijf!

#3 Wildkamperen in de natuur

Heb je een tent, auto of camper? Ga dan wildkamperen! Via de apps Park4Night en iOverlander kun je gemakkelijk wildkampeer spots of gratis plekken vinden overal ter wereld. Via deze apps zijn wij wezen wildkamperen in Portugal, Albanië, Kroatië, Montenegro, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Frankrijk en Italië, maar ook in Australië en Nieuw- Zeeland!

Let op! In niet alle landen is wildkamperen officieel legaal. Onze ervaring is echter dat wanneer je toeristische hotspots ontwijkt en je je kamp klein en schoon houdt wildkamperen overal zonder problemen mogelijk is. Wij hebben in 8 maanden tijd slecht 1 avond de politie gezien en die gaven ons alleen een waarschuwing.

Goedkoop op reis

#4 Slaap in een hostel en deel een badkamer! en/of slaapkamer

In landen in Oceanië, Azië en Zuid-Amerika is slapen in een hostel vaak je beste low budget keuze. Een bed in een dorm kamer is vaak het goedkoopste, maar ook een privékamer is vaak goed betaalbaar.

Een hostel heeft vaak verschillende gezamenlijke ruimtes en zodoende is dit vaak ook dé plek om andere reizigers te ontmoeten. Vandaar dat veel backpackers ook liever in een hostel dan in een hotel overnachten! Ook is er vaak een gemeenschappelijke keuken waardoor je ook zelf kunt koken.

Lees voor leuke hostel tips ook onze blogs: ‘de beste hostels in China‘, ‘de leukste hostels in Thailand‘ en ‘de beste hostels van Koh Rong (Cambodja)’

Goedkoop vervoer op reis

Zelf huren wij eigenlijk nooit een auto en boeken we zo min mogelijk vliegtickets. Hoe wij ons dan wel verplaatsen? Dat kun je hieronder lezen!

#5 Doe een relocation van een camper

Reizen in een camper en hier niets voor betalen! Een relocation is eigenlijk een camper verplaatsen naar een andere locatie in het land voor een verhuurbedrijf. Bijvoorbeeld omdat de camper van punt A naar punt B gehuurd is (one way), maar vervolgens wel weer terug moet komen op punt A. In plaats van een chauffeur of truck te betalen hiervoor zoeken verhuurbedrijven ‘vrijwilligers’. Dit doen zij online via bijvoorbeeld websites als: transfercar of Imoova.

Wij hebben verschillende keren een relocation in Australië gedaan en dit is echt mega goed bevallen! Ook in Nieuw-Zeeland, Canada en de USA is vaak veel vraag naar relocations.

Het camper bedrijf bepaald echt wel op welke datum de camper op de locatie aanwezig moet zijn en hoeveel dagen je over de route mag doen. Om een relocation te doen is het gunstig als je flexibel bent in je tijd.

#6 Ga liften

Je verplaatsen door een land door met andere mensen mee te rijden. Het is gratis en je ontmoet nieuwe mensen! Zelf heb ik 6 weken wezen liften door Nieuw-Zeeland en ik zou het zeker iedereen aanraden. Nu wij inmiddels een eigen camper hebben nemen wij zelf ook regelmatig lifters mee.

Alleen de mensen die het leuk vinden om jou mee te nemen zullen stoppen. Vaak mensen die een liefde voor reizen hebben of misschien zelf ook weleens gelift hebben.

Een benzinestation is altijd een mooie plek om op iemand af te stappen en te vragen op je een stuk mee mag rijden. Lees al mijn tips over liften voordat je vertrekt!

#7 Maak gebruik van Grab/Uber

Dit is eigenlijk een alternatieve taxidienst. De lokale bevolking brengt jou waar je heen wilt in hun eigen auto of op hun eigen scooter. In een app geef je je bestemming en ophaal locatie aan. Vervolgens word je gematcht met een chauffeur die in de buurt is. Deze chauffeur komt je vervolgens voor de deur oppikken, hoe ideaal is dat?

In veel Aziatische landen hebben wij gebruik gemaakt van Grab. Omdat dit comfortabel was, maar ook omdat dit hier vaak zelfs goedkoper was dan reizen met lokale bussen!

#8 Reis met lokale bussen

In Azië en Zuid-Amerika hebben wij in overvolle bussen gezeten tussen de lokale bevolking en kippen gezeten. Onze backpack op het dak vastgebonden. Deze busritten waren spotgoedkoop en je krijgt kort een inkijkje in het leven van de lokale bevolking.

Opzoek naar net iets meer luxe? In deze landen kun je vaak ook gebruik maken van nachtbussen die backpackers/ reizigers in touringcars een lange afstand vervoeren. Wakker worden op een nieuwe locatie, top toch?!

Goedkoop op reis

#9 Wees flexibel in reisdata en vermijd vliegen in het hoogseizoen

Wanneer je flexibel bent en voor langere tijd reist kun je je vliegreis aanpassen op de goedkoopste vliegdatum. Vluchten in de vakanties zijn ver uit het duurste. Maar het kan bijvoorbeeld ook al verschil maken om op dinsdag te vliegen i.p.v. op vrijdag. Bij Skyscanner kun je zoeken op ‘de hele maand’ en dan zie je in een overzicht de vliegprijzen per dag van de hele maand.

#10 Reis op rustig tempo en zoveel mogelijk over land

Aan het begin van onze 1e backpackreis van 12 maanden hadden we flink het tempo erin. We bleven ergens maximaal 2 of 3 dagen en namen dan alweer een vervoersmiddel naar de volgende locatie. Aan het einde van deze reis konden we makkelijk een week of 2 weken in een bepaald gebied doorbrengen. Onze uitgaven daalden aanzienlijk! Neem dus vooral lekker je tijd!

Ook is onze ervaring dat vluchten je reis duur maken. Probeer dus zoveel mogelijk over land te reizen. Kies bijvoorbeeld voor nachtbussen i.p.v. voor het vliegtuig. Of kies 1 continent i.p.v. 3 continenten in 3 maanden tijd te willen zien.

Goedkoop eten op reis

Op reis gaan wij echt niet elke avond uiteten. Dit zou namelijk een flinke hap uit ons budget zijn. Hieronder delen wij hoe wij eten op reis goedkoop houden!

#11 Koop lokale producten en kook zelf

Ga naar lokale markten en/of supermarkten in plaats van uiteten te gaan. Koop hier de lokale producten. Oftewel producten die niet geïmporteerd hoeven te worden. Deze zijn namelijk altijd goedkoper. Kook vervolgens op je eigen gaspitje tijdens het kamperen of in de gezamenlijke keuken van je hostel.

In relatief dure landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Noorwegen kiezen wij er altijd voor om 95% van de avonden zelf te koken. Die keer dat we dan uiteten gaan genieten we er hierdoor juist extra van!

#12 Eet street food

Streetfood is niet alleen onwijs goedkoop, maar ook mega lekker! Bang voor slechte hygiene in bijvoorbeeld Aziatische landen? In totaal hebben wij 14 maanden doorgebracht in Aziatische landen en wij aten hier 95% van de tijd op straat. Wij hebben 1x voedselvergiftiging gehad en dit was in een restaurant nota bene! Kijk bij welke kraampjes veel lokale mensen staan, want dit zijn vaak de beste adresjes!

Goedkoop op reis

#13 Koop geen eten of drinken bij toeristische attracties

Bij toeristische trekpleisters liggen de prijzen altijd hoger. Neem naar toeristische trekpleisters eigen eten mee of zorg bijvoorbeeld dat je wat eet voordat je hierheen gaat.

Activiteiten op Reis

#14 Doe gratis activiteiten

Zwemmen in de zee is gratis. Wandelen in de bergen is ook gratis. Er zijn genoeg activiteiten te bedenken waar je geen geld aan uit hoeft te geven.

In veel steden worden ook ‘free walking tours’ aangeboden door lokale gidsen. Zo zie je de mooiste plekjes van de stad.

#15 Zelf op avontuur in plaats van kant en klare tours

Wanneer je de jungle in gaat kan het fijn zijn om een gids bij je te hebben, maar er zijn genoeg activiteiten die je op eigen houtje kunt doen. Huur bijvoorbeeld een scooter en ga zelf op avontuur uit! Nog leuk ook!

Heb jij nog andere tips om goedkoop op reis te gaan? Deel deze dan vooral met ons, zo kunnen we van elkaar leren!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Audio magazine geld verdienen op reis

VERGEET JOUW KORTING NIET

15% KORTING OP HET AUDIO MAGAZINE
GELD VERDIENEN OP REIS

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de kortingscode knop in en ontvang deze direct.

Audio magazine geld verdienen op reis

AUDIO MAGAZINE

GELD VERDIENEN OP REIS

Ontvang 15% korting!

Vind antwoord op de belangrijkste vraag: â€Welk remote werk past bij mij?”

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy