Wil je graag gratis reizen? Dan is een relocation wat voor jou!
Vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt!
In Nieuw Zeeland kwam ik voor het eerst in aanraking met een “relocation”. Ik mocht meerijden met een Mexicaanse jongen die een heel busje met zo’n 10 passagiersstoelen voor zichzelf had! Vervolgens heb ik verbaasd aan zitten horen dat hij voor dit busje niks betaalde!
Wij wilden maar wat graag een camper huren toen wij in Australië aankwamen, maar mijn god wat lagen de prijzen hoog. Toen besloot ik toch maar eens op internet uit te gaan zoeken hoe zo’n relocation in zijn werk gaat. En al snel kwam ik campers voor slechts 1$ per dag tegen!
Gratis Reizen met een relocation!
Wat houdt een relocation in?
Dit kunnen wij het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. In Australië huren veel toeristen een camper of auto en rijden hiermee van Darwin naar Melbourne. Aangezien deze route zo populair is, komen er steeds meer huurauto’s in Melbourne te staan. Meer huurwagens dan dat er in Melbourne nodig zijn. De auto’s en campers moeten weer terug naar Darwin en in plaats van een grote truck of ingehuurde chauffeur de campers terug te laten brengen, bieden de verhuurbedrijven de wagens online aan voor weinig tot geen geld.
De route hoeft natuurlijk niet van Darwin naar Melbourne te zijn. Er zijn tientallen routes waar relocations voor nodig zijn.
De wagens die aangeboden worden zijn dus gewoon van bekende verhuurbedrijven en er is dus ook niks mis met deze wagens!
Verhuurbedrijven die hier in Australië gebruik van maken zijn onder anderen: Apollo, Hertz, Britz, Camperman Australia en Travel Wheels. Dit doen zij onder anderen op de sites van: Imoova en Transfercar.
Het is dus aan jou om online een wagen uit te kiezen, te reserveren, op te pikken en af te leveren op het gewenste adres! Met sommige wagens kan je gratis reizen van A naar B. Bij de iets luxere wagens wordt een kleine vergoeding gevraagd. Niets vergeleken bij de originele prijs.
Wat zijn de voorwaarden?
Eerlijk gezegd waren wij eerst een beetje achterdochtig, zit er hier geen addertje onder het gras? En vanuit onze ervaring is het antwoord op deze vraag: NEE!
Er zijn echter wel voorwaarden waar je rekening mee moet houden.
1. Tijdslimiet
Als je op de sites kijkt zie je bij elke wagen data staan. Wanneer je de wagen op moet pikken en wanneer deze uiterlijk afgeleverd moet worden op locatie. Deze data staan vast en je kunt dus niet zelf bepalen wanneer je weggaat en hoelang je weg blijft. Uiteraard kun je wel kiezen welke van de aangeboden data jou het beste uitkomt en soms kun je voor een klein bedrag nog een paar dagen bijboeken.
Ben je te laat met inleveren dan zullen hier kosten aan verbonden zijn, zorg dus dat je (net als bij een normale huurauto) op tijd bent!
2. Kilometerlimiet
Op de websites staat vaak aangegeven hoeveel kilometers je in totaal mag maken. Er staat ook bij hoeveel je per kilometer moet betalen als je hier overheen gaat. Onze ervaring is dat het aantal kilometers vaak zo ruim genomen is dat je hier niet snel overheen zult gaat.
3. De campers zijn op aanvraag
Wat betekent dat je moet afwachten of je de wagen ook echt toegewezen krijgt. Wij kregen in beiden gevallen de volgende dag nog een mail met toezegging van de wagen.
Onze ervaringen
Met een camper binnen 8 dagen van Melbourne naar Darwin
De eerste keer dat wij gebruik maakten van een relocation was via de site van Imoova. Het was een 4 persoons camper van Britz, wij betaalden hier 5$ per dag voor. Daarnaast waren er boekingskosten van 25$ en moesten wij een borgsom overmaken van 75$ (die we bij inleveren zonder problemen terugkregen). In totaal waren wij dus 65$ kwijt, maar wij kregen van Britz ook nog netjes een vergoeding van 280$ voor diesel! Dit omdat het om een lange afstand ging.
Ophalen en gaan!
Het ophalen van de wagen in Melbourne verliep soepel. We kregen uitgebreide instructies over hoe alles in de wagen werkt. Ook was de wagen helemaal schoon. Het verhuurbedrijf vroeg ons een uitklaptafeltje en 2 stoeltjes voor buiten mee te nemen, mooi want nu konden wij deze ook onderweg gebruiken. Wat papierwerk tekenen en klaar om te gaan!
Onderweg hebben we de volgende highlights meegepakt: The Great Ocean Road, Uluru & Alice Springs.
Wat is het een heerlijke ervaring om overal je koelkast, bed en al je spullen bij je te hebben. Reizen met een camper is werkelijk waar fantastisch in Australië!
Problemen?
In de Outback begon er een lampje te branden, we vertrouwden dit toch niet helemaal en besloten het nood/informatienummer te bellen. We konden gelijk terecht bij een garage waar wij langsreden. Het bleek niks ernstigs te zijn, de adblue wat in dieselwagens gebruikt wordt moest aangevuld worden.
Na een half uurtje wachten konden wij weer doorrijden. Fijn om te weten: mocht er iets met de wagen onderweg aan de hand zijn, kun je bij verschillende garages (gelijk) terecht. Wij hoefden niks te betalen, alleen een bonnetje mee te nemen. Top geregeld!
Inleveren
Wij hebben er bewust voor gekozen om over de toegestane hoeveelheid kilometers heen te gaan. Dit omdat wij gewoon niets wilden missen op deze route. Wij hebben zodoende heel, maar dan ook heel veel omwegen genomen (in totaal hebben wij 4000 km gereden). Bij het inleveren moesten wij hier inderdaad geld voor bijleggen, maar dit was echt geen schrikbarend bedrag en het helemaal waard. Precies het bedrag per km dat op de site benoemd stond.
Met een minivan in 9 dagen van Cairns naar Sydney
De tweede keer dat ik gebruik maakte van een relocation was samen met een vriend uit Nederland. Bianca kreeg bezoek van haar zus en had een aantal weken haar eigen programma.
Via de website van Transfercar.com deed ik een aanvraag voor een 2-3 persoons minivan van Cairns naar Sydney. Binnen 1 dag werd mijn verzoek geaccepteerd. De relocation kostte slechts 5 dollar per dag en we kregen 100 dollar benzine vergoeding :). We vlogen naar Cairns en pikte onze minivan op bij Travelwheels. Dekens, kussens, linnengoed en stoeltjes waren inclusief.
Tip: Maak foto’s voor vertrek van jouw wagen. Zo kan een oud deukje niet ineens op jouw naam komen te staan. Dit is bij ons niet gebeurd. Maar het voor zijn is altijd beter.
Onderweg hebben we de volgende highlights meegepakt: The Great Barrier Reef, Mission beach, White Sundays, Frasier Island, Gold Coast, Byron Bay en Noosa.
De oostkust van Australië is een absolute must see! Wat was dit een prachtige roadtrip!
Gratis reizen met een auto is dus mogelijk
Onderweg en bij het inleveren van de minivan hebben wij geen problemen gehad. Gratis reizen met een camper, minivan, jeep of auto is dus mogelijk. Bewaar wel wat spaarcenten op je bank voor de schitterende locaties die je tegenkomt op je route. Deze zijn je geld meer dan waard!
Wil je echt helemaal Gratis Reizen en ook geen benzine kosten kwijt zijn? Check dan ook het blog Liften Tips – Liften in Nieuw Zeeland!
Wil je toch liever een camper of auto huren? Neem dan ook eens een kijkje op één van deze sites:
De backpackgids die het maximale uit onze reis heeft weten te halen
Tijdens je reis door Australië is het uitermate handig dat je een reisgids bij je hebt waarin alle routes en bijbehorende informatie in staan. Je kan veel op je telefoon opzoeken. Maar het is nu eenmaal zo, dat je niet altijd internetverbinding hebt. Helemaal niet wanneer je de outback in gaat. Zelfs aan de kusten wil het internet nog weleens falen. Ook kan een telefoon zijn batterij opgaan of je kan hem kwijtraken. In alle gevallen is een reisgids zeker geen overbodige.
Wij raden je dan ook aan de backpackgids Australië aan te schaffen voor je reis ”down under”. De reisgids is zeer overzichtelijk ingericht. Het gebruik is daardoor erg vriendelijk. Ik weet zeker dat je hem vaker gaat gebruiken dan dat je nu denkt. Onze reisgids hebben we helemaal versleten!