The Packraft Trail – Franse Ardennen: onze ervaring

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Op zoek naar een actief en betaalbaar micro-avontuur dichtbij huis? Bekijk dan eens The Packraft Trail!

Tijdens deze unieke reis ontdek je de Franse Ardennen niet alleen vanaf de wandelpaden, maar ook vanaf het water! ‘s Avonds sluit je de dag af bij het kampvuur en kruip je met een voldaan gevoel je tent in.

The Packraft Trail

 • Combineer hiken en raften
 • Verken de Franse Ardennen
 • Verschillende uitgestippelde routes
 • 1- of 2-daags avontuur
 • Alleen in het voor- en najaar

ACTUELE PRIJZEN

The Packraft Trail is een project van de avontuurlijke reisorganisatie Travelbase. Eerder dit jaar bezochten wij ook al hun project Winterwoods, waarbij we in traditionele Mongoolse Yurts in de bossen van Drenthe sliepen. Maar wellicht ken je ze ook van de Norway Trail of Balkan Nomads.

Het concept van The Packraft Trail – Wie, wat, waar?

Packraften is een relatief nieuwe outdoor sport waarbij raften en hiken gecombineerd wordt. De raft is opblaasbaar, waardoor je deze tijdens het hiken mee kunt nemen in je rugzak.

Travelbase heeft hier een 1- of 2-daags avontuur van gemaakt in de prachtige natuur van de Franse Ardennen. De trail vindt plaats op en rondom de Semois-rivier en brengt je langs viewpoints, bossen en pittoreske Franse dorpjes.

Toen wij hier waren lag de gemiddelde leeftijd tussen de 25 jaar en 40 jaar oud. De tocht wordt afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar. Honden zijn overigens ook van harte welkom!

Overnachten bij The Packraft Trail

Er wordt gekampeerd op een kleinschalige camping direct naast de rivier. Je start en eindigt elke dag bij hetzelfde basecamp. Om je een idee te geven, deze locatie ligt op zo’n 3,5 uur rijden van Rotterdam.

Je kunt hier met een tent of je eigen camper kamperen. Er is er op enkele minuten lopen een sanitair gebouw met: warme douches, spoelbakken en toiletten.

Daarnaast is er een gezamenlijke ruimte gecreëerd met picknicktafels, stoelen en een vuurkorf. Deze plek is gedeeltelijk overdekt met een tentdoek. Hier heb je ook de mogelijkheid om je telefoon op te laden.

The Packraft Trail Travelbase
Basecamp Travelbase Semois

Inbegrepen bij de Packraft Trail

 • Rugzak – groot genoeg om alle spullen die je nodig hebt mee te nemen, inclusief raft.
 • Raft, pompzak en 4-delige peddel.
 • Verschillende uitgestippelde routes.
 • 1 overnachting op het basecamp (wanneer je voor de 2-daagse trail kiest).
 • Rangers als contactpersonen op locatie – zij geven uitgebreide instructie over de materialen en routes. Verder kun je met al je vragen bij hun terecht.
 • Trailguide en GPX-bestanden om de route te volgen.

Hoe zwaar is de Packraft Trail?

De Packraft Trail is een actieve reis, dus een degelijke basisconditie is noodzakelijk. Dat gezegd hebbende, denken wij dat deze trail voor veel mensen goed te doen is. Waarom? Dat zullen we hieronder uitleggen.

 • Het raften doe je alleen stroomafwaarts. Hierdoor hebben wij het peddelen nooit als zwaar ervaren. De stroming is rustig, maar sterk genoeg om de raft mee te nemen. Wanneer je wilt, hoef je dus maar minimaal de paddelen om de raft routes af te kunnen leggen.
 • Er zijn hike routes voor verschillende fitness niveaus. Elke dag kun je kiezen uit een zware of lichte route. Bij de minst zware routes wandel je ongeveer een afstand van 7 á 8 km met een stijging 250 meter. Juist opzoek naar een uitdaging? Dan zijn er ook routes van rond de 13 km met een stijging van 525 meter.

  De ranger die aanwezig is kent het gebied goed en kan jou ook helpen bij het inkorten of uitbreiden van een route. Bijvoorbeeld door eerder uit de boot te stappen of juist 2 routes te combineren.
 • De packraft weegt slechts 3kg en je hoeft geen kampeerspullen mee te tillen. Mijn rugzak woog ongeveer 8 kilo. Dit was inclusief packraft, peddel, reddingsvest, 2,5 liter water, kooksetje en eten. Doordat je elke avonds op dezelfde locatie slaapt, hoef je geen kampeerspullen mee te sjouwen.

  Begrijp me niet verkeerd, 8 kilo is zeker niet licht en na verloop van tijd begon ik mijn schouders te voelen. Maar aangezien je een hele boot meetilt, had ik verwacht dat mijn tas veel zwaarder zou zijn. Ik was verbaasd over hoe licht en compact een packraft is.
 • Je kunt de trail op jouw eigen tempo doen. Doordat je deze trail zelfstandig aflegt kun je ook helemaal zelf bepalen wanneer en hoe vaak je pauze wilt houden.
Uitleg Ranger over packraften
Packraften in Frankrijk

Hoe moeilijk is het om de raft op te blazen?

Geen zorgen, het opblazen van de raft doe je niet met je mond en je hoeft ook geen zware pomp mee te tillen. Je krijgt namelijk een pompzak mee!

Je verbind de zak aan het ventiel van de boot. Vervolgens vang/schep je lucht in de zak en duw je dit de boot in door de zak op te rollen. Na slechts 4 keer lucht scheppen was onze boot al opgeblazen. Dit duurde ongeveer 5 minuten.

Een hele gemakkelijke methode, die de aanwezige ranger voor vertrek ook nog stap voor stap uitlegt.

Extra bij te boeken (+ onze ervaring hiermee)

1. Maaltijden – Adventure Foodpack: 1x ontbijt, 2x lunch, 1x avondeten, energy bars en kooksetje.

Het ontbijt is echt verrukkelijk. De verse croissants, chocolade broodje en baguettes komen van de lokale Franse bakkerij. Wat wil je nog meer?

Lunch en avondeten bestaan uit instant maaltijden van het merk Adventure Food. Je hoeft hier alleen water bij te voegen en klaar! Als lunch vonden wij dit heel fijn, aangezien het goed vult en gemakkelijk klaar te maken is. Daarnaast heeft het ook altijd wel wat om met een klein gaspitje je eten op te warmen midden in de natuur.

Aangezien we ons avondeten gewoon bij de basecamp aten, hadden wij graag een iets versere maaltijd gehad. Er is geen gezamenlijke keuken op het basecamp, maar wel een kleine koelkast. Eventueel kan het leuk zijn om een kleine bbq mee te nemen.

Er waren ook enkele deelnemers die in de avond uiteten gingen in het nabij gelegen stadje. Zelf hebben we hier niet voor gekozen, omdat het doel van deze trip voor ons was om zoveel mogelijk tijd in de natuur door te brengen.

Ontbijt Packraft Trail
Adventure foodpack

2. Een extra nacht. De algemene instructie over de Packraft Trail start om 09.00 uur ‘s morgens. Vandaar dat wij sowieso zouden adviseren om de avond van te voren een extra nacht bij te boeken. Toen wij hier waren deed 90% van de deelnemers dit ook.

Je kunt ook een extra nacht een het einde van de trail bijboeken. Hier hadden wij niet voor gekozen, maar ik kan me voorstellen dat je je minder gehaast voelt tijdens de trail wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over de terugreis. Op zondag koos eigenlijk niemand voor een extra nacht. Daarentegen kozen deelnemers die de vrijdag trail deden wel veel voor een extra nacht.

3. Een 2-persoons tent + slaapzakken en matjes. Alleen wanneer je zelf geen tent hebt of niet handig bent in het opzetten ervan dan zou ik voor deze optie kiezen. Je tent is al opgezet, dus je kunt er zo inschuiven. In de andere gevallen zou ik ervoor kiezen om hier geld op te besparen.

viewpoint Packraft Trail

Enthousiast geworden over deze reis of behoefte aan nog wat meer informatie? Neem dan vooral even een kijkje op de officiële website van The Packraft Trail.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *