Half Dome hike – Yosemite National Park

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?­čĄŚ

Half Dome is voor ons de meest iconische berg van Yosemite National Park. De beklimming ervan stond dan ook bovenaan onze bucketlist tijdens onze reis door de USA.

De Half Dome hike is vooral bekent vanwege de adembenemende kabelsectie die je het laatste deel naar de top brengt. Waar het stijgingspercentage oploopt tot wel 60%!

Maar om hier te komen loop je eerst over 2 van de mooiste trails van Yosemite: de Mist Trail en John Muir Trail.

Je komt langs watervallen en hebt uiteindelijk een waanzinnig 360 graden uitzicht over Yosemite vanaf de 2.694 meter hoge Half Dome.

Een onvergetelijke, maar wel uitdagende hike. Zorg er daarom voor dat je je goed inleest voordat je aan de Half Dome hike begint. Hieronder zet ik alles wat je moet weten op een rijtje

Half Dome hike

Belangrijk om vooraf te weten

1. Voor de kabelsectie heb je een permit nodig

Er zijn 2 verschillende loterijen waarbij je een permit kunt winnen: de ‘preseason lottery’ (inschrijven in maart, uitslag in april) en de ‘2-day in advance lottery’. Deelnemen kan via de recreation.gov website.

Het kost $10,- om deel te nemen aan de loterij (onafhankelijk van hoe groot je groep is, met een maximum van 6 personen). Permit gewonnen? Dan moet je nog $10,- per hiker betalen om daadwerkelijk te mogen starten. Dit wordt automatisch van je creditcard afgeschreven.

Onze permit werd gecontroleerd door een ranger voor we aan de kabelsectie begonnen. De permit houder moet hierbij aanwezig zijn met een geldig ID. Zorg dat je de permit van te voren gedownload hebt.

Hoe wij de loterij hebben aangepakt?

Met de preseason lottery hadden wij geen geluk, maar met de dagloterij wel!

Wij waren met een groep van 3 hikers en hebben alle 3 deelgenomen aan de dagloterij voor een groep van 3 (alleen de permithouder moet namelijk zijn gegevens opgeven). Alle 3 wonnen wij niet. De dag daarna hebben we weer alle 3 deelgenomen voor een groep van 3. Dit keer wonnen we 2x! We hebben 1 permit geannuleerd en met de ander zijn we gestart aan de hike.

Er zijn dus daadwerkelijk kansen om te winnen! Geef vooral niet na 1 mislukte poging op.

Ik verwacht wel dat de kansen om te winnen op een doordeweekse dag groter zijn, omdat het in het weekend aanzienlijk drukker was is Yosemite National Park.

Ranger post bij Half Dome
Ranger post bij Half Dome

2. Doe deze hike alleen wanneer je: lichamelijk fit bent en geen last hebt van hoogtevrees

Deze hike is uitdagend op alle vlakken: afstand, stijging en techniek. Het is na de ‘Grand Canyon Rim to River hike’ de zwaarste hike die wij in de USA gedaan hebben. Onderschat deze hike niet.

3. Zorg voor tuinhandschoenen en goede wandelschoenen

Het is belangrijk dat je handschoenen bij je hebt die ook daadwerkelijk grip geven. Met winterhandschoenen glijd je namelijk juist weg.

Eerlijk gezegd waren wij eigenwijs en hadden wij geen handschoenen bij ons. Gelukkig lagen er bij de kabelsectie een meerdere handschoenen die achter gelaten waren die wij konden lenen. Gelukkig maar, want we hadden ze echt nodig. Ik durf niet te beloven dat deze handschoenen er altijd liggen.

Routeomschrijving Half Dome Hike

Afstand: 25,5 km (return)
Stijging: 1.463 meter
Niveau: moeilijk

Beginpunt Half dome Hike

Co├Ârdinaten startpunt hike: 37.732869, -119.557744

Deze hike start vanaf de Mist Trail/John Muir Trailhead, vlakbij de Happy Isle Bridge.

Wij hebben onze auto geparkeerd op de Curry Village Parking in Yosemite Valley. Vanaf hier is het nog zo’n 15 minuten / 1,45 km lopen naar de trailhead. Dit moet je dus nog bij de hierboven genoemde totale afstand rekenen. Toen wij hier waren was het niet toegestaan om met de auto naar de trailhead te rijden. Ook niet om mensen af te zetten.

Wel vertrekt vanaf de parkeerplaats de gratis East Valley Shuttle Bus, stap dan bij stop 16 uit. Deze bus arriveert elke 12 minuten, van 7.00 uur tot 22.00 uur. Wij kozen ervoor om vanaf de parkeerplaats te lopen, aangezien wij om 06.30 uur arriveerden.

De parkeerplaats is groot, maar veel plekken lijken ook gebruikt te worden door mensen die in de vallei overnachten. In de ochtend was het makkelijk om een plekje te vinden, ‘s middags was de parkeerplaats helemaal vol.

Deel 1: Mist Trail

Vanaf de trailhead begint het pad al vrij snel te stijgen. Na 1,5 kilometer lopen bereik je de Vernal Falls Footbridge. Hier heb je nog de mogelijkheid om je waterflessen bij te vullen en gebruik te maken van het toilet.

Na ongeveer 5 minuten lopen vanaf de Vernal Falls Footbridge kom je uit bij de splitsing waar de Muir Trail en de Mist Trail zich van elkaar scheiden. Volg hier het pad dat rechtdoor langs de Merced rivier loopt.

Waterpunt begin Mist Trail
Begin Mist Trail

Nu begint 1 van de mooiste delen van de hike! Je loopt namelijk direct naast de indrukwekkende Vernal waterval en al snel begrijp je waar de Mist Trail zijn naam aan te danken heeft. In augustus was het water verfrissend, maar werden we niet zo nat dat we regenkleding nodig hadden. De uit rots gehakte traptreden kunnen wel glibberig zijn.

Vernal Waterfall
Vernal Waterfall
Mist Trail
Trap naar de top van de Vernal Waterfall

Nadat je de top van de Vernal Waterfall bereikt hebt neem je het bruggetje de Merced rivier over en vervolg je de route richting waterval nummer 2: de Nevada Waterfall. Je loopt een groot gedeelte tussen de bomen en stijgt dit stuk ongeveer 330 meter. Dit vonden wij 1 van de zwaarste delen van de route, omdat er geen einde aan de traptreden lijkt te komen. Gelukkig heb je wel regelmatig een mooi uitzicht op de Nevada waterval en is het zodoende geen straf om even rust te nemen.

Mist Trail - brug over Merced rivier
Brug over Merced rivier
Nevada Waterfall
Nevada Waterfall

Deel 2: Muir Trail

Vlakbij de top van de Nevada Waterfall kom je uit bij een splitsing, sla hier linksaf. Je loopt dan langs het openbaar toilet, die op Google Maps aangegeven wordt als: ‘Mist en John Muir Trail Junction Outhouse‘. Hier gaat de Mist Trail over in de John Muir Trail. Er staan hier ook duidelijke borden met ‘Half Dome’ erop, die de route aangeven.

Het is vanaf hier nog 3,86 km tot de Half Dome Trailhead. De eerste 2 kilometer zijn erg aangenaam, na een hele korte klim wordt het pad namelijk vlak en kunnen je benen even tot rust komen. Wanneer je Little Yosemite Valley voorbij bent kom je uit tussen de bomen en begint het pad weer geleidelijk te stijgen.

Little Yosemite Valley
Muir Trail richting Half Dome

Deel 3: Half Dome Trail en kabelsectie

Steeds vaker begin je (tussen de bomen door) glimpsen te zien van Half Dome. Na ongeveer 2 km op de Half Dome Trail kwamen we uit bij een ranger. Deze ranger checkte onze permits en gaf enkele veiligheidsinstructies mee voor de sectie met de kabels, zoals: “loop achteruit wanneer je naar beneden gaat.

Dit betekent niet dat je al bij de kabel sectie uitgekomen bent, want eerst volgt nog de beklimming van de Subdome! Het pad bestaat hoofdzakelijk uit traptreden en loopt erg steil omhoog. Dit is een zwaar, maar wel weer een heel mooi gedeelte van de hike.

Van Subdome naar Half Dome
Sub Dome

Na in totaal 4 uur gelopen te hebben kwamen we dan eindelijk uit bij de kabelsectie van Half Dome. We waren verbaast over hoe stijl het pad omhoog loopt en over de moeilijkheidsgraad van deze sectie. De staalkabels zijn geïnstalleerd als hulpmiddel om jezelf omhoog te hijsen. Ook zijn er verschillende houten planken op de rotswand bevestigd die dienen als extra voetsteunen.

Het is belangrijk om dit gedeelte van de hike niet te onderschatten en rustig de tijd te nemen. Uiteindelijk vonden wij de kabelsectie wel het leukste deel van de hike en voelde het als een overwinning toen we de top bereikten.

Reken 20-40 minuten voor de kabelsectie. Afhankelijk van hoeveel hikers je voor je hebt en je eigen conditie.

Half Dome
Kabelsectie Half Dome Hike

Wanneer je bovenop Half Dome staat heb je een waanzinnig 360 graden uitzicht over Yosemite National Park! Van te voren was ik bang dat het uitzicht vanaf de top tegen zou vallen, aangezien je de (naar mijn mening) mooiste berg niet kunt zien doordat je erop staat. Niks was echter minder waar!

Top van Half Dome
Uitzicht vanaf Half Dome

Extra tips Half Dome Hike

1. Loop terug via de John Muir Trail

Het eerste deel terug volg je sowieso dezelfde route als op de heenweg. Wanneer je weer terug bent bij de Nevada Waterfall, ter hoogte van de toilet “Mist/John Muir Junction House”, heb je een keuze te maken. Je kunt dezelfde weg terug nemen via de Mist Trail of je kunt terug lopen over de John Muir Trail.

Wanneer je kiest voor de John Muir Trail voegt dit 2,5 km extra toe aan de hike. Op dit moment voelt dit waarschijnlijk als heel veel, maar deze route loopt wel minder stijl naar beneden. En nog belangrijker: je wordt beloond met weer nieuwe waanzinnig mooie uitzichten.

Hieronder wat foto’s van de John Muir Trail zodat je weet wat je kunt verwachten.

John Muir Trail
John Muir Trail
John Muir Trail
John Muir Trail

2. Wildkamperen bij Yosemite National Park

Co├Ârdinaten: 37.810660, -119.883950

Tijdens ons bezoek aan Yosemite National Park hebben wij gekampeerd in het Stanislaus National Forest. Wildkamperen is hier toegestaan. De kampeerplek aangegeven met de hierboven genoemde co├Ârdinaten, ligt op 5 minuten van de Yosemite National Park entree. Wel is het vanaf hier nog ongeveer nog zo’n 45 minuten rijden naar Curry Village in Yosemite National Park.

Lees ons blog ‘wildkamperen USA‘ voor meer informatie.

3. Gratis te douchen bij Curry Village

Niet de belangrijkste, maar wel een handige tip: direct naast Curry Village Parking zijn gratis douches te vinden bij het Curry Village zwembad!

Je krijgt hier zelfs een schone handdoek en zeep. Ideaal wanneer je net als ons aan het kamperen bent en net terugkomt van Half Dome.

Zorg dus dat je wat schone kleding in je auto hebt liggen, zodat je niet je vieze hike kleding weer aan hoeft.

Het zwembad was bij ons overigens gesloten tijdens het hoogseizoen.

Douche Curry Village

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy