Winterwoods: overnachten in een yurt in Drenthe

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Overnachten midden in het bos in een traditionele yurt uit Mongolië? Nee niet in de zomer, maar in de winter! Het kan in Drenthe bij de sfeervolle pop-up camping Winterwoods!

Winterwoods Pop-up Camping

 • Midden in de natuur van Drenthe
 • Traditionele Mongoolse knusse Yurt
 • Allerlei indoor en outdoor activiteiten

ACTUELE PRIJZEN

Het concept Winterwoods – Wie, wat, waar?

Winterwoods bezoek je wanneer je wilt genieten van het buitenleven in eigen land. Even loskomen van de dagelijkse verplichtingen en/of de drukte van de stad.

Deze winterbelevenis boek je voor 2 nachten/ 3 dagen en is beschikbaar van eind oktober t/m eind maart. Het Winterwoods-terrein bevindt zich in natuurgebied het Hart van Drenthe. Je slaapt in een yurt en dagelijks worden er verschillende activiteiten aangeboden, waarbij de focus ligt op: natuur, avontuur en ontspanning.

Toen wij hier waren lag de gemiddelde leeftijd tussen de 25 en 40 jaar.

Winterwoods is een project van de avontuurlijke reisorganisatie Travelbase. In de zomer bieden zij o.a. ook meerdaagse hikes zoals de Norway Trail en roadtrips zoals Balkan Nomads aan.

Overnachten in een Yurt

Tijdens het verblijf slaap je in een prachtige traditionele yurt afkomstig uit Mongolië. Dit is al een belevenis op zichzelf is.

Alle yurts zijn 6 meter in diameter, wanneer je dus met (slechts) 2 personen in een yurt slaapt is dit erg ruim. De binnenkant van de yurt is aangekleed met houtschilderingen en grote mooie kleden. De bedden liggen heerlijk en zijn voorzien van warme dekens.

Al het benodigde kookgerei is aanwezig in de tent. Wel neem je uiteraard zelf boodschappen mee. Er is geen keukenblok aanwezig in de tent. Koken doe je op het gaspitje op de kleine tafel binnen, op de houtkachel of op de picknicktafel buiten. Nog leuker is om buiten te koken boven de vuurplek die direct naast elke yurt aanwezig is.

Slapen in een yurt
Yurt in Drenthe

Winterkamperen in een yurt: is dat niet koud?

In de yurt is een houtkachel aanwezig die binnen een mum van tijd de tent opwarmt. Ook kun je aan de binnenkant zien dat de tent voorzien is van een dikke laag isolatie. Wanneer je vuur ‘s nachts uit gaat houdt deze isolatie de warmte nog meerdere uren vast.

Wel moet je erop rekenen dat het vroeg in de ochtend koud kan zijn in de tent. Oftewel: ‘steen, papier, schaar’ wie het vuur weer aanmaakt.

Bij aankomst liep er iemand van de Winterwoods crew mee naar onze yurt om uit te leggen hoe we het vuur aan moesten maken. Later op de avond werd er ook nog gecheckt of het allemaal gelukt was.

Overnachten in een yurt op Winterwoods

Faciliteiten op het Winterwoods terrein

Er is een gezellige gezamenlijke ruimte gecreëerd, voorzien van comfortabele stoelen, kampvuurplekken en sfeervolle lampjes. Deze plek is (gedeeltelijk) overdekt met een groot tentdoek, waardoor je hier ook tijdens regenval droog kunt zitten. Een knus woonkamer gevoel, maar dan in de buitenlucht. Wij hebben hier beide avonden doorgebracht: goede gesprekken en marshmallows grillen rond het vuur.

Op het Winterwoods terrein is verder een sanitair blok aanwezig met 13 warme douches en meerdere wc’s. Ook is hier een ruimte waar je de afwas kunt doen.

Daarnaast is er een houthak plaats, een tipitent voor georganiseerde activiteiten en een outdoor spa. Vanaf het terrein loop je direct de bossen in.

Winterwoods
Kamperen in Drenthe

Glamping of back to basics – hoeveel luxe kan ik verwachten?

Er is geen stroom in de yurts aanwezig, alleen in de hoofdgebouwen. De lampen in de yurts werken op batterijen en je kookt op 1 gaspitje. ‘S nachts plassen betekent de kou in om naar het sanitair gebouw te lopen. Ook hak je elke dag je eigen hout voor de houtkachel in jouw yurt. Wat ons betreft is dit echter allemaal onderdeel van de ervaring. Het simpele leven, dichtbij de natuur.

Daarentegen zijn de tenten ruim en liggen de bedden heerlijk. Op het terrein zijn warme douches en zelfs sauna’s aanwezig. Meerdere keren per dag word je verwend met gluhwein, warme chocolademelk en marshmallows. Het ontbrak ons aan niets!

Onze mening: wat luxe betreft zit Winterwoods eigenlijk tussen back to basics en glamping in.

Winterwoods

Activiteiten bij Winterwoods

Elke dag worden er verschillende activiteiten aangeboden. Al deze activiteiten zitten inbegrepen in de prijs. Alleen voor de 2 uur durende zweethutsessie betaal je €55,- per persoon extra.

Voor de georganiseerde activiteiten en de sauna moet je een plekje reserveren. Dit kun je doen bij de crew wanneer je op locatie bent.

Georganiseerde activiteiten:

 • Stretch je lichaam tijdens de yogalessen in de tipitent
 • Ontspan je geest tijdens de meditatiesessies in de tipitent
 • Train je ademhaling tijdens de koude training in de Leberenplas
 • Deeg kneden en brood bakken boven het kampvuur

Activiteiten die je zelfstandig kunt doen:

 • Mountainbike de route: Gieten – Gasselte. Je mag te allen tijde een mountainbike pakken
 • Wandelen door de bossen. Er zijn uitgestippelde routes van: 5 km, 8 km, 17 km of 21 km
 • Kom tot rust in de Finse sauna(‘s)
 • Hout hakken (wel krijg je de eerste keer uitleg en begeleiding)

Zelf vinden wij de koude training een hele bijzondere ervaring. Het gaf ons een duidelijk merkbare energie boost. Eerst worden er verschillende ademhalingstechnieken conform de Wim Hof methode doorgenomen. Vervolgens ga je onder begeleiding de Leberplas in. Het doel is om 2 minuten met je lichaam onder water te blijven. Tijdens de eerste secondes voelde ik mijn voeten en kuiten verkrampen, maar hoe langer ik erin bleef hoe gemakkelijker het werd.

Ook zijn wij groot fan van de Finse sauna’s! Op het terrein zijn er 2 aanwezig, beiden hout gestookt. Naast dat je hier heerlijk in opwarmt en ontspant, zien de sauna’s er ook nog fantastisch uit. Voor de bekleding van de buitenkant zijn namelijk materialen uit de natuur gebruikt.

Hout hakken bij Winterwoods
Sauna op Winterwoods

Enthousiast geworden over dit winter avontuur of behoefte aan nog wat extra informatie? Bezoek dan de officiële website van Winterwoods of stuur ons een berichtje!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy