Wildkamperen in Nederland: zo kan het legaal

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wildkamperen geeft ons het ultieme gevoel van vrijheid, maar in Nederland mag je niet zomaar overal je camper neerzetten. Zeker in de zomerperiode wordt er streng gecontroleerd en riskeer je een boete van €150,- per persoon.

In steden, industrieterreinen en woonwijken hebben wij regelmatig zonder enige problemen een aantal nachten doorgebracht in onze camper. We zorgen dan altijd dat we zo min mogelijk opvallen. Oftewel: geen stoeltjes buiten en bij voorkeur laat aankomen op locatie. In de natuur en aan het strand zijn wij in Nederland echter voorzichtig met wildkamperen.

Toch ongestoord genieten van kamperen midden in de natuur en de massacampings ontlopen? In dit blog bespreken we alle opties om toch het gevoel van wildkamperen in Nederland te ervaren! The next best thing!

Wildkamperen in Nederland

Vrij kamperen bij particulieren

Wanneer je toestemming hebt van de eigenaar van het gebied kun je vrij in de natuur staan. Probeer het the old school way: bel bij de voordeur aan en vraag om toestemming. Het zal je verbazen hoe veel bewoners op bijvoorbeeld het platteland hier geen probleem mee hebben zolang je de plek maar netjes achterlaat!

Campspace

Campspace is een online platform met een aanbod van de mooiste kampeerplekken op privéterreinen of mini campings. Van gigantische achtertuinen midden in de polder tot je tentje opzetten in de bossen. 

Eigenlijk is het een soort van Airbnb voor kampeerplaatsen. Particulieren bieden op Campspace hun land aan en tegen een vergoeding mag jij hier je camper of tentje plaatsen. De meeste prijzen liggen tussen de €10,- en €35,- per nacht.

Geen drukke campings met animatieteam, maar persoonlijk contact en ongestoord van de natuur genieten. Mocht je niet zelfvoorzienend zijn: de meeste plekken beschikken wel over een wc en/of douche. Bekijk hier het aanbod van kampeerplekken op Campspace!

Natuurkampeerterreinen

Slapen onder de sterrenhemel, de geur van hars en het geluid van vogels in de morgen. Nederland beschikt over 144 natuurkampeerterreinen die jou deze ervaring bieden. De terreinen bevinden zich midden in de natuur en staan voor rust, ruimte en vrijheid.

Om te mogen overnachten op deze terreinen heb je een natuurkampeerkaart nodig. Deze kun je voor €16,- kopen en is een jaar geldig. Het geld wordt gebruikt om de terreinen te onderhouden. Daarnaast betaal je ook nog een klein bedrag per nacht op de locatie zelf. 

Elk terrein heeft zijn eigen comfort standaard. Van ‘puur natuur’ met geen stroomvoorzieningen tot ‘natuur comfort’ met luxe voorzieningen als een wasmachine. Je kunt dus zelf bepalen wat het beste bij jou past.

Park4night: betaalde camping car parkeerplaatsen

In de app Park4night kun je ook betaalde camping car plaatsen selecteren. Dit zijn legale kampeerplekken waar je gemiddeld tussen de €10,- en €20,- voor betaald.

Zo verbleven wij bij Doesburg in de Passantenhaven bij de coördinaten ‘52.0112, 6.1323‘. In de zomer betaal je hier €10,-, maar in de winter is deze plek helemaal gratis. Vanaf de camping car plek loop je binnen 2 minuten het centrum in.

Paalkamperen mag niet meer

Paalkamperen was lange tijd dé legale manier van wildkamperen in Nederland. Bij aangegeven palen mocht je midden in de natuur overnachten.

Door vervuiling en overlast heeft Staatsbosbeheer helaas per juni 2020 besloten ook dit te verbieden.

Locatie tip: Oest Farm & Stay

Tenslotte willen we dit blog nog eindigen met een leuke locatie tip, namelijk Oest Farm & Stay! Een unieke plek voor iedereen die van natuur en rust houdt. Oest Farm & Stay ligt op het landgoed Hof ter Linde in Zeeland. Vlakbij de stad Middelburg en het strand Zoutelande. 

Je kunt hier met een tent of camper kamperen in het voedselbos. Er zijn slechts enkele plekken beschikbaar en de plekken die er zijn zijn allemaal ruim opgezet. Hierdoor gaf dit ons echt het gevoel van wildkamperen in Nederland!

Proef groente uit de moestuin en kook in de gezamenlijke buitenkeuken! Ook zijn er aangewezen plekken voor een kampvuur en sanitaire voorzieningen inclusief compost toilet!

Jeroen en Marieke leven en werken mét de natuur. Op het terrein lopen kippen en varkens die de grond om woelen. Resten voedsel worden bewaard en gebruikt om de dieren te voeren. En de compost van de composttoilet wordt weer gebruikt voor o.a. de fruitbomen. 

Je gaat hier back to basics: er is geen stroom bij je kampeerplek en ook Wifi is hier niet beschikbaar (wel goed bereik met je telefoon). Dit zijn overigens bewuste keuzes die Jeroen en Marieke gemaakt hebben. 

Wildkamperen Nederland

Het gevoel van wildkamperen kun je dus gelukkig wel nog in Nederland ervaren. Mocht je nog tips hebben wat betreft speciale en/of fijne plekken om te kamperen in Nederland dan horen wij zit altijd graag! 

Heel veel kampeer plezier :)!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy