Wat neem je mee wanneer je gaat hiken? Na het maken van verschillende dag en meerdaagse wandeltochten hebben we deze paklijst voor hiken samengesteld.
Je wilt natuurlijk een zo licht mogelijke rugzak meenemen, want dat gewicht moet je de hele wandeling met je mee dragen.
Maar wat is essentieel en mag echt niet ontbreken?
Nog opzoek naar jouw volgende wandelbestemming? Lees dan ook ons best gelezen blog over de Dolomieten in Italië.
De ultieme paklijst voor hiken:
1. Rugzak
Hoe groot moet een hike rugzak zijn?
Een hike / trekking rugzak heeft meestal een volume van 20 tot 60 liter. Dit vond ik toen ik een paar jaar geleden mijn 1e hike rugzak ging aanschaffen vrij groot. Maar nu ik meer ervaring op heb gedaan is mijn advies eigenlijk om net een iets groter model aan te schaffen dan dat je denkt nodig te hebben.
De rugzak die ik zelf heb heeft een volume van 30 liter en dit vind ik een ideaal formaat voor dagtochten. Dit geeft me voldoende ruimte voor extra kleding, een waterfles, EHBO setje, camera en drone. Wanneer ik minder meeneem kan ik de rugzak altijd met de korden strakker aansnoeren. Daarnaast heb ik wel de mogelijkheid om met deze rugzak meerdaagse tochten te maken, door bijvoorbeeld mijn slaapzak aan de tas te hangen.
Ben je van plan hoofdzakelijk meerdaagse tochten te lopen dan zou ik voor een 40 liter rugzak (of groter) gaan.
Onze eisen voor een hike rugzak
- Een heupband. Door de heupband komt het meeste gewicht te steunen op je heupen en het midden van je lichaam in plaats van op je schouders. Hierdoor heb je minder het gevoel dat je topzwaar bent en kun je makkelijker meer gewicht meenemen.
- Een borstband. De borstband verbindt de schouderbanden met elkaar en zorgt ervoor dat deze op hun plek blijven. Als schouderbanden afzakken ga je schreef lopen en krijg je sneller last van je rug.
- Een AirZone. Geen zweet rug meer omdat lucht hier kan circuleren. Vaak doordat er een gespannen net zit bij de rug. Bas is zo onwijs blij met deze feature en wil nooit meer zonder!
- Volume vergroter. Aan de bovenkant van ons grote vak zit een soort slurf met aansnoerkoord. Zodoende kun je je rugzak meer volume geven.
- Lussen en elastieken aan de rugzak. Ideaal om bijvoorbeeld je slaapzak of andere materialen aan op te hangen.
Onze favoriete hike rugzak
De MH300 Quechua rugzak van Decathlon voldoet aan al onze eisen en is ook nog eens goed betaalbaar. De rugzak zit comfortabel en heeft ook een geïntegreerde regenhoes onderaan in de rugzak.
Wat wij tenslotte ook fijn vinden aan deze rugzak is het vakje met ritssluiting in de heupband. Zo kunnen we gemakkelijk onze telefoon pakken voor het checken van de route en/of het maken van video’s.
2. Kleding bovenlichaam
Hike kleding is afhankelijk van temperatuur en weersomstandigheden. Check daarom voor vertrek altijd eerst de weersvoorspellingen en tot hoeveel meter hoogte de hike gaat.
Zelf vind ik het fijn om bij hike kleding voor mijn bovenlichaam in laagjes te werken. Je kunt dan kledingstukken aan- of uittrekken wanneer dit nodig is.
Laag 1 – Ademend shirt
Hiken betekent vaak ook zweten. Daarom zorg ik ervoor dat de onderste laag bestaat uit een shirt dat goed ademt en vocht af kan voeren.
Bij de Craft Thermoskleding zomerlijn ligt de focus op maximale afvoer van zweet en een verkoelende werking. Voor in de winter hebben zij ook thermokleding met een meer isolerende werking. Persoonlijk mijn favoriete merk voor onderkleding.
Laag 2 – trui of fleecevest
Deze laag is vooral om mezelf warm te houden. Dit kan bijvoorbeeld een fleecevest zijn.
Zorg dat dit een vest of trui is waar je lekker in kunt bewegen.
Bas vindt de dunne wandelfleece MH100 van Quechua erg fijn: warm en ademend!
Deze fleece is gemaakt van licht materiaal en neemt weinig ruimte in de rugzak in.
Laag 3 – Jas
Deze buitenste laag heeft als functie om me te beschermen tegen wind, regen en/of sneeuw. Dit kan een hardshell of een softshell jack zijn.
Bij mij is dit eigenlijk altijd een hardshell jack. Deze jassen geven namelijk de beste bescherming tegen wisselende weersomstandigheden omdat ze waterdicht zijn. Een soft shell jack trotseert een klein buitje, maar is niet waterdicht. Gezien het weer nog weleens om kan slaan in de bergen, vind ik waterdichtheid de belangrijkste functie van de jas. Een hardshell jack is wel vaak minder warm dan een softshell jack, maar daarom zorg ik dat laag 2 mij voldoende warmte geeft.
Gezien wij vooral mooi-weer-hikers zijn start deze laag vaak in de tas, maar deze laag gaat wel altijd mee!
3. Kleding onderlichaam
Verschillende wandelbroeken
Wat je vooral niet wilt is dat een broek na verloop van tijd gaat schuren. Je wilt dus dat een broek elastisch is, weinig weegt en snel droog is.
Een afritsbroek is in mijn ogen de meest praktische wandelbroek. Dit omdat je het onderste deel van je broek af kunt ritsen. Zo kun je de broek zowel met lange als korte pijpen dragen.
Revolution Race – GP Pro Zip Off Pants Heren
Zelf vind ik een hike legging ook heel fijn wandelen. Verschil tussen een hike legging en een ‘normale legging’ is de robuustheid, oftewel de legging is van sterker materiaal gemaakt en kan beter tegen een stootje. Ook zie je vaak dat het zitvlak en de stof bij de knieën extra versterkt is.
Wandelsokken
Wandelsokken houden je voeten droog (doordat ze zweet afvoeren) en zijn vaak naadloos. Daarmee kunnen blaren voorkomen worden!
De wandelsokken van de Decathlon zitten erg fijn!
4. Wandelschoenen
Wandelschoenen zijn in mijn ogen het belangrijkste item van deze paklijst voor hiken. Wandelschoenen kunnen je hike ervaring maken of breken. Hoe vaak wij niet toeristen onderuit hebben zien glijden op profielloze Nike schoenen of beneden hebben zien komen met blaren.
Wanneer je een beginner bent en niet gelijk al de items van deze paklijst aan kunt schaffen: investeer dan alsjeblieft vooral in goede wandelschoenen!
Tips wandelschoenen
- Je tenen mogen de voorkant niet raken! Tijdens het afdalen zal je voet wat naar voren schuiven. Het is belangrijk dat je dan de voorkant niet raakt, want dit gaat na langere tijd pijn veroorzaken. Mijn wandelschoenen zijn in maat net iets groter dan de schoenen die ik in het dagelijks leven draag.
- Wij hebben beiden gekozen voor een hoog model wandelschoen omdat dit model de meeste ondersteuning aan de enkels geeft. Fijn aangezien wij ook vaak in bergen met rotsachtig terrein wandelen.
- Knip teennagels en trek wandelsokken aan.
- Zorg dat je je wandelschoenen inloopt voordat je aan je echte hike avontuur begint.
Waterdicht en ademend
Wanneer wandelschoenen het Gore- Tex membraan bevatten is dit een teken dat deze schoenen 100% waterdicht zijn. Deze waterdichte laag laat geen water van buiten naar binnen, maar wel wat transpiratievocht van binnen naar buiten. Wanneer je veel in koude en natte weersomstandigheden verwacht te gaan hiken is dit je beste optie.
Zonder deze Gore- Tex laag zullen je schoenen echter wel beter ademen. Wanneer je dus snel last hebt van zweetvoeten moet je jezelf dus afvragen of je wel voor Gore-Tex wilt kiezen. Deze keuze hangt ook voor een groot gedeelte af van je hike bestemming.
Zelf heb ik niet snel last van zweetvoeten en daarom heb ik voor Gore-Tex gekozen. Bas heeft hier wel sneller last van dus die heeft een wandelschoen zonder Gore-Tex. Wat hij wel heeft gedaan is zijn schoenen insmeren met Granger’s Wax. Zo heeft hij zijn schoenen toch zo goed mogelijk beschermt tegen water.
Hanwag wandelschoenen
Inmiddels ben ik al aan mijn 2e paar Hanwag wandelschoenen bezig. Ik vind de pasvorm van de Hanwag schoen namelijk echt heel fijn en heb nog nooit blaren gehad. Hanwag maakt al sinds het jaar 1921 wandelschoenen en wordt hoog aangeschreven. In mijn ogen terecht.
De precieze schoen die ik heb is niet meer verkrijgbaar, want deze schoenen heb ik inmiddels al 5 jaar. Maar wat betreft model komt deze overeen met deze schoen: Hanwag Tatra 2 Lady GTX
Paklijst hiken – Mee in de rugzak
Elektronica – paklijst hiken
Onze Sony Alpha 6000 Systeemcamera, mobiele telefoons en oplaadkabels staan standaard op onze paklijst voor hiken. Verder gaat er ook een powerbank en statief mee, hierover hieronder meer.
Powerbank
Tijdens het hiken gebruiken wij vaak onze telefoon voor offline navigatie /kaarten en het maken van filmpjes. Vandaar dat er ook standaard een powerbank mee gaat in de tas. Telefoon leeg? Dan kunnen we die gewoon boven op de berg opladen hiermee! Dit geeft toch een veiliger gevoel.
De powerbank die wij hebben kan tot 5x je telefoon opladen. Wat ook fijn is dat er 2 USB ingangen en 1 USB C ingang is. Zodoende kun je ook meerdere apparaten tegelijk opladen.
Statief
Een statief is niet perse noodzakelijk tijdens het hiken, maar aangezien wij fotografie erg leuk vinden gaat deze wel standaard mee in de rugzak. Zo kunnen wij toch foto’s samen nemen!
Op het Hama Star 61 statief kun je je camera of je mobiel bevestigen. Hij is van van aluminium gemaakt en hierdoor licht van gewicht. Verder is hij in hoogte verstelbaar, kan de kop 3 kanten op bewegen en heeft hij een ingebouwde waterpas. Aan de haak aan de onderkant kun je gewicht hangen, zo blijft hij staan bij wind.
Drinken: thermosfles – paklijst hiken
Tijdens een hike ben je actief aan het bewegen en daarom is het belangrijk om voldoende te drinken.
Tijdens het hiken nemen wij minimaal een fles van 1 liter water per persoon mee. Bekijk van te voren of er waterpunten zitten langs de hike waar je je fles bij kunt vullen.
Wij gebruiken de thermosfles van Quechua tijdens het hiken. Deze houdt thee of koffie 7 uur lang warm! Dezelfde isolerende werking heeft hij bij koude dranken.
Verder is de thermosfles licht van gewicht en heeft hij een vergrendelbare dop, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat hij in je rugzak openschiet.
Veiligheid – paklijst hiken
Zakmes
Nog zo’n item dat niet mag ontbreken aan je paklijst wanneer je gaat hiken: een zakmes!
Zo heb je alle nodige tools altijd bij de hand. Of het nou een mes is of een schaar of een blikopener!
EHBO – kit
We gaan er natuurlijk vanuit dat alles goed gaat tijdens het hiken en dat we dit artikel niet nodig hebben. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch wel fijn als je (snij)wonden kunt verbinden of bijvoorbeeld een gekneusde enkel kunt zwachtelen!
Wij voegen zelf altijd nog blarenpleisters toe aan dit pakket. Zeker bij meerdaagse hikes kan dit het verschil maken.
Hoofdlamp
Voor zonsopkomst of na zonsondergang hiken? Dan kan een hoofdlamp heel erg fijn zijn! Zo zie je waar je loopt, maar heb je wel je handen vrij!
Zelf hebben wij de Klarus hoofdlamp. Deze lamp heeft een straalafstand van 100 meter en een 60 graden verstelbare balk.
Temperatuur afhankelijke producten – paklijst hiken
Colsjaal
Zelf vind ik een winddichte colsjaal heel erg fijn tijdens het hiken.
Wanneer het hard waait of ijzig koud is in de bergen trek ik mijn colsjaal op tot over mijn neus en zo houdt deze mijn nek en een groot gedeelte van mijn gezicht warm.
Een colsjaal kan niet afwaaien en blijft goed op zijn plaats zitten, ideaal voor tijdens het hiken.
Verder neemt de colsjaal weinig ruimte in in je rugzak.
Muts
We hoeven je natuurlijk niet uit leggen waarom een muts fijn is bij ijzige wind in de bergen!
Zelf koos ik vooral voor de Carhartt muts vanwege zijn stoere uitstraling. Deze muts maakt je outdoor outfit helemaal af.
Gelukkig zit de muts ook nog eens comfortabel en is hij dik genoeg om je hoofd en oren warm te houden.
Diversen paklijst hiken
- Snacks (muesli repen / eiwitrepen / fruit etc.)
- Noodles/broodjes
- Aansteker/lucifers
- Paspoort
- Pas zorgverzekering
Meerdaagse trekking – paklijst hiken
Koken tijdens een meerdaagse hike
Kookset voor hikers
Quechua heeft een betaalbare kookset samengesteld speciaal voor tijdens het hiken.
Deze set weegt slechts 380 gram en is compact (17cm x 9,5cm). De pan, kom en bestekset passen in elkaar. Ook is het handvat van de pan inklapbaar en vergrendeld deze tegelijkertijd de deksel.
Tijdens onze eerste meerdaagse hikes namen wij gewone pannen van thuis mee en dan zat je rugzak gelijk helemaal vol. Deze set is zodoende onmisbaar geworden op onze paklijst wanneer wij langer dan 1 dag gaan hiken.
Kookstel: brander + kleine gasfles
Zelf gebruiken wij de Bleuet Campingaz Brander tijdens het koken. De 4 pannendragers zijn inklapbaar en de brander kun je gemakkelijk op de gasfles bevestigen (of juist er weer afhalen) met het kliksysteem. Zodoende kun je dit kookstel gemakkelijk meenemen in je rugzak.
Ook is de vlam verassend sterk. De wind heeft uiteraard wel wat invloed op de vlam, maar dit is veel minder dan bij normale kookstellen.
Let er bij je aankoop op dat je de gasfles meestal los apart moet kopen. Als gasfles hebben wij de Campingaz CV300. Een compacte fles met 240 gram gasmengsel.
Slapen tijdens een meerdaagse hike
Slaapzak voor tijdens het hiken
Bij het kiezen van een slaapzak is de belangrijkste vraag: bij welke omgevingstemperatuur ga ik deze slaapzak gebruiken? Dit is uiteraard afhankelijk van het land, de hoogte en het seizoen. Slaap je in een tent of hoofdzakelijk in berghutten?
Bij de meeste slaapzakken staat een comforttemperatuur aangegeven. Dit is de temperatuur waarbij waarbij je het niet te koud of te warm zult hebben in de slaapzak.
Wij hebben zowel een slaapzak met comfort temperatuur 15°C als een slaapzak met comfort temperatuur 0°C. De 0°C slaapzak van Forclaz hebben wij in de bergen met buitentemperatuur -5°C (wel in een tent) gebruikt en dit was nog steeds aangenaam.
Slaapmat voor hiken
Een slaapmat voor tijdens het hiken moet wat ons betreft aan de volgende eisen voldoen:
- Compact
- Licht
- Comfortabel slaapoppervlakte
De MT500 slaapmat van Forclaz voldoet aan al deze eisen. Deze slaapmat is speciaal ontwikkelt voor hikers.
De mat weegt slechts 600 gram en heeft opgevouwen de afmetingen: 10,5 cm bij 28 cm. Hierdoor neemt hij nauwelijks ruimte in in je rugzak.
Met de mond kun je de mat eenvoudig opblazen. Hij ligt lekker en houdt de kou van de grond goed tegen.
Wij hebben maat XL: 195 x 60 x 5 cm.
Tent voor hiken
Zelf nemen wij eigenlijk altijd de Quechua Pop up tent Fresh and Black mee tijdens het hiken. Deze tent is niet speciaal ontwikkelt voor hiken en hierdoor iets zwaarder dan de gemiddelde trekkingstent.
Maar wij vinden dit gewoon een hele fijne tent. Dit is namelijk de makkelijkste tent die wij ooit op hebben gezet: je trekt aan 2 kanten aan een koort en binnen 1 minuut staat hij. We hebben de tent getest tijdens hevige regenval en tijdens felle zon, in beide gevallen beschermde hij goed.
Wanneer je voor een zo licht mogelijke tent wilt gaan kun je het beste kiezen voor de Forclaz MT500 Fresh and Black. Deze tent weegt slechts 3,1 kilo en is speciaal ontwikkeld voor hiken. Je kunt de verschillende onderdelen van de tent ook verdelen over verschillende rugzakken.
Deze tent is alleen wel kleiner dan de Quechua Pop up tent, maar wanneer we hem voor 1 of 2 nachten in de bergen gebruikt is dit voor ons geen probleem.
Quechua Pop up tent – Fresh and Black
- Gewicht: 4,7 kilo
- EASY systeem voor op- en afbouw
- Verduisterend
- 1.45 x 2.05 meter
- 2 ingangen
- Gewicht: 3,1 kilo
- Opbouwen met boogstokken
- Verduisterend
- 1.20 x 2.05 meter
- 2 ingangen
Zijn er artikelen die je mist op deze paklijst voor hiken? Welke spullen staan standaard op jouw paklijst wanneer je gaat hiken? Laat het ons weten!