Liften tips – Liften door Nieuw-Zeeland!

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗


Waarom liften door Nieuw-Zeeland het meest vette is wat ik ooit heb gedaan? Nieuwe mensen ontmoeten die allemaal een verhaal te vertellen hebben, uit je eigen comfortzone stappen, op plekken komen waar jij het bestaan niet van wist en niet vast zitten aan tijden of een planning. Met deze tips over liften kan jij ook ultieme vrijheid ervaren!

Na een half jaar goedkoop Azië waren de prijzen wel even schrikken toen ik in Nieuw-Zeeland aankwam. Dit was het eerste land waar ik alleen doorheen ging reizen, maar op welke manier? In dit blog lees je al mijn ervaringen, tips en vooral alle redenen waarom jij zeker voor liften moet kiezen!

Opties afwegen

Een huurauto en ”hop on hop off” busticket van Stray of de Kiwi Experience vielen vanwege de prijs voor mij al snel af. Gezien mijn tijdframe van 6 weken begonnen de prijzen voor zo’n busticket rond de 979 NZ dollar voor alleen het Zuidereiland.
Uiteindelijk besloot ik een FlexiPass van Intercity te kopen. Ik kocht een buskaart van 15 uur voor 132 NZ dollar. Online reserveer je jouw busrit naar de volgende plek en deze uren gaan vervolgens van je kaart af. Toen ik een busrit vanuit Christchurch wilde reserveren bleken echter alle bussen de komende 2 dagen al vol te zitten. Wat was ik aan het balen. Ik wilde zo graag starten aan mijn reis door Nieuw-Zeeland!

Dit was het punt waarop ik besloot om liften een kans te geven. Ik maakte die avond een bordje met “Kaikoura” erop en de volgende ochtend ging ik om 8 uur langs de weg bij mijn hostel staan. Ik deed mijzelf de belofte: “1 uur, heb je dan nog geen lift gevonden dan boek je die bus voor over 2 dagen.”
En wat denk je? Binnen 5 minuten had ik mijn eerste lift te pakken! Online verkocht ik de Intercity buskaart om vervolgens 6 weken lang het hele Zuidereiland liftend te ontdekken. Dé beste beslissing die ik kon nemen. Het heeft mijn reis door Nieuw-Zeeland zóveel avontuurlijker en mooier gemaakt. Dat ik het oprecht iedereen zou aanraden!

Waarom kiezen voor liften?

1. Je bent flexibel, VRIJHEID YEAH!

Je hoeft geen reserveringen te maken. Niet om precies kwart over 8 bij de bushalte te staan. Dus ook geen wekker zetten of de tijd in de gaten te houden. Je kunt elk moment beslissen wat je wilt doen en waar je heen wilt, voor mij voelde dit echt als vrijheid!

liften tips 2. HET IS GRATIS!!!

De woorden die elke backpacker wil horen. De mensen die jou meenemen weten dat je een lifter bent en verwachten geen geld van je. Wanneer ik meerdere dagen op rij met iemand mee reed betaalde ik wel vaak wat mee aan de benzinekosten, niet omdat zij dat van mij verwachtten (totaal niet), maar omdat ik mij daar zelf fijner bij voelde. Als ze dit niet wilden trakteerde ik vaak op een lekker broodje, wijntje of iets dergelijks. Hier ben je uiteraard vrij in.

3. Je ontmoet nieuwe mensen, inclusief veel locals!

Liften is onder de lokale bevolking normaal en dus beland je ook regelmatig (in mijn geval zo’n 50% van de gevallen) bij locals in de auto. Zij vertelden mij de mooiste verhalen en gaven tips over waar naartoe te gaan. De lokale bevolking is echt onwijs vriendelijk. Vaak werd mij gevraagd of ik ook nog mee wilde eten of zelfs wilde blijven slapen!
Daarnaast vinden veel toeristen het gezellig om je een stukje mee te nemen, mensen van over heel de wereld met vaak leuke reisverhalen. Wanneer backpackers een wagen huren is het vaak met een bed achterin, dit heeft mij meerdere malen een slaapplekje opgeleverd!

4. Je komt op plekken waar je anders niet zult komen

De hop on hop off bussen hebben een vaste route en stoppen dus ook altijd op dezelfde plekken. Plekken waar iedereen heen gaat, maar willen we niet stiekem allemaal net dat ene unieke plekje ontdekken? Mij stond het idee van reizen met deze bussen erg tegen. Het “schoolreisje- effect” waarbij je met een hele groep bij een plek uitstapt, je rondje maakt en de volgende dag weer (met vaak dezelfde mensen) in de bus stapt. Vaak had ik in mijn hoofd zitten waar ik heen wilde gaan, maar stapte ik bij iemand in de auto die heel erg enthousiast was over een andere plek, dan stond ik hier zeker voor open! Om die reden heb ik veel mooie plekken gezien die ik anders nooit gevonden had.

´´THE BEST PLAN IS NO PLAN!´´

liften tips

Tips om gemakkelijk liften te vinden

Persoonlijk heeft het mij nooit veel moeite gekost om een lift te vinden. Het langste dat ik heb staan wachten is 20 minuten. Onderweg heb ik ook andere lifters ontmoet, voor hen gold hetzelfde.

1. Weg met dat bordje en omhoog die duim!

Zoals ik al vertelde startte ik met een bordje met hierop de plaatsnaam waar ik naartoe wilde. Al in mijn eerste dag had ik in een lift van een truckchauffeur die regelmatig lifters meenam en mij een gouden tip gaf: weg met dat bordje! Veel mensen zullen namelijk bij het zien van dat bordje niet stoppen omdat zij niet precies naar die stad gaan. Terwijl het als lifter ook al super fijn is als iemand je bijvoorbeeld tot de helft brengt! Ook super fijn als ze je alleen al naar de snelweg willen brengen, dan sta je in ieder geval langs de goede weg.

2. Ga op een plek staan waar auto’s sowieso moeten stoppen en waar je mensen aan kunt spreken.

Het meeste geluk had ik keer op keer weer bij benzinestations. Als iemand stond te tanken greep ik de kans om iemand aan te spreken en te vragen waar ze heen gingen.

3. Kies een tijdstip uit waarop er veel auto’s langskomen

Toen ik iets te enthousiast werd en om half 7 ‘s morgens langs de weg ging staan. Je snapt natuurlijk wel dat dat niet werkt..

4. Lift niet met teveel mensen

Vaak genoeg zat ik bij mensen in de auto die mij vertelden dat zij al eerder lifters tegen waren gekomen, maar dat zij geen ruimte hadden voor 3 personen. Persoonlijk denk ik dat je het meeste geluk hebt wanneer je alleen lift of maximaal met 2 personen. Een aantal keren heb ik met iemand samen gelift, het duurde dan iets langer, maar alsnog is met 2 personen ook goed te doen!

liften tips

Tips om het liften (nog) veiliger te maken

Ik heb mij overigens nooit onveilig gevoeld tijdens het liften. In Nieuw-Zeeland is liften ook een stuk normaler dan in Nederland.

1. Zorg dat je een slaapplek hebt gevonden voordat het donker is

Je wilt niet het risico lopen dat je s’ nachts in de middle of nowhere staat en geen lift kunt vinden.

2. And again: weg met dat bordje!

Stopt er iemand waarbij je geen fijn gevoel hebt en waarbij je liever niet instapt, dan kun je altijd nog vragen waar hij/zij heen gaat en vervolgens de smoes gebruiken: “bedankt, maar daar moet ik niet heen”. Wat ik trouwens nooit heb hoeven zeggen.

2. Download de app: maps.me

Om toch nog een beetje controle te houden over waar je heen gaat. Hier kun je (offline!) zien waar je bent. Zelf ben ik een drama in kaartlezen en vandaar dat deze app voor mij echt ideaal was!

3. Koop een simkaart van Nieuw- Zeeland

Zo kun je ook onderweg een slaapplek zoeken, mocht je plots van eindbestemming veranderd zijn. Daarnaast ook gewoon een fijn idee om bereikbaar te zijn.

Met andere toeristen meerijden, maar langs de weg liften toch iets te avontuurlijk?

Bekijk dan eens de Facebookpagina “Fellow Traveller Carpool New Zealand”. Dit is een pagina waarop mensen die een auto hebben vervoer aanbieden in ruil voor een (vaak kleine) vergoeding. En waar je ook een oproep kunt plaatsen wanneer je op zoek bent naar vervoer en graag met iemand mee wilt rijden. Dit laatste deed ik, maar helaas ging er die dag niemand rijden vanuit Christchurch. Wel denk ik dat dit ook een goede optie is. Ik heb verschillende backpackers gesproken die hier gebruik van maakten en hier erg enthousiast over waren!

Vond je mijn tips over liften nuttig? Op deze pagina vind je nog meer geweldige ervaringen in Nieuw Zeeland

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *