Wandelen Nieuw-Zeeland: de 5 mooiste dagtochten

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wandelen in Nieuw-Zeeland is echt waanzinnig! Bergen, gletsjers, vulkanen, watervallen en stranden. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal. Als je wilt kun je elke dag een nieuwe wandeltocht maken, maar welke hikes mag je nou echt niet missen?

Onderweg vroeg ik aan locals en backpackers wat hun favoriete wandeltochten waren en ik ben vervolgens die tochten gaan lopen. Hieronder zet ik mijn favoriete wandeltochten op een rijtje!

In dit overzicht richt ik me alleen op wandeltochten op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland die je in 1 dag kunt voltooien. Daarnaast heb ik ook een aantal Great Walks gedaan en uiteraard een paar bucketlist activiteiten voltooid.

1. Hooker Valley Track – Mount Cook

Duur: 3 uur (return)
Afstand: 10 km (return)
Stijging: 80 meter
Niveau: makkelijk

wandelen Nieuw-Zeeland, mount cook
wandelen Nieuw-Zeeland, mount cook

De Hooker Valley Track is mijn absolute favoriete dagtocht in Nieuw-Zeeland. Deze hike loopt door de vallei aan de voet van Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw Zeeland.

Mount Cook ligt op 3 uur rijden van Christchurch in het Aoraki National Park. Alleen de weg erheen is al waanzinnig mooi.

De Hooker Valley Track is de makkelijkste hike uit dit lijstje. De route is aangelegd en nagenoeg vlak. Je stijgt slechts 80 meter. Terug neem je dezelfde route als heen. Persoonlijk denk ik dat iedereen deze hike kan maken. Ook gezinnen met kinderen.

Onderweg loop je langs besneeuwde ijstoppen, stromende rivieren, touwbruggen en een gletsjermeer met drijvende ijsschotsen!

Mount cook
mount cook

2. Roy’s Peak – Wanaka

Duur: 5 – 6 uur (3 uur tot de top)
Lengte: 16 km (return)
Niveau: makkelijk/medium
Stijging: 1.228 meter

Waarom Roy’s Peak de populairste wandeltocht van Nieuw-Zeeland is? Vanaf de top heb je een waanzinnig uitzicht over Lake Wanaka, Mount Aspiring en de nabijgelegen gletsjers. Daarnaast ligt Roy’s Peak op slechts 1 uur rijden van Queenstown.

wandelen Nieuw-Zeeland, Roys peak

Deze wandeltocht wordt overal aangegeven als “easy”, maar onderschat deze hike niet! Zelf heb ik deze hike namelijk als vrij pittig ervaren aangezien je 1.228 meter stijgt. Een goede conditie is zodoende noodzakelijk.

Je hebt echter geen speciale technische vaardigheden nodig en loopt over een breed pad. Ook is de route heel duidelijk aangegeven en neem je terug dezelfde route als heen. Toch heb ik de hike niet als saai ervaren doordat het uitzicht met de minuut spectaculairder wordt.

Let op! Inmiddels is Roy’s Peak helaas geen verborgen parel meer. Tijdens het hoogseizoen kan het hier drukker worden dan bij de andere hikes in dit lijstje. Dit kan de ervaring verpesten. Vandaar dat ik adviseer om deze hike vroeg in de ochtend te maken en de zonsopkomst vanaf de top te kijken. Zo ben je de mensenmassa voor en voorkom je wandelen tijdens het warmste moment van de dag.

Roys peak

3. Abel Tasman Coast Track (van Barks Bay naar Marahau)

Afstand: 23,9 km (van Barks Bay naar Marahau)
Duur: 8 uur
Niveau: medium

De naam verraad het al, dit is een wandeling langs de kust! Nieuw-Zeeland en stranden? Geloof me, ook op dit gebied zal Nieuw-Zeeland je verbazen!

Tijdens het wandelen van deze tocht kom je langs de mooiste “golden sand beaches” en zie je een hele andere kant van Nieuw-Zeeland!

De Abel Tasman Coast Track is 1 van de Great Walks. De gehele hike is 60 kilometer lang en duurt gemiddeld 3 tot 5 dagen.

Er zijn echter verschillende mogelijkheden de hike in te korten, waardoor het toch mogelijk is om er een wandeling van 1 dag van te maken.

Abel Tasman Coast Track

Zo kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een watertaxi of kun je een kajak huren. Op deze manier kun je zelf bepalen welke stukken van deze wandeltocht je wilt zien en waar je wilt wandelen. 

Zelf besloot ik de watertaxi naar Barks Bay te nemen om vervolgens terug te lopen naar Marahau, het beginpunt van de Abel Tasman Track. Je loopt via Anchorage en door het regenwoud en over stranden.

Abel Tasman Coast Track

Dit is in principe een gemakkelijke hike, maar je legt wel veel kilometers af op 1 dag. Begin vroeg, want bij mooi weer wil je het liefste op elk strand even blijven. 

Tip: voor sommige delen van deze route moet je rekening houden met eb en vloed, vraag deze tijden van te voren na! Mocht je bij Torrent Bay aankomt tijdens vloed, dan kun je een omweg (high tide track) nemen. Dit voegt echter wel 3 km en 1 uur extra hiken toe.

Mocht je een tent bij je hebben dan raad ik je aan om zeker 1 nacht te kamperen langs de trail. Ik heb van andere hikers vernomen dat dit echt fantastisch is. Er zijn aangewezen kampeerplekken die je van te voren moet boeken via de Department of Conservation website.

Mooiste dagtochten Nieuw Zeeland, abel tasman

4. Avalanche Peak – Arthur’s Pass

Duur: 6 – 7 uur 
Afstand: 6,5 km (return)
Stijging: 1100 meter
Niveau: moeilijk

Vanaf de 1.833 meter hoge Avalanche Peak heb je een adembenemend 360° uitzicht over de omliggende bergen.

Het is een intensieve en uitdagende wandeltocht, want over een afstand van 2,5 km stijg je maar liefst 1100 meter. Er zitten steile gedeeltes bij waar je ook je handen gebruikt om omhoog te komen. Ik heb dit echter eerder als leuk ervaren dan als eng. Wel vond ik dit de zwaarste hike uit dit rijtje.

Er zijn 2 verschillende routes die je kunt nemen naar Avalanche Peak: Avalanche Peak Track en Scotts Route. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om er een rondje van te maken: via Avalanche Peak omhoog en via Scott’s Track naar beneden. In deze volgorde omdat ik Scott’s Track net iets mooier vond en je bij het afdalen meer van het uitzicht kunt genieten. 

Het eerste stuk loop je (bij beide routes) tussen de bomen, maar na zo’n 1,5 uur lopen kom je boven de bosrand uit en kom je oog in oog te staan met de eerste fantastische uitzichten. Vanaf nu wordt het alleen nog maar mooier en mooier!

wandelen Nieuw-Zeeland, arthurs pass
Avalanche Peak

5. Robert’s Point Track – Franz Josef Gletsjer

Afstand: 12,3 km
Duur: 4,5 uur
Niveau: makkelijk

Ben je in Nieuw-Zeeland dan mag een bezoek aan een gletsjer natuurlijk niet ontbreken. De Robert’s Point Track brengt je oog in oog met de Franz Josef Glacier!

Tijdens de hike heb je een leuke afwisseling van stijgen en dagen. Onderweg kom je 3 touwbruggen en verschillende watervallen tegen. Je eindigt de hike bij een viewings platform van waar je de gletsjer kunt bewonderen.

wandelen Nieuw-Zeeland, Robert's Point Track

Helaas is het niet meer mogelijk om te voet het ijs van de gletsjer te bereiken. De Robert’s Point track brengt je wel zo dichtbij mogelijk. Een ervaring die je niet mag missen!

Wil je daadwerkelijk op een gletsjer staan dan zal je een helikopter – hike moeten boeken.

wandelen Nieuw-Zeeland, Robert's Point Track
Franz Josef Gletsjer

Ben Lomond

Van andere reizigers heb ik gehoord dat de Ben Lomond Track ook in dit rijtje thuishoort. Helaas hoorde ik pas over deze wandeltocht toen ik al voorbij Queenstown was, maar ik wil jullie deze kans uiteraard niet ontnemen! 

Heb jij ervaring met wandelen in Nieuw-Zeeland? Laat ons weten wat jij van wandelen in Nieuw-Zeeland vindt! Zo horen wij graag wat jij van de wandeltochten uit dit rijtje vindt en wat jouw favoriete dagtocht is!

Heel erg veel plezier tijdens het wandelen in Nieuw-Zeeland! 

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy