Routeburn Track – Alles wat je moet weten

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De Routeburn Track is 1 van de 10 Great Walks en wordt gezien als 1 van de mooiste meerdaagse hikes van Nieuw-Zeeland.

Deze 33 kilometer lange wandeltocht brengt je namelijk van het Mount Aspiring National Park naar Fiordland National Park. Je loopt door valleien en bossen. Langs bergmeren en besneeuwde toppen.

De beste reistijd om de Routeburn track te lopen is van 1 november t/m 31 april.

Zelf ontdekte ik de Great Walks en Routeburn Track pas toen ik al in Nieuw-Zeeland was en hier baalde ik onwijs van. De berghutten dien je namelijk maanden van te voren te boeken.

Onder het motto “niet geschoten is altijd mis” ging ik langs bij het DOC visitors center in Queenstown. Wat bleek: er had net iemand geannuleerd! Voor 2 nachten op rij kon ik een bed reserveren in een berghut langs de route. Dit moest gewoon zo zijn! Gelijk de dag erna ging ik bepakt en bezakt op pad!

Ben jij benieuwd hoe het is om een meerdaagse wandeltocht in Nieuw-Zeeland te lopen? Lees in dit artikel al mijn ervaringen en alles wat je moet weten over de Routeburn Track!

Locatie en startpunt Routeburn Track

De Routeburn Track kan in beide richtingen gelopen worden. De meeste mensen starten deze wandeltocht bij de Routeburn Shelter. De Routeburn Shelter ligt vlakbij Glenorchy en op 68km van Queenstown. In de praktijk is dit ongeveer 1,5 uur rijden met de auto.

Als je bij de Routeburn Shelter start eindigt je wandeltocht bij The Devide Shelter. Dit ligt aan de Milford Road, op 85 km van Te Anau.

Transport

De Routeburn is een ‘one way’ hike. Dit betekent dat je op een andere plek eindigt dan dat je gestart bent! Zorg er dus voor dat je van te voren vervoer hebt geregeld.

 • Transport bussen. Dagelijks vertrekken er meerdere transport busjes vanuit Queenstown (±45$) en Glenorchy (±25$) naar de Routeburn Shelter.
  Ook vanaf The Devide Shelter vertrekken er dagelijks transportbussen naar Te Anau, Queenstown of Milford Sound!  

Op de site van Destination Queenstown en Destination Fiordland kun je je transport gemakkelijk reserveren.

 • Car Relocation. Een andere (duurdere) mogelijkheid is om je auto te laten verplaatsen. Je rijdt zelf naar The Devide Shelter en er wordt voor gezorgd dat je auto klaarstaan bij The Devide wanneer je de wandeltocht eindigt. De prijzen hiervoor starten echter wel rond de $275,- .

De berghutten

Maak meerdere maanden van te voren jouw reservering voor de berghutten langs de Routeburn Track. Dit is een populaire hike en de plekken zijn beperkt. Wildkamperen langs de route is niet toegestaan.

Online kun je jouw plek voor de Routeburn Track reserveren. Je kunt ook langsgaan bij DOC visitors center. Bijvoorbeeld die in Queenstown: 50 Stanley Street, Queenstown, 9300.

Kosten

De berghutten kosten in het hoogseizoen rond de $102,- nacht (dit is ongeveer 62 euro).

Elke hut wordt onderhouden door een ranger van Doc, die ‘s avonds ook langskomt om te controleren of iedereen betaald heeft.

Beschikbare Hutten

 • Routeburn Flats Hut • 20 stapelbedden
 • Routeburn Falls Hut • 48 stapelbedden
 • Lake Mackenzie Hut • 50 stapelbedden
 • Lake Howden Hut • 28 stapelbedden

Faciliteiten

 • Gemeenschappelijke slaapruimtes met stapelbedden. De stapelbedden zijn voorzien van een matras. Kussen en slaapzak moet je zelf meenemen.
 • Wc’s en wasbakken met stromend (koud) water, maar geen douches.
 • Gemeenschappelijke keuken en eetruimte met gas om te koken, tafels en stoelen, stromend koud water, verlichting en verwarming. Kookgerei (pannen etc.) moet je zelf meenemen. In de hutten kun je geen eten of drinken kopen.

Falls hut

Falls hut is gebouwd op palen, bevindt zich net boven de bosrand en heeft een prachtig uitzicht. het is een grote hut met 2 slaapzalen en een ruime gemeenschappelijke eetruimte.

Mijn mening: dit de beste locatie om nacht 1 door te brengen.

Lake Mackenzie Hut

Een grote, maar gezellige hut met zelfs een openhaard. Van Falls Hut naar Lake Mackenzie Hut is het 11,3 kilometer lopen. Dit is een mooie afstand voor 1 dag.

Mijn mening: dit is de beste plek om nacht 2 door te brengen

Howden Hut

Howden Hut is een kleinere hut dan de andere hutten. Beneden de gemeenschappelijke eetruimte en boven 1 slaap gedeelte. Buiten de wc’s en wasbakken. Door de kleinschaligheid vond is deze hut juist erg knus en gezellig.

Vanaf Howden hut is het nog slechts 1 / 1,5 uur lopen wandelen naar het eindpunt. Niet ideaal voor de verdeling van het aantal kilometers per dag wanneer je de hike in 3 dagen/ 2 nachten wilt maken.

Route omschrijving Route Burn Track

Afstand: 33 km (one way)
Duur: 2 – 4 dagen
Niveau: makkelijk
Wanneer:
eind oktober t/m eind april
Gebied:
Fiordland National Park, Mount Aspiring National Park

Zelf heb ik de Routeburn Track in 3 dagen/ 2 nachten gelopen en had niet het gevoel nog een 3e nacht nodig te hebben.

Onderweg heb ik in de Routeburn Falls Hut en de Lake Howden Hut geslapen. Mocht je de keuze hebben, dan zou ik ervoor kiezen om te slapen in Falls Hutt en Lake Mackenzie Hut. Zo verdeel je de km’s ongeveer gelijk over de 3 dagen.

Routeburn Track – Dag 1

Routeburn Shelter naar Routeburn Flats Hut

Tijd: 1,5 / 2 uur
Afstand: 7,5 km

Routeburn Track

Routeburn Flats Hut naar Routeburn Falls Hut

Tijd: 1 / 1,5 uur
Afstand: 2,3 km

Routeburn Track

De route stijgt geleidelijk 500 meter en wordt duidelijk aangegeven met borden. Je loopt naast de Routeburn rivier, komt langs een kleine waterval, loopt over een grasvlakte en hebt uiteindelijk een mooi uitzicht over de Humboldt Mountains. Na ongeveer 3,5 uur lopen kom je aan bij Falls Hut.

Tijdens het wandelen was ik bijna geen ander mensen tegen gekomen, maar in de Falls Hut waren toch zo’n 40 hikers aanwezig. Er werd met elkaar gekookt, gegeten, gekletst en een spelletje gespeeld.

Rond 20.00 uur komt er een ranger de reserveringen checken en de weersvoorspelling van de volgende dag vertellen.

Routeburn Track – Dag 2

Routeburn Falls Hut naar Lake Mackenzie Hut

Tijd: 4,5/ 6 uur
Afstand: 11.3 km

Van Lake Mackenzie Hut naar Howden Hut

Tijd: 3/ 4 uur
Afstand: 8,6 km

Vandaag stond er een afstand van 19,9 km tot Howden Hut op het programma. Een lange afstand omdat er in Lake Mackenzie Hut geen bed beschikbaar meer was.

Tijdens de 1e kilometers loop je door de vallei en wetlands en stijg je gestaag.

Lake mackenzie hut

Daarna volgt een pittig stuk klimmen waarbij je langs de kliffen boven Lake Harris loopt. Uiteindelijk bereik je het hoogste punt van de Routeburn Track op 1255 meter: Harris Saddle/ Tarahaka Whakatipu.

Hierna volgt mijn favoriete deel van de Routeburn Track. Het pad daalt namelijk en geeft weidse uitzichten over het Darran-gebergte! 

Na ongeveer 5,5 uur lopen kwam ik aan bij Lake Mackenzie Hut. Ik besloot hier even te pauzeren en op te warmen bij het vuur.

Helaas was het erg mistig geworden en heb ik van dit gedeelte van de tocht niet veel kunnen zien. Wel heb ik kunnen genieten van de Earland Falls en de frisse lucht in de bossen.

Na nog eens 3,5 uur lopen kwam ik uitgeput aan bij Howden Hut. Een kleinere hut dan de andere hutten die ik hiervoor gezien heb.

Routeburn Track

Routeburn Track – Dag 3

Van Howden Hut to The Divide

Tijd: 1/ 1,5 uur
Afstand: 3,4 km

De laatste dag was een eitje, slechts 3,4 km te gaan! Je stijgt nog een kort stukje om vervolgens alleen nog maar te dalen. Ik besloot om nog een kleine side trip te maken naar Key Summit, weer een prachtig uitzicht over de Darran Mountains.

Na 3 uur lopen kwam ik aan bij The Divide, het eindpunt van de hike.

Tip: vervolg je reis naar Milford Sound! The Divide ligt langs de weg die ook naar Milford Sound gaat. Een plek die zeker op mijn lijstje stond. Liftend vervolgde ik mijn reis naar Milford Sound. Iedereen die langs The Divide komt gaat richting Milford Sound en zodoende was het erg makkelijk om hier een lift te vinden. Uiteraard gaan er ook bussen die kant op.

Meer weten over liften door Nieuw Zeeland? Lees dan al mijn tips en ervaringen hierover in mijn blog: Liften tips – Liften door Nieuw Zeeland”

Voorbereiding Routeburn Track

Ik heb 1 rugzak (met slotje eraan) achtergelaten in de bagageruimte van het hostel in Queenstown en later weer opgehaald. Je wilt geen overbodige kilo’s meesjouwen.

Wat mee te nemen

Aangezien de Routeburn Track voor mij een last minute idee was had ik geen pannen of ander kookgerei bij me. Ik besloot in mijn hostel een pastamaaltijd voor 2 avonden te maken en deze mee te nemen in plastic bakken.

Uiteraard was er in de berghutten geen magnetron en dus heb ik deze maaltijden koud gegeten. Niet ideaal, want na een dag hiken heb je wel behoefte aan een warme maaltijd. Daarnaast zorgde de bakken eten ook voor redelijk wat gewicht.

Tip 1: Pasta Bolognese van Forclaz. Bij Decathlon verkopen ze maaltijden in een zakje waar je alleen heet water aan toe hoeft te voegen. Getest en samengesteld door hikers.

Tip 2: Kookset voor hikers. Een pan, kom en bestekset die in elkaar passen. De pan is van RVS en de handgreep kun je inklappen. Het is compact en licht van gewicht.

Tip 3: Waterdichte zak. Bij DOC heb ik een waterdichte zak voor in mijn backpack gekocht. Dit zijn die gele, hele grote zakken. Al mijn spullen pasten hierin. Je wilt niet het risico lopen dat al je schone kleding nat wordt tijdens regenval.

Tip 4: Wandelschoenen. Je gaat veel kilometers lopen en op afwisselend terrein. Goede wandelschoenen zijn echt noodzakelijk. Zelf gebruik ik al jaren de wandelschoenen van Hanweg. Ik vind een hoog model fijn omdat dit extra steun aan je enkels geeft.

Tip 5: Slaapzak en kussen. Ik had de zomerslaapzak van Decathlon bij me. Deze is geschikt voor temperaturen van 15 graden en hoger. Dit was voor mij voldoende aangezien de wind en ergste kou tegen gehouden wordt door de berghut.

Tip 6: In onze hike webshop vind je kleding die wij adviseren voor tijdens het hiken. Voor uitgebreidere informatie kun je ook onze paklijst voor hiken bekijken!

 

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *