Jouw camper smart maken: slimme verlichting, sensoren en apps

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wist je dat je jouw camper net zo smart kunt maken als een modern appartement, maar dan met een beter uitzicht? Denk aan op afstand bedienbare apparaten, GPS-trackers om altijd te weten waar je camper zich bevindt, of high-tech wifi-temperatuursensoren om de temperatuur voor je huisdier in de gaten te houden.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over smart security voor je camper: wifi-camera’s, bewegingssensoren—alles om je camper net dat beetje extra beveiliging te geven. Want zeg nou zelf, even suppen op een bergmeer in de Dolomieten is pas écht ontspannen als je weet dat je spullen veilig zijn.

Onze favoriete upgrade? Met één druk op de ‘rijklaar’-knop op je dashboard sluit je de Maxxfan, zet je alle verlichting uit, vergrendel je de lades, schakel je de opladers aan, zet je de koelkast op jouw ideale stand, draai je de gaskraan dicht en zet je de waterpomp uit! Comfortabeler wordt het niet!

Klaar om jouw camper smart te maken? Wij begrijpen dat het per persoon verschilt hoe uitgebreid je jouw camper wilt digitaliseren en automatiseren, vandaar dat we dit artikel opdelen in 3 verschillende levels. Hierbij is level 1 de meest eenvoudige vorm en is level 3 de meest uitgebreide vorm van automatiseren.

  1. SimpelJouw camper smart maken zonder internetverbinding. Heb jij een camper zonder wifi-router of permanente internetverbinding? Geen zorgen, ook jij kunt slimme snufjes toevoegen aan je camper.
  2. UitgebreidJouw camper smart maken met internetverbinding. Voor de camperaar met een mobiele router, Starlink of het bordje ‘Home is where the wifi is’ aan de muur.
  3. Volledig automatiserenBouw je eigen camper-app met inzichtelijk dashboard. Wil jij een stapje verder gaan en de tech-nerd in jezelf prikkelen? Hier leggen we de basisprincipes uit van camperautomatisering, inclusief dashboard en vijf inspirerende ideeën voor échte automatisering.

1. Jouw camper smart maken zonder internetverbinding

Elektra (Victron) lezen

Wil je precies weten hoe het staat met je stroomverbruik, acculading en zonnepanelen? Met de VictronConnect-app lees je moeiteloos alle belangrijke waarden uit. Heb je een SmartSolar MPPT (een zonnepaneellader die zorgt dat je panelen het maximale uit de zon halen)? Dankzij de ingebouwde bluetoothfunctie check je in één oogopslag in de app hoe je zonnepanelen presteren.


Wil je nóg meer overzicht? Dan is de Cerbo GX in combinatie met het GX Touch-display een slimme upgrade. Dit duo geeft je een compleet dashboard van je stroomnetwerk in de camper. Je ziet live data, kunt instellingen aanpassen van al je Victron-apparaten én je hebt direct inzicht in hoe efficiënt je systeem draait. Met een internetverbinding hoef je er niet eens naast te staan—via de app op je telefoon heb je altijd en overal inzicht in je elektra.

De Cerbo GX met het GX Touch-display kun je ook terugvinden in elektraschema 4.

Led strips met afstandsbediening

LED-strips met afstandsbediening of bluetooth zijn een geweldige manier om de sfeer in je camper te veranderen. Ze zijn makkelijk aan te passen in lengte en perfect voor die extra sfeer tijdens een avond in de camper. Ze zijn eenvoudig te installeren en werken direct op het 12V-systeem. Sommigen hebben zelfs een discomodus voor instant feestjes!

> Met internet: Slimme wifi-verlichting biedt nóg meer controle en mogelijkheid voor automatisering.

Kaarsen met afstandsbediening

Kaarsen met een afstandsbediening of timer creëren een gezellige sfeer zonder het risico van open vuur in de camper. Bonus: ze zijn ook een slimme afschrikmethode tegen inbraak. Laat ze zichtbaar in je camper ‘aan’ als je ’s avonds weggaat—geen dief denkt dat je camper verlaten is terwijl de kaarsen aan staan!

GPS tracker

Een GPS-tracker is een slimme investering om je camper extra te beveiligen. Je kunt op elk moment de locatie checken en sommige modellen met internet bieden zelfs bewegingsmeldingen en geofencing, zodat je direct een waarschuwing ontvangt als je camper onverwacht verplaatst wordt. Wil je weten welke GPS-tracker het beste bij jouw camper past?

Lees dan onze uitgebreide blog ‘De beste GPS Tracker voor in de camper in 2025’ waarin we de populairste modellen vergelijken en onze favorieten delen.

Navigatie-apps automatiseren met CarPlay of Bluetooth

Wil je dat je navigatie-app automatisch start zodra je je camper start? Dit kun je eenvoudig instellen via de Opdrachten-app op je iPhone. Of je nu gebruikmaakt van CarPlay of een Bluetooth-carkit, je kunt een automatisering instellen die direct je voorkeursapp, zoals Google Maps, Waze of Flitsmeister, opent zodra je verbinding maakt met het voertuig.

Bij CarPlay kies je voor de optie “Verbinding maakt” en stel je in dat de taak direct wordt uitgevoerd. Voor Bluetooth selecteer je je carkit uit de lijst van gekoppelde apparaten en stel je in dat de app opent zodra de verbinding tot stand komt. Zo hoef je nooit meer handmatig je navigatie-app te zoeken.

Wil je meerdere apps automatisch openen, bijvoorbeeld eerst Flitsmeister op de achtergrond en daarna Google Maps? Dan kun je eenvoudig extra stappen toevoegen in dezelfde automatisering. Met deze slimme instellingen bespaar je tijd en ben je altijd direct klaar voor vertrek.

CarPlay op Carkit

Weer, vocht en temperatuur

Slimme weersensoren geven je real-time info over de omstandigheden rondom je camper, zodat je je reis beter kunt plannen en hopelijk veel zonuren meepakt. Voor de meeste displays is geen internet nodig, bijvoorbeeld voor onze favoriet: de TFA Dostmann display

> Met internet: Met wifi en de juiste temperatuur sensoren – bijvoorbeeld deze van Tuya – kan je ook op afstand de temperatuur in en buiten je camper monitoren. Vooral handig voor mensen met huisdieren in de camper, aangezien je zo een oogje in het zeil kunt houden.

Meer over platform Tuya in deel 3 van dit blog!

Bandenspanning

Veilig rijden begint bij de juiste bandenspanning. Camper-bandendruksensoren tonen real-time waarden op een display in je cockpit, zodat je altijd met de juiste spanning rijdt. Belangrijk is om sensoren te kiezen die specifiek geschikt zijn voor campers, aangezien deze banden onder een significant hogere druk staan dan die van personenauto’s.

Waterlek sensor

Plaats een wateralarm met batterij op lastige plekken (zoals op de vloer onder de waterpomp) om lekkages direct te detecteren. Zodra de metalen pennen contact maken met water, gaat er een alarm af.

> Met internet: Natuurlijk zijn hier ook weer wifi varianten van verkrijgbaar, van Tuya of van Bosch, die zelfs een melding op jouw telefoon geven!

Slimme stekkers

Met slimme stekkers kun je via de ´normale 220V stroom´ de 220V-apparaten zoals je e-bike-lader, via een app op afstand bedienen. Schakel bijvoorbeeld je filterkoffiemachine in terwijl je nog in bed ligt, of zet de 220V van je koelkast aan voordat je gaat rijden. Dit kan zelfs worden geautomatiseerd bij het starten van de auto (deel 3). Zonder wifi in de camper, gebruik je gewoon een slimme stekkers op bluetooth.

> Met internet:  Ga je voor de slimme stekkers op wifi, die zijn ook op afstand te bedienen als je bij de camper weg bent! Of ga helemaal los, en koop een slimme stekker met Alexa voice control: ´Goedemorgen Herbert, zet een kopje koffie voor mij´.

2. Jouw camper smart maken met internetverbinding

Een camper smart maken doe je het beste met een wifi-internetverbinding aan boord. Hiermee kun je allerlei handige smart-apparaten installeren die het camperleven nog comfortabeler maken. Deze slimme apparaten kun je bedienen via een app op je telefoon dat middels internet en je eigen wifi-netwerk aan boord van je camper communiceert. Het is zelfs mogelijk meerdere apparaten zoals verlichting, temperatuur sensors en een rookmelder op dezelfde app te installeren. Een stabiele internetverbinding die continu actief is, is hiervoor onmisbaar!

Een volledige automatisering van alle apparaten in je camper via 1 dashboard is niet mogelijk via deze manier. Om je camper te veranderen in een echte connected home-on-wheels te veranderen verwijzen we je graag naar deel 3 van dit artikel.

Internet in de camper:

Een stabiele wifi-verbinding met snel internet in je camper is tegenwoordig geen luxe meer, maar een basisbehoefte. Of je nu onderweg wilt streamen, foto’s wilt delen of je smart devices wilt bedienen, een betrouwbare internetverbinding maakt het allemaal mogelijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te realiseren.

Je leest er alles over in ons blog ´Wifi in de camper´ De sleutel tot succes ligt in de combinatie van de juiste apparatuur voor optimale signaalontvangst én een geschikte internetprovider. Van compacte wifi-versterkers tot professionele dakantennes: we nemen je mee langs alle opties die ervoor zorgen dat je altijd en overal online kunt zijn, zelfs op de meest afgelegen plekken.

Security

Smart security-systemen geven je gemoedsrust tijdens je camperavonturen door je camper te monitoren wanneer je hem achterlaat. Via je smartphone houd je altijd en overal zicht op je mobiele thuis en ontvang je direct meldingen bij ongewenste situaties. Met deze drie essentiële componenten creëer je een waterdicht beveiligingssysteem:

  • Een bewegingsmelder (Tuya) verhoogt de veiligheid en helpt bij het automatiseren van je camper (zie deel 3). Stel bijvoorbeeld in dat een nachtlampje automatisch aangaat na zonsondergang of dat de garageverlichting inschakelt bij beweging.

  • Een wifi-camera fungeert als extra ogen en biedt uitstekende inbraakpreventie. Via de bijbehorende app check je live hoe je camper erbij staat, terwijl bewegingsdetectie je direct waarschuwt bij verdachte activiteit. De beelden worden opgeslagen in de cloud of op een SD-kaart en kunnen als bewijs dienen.

    Wij gebruiken de Tuya wifi camera (lees meer over het Tuya platform in deel 3) eigenlijk vooral om een oogje in het zeil te houden bij onze kat, maar hij werkt ook prima als babyfoon! Met tweeweg-audio kun je zelfs tegen je huisdier of kindje praten.
Camera app - Camper smart maken
  • Met een deursensor (Tuya) weet je altijd of je camper goed is afgesloten. Deze kleine maar effectieve sensor stuurt direct een melding naar je telefoon als een deur of raam wordt geopend. Zo kun je snel reageren op mogelijke inbraakpogingen. Let op: je wilt niet bij elke keer dat jij zelf de deur opent een melding krijgen. Iets meer automatisering is hier essentieel (zie deel 3).

Slimme verlichting

Je kunt je lichtplan eenvoudig naar een hoger niveau tillen door slimme verlichting toe te voegen. We noemden al de verlichting met afstandsbediening, maar LED-strips tillen het naar een nieuw niveau. Sommige LED-strips zijn individueel instelbaar, zodat je gave disco-effecten kunt creëren! Bepaalde modellen zijn zelfs via wifi en een app te bedienen, waarmee je meerdere strips tegelijk van kleur en intensiteit kunt laten veranderen. Onze favoriet is de Tuya LED-strip. Met één knop zet je alle LED-strips in de stand ‘avond’, ‘bioscoop’ of ‘disco’. 


Ook voor de (al ingebouwde) plafond LED spots heb je tegenwoordig dimmers die je op afstand kan bedienen. Handig om vanuit bed met één knop alle lampen te dimmen of uit te schakelen!

Rookmelder met wifi

Een rookmelder in je camper is pure noodzaak. Kies je voor een model met wifi, dan ontvang je direct een melding op je telefoon als er rook wordt gedetecteerd, zelfs als je niet in de buurt bent. Extra handig zijn de varianten die ook koolmonoxide (CO) meten. Onze favoriet: De Physen wifi rook- en koolmonoxide melder. Let op: we hebben het led-schermpje moeten afplakken, want dat hield ons ’s nachts wakker!

Slimme camper huisdier accessoires

Ook voor huisdieren zijn er slimme oplossingen. We bespraken al temperatuurmonitoring, maar GPS-trackers helpen je precies te weten waar je kat of hond uithangt—op een Grieks strandje of in de besneeuwde Alpen. Een simpele Apple AirTag werkt, maar de meeste lovende woorden hebben wij gehoord over de Tractive GPS tracker voor hond of de mini-versie voor kat. Deze heeft bluetooth voor de precisie en een ingebouwde GPS verbinding, zodat je ook in de middle of nowhere nog bereik hebt. Voor dat laatste is wel een Tractive abonnement nodig, wat je per maand of per jaar kan betalen. 

Wil je helemaal uitpakken? Overweeg een automatische voerbak. Chantal (@chanti.and.ollie) die met haar kat reist, kreeg dit advies van haar dierenarts om regelmaat in het voedingspatroon van haar kat te houden. De Bome Voedermachine met ingebouwde camera zorgt ervoor dat haar kat haar ook niet elke ochtend wakker maakt, omdat ze kan instellen dat de machine om 6.00 alvast een portie voer geeft aan de kat.

Bome voedermachine

Smart tv, tablet, sound

Met een smart TV of slim audiosysteem geniet je van hoogwaardige audio en video onderweg. Veel systemen, zoals Sonos-speakers of beamers, werken via wifi en zijn te bedienen met een app. Het voordeel? Je kunt iets anders doen op je telefoon zonder dat het geluid uit de speaker stopt. Wij kozen voor de de Sonos-move 2 vanwege de ingebouwde accu: ideaal om ook buiten te gebruiken. Met dit Sonos ophangsysteem blijft hij stevig vastzitten, zelfs op hobbelige wegen!

Wil je onderweg series kijken via Netflix, Videoland, NPO of Ziggo? Dan heb je in sommige landen een VPN nodig om geografische blokkades te omzeilen.

3. Automatiseer je camper: Bouw je eigen smart camper app inclusief dashboard – plus vijf automatisering ideeën

Nu wordt het pas echt leuk, maar ook een flink niveau’tje ‘tech-savvy’. In dit onderdeel kun je jouw camper smart maken, alle apparaten automatiseren naar wens en alles beheren in 1 zelfgemaakt dashboard. Stel je voor: een camper waarin je in één oogopslag de complete status kunt zien. Een dashboard waarmee je verlichting en dakventilator bedient, waterniveaus uitleest en zelfs apparaten zoals de waterpomp schakelt. Klinkt als de ultieme smart camper? Goed nieuws: met een beetje toewijding kun je dit gewoon zelf bouwen!

Of wat dacht je van het op afstand inschakelen van je kachel terwijl je doorweekt terugkomt van een hike? Of je camper automatisch rijklaar laten maken zodra je de sleutel in het contact steekt? De mogelijkheden zijn eindeloos! Hier ontdek je hoe je jouw camper verandert in een slimme, geavanceerde reisgenoot.

Kleine side note: Wij hebben een poging gedaan om de basis van camper automatisering uit te leggen, echter ga je je hier bevinden in een hele grote wereld aan opties en informatie. Je zou er werkelijk waar een heel boek over kunnen uitbrengen, maar hier vind je een basis uitleg over camper-apps bouwen en automatisering vanuit onze ervaring!

Camper smart maken - dashboard

Bouw je eigen camper smart app inclusief dashboard

Transformeer je camper in een slimme woning op wielen door je eigen smart app te bouwen met een gepersonaliseerd dashboard! De technologie van nu maakt het mogelijk om alle systemen in je camper te monitoren en aan te sturen vanaf je smartphone of tablet. Geen wirwar meer van verschillende apps en afstandsbedieningen, maar één centraal commandocentrum dat precies laat zien wat jij wilt weten.

We lichten drie populaire platforms uit waarmee je jouw camper slim kunt maken:

Het Tuya platform

Het Tuya platform is perfect voor wie kennis wil maken met camperautomatisering. Het biedt een breed assortiment betaalbare sensoren en apparaten die eenvoudig te installeren en beheren zijn via één overzichtelijke app. Denk aan temperatuurmeters, bewegingssensoren en slimme stopcontacten – allemaal plug-and-play. De gebruiksvriendelijke interface maakt het instapniveau laag.

Het grote nadeel: Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid van sensoren en apparaten, alles wordt gestuurd via het Chinese platform en je kan de look van jouw dashboard weinig aanpassen.

Home Assistant Platform

Het Home Assistant platform tilt je camper automatisering naar een hoger niveau. Dit platform laat je een dashboard volledig naar wens inrichten. Hier komen al je slimme systemen samen: bekijk je energieverbruik, controleer je beveiligingscamera’s, monitor de temperatuur en luchtvochtigheid, beheer je verlichting en ontvang meldingen bij onverwachte gebeurtenissen. Het platform is ook nog eens toekomstbestendig: nieuwe apparaten en functies zijn gemakkelijk toe te voegen naarmate je setup groeit.

Home Assistant heeft zelf geen sensoren, maar je kunt op Home Assistant veel andere merken draaien (ook Tuya). Je kan echter veel meer custom bouwen, en hebt in principe geen kennis van coderen nodig om te starten op dit gebruiksvriendelijke platform.

Sensoren toevoegen

Een bijzonder praktische en complete setup maak je door Home Assistant te draaien op een mini computer. Hiervoor kun je heel eenvoudig een Raspberry Pi Apparaat inzetten. Via jouw internet netwerk blijf je zo ook altijd verbonden met je camper en ontvang je relevante meldingen op je telefoon: een openslaand dakraam bij naderende regen, onverwachte beweging binnen, of een deur die wordt geopend terwijl jij op het strand ligt. Je kan het zo gek niet bedenken!

Een mooie optie voor in een camper is het als je een Zigbee hub toevoegt aan je Raspberry Pi Zigbee. De sensoren zullen hierdoor direct kunnen communiceren met jouw Home Assistant, zonder dat je hier wifi voor nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat jouw setup energiezuinig wordt en de batterij van alle sensoren langer mee gaat. Deze setup geeft je volledige controle over je data! Er gaat geen data naar China (behalve als je er zelf met de camper rondrijd natuurlijk)

Arduino Platform

Het Arduino platform is het ultieme platform voor de technische doe-het-zelver. In principe is dit alleen maar een kleine mini chip. Je kan helemaal los met custom dingen bouwen, door alle losse componenten zoals microprocessors, LED’s en sensoren bouw je exact die functies die jij nodig hebt. Door zelf de code te schrijven heb je volledige controle over wat je systeem doet. Is er geen sensor op de markt beschikbaar? Dan bouw je je eigen sensor! Wij konden, op de Cerbo van Victron sensor na, bijvoorbeeld geen goede waterniveausensor vinden, dus bouwden wij die zelf!

De enorme online community van Arduino deelt continu nieuwe code en projecten, waardoor je altijd inspiratie vindt voor innovatieve oplossingen. Hoewel de leercurve steil kan zijn, opent Arduino een wereld aan mogelijkheden voor custom camper automatisering. Een goede instap is je te verdiepen in het platform ESPhome. 

Het mooiste van je eigen camperapp met een eigen dashboard is de flexibiliteit – jij bepaalt wat je wilt zien en bedienen. Begin klein met alleen de essentiële functies zoals verlichting, temperatuur en beveiliging, en breid uit naarmate je meer automatisering wilt. Van een eenvoudig overzicht voor de basis camper tot een volledige control room voor de technologie-enthousiasteling: met de juiste tools en gadgets creëer je precies dat dashboard dat past bij jouw camperlevensstijl. En het verslavende van deze hobby? Er zijn altijd nieuwe mogelijkheden om je set-up nog slimmer te maken!

Dashboard fysiek zichtbaar weergeven

Op je eigen telefoon of computer kun je 1 van de hierboven genoemde platforms installeren en je eigen dashboard weergeven. Dat is al te gek, maar maak ook slim gebruik van wat je al in je camper hebt: je bestaande dashboard display of carkit scherm kan vaak ook dienen als centraal bedieningspaneel voor je smart systemen. Veel moderne infotainmentsystemen ondersteunen bijvoorbeeld Android Auto of Apple CarPlay, waardoor je via je autoscherm toegang hebt tot je smart home apps.

Daarnaast kun je kiezen voor een mini tablet vanaf android 8 die je vast inbouwt in de camper. Hiermee heb je direct een toegangspunt om alles te monitoren of te controleren. Ook werkt Home Assistant tegenwoordig met een spraakassistent zodat je nu echt je eigen KITT (Knight Rider) auto kan maken. `Beste Camper Herbert, is het wel een goed idee om vandaag mijn camper achter te laten met mijn kat erin en te gaan hiken in het hoge Atlasgebergte qua temperatuur?´

Er zijn ook legio fysieke knoppen of draadloze afstandsbedieningen die je op elke plek in de camper kan plaatsen. Dus een fysieke knop bij de ingang om alle lampen aan of uit te zetten, of een knop in de douchecabine om de ventilatoren voor 10 min aan te zetten? Het kan allemaal.

Screenshot dashboard telefoon, automatiseer je camper

Vijf smart automatisering ideeën voor een smart camper

Mooier is nog als je de kracht van Home Assistant of Arduino inzet om dingen te automatiseren. Dan hoef je dus niet eens een knop in te drukken of actie te doen. De camper regelt zichzelf! Hieronder vijf ideeën om jouw te prikkelen in jouw camper automatisering-fantasie. Door je meer te verdiepen in alle informatie die wij hierboven hebben genoemd, kan je zelf gaan puzzelen hoe je dit wil gaan realiseren. 

1. Slim resource management

Krijg meldingen op je telefoon wanneer je grijswatertank vol raakt of je schoonwatertank juist leeg lijkt te raken. Of wat dacht je van een melding vóórdat je LPG gasfles bijna leeg is? Automatiseer het en geniet meer van je reis!

2. Temperatuur in de camper

Nog zo´n kopzorgen punt van menig camperaar: te warm of te koud, het is lastig te reguleren in zo´n klein huisje op wielen. Met automatisering zet jij de dakventilator aan bij een temperatuur hoger dan een X aantal graden, ook als je weg bent en je je huisdier achterlaat. Je kunt ook een melding krijgen op je telefoon bij te warme temperaturen of juist bij kou in de camper, zodat je maatregelen kan nemen tegen vorst. Ook kun je zelf automatisch je vorstbescherming in de watertanks en je lithium batterijen inschakelen. Het zelfs mogelijk automatisch midden in de nacht een uurtje je dieselkachel of (als je bent aangesloten op walstroom) je elektrische kachel aan te zetten, zodat je slaapt in de optimale temperatuur.

3. Slim alarmsysteem met licht en geluid

Ga je weg van de camper? Zet dan je eigen geautomatiseerde alarm-systeem op actief. Dan begint de camera met opnemen en de bewegingsmelder óf deur sensor meldt alle onverwachte bewegingen. Waarneemt jouw beveiligingssysteem een inbreker, speel dan automatisch een ingesproken alarm-bericht of sirene af via jouw Sonos-box en laat alle lampen fel aangaan of zelfs rood knipperen. En op je telefoon krijg je direct een melding inclusief screenshot, wat jouw camera heeft geregistreerd. Een fijn gevoel toch? 

4. Energie management: Maximaal gebruik van je energie

Schakel automatisch je opladers, je boiler en je absorptie koelkast op 12V aan als de huishoudaccu vol (genoeg) is. Of zet overbodige apparatuur uit als je geen zonne-energie binnen haalt. Of zelfs je hele koelbox uit als de accu te leeg raakt en stuur een melding naar je telefoon, zodat je kan zorgen dat je accu niet kapot gaat. Schakel bijvoorbeeld ook je Starlink adapter (of andere energie slurpers) zodat deze s’nachts automatisch uit gaat.

5. Automatisch rijklaar-stand

Ben je klaar om te gaan rijden? Met 1 ´rijklaar´ knop in je dashboard zet je bijvoorbeeld: je Maxxfan dicht, alle verlichting uit, alle opladers aan, koelkast op stand 220v, de gas kraan dicht en je waterpomp uit. Krijg dan ook meteen een melding als je een dakluik bent vergeten dicht te doen. Hoe handig is dat? Je hoeft alleen nog zelf te rijden naar de volgende mooie bestemming!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

    1. Hoi Tom,

      Goede vraag en jazeker.

      De Cerbo en GX Touch display zijn fantastisch mooie apparaten en inderdaad vrij prijzig, maar dan heb je ook wat. Toch kiezen wij er vaak voor in onze elektrasystemen om alleen een Victron Smartshunt of Victron shunt BMV 712 te plaatsen. Met de smartshunt houdt je alles bij via je telefoonscherm en met de BMV 712 met de telefoon en de accumonitor.

      https://vrolijkopreis.nl/product/victron-bmv-712-shunt-smart/
      https://vrolijkopreis.nl/product/victron-smartshunt-batterijmonitor/

      Je kunt ook een kijkje nemen bij 1 van onze elektra schema’s daar zie je hoe je deze aansluit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

Checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct!