Zelf een camper dakimperiaal maken: met aluminium profielen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wil jij de ruimte op het dak van jouw camper optimaal benutten? Door zelf een dakimperiaal te maken creëer je extra ruimte voor zonnepanelen, een dakterras, sportuitrusting, verlichting en meer. Het mooiste? Je bouwt het helemaal naar eigen wens én kunt later eenvoudig uitbreiden.

In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je zelf een dakimperiaal voor op je camper kunt maken met aluminium extrusieprofielen. We geven tips over materialen, montage en slimme toevoegingen zoals kantelbare zonnepanelen en opbergboxen. Zo maak je jouw camper klaar voor elk avontuur!

Veiligheidswaarschuwing: standaard imperialen van dealers en leveranciers zijn uitgebreid getest op draagvermogen, veiligheid en stevigheid. In dit artikel beschrijven we zo gedetailleerd mogelijk hoe je zelf een camper dakimperiaal op maat kunt maken, inclusief de nodige veiligheidsmaatregelen. Maar let op: bij dit soort zelfbouwprojecten is extra aandacht voor bevestiging cruciaal.

Even uitleggen: Aluminium extrusieprofielen

Een extrusieprofiel is eigenlijk een speciaal ontworpen aluminium balk met sleuven. In deze sleuven kun je bevestigingsmateriaal plaatsen, zoals inschuif- of T-moeren. Deze kunnen over de volledige lengte van de balk worden geplaatst, wat veel opties biedt, gemakkelijk opnieuw te (de)monteren is en zorgt voor een zeer sterke verbinding. Daarnaast oogt het netjes, is het bestand tegen een stootje en kan het niet roesten.

Extrusieprofiel 4040

Om diverse onderdelen aan elkaar te koppelen, kun je de delen direct aan elkaar bevestigen (zelfs zonder zichtbare verbindingen) of gebruikmaken van koppelstukken, zoals hoekdelen. Op de markt zijn allerlei hulpstukken te vinden, zoals handvatten, ogen en afdek- of montageplaatjes. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een koppeldeel of beugel beschikbaar om je perfecte imperiaal op maat te maken.

De maatvoering is eenvoudig: er zijn verschillende diktes, aangeduid in millimeters. Een 4040-profiel (dus 40 bij 40 millimeter) is vaak de meest geschikte keuze voor een imperiaal. Kies daarbij ook de bevestigingsmaterialen, verbinders, accessoires en beugels in dezelfde maat.

Waarom geschikt?

Aluminium extrusieprofielen zijn ideaal voor camperbouw. Ze combineren een laag gewicht met hoge sterkte en roesten niet. Perfect dus voor externe onderdelen zoals een dakimperiaal. Bovendien kun je ze eenvoudig op maat zagen en later zonder moeite uitbreiden.

Benodigde materialen

De hoeveelheid benodigde materialen voor het zelf maken van je dakimperiaal is afhankelijk van de afmeting van je camper. Zo kun je je voorstellen dat een Lengte1 buscamper minder materiaal nodig heeft dan een Lengte2 buscamper. Verderop in het artikel wordt ook duidelijk dat je zelf een ontwerp zult moeten maken en op basis daarvan weet je hoeveel materiaal je nodig hebt. Uiteraard helpen we je daar een handje bij.

Je zult in ieder geval onderstaande materialen nodig hebben. Alle onderdelen zijn cruciaal, maar aan de basis van je ontwerp staan de 4040 aluminium profielen.

TKTrading heeft 4040 aluminium profielen tot een maximale lengte van 2 meter, dit is geschikt voor kleinere campers die een klein dakimperiaal zelf willen maken. Als jij een groter dakimperiaal wilt maken waarvan de lengtebalken langer dan 2 meter moeten zijn, dan kun je deze lengtebalken het beste bestellen bij Aluxprofiel, deze zijn dan gelijk mooi op maat.

  • Imbussleutel
  • Afkortzaag
  • Sikaflex Kit 552
  • Kitspuit
  • Moer sleutelset
  • Extra accessoires: scharnieren, handgrepen, schuifhaken

Gebruik nooit RVS bouten of moeren in combinatie met aluminium profiel. RVS en aluminium gaan (gek genoeg) roesten als je ze combineert. Gebruik daarom gewoon gegalvaniseerde bouten en moeren.

Stappenplan: zelf camper dakimperiaal maken

Stap 1: Het dak voorbereiden

Voordat je begint, zorg ervoor dat het dak van de camper schoon en roestvrij is. Behandel eerst eventuele roestplekken met roestwerende verf. Voorkom zoveel mogelijk dat vuil en vocht zich niet ophoopt onder het imperiaal. Dit helpt roestvorming voorkomen. Bespaar hier niet op!

Stap 2: Dakluiken installeren

Zorg er eerst voor dat je je dakluiken, ventilatieluiken, dakdoorvoeren (voor kabels) en dakramen monteert. De posities hiervan bepalen namelijk de afmetingen en het ontwerp van het imperiaal.

Stap 3: Meten, ontwerpen en bestellen

Teken je imperiaal hierna tot op de millimeter nauwkeurig uit op papier of in een tekenprogramma en houd hierbij rekening met het volgende:

  • Wil je op je imperiaal kunnen staan om dingen vast te zetten of te vergrendelen? Of zelfs een dakterras met een loungebank? Zorg dan voor extra ondersteuningsprofielen zodat het imperiaal het gewicht aankan. Wij hebben met het 4040 aluminiumprofiel maximaal 60 cm afstand tussen de profielen op het dakterras gedeelte.
  • Je dakluiken moeten makkelijk open of dicht kunnen en hebben soms een uitzwaai.
  • Bestel alvast de zonnepanelen die je wilt monteren, zodat je de exacte maat hebt en daarop je ontwerp kunt baseren.
  • Zorg ervoor dat er geen schaduw op je zonnepanelen valt, want al een beetje schaduw vermindert hun efficiëntie aanzienlijk.
  • Je imperiaal mag niet te veel uitsteken buiten de bus volgens RDW-richtlijnen (maximaal 20 cm aan de zijkant).
  • Denk aan de luchtstroom: lucht raast regelmatig met ruim 130 km/h langs, over en onder het imperiaal. Zorg dat het imperiaal en alle onderdelen dat aankunnen. Wij hebben in sommige hoeken een extra hoekprofielen geplaatst voor de stevigheid.
  • Houd rekening met de draagkracht van de bevestigingspunten. De totale maximale dakbelasting kun je vinden in het instructieboekje van jouw bus. Zo is voor de Sprinter en Crafter 2006-2017 model een totale maximale belasting van een normaal dak 300kg (H1 en H2), voor een verhoogd dak is dit nog maar 150kg. Dit gewicht moet dus verdeeld worden over alle bevestigingspunten van het dak.

Heb je een goed ontwerp? Dan is het tijd om de aluminium delen te bestellen. Tel alle meters bij elkaar op en bestel genoeg bevestigingsonderdelen.

Aluminium kun je zelf op maat zagen met een houtzaagblad met veel en fijne tanden en met veel snelheid. Dit betekent langzaam zagen door het profiel zodat de snelheid hoog is per gezaagde centimeter. Je kunt er ook voor kiezen om deze delen al op maat te bestellen.

Stap 4: Montagelbeugels bevestigen

Hoe installeer je het zelfgemaakte imperiaal op het dak van jouw camper? Het dak van een bestelbus beschikt standaard over bevestigingspunten, dit zijn montagegaten (Crafter en Sprinter) of montagepunten (Ducato, Boxer en Jumper). In sommige gevallen heeft de fabrikant op deze bevestigingspunten een T-profiel montagerails geplaatst. (zie afbeelding hieronder).

Dak profielen camper (2)

Op deze bevestigingspunten kun je zelf montagebeugels plaatsen of je plaatst een montagerails (preprails) zoals de fabrikant dit ook doet.

Op onze Crafter zaten al montagerails (prep-rails) en was het dus niet nodig om aparte montagebeugels te monteren (zie foto hieronder). Wij konden de aluminium profielen van het dakimperiaal hier direct aan verbinden (stap 5).

Montagerails camper dakimperiaal

Montagebeugels bevestigen op een dak met montagegaten

Heb je een Fiat Ducato / Citroen Jumper / Peugeot Boxer / Opel Movano met dakprofiel ‘montagepunten’ dan kun je gebruikmaken van deze BSWAN dakmontageset. Bij een Ford Transit kun je kiezen voor deze montagebeugels.

Voor de Sprinter en Crafter kun je deze bevestigingsrails/montagerails plaatsen, waarop je direct je zelfgemaakte dak-imperiaal kunt plaatsen.

De montagegaten zitten verstopt onder afdichtplaatjes. Met een hete-luchtpistool kun je de lijm onder de afdichtplaatjes vloeibaar maken en ze er met een platte schroevendraaier eenvoudig vanaf wippen. Volg vervolgens de instructies in de handleiding van de door jouw gekozen montagebeugels.

Stap 5: Aluminium profielen monteren

Wij monteerden twee 4040 aluminium profielen over de lange kanten van het dak bovenop de dragers; dit vormt de basis van het imperiaal. Voor de montage aan het basisframe kun je T-moeren en inbusbouten gebruiken.

aluminium extrusieprofiel hoek
aluminium profielen hoeken

Stap 6: Crossbars en componenten toevoegen

Daarna monteerden we de dwarsbalken (crossbars) van aluminium profielen aan de gemonteerde liggers. Deze crossbars dragen zonnepanelen, ledbars en andere componenten.

Met hoekbeugels en T-moeren kun je de balken stevig plaatsen precies waar je ze nodig hebt. Dit is een groot voordeel van zelf jouw camper dakimperiaal maken; je kunt bijvoorbeeld een dwarsbalk strak langs dakluiken plaatsen en zo écht de volledige dakruimte benutten. Dankzij de T-sleuven kun je later eenvoudig extra accessoires toevoegen, zoals een wifi-antenne of verlichting.

Extrusieprofielen
zelf imperiaal maken camper

Stap 7: Finishing touches

Werk de constructie af door afdekkappen op de uiteinden van de profielen te plaatsen en afdekstrips in de aluminium gleuven te drukken. Dit voorkomt dat er water in de profielen blijft staan. Boor, indien nodig, een klein gaatje in de afdekkappen voor eventuele waterafvoer.

Controleer alle bevestigingspunten grondig en draai ze na de eerste ritjes nog eens goed aan.

Werk eventuele kabels netjes af, je kunt daarbij heel makkelijk de sleuven van het profiel gebruiken. Probeer zo min mogelijk kabels het dak te laten raken i.v.m. de luchtstroom en het klapperen.

Toevoegingen dakimperiaal camper

(Kantelbare) zonnepanelen bevestigen

Door het gebruik van aluminium profielen is het eenvoudiger een systeem te bedenken hoe je de zonnepanelen kunt monteren en eventueel zelfs kunt kantelen. Wij kozen voor de kantelbare en eenvoudigste handmatige optie, maar dit kun je op allerlei manieren aanpakken. Je kunt het zelfs zo maken dat je je panelen met een druk op de knop automatisch (pneumatisch of elektrisch) kunt kantelen. Onze tip is: hou het simpel! Een dak van de camper zit vol in de weerselementen en je wilt dat het geheel te allen tijde goed vastzit.

Om je zonnepanelen gewoon statisch te monteren kun je eenvoudig met T-moeren en boutjes aan de slag, eventueel kun je een aluminium hoekprofiel gebruiken om de panelen iets hoger te krijgen. Wij kozen ervoor om de zonnepanelen naar de passagierszijde kantelbaar te maken voor extra opbrengst. Om het gewicht te helpen dragen, hebben we aan beide zijden gasveren geplaatst. Daarmee wordt het kantelen een stuk makkelijker en is het geheel stabieler bij enige wind. Wij hebben daarbij ook nog een poot toegevoegd om de panelen te fixeren in de hoge stand.

Dakimperiaal camper zonnepanelen
kantelbare zonnepanelen camper

Dakterras

Voor het dakterras kozen wij voor houten vlonderdelen van de bouwmarkt. Dit is fijn om op te staan en is niet heel glad bij kou of heet bij volle zon. Deze hebben we eerst op maat gezaagd en daarna behandeld met een buitenbeits. Om het gewicht van 2 mensen te kunnen dragen hebben we met de aluminium basis al rekening gehouden met de stevigheid door extra dwarsbalken toe te voegen. Om alles te monteren boren we door de planken meerdere gaatjes en gebruiken we verzonken M6 boutjes en T-moeren om de planken per stuk vast te maken in het aluminium frame. Het hout zal op den duur iets krimpen, dus draai de boutjes na een maand weer een keer vast.

Antennes en/of schotels

Wij kozen voor een 5G-antenne op onze bus en een modem binnen de bus. Een 5G-antenne, Starlink of zelfs een schotelantenne hebben verschillende kabels nodig. Kies dus van tevoren goed wat voor kabel en connector je nodig hebt. Wij kozen voor een dakdoorvoer dichtbij de router aangezien deze 5G-antennekabels zo kort mogelijk moeten zijn. Het is makkelijker om de dakdoorvoeren te plaatsen vóór je het imperiaal monteert. Aangezien je met aluminium profielen op elke plek iets kunt monteren, is het makkelijk de geschikte plek te vinden om later antennes of schotels te bevestigen. Voor de montage bestelden wij een VESA-beugel, hier hangt normaal een beeldscherm aan, maar was na een kleine aanpassing perfect als ophangbeugel voor onze 5G-antenne.

Luifel bevestiging

Wanneer je een imperiaal hebt en de luifel daarop wilt monteren, dan heb je een zijwandmontage cassetteluifel nodig. Bij dakmontage maak je namelijk gebruik van de montagepunten die zich op het dak van de bus bevinden. Deze zijn niet meer beschikbaar wanneer je een imperiaal hebt, omdat daar je imperiaal aan vastzit.

Daarbij is de zijkant van het imperiaal net als een verticale zijwand. Luifels met zijwandmontage kun je direct aan het imperiaal bevestigen. Wij hebben in de bijgeleverde beugels de gaatjes uiteindelijk op een iets andere plek moeten maken om hem op de goede positie te monteren aan het 4040 aluminium profiel.

Lees ons artikel ‘cassetteluifel kiezen en monteren op de camper‘ voor meer informatie.

Extra verlichting: van ledbar tot achteruitrijlampen

Een imperiaal maak je echt af door stoere verlichting toe te voegen. Denk aan verstralers of breedstralers voorop, buitenverlichting aan de zijkant of zelf extra achteruitrijverlichting. Als je op donkere onverlichte plekken rijdt, kun je extra verlichting goed gebruiken, vooral als je aankomt in het donker op de nieuwe plek voor de nacht. Wij kozen voor twee 12V led bars aan de voorkant van het imperiaal en twee extra sterke 12V achteruitkijklampen aan de achterkant.

Led bars camper

Sportuitrusting, zoals surfboard of kayak

Bij onze medecamperaars zagen we ook oplossingen voor kayaks, surfboard of andere sportuitrusting. Zo kun je op het aluminium frame makkelijk deze Vevor kayakdrager monteren, of gebruik deze t-slot ovale houders voor een kayak. Een surfplank kun je met gemak vastsjorren met een span- of sjorband, let er natuurlijk wel op dat je er wel iets van foam tussen stopt.

Overig: Reservewiel, opbergboxen en meer

Natuurlijk zijn er nog talloze andere dingen die je op je dak kunt vervoeren. Dat hebben we geleerd in Marokko! Denk aan fietsen, geiten of gewoon je hele huisraad. Maar zonder grappen, ieder heeft andere wensen. Je kunt er ook aan denken om je reservewiel of opbergboxen op je dak te plaatsen om meer ruimte te hebben binnenin de camper. Je weet nu hoe aluminium profielen werken en kunt dus voor alles wat je mee wilt nemen wel een oplossing bedenken.

Conclusie: zelf camper dakimperiaal maken

Een custom dakimperiaal bouwen met aluminium profielen is een duurzame en kostenefficiënte manier om je camper van extra opslagruimte en functionaliteit te voorzien, die volledig naar jouw wensen past. Door te kiezen voor lichtgewicht en roestvrije materialen, verleng je de levensduur van je imperiaal en behoud je ruimte voor toekomstige aanpassingen. Met dit stappenplan ben je goed voorbereid om eenvoudig je eigen imperiaal op maat te maken, klaar voor elk avontuur!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

  1. Helder en duidelijke beschrijving Bas en Bianca. Ik zie op YouTube regelmatig dat camperbouwers deze profielen ook gebruiken voor constructies binnen in de camper. Hebben jullie daar ervaring mee?

    1. Hoi Guus,

      Klopt dat hebben wij ook eens voorbij zien komen. Echter heb je redelijk wat extrusieprofielen nodig om een meubel te maken, daarbij moeten deze ook nog beplaat worden. Waardoor het geheel even zwaar al niet zwaarder wordt, dan als je met populier hout werkt. Daarbij ook duurder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Checklist camper bouwen

VERGEET JE GRATIS CHECKLIST NIET

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct.

Checklist camper bouwen

GRATIS CHECKLIST

GOED VOORBEREID EEN CAMPER BOUWEN?

Vul je gegevens via de download knop in en ontvang de checklist direct!