Saxer Lücke: de bucketlist berg van Zwitserland

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Saxer Lücke (1.650 m) is een berg in de Appenzell regio van Zwitserland met wel een heel speciale vorm.

Je zult de foto’s van deze waanzinnige berg vast al weleens voorbij hebben zien komen. Met hoge verwachtingen ging ik hier dan ook naartoe.

Alles wat je moet weten over de Saxer Lücke:

  1. Tips Saxer Lücke
  2. Locatie hike
  3. Route omschrijving hike

Geloof me, Saxer Lücke is oprecht 1 van de mooiste plekken van Zwitserland

Tips Saxer Lücke

Tip 1: foto/ film

1. Wanneer je vanaf de Saxer Lücke het pad richting de Staubern gondelbaan een klein stukje omhoog volgt kun je op de 1e heuvel de foto schieten die je hiernaast ziet. Je volgt dan een smal (niet aangelegd) pad over het gras.

2. Wanneer je nog 5 á 10 minuten verder het pad richting Staubern loopt kom je nog meerdere pieken/ heuvels tegen. Kies er 1 uit en loop weer via het gras omhoog en je kunt de Saxer Lücke vanaf iets verderaf filmen, met de andere pieken die ervoor liggen er ook op. Dit zorgt voor meer diepte in je film. Vonden wij erg vet!

3. Wij vonden eigenlijk zowel zonsondergang als zonsopkomst erg mooi voor de foto’s! Let er wel op dat door de omliggende bergen de zon hier vrij vroeg verdwijnt. Niet te laat gaan lopen dus!

Saxer Lücke

Tip 2: combineren met Fälensee

Op ongeveer 1,2 kilometer afstand van de Saxer Lücke ligt het prachtige bergmeer Fälensee met restaurant Bollenwees hiernaast! Je kunt je bezoek dus gemakkelijk combineren met een bezoek aan dit meer. Aangezien het meer op 1.446 meter hoogte ligt daal je wel 200 meter om hier te komen. Dit is al met al goed te doen en je hoeft natuurlijk niet helemaal tot de rand van het meer te lopen. Je kunt het meer ook van net iets hoger bewonderen, zo vonden wij Fälensee eigenlijk ook op zijn mooiste.

Tip 3: overnachten bij Saxer Lücke

Rondom Saxer Lücke zijn een aantal stukken gras te vinden waardoor dit ook een fijne plek is voor wildkamperen met een tent.

Let op: officieel is wildkamperen niet toegestaan in Zwitserland, dit is dus geheel op eigen risico.

Wij hebben hier echter nooit problemen ondervonden. 

Mooiste plekken Zwitserland

Locatie hike

De Saxer Lücke ligt in de prachtige regio Appenzell in het oosten van Zwitserland. In deze regio ligt ook de Schäfler berg waar wij al eerder over schreven! Deze regio is wat minder toeristisch dan bijvoorbeeld de Berner Oberland regio.

Met de auto. Rijd naar het stadje Frümsen. Met de auto is het ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden vanuit Zürich. Parkeer je auto op de parkeerplaats bij de ‘Frümsen – Staubern’ kabelbaan bij de coördinaten ‘47.247547, 9.470458‘.

Niet met de kabelbaan, maar te voer naar boven? Dan kun je de auto beter op parkeerplaats Nasseel zetten. Dit scheelt namelijk 5 km lopen.

Met het openbaar vervoer. Stap uit bij busstop Frümsen, Luftseilbahn Staubern. Vanaf hier is het nog 500 meter / 10 minuten lopen naar het beneden station van de kabelbaan. Het dichtstbijzijnde treinstation in Buchs SG.

Route omschrijving Saxer Lücke hike

De gondelbaan van Frümsen naar Staubern

Door de komst van de kabelbaan is de Saxer Lücke nu ook voor beginnende hikers en families bereikbaar.

Van juni t/m september gaat deze kabelbaan van 07.00 uur tot 22.00 uur. Erg fijn, want je kunt er hier dus voor kiezen om vroeg of juist rond zonsondergang te gaan!

Kosten gondelbaan:

  • CHF 18,- one way
  • CHF 36,- return

Check hier: actuele tijden en prijzen van de gondelbaan!

De hike van Staubern naar Saxer Lücke

Afstand hike vanaf de gondel (one way): 3km
Duur (one way): 1 uur + 15 minuten
Niveau: makkelijk
Positief hoogteverschil (stijging): 150 meter
Hoogste punt: 1.800 meter

Dit is de snelste route en de route waar wij op de heenweg voor gekozen hebben. Doordat je met de kabelbaan gelijk naar 1.750 meter hoogte stijgt, zijn er daarna alleen nog maar lichte stijgingen. In totaal stijg je namelijk nog 150 meter.

Zoals we gewend zijn van Zwitserland staat ook hier de route heel duidelijk aangegeven met borden. Gelijk achter het restaurant bij Staubern vind je het eerste bord met Saxer Lücke (en Bollenwees) erop.

Na 2 minuten omhoog te zijn gelopen loop je eerst weer zo’n 10 minuten naar beneden. Onderweg kom je onder anderen een trap tegen. Het pad loopt steil af aan 1 kant.

In de verte kun je nu de prachtige Fälensee al zien liggen. Na zo’n 45 minuten lopen begin je ook al 1e glimpen van de Saxer Lücke op te vangen! 

Wanneer je voor deze route kiest kom je gelijk vanuit een gunstige hoek lopen om mooie foto’s te schieten. Het laatste half uur van deze route is echt waanzinnig.

Saxer Lücke zonder gondelbaan – vanaf parkeerplaats Nasseel

Afstand (one way): 3,5 km
Duur (omhoog): 3 uur
Duur (omlaag): 2 uur
Niveau: medium / moeilijk
Positief hoogteverschil: 850 meter

Je kunt er ook voor kiezen om naar de Saxer Lücke te hiken! Ik raad je aan om dan je auto op parkeerplaats Nasseel te zetten i.p.v. bij Frümsen, dit scheelt namelijk al zo’n 5km lopen! Coördinaten: 47.236374, 9.436877.

Parkeerplaats Nasseel

Vanaf hier stijg je in totaal ongeveer 850 meter verdeeld over 3,5 kilometer. De trail is technisch gezien niet moeilijk, maar vraagt wel veel kracht en conditie.

Wij hebben deze route naar beneden gelopen. Reken op een steile slingerweg en doordat je ongeveer de helft van de route door de bossen heen loopt heb je geen uitbundig uitzicht.

Doordat wij heen met de kabelbaan gegaan waren moesten van van parkeerplaats Nasseel nog 5 kilometer naar de parkeerplaats bij de kabelbaan lopen. In totaal kwam onze terugweg dus op 8,5 kilometer uit. In dit laatse deel stijg en daal je geleidelijk.

Let op: kies je ervoor om naar boven te hiken? Dan is het alsnog de moeite waard om een gedeelte van het pad richting de Staubern kabelbaan te lopen. Dit is namelijk een erg mooi gedeelte van de route. Zie tip 1 van dit blog.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy