Hoogtepunten Albanië

Albanië was 1 grote verassing voor ons! Een land rijk aan canyons en waanzinnige bergen, maar ook aan prachtig witte stranden en sfeervolle stadjes. Albanië kent vele hoogtepunten!

Albanië is ongeveer even groot als België. Wat betekent dat de afstanden meevallen en je de ene dag op het strand kunt staan en de volgende midden in de bergen.

In onze ogen een hele unieke combinatie. 

 

Uiteindelijk hebben wij 2 maanden in Albanië doorgebracht (veel langer dan gepland) en in dit blog delen wij de absolute hoogtepunten! 

#1 Maja Vajushës

De 6 uur durende Maja Vajushës Trail was onze favoriete hike in Albanië. Loop op hoogte over riggels en kijk uit over de bergen van zowel Albanië als Montenegro! Met als hoogtepunt de scherpe Karanfili Peaks. 

Bereid je voor om versteld te staan!

Hoogtepunten Albanië

#2 Valbonë National Park

Valbonë National Park is een paradijs voor hikers en natuurliefhebbers! Een plek die je niet wilt missen.

De hike waar eigenlijk iedereen voor komt loopt van Valbonë naar Theth. Deze hike is op zijn vroegst vanaf de maand juni mogelijk. Wij waren hier in mei en konden deze tocht helaas niet maken vanwege de sneeuw. 

Valbonë

Andere hikes die aan te raden zijn in dit gebied: Maja e Rosit, Maja e Jezercës, Maja Thatë.

Maar eerlijk: zelfs alleen vanuit je auto heb je al een fantastisch uitzicht! 

#3 Lake Bovilla

Op een uur rijden van de hoofdstad Tirana ligt het waanzinnig blauwe Lake Bovilla! Vanaf Mount Gamtiti heb je het meest waanzinnige uitzicht over dit meer! 

Een relatief korte wandeling voor een in onze ogen grote beloning! 

Meer weten? Lees ons blog over Lake Bovilla!

Bovilla Lake

#4 Permët Hot springs

Geniet vanuit het water van het prachtige uitzicht op de bergen. 

Het water is niet heet, maar wel aangenaam.

Klaar met zwemmen? Wandel door de naastgelegen Lengarica Canyon of bewonder de Middeleeuwse fotogenieke brug.

Permët

#5 Lake Koman

Maak de 2,5 uur durende ferrytocht tussen Koman en Fierzë. Varen door de Albanese fjorden is echt een waanzinnige ervaring en wanneer je naar Valbonë (punt 2 van deze lijst) reist is dit de kortste weg.

Bekijk hier de actuele prijzen en timetables van de Koman Lake Ferry.

Hoogtepunten Albanië

Lake Koman vanaf boven bewonderen? Hike naar Maja e Murgës! Deze tocht duurt zo’n 5 uur (return). Zorg dat je aan het begin van de dag start met lopen, want eind middag ligt het meer in de schaduw van de omliggende bergen.

Reis je met een camper? Je vind bij Lake Koman verschillende mooie wildkampeer spots langs het water! Perfect om te ontspannen en af en toe een duik te nemen!

#6 Gjipe Beach

Om bij Gjipe Beach te komen moet je een korte wandeling van zo’n 30 minuten maken. Geen straf want je loopt langs verschillende viewpoints die uitkijken op het witte strand en de naastgelegen canyon! 

Wij vonden Gjipe Beach het ruigste en tegelijk mooiste strand van heel Albanië en dit strand kon daarom niet ontbreken tussen deze hoogtepunten.

Gjipe Beach

#7 Osum Canyon

In Albanië vind je verschillende canyons, maar Osum Canyon was voor ons de winnaar!

Dé top activiteit om hier te doen? Raften!! Zo peddel je door de canyon heen!

Ook kun je met de auto naar verschillende viewpoints rijden.
 Lees hier meer over in ons blog over Osum Canyon!

Osum Canyon

#8 Ksamil beaches

Voor helder blauw water en witte stranden moet je in Ksamil zijn! Wij hebben verschillende keren tegen elkaar gezegd: lijkt wel Azië hé?!

De foto hiernaast is op Ksamil Beach geschoten, waar je uitkijkt op de 2 naastgelegen kleine eilandjes. Hier vind je ook een hoop restaurantjes. Toen wij er waren werden er verschillende hotels gebouwd. 

Hoogtepunten Albanië

Pulëbardha Beach en Pasqyrave Beach vonden wij ook erg mooie stranden!

#9 Berat

UNESCO stadje Berat wordt ook wel de ‘city of a thousand windows’ genoemd. Wanneer je dit sfeervolle stadje inrijdt snap je gelijk waarom: tientallen witte gevels met vierkante ramen lachen je namelijk tegemoet. 

Je bezoek aan Berat kun je gemakkelijk combineren met een bezoek aan Osum Canyon (nummer 7 van deze lijst).

Berat

Tip: lunchen bij Homemade Food Lili!

Een bezoek aan het kasteel van Berat is ook zeker de moeite waard. Dwaal door de kleine straatjes, geniet van het uitzicht over de stad en breng ook zeker even een bezoekje aan de mooie ‘Holy Trinity Church’. 

#10 Vjosa River

De Vjosa River is de laatste wilde rivier van Europa. En laat die rivier nou net door een prachtig bergebied heen stromen!

Rij over de SH75 voor de mooiste uitzichten op de Vjosa River en het Nemërçka gebergte.

Je bezoek aan de Vjosa River kun je gemakkelijk combineren met een bezoek aan de Përmet Hotsprings (punt 4 van deze lijst).

Vjosa River

#11 Gjirokastër

Gjirokastër is 1 van de meest charmante steden in Albanië en staat dan ook niet voor niets op de UNESCO lijst!

Loop over de oude bazaar waar je verschillende winkeltjes vindt in prachtige gebouwen uit de Ottomaanse tijd. Of drink koffie bij 1 van de kleine cafeetjes. 

Geïnteresseerd in de geschiedenis van Albanië?

Hoogtepunten Albanië

Bezoek dan het legermuseum in het kasteel van Gjirokastër. Het kasteel staat op de top van een berg waardoor je hier ook een prachtig uitzicht over de stad hebt. 

#12 Krujë

Struin over de bazaar tussen alle handgemaakte kleden en souvenirtjes. De verkopers willen graag wat verkopen en kunnen daardoor soms wel wat aandringen.

Bezoek het grootste kasteel van Albanië en kijk de zonsondergang vanaf Mali i Krujës.

Krujë

Uiteindelijk zijn wij niet naar Lake Ohrid geweest. Wij hebben vernomen dat dit wel ook echt 1 van de hoogtepunten van Albanië is. Mocht je de tijd hebben zou ik deze plek zeker aan je rondreis toevoegen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *