Maja Vajushes: de mooiste hike van Albanië

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De Maja Vajushes Trail is onze favoriete hike in Albanië! Je loopt over smalle paden en kijkt uit op zowel de bergen van Montenegro als Albanië. Met als hoogtepunt de fantastisch scherpe pieken van het fotogenieke Karanfili gebergte. 

Meer geweldige locaties te weten te komen over Albanië? Lees ook onze 12 hoogtepunten over Albanië.

Locatie Maja Vajushes

Maja Vajushes is een 2.057 meter hoge berg in het noorden van Albanië, vlakbij de grens met Montenegro. De hike start vanuit het kleine bergdorpje Lëpushë. Om in Lëpushë te komen volg je de weg: SH20 vanuit Sköder. Dit is een prachtige weg door de bergen. Maak onderweg vooral even een stop bij viewpoint ‘Leqet e Hotit’. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de bergen en kronkelende weg naar beneden.

Route omschrijving

Afstand: 15 km (return)
Duur:
5 – 6 uur
Niveau: makkelijk/medium

Er zijn rood/witte markeringen die de gehele route aangeven, maar je moet deze goed in de gaten houden aangezien ze niet overal even duidelijk zichtbaar zijn.

Loop vanaf Camping Lëpushë richting Guesthouse Bjeshket E Nemura. Je hebt stromend water aan je rechter hand. Aangekomen bij het guesthouse sla je linksaf. Hier starten de markeringen van de route. Je moet hier het water oversteken, wat nog een redelijke uitdaging is. 

Daarna loop je zo’n 1,5 km naar boven door het bos heen. Wanneer je boven de bomen uitkomt word je al snel beloond met uitzicht over de omliggende bergen. Wanneer je het pad rechts omhoog aanhoudt neem je wat ons betreft de mooiste route. Hoog op de riggel heb je namelijk uitzicht op de twee valleien naast je.

Op een gegeven moment loopt het pad naar het hoogste punt. Na dit punt kun je Maja e Vajushes al zien liggen. Houd daarna links aan en je bereikt het mooiste punt. Coördinaten: 42.515212, 19.756692. Hier hebben wij de foto’s uit dit blog genomen. 

Maja Vajushes
Maja Vajushes

Je kunt dezelfde route terugnemen of er een circuit wandeling van maken. Circuit wandeling? Loop dan nadat je bij Maja e Vajushes bent geweest terug, maar loop rechtdoor waar je normaal rechtsaf zou slaan als je dezelfde weg terug zou pakken. Ook dit is weer een smaller pad. Zo loop je om de vallei heen die je op de heenweg rechts van je had. Deze route loopt lange tijd hoog boven de vallei en de uitzichten links en rechts zijn spectaculair. Duik niet te vroeg naar beneden en blijf de markeringen volgen. 

Wat je vooraf moet weten

  1. Eind middag is het perfecte moment om de top te bereiken. In de ochtend kijk je namelijk tegen de zon in naar de Karanfili Peaks. 
  2. Blijf de aangegeven route volgen. Wij wilden op de terugweg namelijk een afsnijroute nemen en zijn toen verdwaald. Wanneer je de rood/witte markeringen blijft volgen moet het helemaal goedkomen!
  3. Lëpushë is maar een klein stadje. Ik had met Vodafone geen internet hier. De lokale barretjes en restaurantjes hebben wel WIFI. Ook heeft Lëpushë geen tankstation, zorg dus dat je nog even tankt voordat je gaat rijden. Ook geen ATM gezien.
  4. Op zoek naar meer hikes rondom Lëpushë? Maja e Grebenit is ook een prachtige hike! Ook kun je kijken naar Ujevara Selces.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *