Schäfler: de meest indrukwekkende berg van Zwitserland

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Na meer dan 75 hikes overal ter wereld gemaakt te hebben, staat de Schäfler zeker in onze top 5 van meest indrukwekkende bergen.

Meerdere gigantische pieken schieten hier uit de grond omhoog.

Is de Schäfler hike gevaarlijk?

De route die wij in dit blog omschrijven is niet gevaarlijk en naar mijn mening geschikt voor hikers van elk niveau.

Wel zijn de paden bij de top van de Schäfler smal en de drop-offs naast je stijl. Ik kan me voorstellen dat dit een spannend stuk is wanneer je hoogtevrees hebt. Zelf heb ik dit gedeelte van de hike eerder als leuk ervaren. Mocht je uiteindelijk besluiten het smallere pad niet op te willen, dan is het viewpoint naast de Schäfler hut ook al heel gaaf en de moeite waard.

Wanneer het smalle hike pad stopt gaat er nog een klettersteig route verder over de toppen van de Schäfler. Dit is een parcours waarbij je jezelf zekert aan metalen kabels en hier heb je dus ook een via ferrata set en klimhelm voor nodig. De route die wij in dit blog omschrijven loopt tot het punt waar het wandelpad stopt.

Tips:

  • Tijdens zonsondergang is de Schäfler nog indrukwekkender
  • Meer dagen in de Appenzell regio? Bezoek ook de Saxer Lücke
  • Juni t/m oktober zijn de beste maanden om de Appenzell regio te verkennen.

Locatie en startpunt Schäfler hike

Startpunt hike: 47.283294, 9.425556

De Schäfler ligt in de de Appenzell regio in het oosten van Zwitserland. De hike start vanuit Wasserauen vanaf de ruime parkeerplaats bij het Alpen Rose Hotel. Wasserauen is makkelijk bereikbaar met trein of auto.

Route omschrijving Schäfler hike

Duur: 3,5 á 4 uur omhoog + 2 uur naar beneden
Afstand: 13,5 km (return)
Positief hoogteverschil (stijging): 1.230 meter
Niveau: medium

Van het Alpen Rose hotel naar Seealpsee

Loop vanaf de parkeerplaats in Wasserauen rechts langs het Alpen Rose hotel en volg het pad omhoog. Dit gedeelte van de route spreekt vrijwel voor zich. Je stijgt 270 meter over een afstand van 2,5 kilometer. Binnen 3 kwartier á 1 uur lopen bereik je bergmeer Seealpee op 1.141 meter hoogte. Dit is een mooie plek voor een pauze.

Van Seealpsee naar de Schäfler hut

Reken op ongeveer 2,5 uur á 3 uur lopen vanaf Seealpsee naar de Schäfler hut.

Vanaf Seealpsee volg je ongeveer 5 – 10 minuten dezelfde route terug tot je een bordje ziet met o.a. Schäfler erop ter hoogte van de coördinaten ‘47.273174, 9.405639‘. Hier neem je het pad links omhoog. Op Maps.me staat deze kruising aangegeven als ‘Chobel’, toeristische informatie.

Via een steil zigzag pad loop je tussen de bomen door omhoog richting Äscher. Dit is het zwaarste gedeelte van de route. Je stijgt van 1.109 meter hoogte naar 1.550 meter hoogte.

Wanneer je boven de bomen uitkomt staat er een bord dat aangeeft dat je via beide kanten naar Ebenalp en Schäfler kunt. Houd hier links aan, deze route is iets korter.

Van de Schäfler hut naar de top

Net voorbij bij de Schäfler hut (1.924 meter hoogte) zit al een prachtig viewpoint. Vanaf hier kun je ook de Schäfler Pass, het gave pad dat je kent van de foto’s, zien lopen.

Wanneer je dit pad bereikt kom je een rood bord tegen met ‘danger’ erop. Het pad wordt na dit punt inderdaad smaller (wat wij juist heel gaaf vonden), maar zolang je geen gekke dingen doet is het heel goed te doen. Met kinderen zou ik hier wel voorzichtiger zijn. 

Ben jij net zo onder de indruk van Mount Schäfler als ons? Vind je het terecht dat deze berg op 1 staat in ons blog ‘de mooiste plekken van Zwitserland‘?

schäfler

De terugweg van de Schäfler naar Wasserauen

Je kunt er voor kiezen om dezelfde route weer terug te nemen, maar de snelste route loopt via Ebenalp en Bommen terug naar Wasserauen. Volg de rood-witte paaltjes en onderweg kom je ook gewoon borden met de route tegen. Het laatste gedeelte van de route loop je langs de autoweg.

Optie inkorten hike: deel 1 met de gondelbaan

Kosten: CHF 20,- enkele reis | CHF 31,- retour.

Het pad tot Ebenalp is het steilste gedeelte van de route. Daarna stijg je ook nog wel, maar niet heel heftig meer. Vandaar dat veel mensen er voor kiezen om dit gedeelte met de Ebenalpbahn te gaan.

Vanuit Wasserauen gaat er elke 5 minuten een gondel naar Ebenalp. Afhankelijk van de tijd van het jaar gaat de 1e gondel om 08.30 uur. De laatste gondel verschilt per maand, check van te voren de actuele tijden.

Vanaf Ebenalp is het nog ongeveer 1 uur wandelen naar de Schäfler hut. In totaal stijg je nog maximaal 400 meter. Het niveau van deze hike zou ik indelen als: makkelijk.

Overnachten bij de Schäfler

Schäfler Hut / Ebenalp Mountain Hut

Zonsondergang is het mooiste moment van de dag om de Schäfler te aanschouwen. Je kunt ervoor kiezen om (net als ons) daarna in het donker naar beneden te hiken. Of om een comfortabel een nachtje te overnachten in Schäfler Hut of Ebenalp Mountain Hut.

Voor een privékamer betaal je hier gemiddeld CHF 70,- p.p. Een bed in een dormkamer kost CHF 45,- p.p. Voor de Schäfler hut is het verstandig om van te voren te telefonisch te reserveren. 

Kamperen op de parkeerplaats in Wasserauen – met de camper

Voor CHF 5,- mag je 24 uur op de parkeerplaats staan en het is hier ook toegestaan om te blijven overnachten. Koopje dus! Overdag kan het hier erg druk worden, maar wanneer je een plaatsje aan het gras bemachtigt sta je hier ‘s avonds prachtig! Er is ook een wc en drinkwater waar je gebruik van kunt maken.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy