Zelfliefde is de basis voor het vinden van geluk, relaties en voor het behalen van je doelen. Zelfliefde geeft vrijheid.
Aangezien wij proberen alles uit ons leven te halen en zoveel mogelijk vrijheid willen ervaren kon een blog over zelfliefde uiteraard niet ontbreken.
You spend most of your life inside your head.
Make it a nice place to be!
Jouw zelfafwijzende geloof
Iedereen heeft ergens een zelfafwijzend gevoel over. Zelfs de meest zelfverzekerde persoon in jouw omgeving. Zelfs je buurvrouw die altijd aan het stralen is.
Iets wat je bent gaan geloven over jezelf in de loop der jaren, maar wat je niet bent!
Ik ben onopvallend, ik ben te veel, ik ben te dik, ik ben niet goed genoeg, ik ben dom, ik ben zwak, ik ben lelijk.
Jan Geurtz noemt dit in zijn boek ‘verslaafd aan de liefde’: je zelfafwijzende geloof.
Wat is jouw zelfafwijzende geloof? Schaam je hier vooral niet voor, zoals ik al zei iedereen heeft dit!
Ik had altijd als zelfafwijzend geloof dat ik niet goed genoeg was. Omdat ik niet wilde dat de buitenwereld door kreeg dat ik inderdaad maar middelmatig was werd ik extreem perfectionistisch. Het had ook zo kunnen zijn dat ik hierdoor juist het tegenovergestelde was gaan doen: ik ben toch nooit goed genoeg dus waarom zou ik überhaupt nog mijn best doen?
Zo bouwen wij gedurende ons leven onbewust een identiteit op die ons zelfafwijzende geloof verbergt. Een identiteit die ons verzekerd van liefde en erkenning van anderen.
Wat is de invloed van jouw zelfafwijzende geloof?
1. Je geluk wordt afhankelijk van anderen
Wanneer je liefde krijgt van anderen ben je eventjes vrij van zelfafwijzing. Wanneer je niet genoeg van jezelf houdt veranderd de liefde en erkenning van anderen in de drugs die je niet kunt missen. Er ontstaat een positief zelfbeeld op basis van de erkenning van anderen. Kunstmatige eigenwaarde.
Je hebt de ander nodig en er komt opeens een hoop druk op de relatie en de ander te staan.
“Stop searching for your other half. You are not half” – unknown.
Aangezien een goed gevoel hebben over jezelf van fundamenteel belang is om geluk te ervaren, leg je eigenlijk jouw geluk in iemand anders handen. Laat jouw geluk niet afhangen van anderen en geef je relaties een eerlijke kans om te slagen!
“Want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars
als hij ‘ik hou van jou’ tegen een ander zegt” – Harry Jekkers
2. Je ergert je sneller aan anderen
Telkens als je een verwijt voelt naar iemand is er in werkelijkheid een pijnlijk gevoel van zelfafwijzing aangewekt.
Ik zal een eigen voorbeeld geven om dit te verduidelijken.
Als ik in de sportschool loop kan ik me ergeren aan vrouwen die in korte topjes, strakke leggings en met losse haren sporten. Maar waarom, deze vrouwen hebben mij niets misdaan? Toen ik erover na begon te denken kwam ik er al snel achter waarom dit zo is. Zoals ik al zei ben ik perfectionistisch. En dit ben ik op alle vlakken. Maar als ik ga sporten draag ik mijn grootste shirt, loop ik te zweten en laat ik mijn perfectionisme los. Tenminste dat probeer ik. Wanneer ik dan gestylde haren zie | begrijp me niet verkeerd, jullie zijn prachtig♥ | denk ik: moet ik nou zelfs hier perfect zijn?!
De persoon die het pijnlijke gevoel heeft getriggerd, is daar in werkelijkheid helemaal niet de oorzaak van. We projecteren onze eigen negatieve gevoelens en ons tekort aan zelfliefde op anderen.
Aan welke mensen of karakters kun jij je ergeren?
Drukdoeners? Aandachttrekkers? Uitblinkers? Dromers? Twijfelaars? De nice guy? En vraag je daarna eens af waarom je een aversie hebt tegen deze types?
Wanneer je je ergert aan iemand anders heb je hier alleen jezelf maar mee. Zodoende werkt je tekort aan zelfliefde je weer tegen!
3. Je raakt sneller geïrriteerd
Ik probeer wat op te warmen in de oven bij mijn ouders en het lukt me niet gelijk zelf. Lief legt mijn moeder het uit, maar nog steeds lukt het niet. En daar is de trigger. Het beknellende gevoel niet slim genoeg te zijn en dus niet goed genoeg te zijn komt op. “Waarom hebben jullie dan ook geen normale oven. Laat maar ik hoef al niet meer.” Om van de pijn af te komen reageer ik me gelijk af.
Je handelt uitsluitend vanuit emotie. Heb je weleens meegemaakt dat je later naar iemand toeloopt om even te zeggen dat je het niet zo bedoelde? Dat zijn die momenten.
Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe zelfafwijzing een negatief effect heeft op je geluk. Uiteraard zijn er nog veel meer voorbeelden, maar ik denk dat we het erover eens zijn dat het tijd wordt voor wat meer zelfliefde!
Van zelfafwijzing naar zelfliefde
Laat je gedachtes je niet langer pesten
Een gedachte kan de denker ervan jarenlang lijden kosten.
Besef dat je gedachtes hebt, maar dat je je gedachtes niet bent. Jij bent degene die boven je gedachtes staat, die observeert en bepaald wat je denkt en wat je niet denkt. Degene die observeert wat klopt en wat niet klopt.
Geluk is volledig afhankelijk van hoe we onze gedachten beheersen. Train je brein om het goede te vinden en maak daar het speerpunt van! Je brein is gewend de baas te zijn en zal terugvechten. Maar blijf volhouden!
Onderzoek heeft aangetoond dat we de neiging hebben negatief en zelfkritisch te denken. Zo vinden we een slechte recensie veel belangrijker dan een goede.
Ga jij ook zo om met de mensen van wie je houdt? Met je jongere zusje, je beste vriendin, je moeder? Waarom behandel je jezelf dan wel zo slecht? Tijd om dat te veranderen!
Maak een lijst van alles wat je WEL leuk aan jezelf vindt en hou (in je notities op je telefoon) de complimenten bij die je van anderen krijgt! Bekijk deze wanneer je denkt dat je niet goed genoeg bent. Of nog beter: gebruik het preventief! Bekijk het lijstje elke dag eventjes!
“Hoe langer je je brein in een positieve modus houdt des te moeilijker het wordt om in negativiteit te vallen. Dus kom even met een blijere gedachte!” – ‘De Logica van geluk’ Mo Gawdat
“Change the voices in your head, make them like you instead!” – Pink
Wanneer je je bewust wordt van je zelfafwijzing en je projectie van deze afwijzing op anderen en/of situaties. Dan ben je al een heel eind. Dit maakt al zo’n verschil! Waarom heb ik deze hevige emotie? Waarom word ik zo kwaad?
Maar let op! Er zit ook een risico aan deze bewustwording. Namelijk dat je jezelf opnieuw gaat afwijzen op de momenten dat je je bewust bent van je zelfafwijzing. Een hekel aan jezelf hebben omdat je niet van jezelf houdt. Boos op jezelf worden wanneer je je emoties niet onder controle hebt. Weer een nieuwe vorm van afwijzing erbij. Het tegenovergestelde van zelfafwijzing is omarmen. Dus wees niet zo streng voor jezelf! Merk je eigen gedrag en gedachtes wel op, maar word niet gelijk boos op jezelf.
“Treat yourself with the same love and respect you want to show others” – Jay Shetty
Leer jezelf kennen
Hoe beter je weet wie jij bent en wat jij te bieden hebt, hoe makkelijker het wordt om van jezelf te houden. Niet ieder persoon heeft dezelfde kwaliteiten, gelukkig niet! Maar iedereen blinkt ergens in uit. Zorg dat je kan verwoorden wat jouw kwaliteiten en drijfveren zijn. Zorg dat je jezelf leert begrijpen. Dit gaat echt het verschil maken!
Vind je dit lastig? Zorg dan dat je hulp krijgt bij het vinden van jouw zelfliefde!
- Doe de gratis 16 personalities test en kom gelijk zoveel over jezelf te weten.
- Lees het boek ‘verslaafd aan de liefde’ – van Jan Geurtz. Zo’n goed boek dat ik van mening ben dat iedereen deze een keer in zijn leven gelezen moet hebben. Veel inzichten die ik in dit blog beschrijf heb ik gekregen door dit boek.
“In a society that profits from your self doubt, liking yourself is a rebellious act”- Caroline Cardwell
Meer lezen over de innerlijke reis die wij gemaakt hebben en nog steeds maken tijdens het creëren van ons droomleven? Lees ook ons blog: van angst naar vertrouwen!