Van angst naar vertrouwen met 4 vragen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Angst om ontslag te nemen en geen andere bron van inkomsten meer te vinden, waardoor je met tegenzin naar je werk blijft gaan. Angst om je relatie te verbreken & alleen te zijn, waardoor je in een ongelukkig huwelijk blijft.

Wat het ook is, er is altijd iets wat ons bang maakt en waardoor we niet optimaal kunnen genieten van ons leven.

Te vaak laten wij ons leiden door angst. Onderzoek toont aan dat mensen sneller een besluit nemen om iets negatiefs te vermijden dan om iets positiefs te bereiken. Onzekerheid en de kans op mislukking kunnen angstaanjagend grote beren op de weg zijn. 

Vraag jezelf eens af: wat stel jij nog uit omdat je bang bent? 

“Don’t let the fear of what could happen make nothing happen.” – Doe Zantamata

Raadgever vanuit angst

De New Business Women hebben het over je ‘Gremlin’, de Superheld cursus heeft het over je ‘superschurk’: we hebben het over jouw raadgever vanuit angst! Dat stemmetje in je hoofd dat tegen je zegt: maar dat kan jij toch helemaal niet?! Daar heb jij toch helemaal het geld / de tijd niet voor?!

Deze raadgever vanuit angst doet er alles aan om jou in je veilige comfortzone te houden. Maar wat hij zegt heeft werkelijk niets te maken met de waarheid! Vaak is het zelfs zo dat hoe harder hij roept hoe liever je iets wilt!

Angst overwinnen

Als je angsten omzeilt blijven ze je achtervolgen. De 1e stap naar vrijheid is dan ook je angsten herkennen en erkennen. Stel jezelf daarna de volgende vragen:

1. Wat is het aller ergste dat er zou kunnen gebeuren?

Beschrijf je nachtmerrie. Het absolute dieptepunt dat je kunt bereiken als je daadwerkelijk doet wat je nu overweegt. Welke ‘ja, maars’ komen er bij je op?

Ik zal je een eigen voorbeeld geven. Toen ik voor het eerst op wereldreis wilde gaan had ik angst om ontslag te nemen. Want wat als ik daarna geen werk meer zou kunnen vinden? Wat als er geen geld meer binnen zou komen en mijn spaarrekening uiteindelijk leeg zou zijn? Wat als ik zou falen? Dat zou mijn worstcasescenario zijn. En alleen de gedachten eraan deed me al pijn.

Beschrijf de slechts denkbare afloop.

Troost: vanaf dat punt kan het ook alleen maar beter worden!

angst

2. Kan ik herstellen?

Wat als er een piepkleine kans is dat jouw angst uitkomt? Houd je leven dan op? Zouden de gevolgen blijvend zijn of kom je er toch wel weer bovenop? Wat zou je kunnen doen om de schade te herstellen of om de zaken weer op de rails te krijgen? Al is het maar tijdelijk!

Bij mijn voorbeeld: ik zou tijdelijk bij mijn ouders of bij een vriend kunnen wonen. Ik zou antikraak kunnen gaan wonen. Ik zou een baan kunnen nemen die misschien niet bij mijn opleiding aansluit, maar waardoor er wel weer geld binnenkomt. Ik zou geld kunnen lenen of een uitkering aan kunnen vragen.

Misschien schaam ik me wel. Misschien ben ik even wat minder blij. Maar overleef ik dit? JA!

Je bent slim, verstandig en sterk genoeg om ervoor te zorgen dat alles altijd weer op zijn pootjes terecht komt.
ECHT!

Na een jaar reizen heb ik vanuit Australië sollicitaties de deur uit gestuurd. Ik heb zelfs een sollicitatiegesprek gehad via skype en werd aangenomen! Toen ik terug in Nederland kwam kon ik gelijk aan de slag en Bas had binnen een maand ook weer een baan. 

Tijdens mijn 2e wereldreis liep het anders en gingen we na een half jaar wegens familieomstandigheden plots terug naar Nederland. Dit keer konden wij niet alles van te voren goed regelen. Maar ondanks dat hadden wij binnen 2 weken beiden een tijdelijke baan. Geen baan die aansloot bij ons opleidingsniveau, maar er kwam wel gelijk weer geld binnen! 


Was dit nou waar ik zo bang voor was? Eerlijk: meestal zijn de risico’s toch helemaal niet zo angstaanjagend als je ze eenmaal genomen hebt?

Je hebt zelf zoveel meer controle dan je denkt! Onderschat jezelf niet! Heb er vertrouwen in dat alles goedkomt.

Dit is het omslagpunt van angst naar moed!

angst

3. Wat kost het je (financieel, emotioneel, fysiek) als je de te ondernemen actie uitstelt?

Wat zou beter voor je zijn? In je eentje wonen, zelfs voor de rest van je leven (worst case) of een rotrelatie hebben?

Wat zal er op de lange termijn gebeuren wanneer je naar een baan blijft gaan waar je doodongelukkig van wordt? Depressie? Burnout? En hoe zal je als je 70 bent terugkijken op je leven?

De prijs die je betaald voor niets doen is meestal hoger dan die van je angsten aanpakken!

4. Wat is het aller beste dat kan gebeuren?

Dit is mijn favoriete vraag! Vaak denken we alleen aan wat er allemaal wel niet fout zou kunnen gaan. Maar wat als je droom uitkomt? Wat is jouw best case scenario? Hoe gelukkig zou je dan zijn? 

Ik heb inmiddels 35 landen gezien en de maanden die ik aan het reizen was zijn de gelukkigste maanden van mijn hele leven geweest! Het overtrof zelfs mijn dromen! Wat ben ik blij dat ik niet naar mijn angsten geluisterd heb!

Ik probeer er altijd op te letten dat ik mezelf niet door angst laat leiden. Soms kan het lastig zijn om mijn angst te ontmaskeren omdat ik deze maar wat goed weet te bedekken. En aangezien ik dat al jarenlang doe lijken bepaalde keuzes opeens ‘logisch’ i.p.v. vanuit angst. Ik stel mijzelf vaak de vraag: zou ik een andere keuze maken als ik zeker wist dat alles goed zou komen? Als ik op papier geschreven kreeg dat het me gaat lukken. Als het antwoord op deze vraag “ja” is, dan weet ik dat ik vanuit angst i.p.v. vanuit vertrouwen aan het redeneren was. 

Probeer je angsten te ontdekken en ga de hierboven genoemde ondervraging met jezelf aan.

En wees eens eerlijk: hoe groot is de kans dat jouw worst case scenario echt uitkomt?
“Ik ben een oude man en ik heb vele problemen gekend, maar de meeste daarvan hebben nooit plaatsgevonden.” – Mark Twain

Wees je bewust van de onwaarschijnlijkheid en de mogelijkheden tot herstel van de meeste misstappen.

Waag dan die sprong in het diepe! Kom in actie! You’ve got this! 

“Want de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn,
en om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn!” – Veldhuis & Kemper

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Audio magazine geld verdienen op reis

VERGEET JOUW KORTING NIET

15% KORTING OP HET AUDIO MAGAZINE
GELD VERDIENEN OP REIS

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de kortingscode knop in en ontvang deze direct.

Audio magazine geld verdienen op reis

AUDIO MAGAZINE

GELD VERDIENEN OP REIS

Ontvang 15% korting!

Vind antwoord op de belangrijkste vraag: ”Welk remote werk past bij mij?”