Fit Blijven op Reis: hoe doe je dat?

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

“Fit blijven op reis, hoe doe je dat?” Dit is een vraag die wij veel gesteld krijgen wanneer we na maanden reizen weer terug in Nederland komen. In dit blog delen we 8 verschillende tips en dingen die wij doen.

Op zoek naar workouts om fit blijven op reis? We hebben een e-book gemaakt hoe je krachttraining kunt doen op reis.

In de e-book bundel ”Krachttraining Thuis, Buiten of op Reis” vind je 24 leuke workouts en uitleg hoe je krachttraining kunt doen met eigen lichaamsgewicht en weerstandsbanden. Je krijgt de precieze methode hoe wij fit worden en ons vetpercentage laag houden. 

1. Stel per week een beweegdoel

Bepaal op de 1e dag van de week wat jouw beweegdoel wordt. Wanneer kijk jij met een tevreden gevoel terug op deze week?

Voorbeeld: 4 bewegingsactiviteiten van minimaal 60 minuten. Hier valt een workout onder, maar ook hiken of kajakken.

Bedenk daarbij ook wat jouw hoofddoel is. Wanneer mijn hoofddoel is om tijdens mijn reis onderhoud te plegen aan mijn fitheid dan zien mijn weekdoelen er anders uit dan wanneer ik als doel spieropbouw of afvallen heb. Bij deze laatste 2 doelen zal ik namelijk minimaal 3 workouts per week uitvoeren.

2. Zoek outdoor activiteiten die je leuk vindt

Persoonlijk vind ik het op reis juist makkelijker om actief te zijn, aangezien er vaak leuke outdoor activiteiten te doen zijn.

Wanneer wij in een berggebied zijn zoek ik gave wandel- en/of mountainbiketochten op. Wanneer wij bij het strand zijn huren wij vaak een kajak of supboard. Hoe leuk is het om op deze manier een land te verkennen? 

Heb jij nou geen idee wat jij leuk vindt om als outdoor activiteit te doen? Hieronder geef ik je 11 voorbeelden!

 1. Hiken
 2. Mountainbiken
 3. Kajakken
 4. Raften
 5. (Wind) surfen
 6. Suppen
 7. Klimmen
 8. Duiken / snorkelen
 9. Wakeboarden
 10. Paardrijden
 11. Zwemmen
Fit blijven op reis

3. Neem sportattributen mee

Weerstandsbanden

Mini-bands en powerbands zitten standaard in mijn backpack! Met deze banden doen Bas en ik al jaren onze workouts en dit is echt 1 van de hoofdreden dat wij op reis fit blijven.

De banden zijn licht van gewicht en zodoende gemakkelijk mee te nemen. Met deze banden voeg je extra weerstand toen aan je oefeningen, waardoor je gemakkelijk kunt verzwaren en oefeningen uit de sportschool na kunt bootsen.

workout mini bands

Slackline

Als wij met de bus op reis gaan neem ik ook altijd onze slackline mee! Hier kun je speelse balanceeractiviteiten mee uitvoeren waarbij je vooral je core spieren aanspreekt.

Zelf hebben wij de Relaxdays Slackline. Hier zit ook een handig oefentouw bij die je vast kunt grijpen als je je balans verliest en beschermers voor de bomen! 

Beachvolleybal/ voetbal

Ik neem een volleybal mee of koop deze in week 1, waardoor we vaak even een balletje spelen. Meestal duurt het niet lang voordat er iemand komt vragen of hij/ zij mee mag doen! Nog gezellig ook dus!

Hardloopschoenen

Een cardio activiteit die je overal ter wereld uit kunt voeren is uiteraard: hardlopen! Verken gelijk de buurt!

4. Doe een workout in je hotelkamer of op het strand

Doe een leuke workout in je hotelkamer of op het strand. Als je hotelkamer airco heeft dan is dit natuurlijk heerlijk om in te sporten. Maar op het strand kun je na je workout een heerlijk verfrissende duik nemen.

Workouts nodig? Neem eens een kijkje bij ons e-book. Hierin vertellen we je precies hoe wij sporten op reis. De methode die we in het e-book hebben beschreven is onze jarenlange ervaring met sporten op reis. 

5. Zoek een sportschool in de buurt

Op dag 1 zoek ik uit welke sportscholen er in de buurt van mijn hotel of hostel zitten. Ik ben naar de sportschool geweest in Australië, Sri Lanka, de Filipijnen, Bali etc. 

Sportscholen bieden altijd de mogelijkheid om een losse dagpas of meerdaagse strippenkaart aan te schaffen. Vaak is de 1e keer proef-trainen nog gratis ook!

Wanneer ik een rondreis maak en een sportschool op meerdere plekken in het land vestigingen heeft sluit ik vaak voor 1 maand een abonnement af.

Er zijn uiteraard ook hotels die een eigen gym hebben! Nog makkelijker!

fit blijven op reis

6. Doe gelijk een workout in de ochtend

Probeer het in je dagritme te krijgen om gelijk in de ochtend een workout te doen. Een heerlijke manier om je dag te starten! In de warmere landen kan de ochtend ook wat betreft temperatuur een goed moment zijn om te sporten. 

Mijn eigen ervaring is dat ik later op de dag vaker een reden vind om mijn workout over te slaan. Al een wijntje op of geen zin meer na een hele dag op pad / in de zon. Komt dit je bekent voor? Plan jouw workout dan gelijk in de ochtend!

7. Zoek lokale sportlessen in de buurt

Wat zijn de lokale sporten? Kun je hieraan deelnemen?

Yogales op Bali, zumba in het park in China, surfles in Australië, beachtennis op Aruba, wakeboarden op de Filipijnen en salsa les op Curaçao.  Dit zijn slechts enkele lessen die ik op reis gevolgd heb. Ook een onwijs leuke manier om met de lokale bevolking in aanraking te komen.

8. Verken de buurt te voet

Avond- / ochtendwandeling, strandwandeling of stadswandeling! Zelf zet ik er vaak een podcast / muziekje bij op of sleep Bas mee. Heerlijk ontspannend! 

Tip: in veel steden organiseren ze ook (gratis) stadswandelingen die je langs de hoogtepunten van de stad brengen! 

Genoeg mogelijkheden om in beweging en fit te blijven op reis dus! Ga voorbereid aan de slag door sportattributen mee te nemen en doelen te stellen. En zoek naar mogelijkheden die de omgeving je biedt! You’ve got this!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *