Checklist: voorbereiden op je wereldreis!

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Op wereldreis gaan is wel eventjes wat anders dan op vakantie gaan en je bent dan ook veel langer bezig met voorbereiden. Wij waren verbaasd over hoeveel je moet regelen voordat je met een gerust hart weg kunt. Om ervoor te zorgen dat wij niks vergaten hebben wij een checklist gemaakt! Deze checklist willen we in dit blog met jullie delen om het voorbereiden van jullie wereldreis gemakkelijker te maken!

1. Regel een hotel waar je de 1e 2 nachten slaapt!

Wanneer ik lang in het vliegtuig gezeten heb ben ik altijd moe en vind ik het fijn om naar mijn hotel te kunnen. Voorkom dat je gelijk na aankomst in een nieuw land moet gaan zoeken en slenteren naar een hotel.

Wil jij weten wat onze favoriete hostels en hotels zijn? 

voorbereiden wereldreis

2. Koop een internationaal rijbewijs

Voor veel landen is je Nederlandse rijbewijs niet voldoende en heb je ook nog een internationaal rijbewijs nodig. Hier hoef je gelukkig geen rijexamen voor af te leggen, deze kun je gewoon bij de ANWB kopen. Bij de ANWB weten ze ook welk internationaal rijbewijs je nodig hebt (om het makkelijk te maken: in Amerika en Canada heb je bijvoorbeeld een ander internationaal rijbewijs nodig dan in Azië).  Zorg dat je vlak voordat je weggaat langs gaat, want het internationale rijbewijs van bijvoorbeeld Amerika is maar 1 jaar geldig vanaf de dag van afgifte. Denk er ook aan om een pasfoto en je Nederlandse rijbewijs meeneemt anders sturen ze je weer weg.

3. Zorg dat je een pinpas én een creditcard kunt gebruiken

  • Zet online je pinpas op “wereldwijd” gebruik. Deze staat in veel gevallen namelijk automatisch op “Europa” en dan kan je geen geld opnemen buiten Europa. Slechts 2 minuten kost dit je!
  • Zorg dat je ook een creditcard bij je hebt. Je gaat geheid op plekken komen waar je Nederlandse pinpas niet geaccepteerd wordt, terwijl je dan wel met je creditcard kunt betalen!
  • Kijk ook even de geldigheid van je pin- en creditcardpassen na!
  • Machtig iemand die je vertrouwd om jouw bankzaken over te nemen mochten er problemen zijn.
  • Bekijk hoeveel je bij jouw bank betaald voor het opnemen van geld in het buitenland. Eventueel kun je dan nog switchen. 
  • Haal in Nederland cash geld voor je 1e bestemming. Als de nood aan de man is heb je dan altijd vast wat geld bij je!
  • Amerikaanse dollars meenemen. In heel veel landen kun je met de amerikaanse dollar betalen. Soms werken pinautomaten niet of ben je ergens gestrand. Dan kun je vaak je Amerikaanse Dollars gebruiken.

4. Haal je inentingen 2 maanden van te voren!

Wanneer je op wereldreis gaat kom je in veel verschillende landen en zul je ook de nodige inentingen van te voren moeten halen. Om er zeker van te zijn dat je alle inentingen krijgt die je nodig hebt kun je op spreekuur gaan bij de GGD. Samen nemen jullie jouw (globale) reisroute door en zij geven je vervolgens advies en de injecties. Ook krijg je een officieel vaccinatieboekje waarin zij noteren welke inentingen je hebt gehad.

Wij adviseren om deze afspraak minimaal 2 maanden voor vertrek te plannen. Dit zodat je ook nog terug kunt gaan voor eventuele herhaal-inentingen, waardoor je bijvoorbeeld meerdere jaren/levenslang beschermd bent. 

Voorbereiden wereldreis

5. Regel je visum

Er zijn landen waar je een visum on arrival kunt krijgen, maar voor sommige landen moet je je visum van te voren regelen. Kijk dit goed na! Het zou toch lullig zijn als je na een lange reis het land niet inkomt!

Doe hier je Visumcheck!

Voorbereiden wereldreis

6. Zeg je abonnementen op!

Zorg dat je je Netflix, sportschool en andere abonnementen opzegt! Zonde om door te blijven betalen wanneer je er toch geen gebruik van maakt! Een telefoonabonnement opzeggen kan een probleem opleveren met de verificatie van je creditcard, omdat je ook je nummer verliest. Wellicht dat je deze kunt verlagen of kunt overstappen op een laag abonnement met nummerbehoud.

Ben je ver van te voren begonnen met het voorbereiden op je wereldreis? Zorg dan ook dat je abonnementen maandelijks opzegbaar maakt of aflopen op het moment van vertrek.
Wanneer je telefoonabonnement niet maandelijks opzegbaar is kun je hem wellicht in overleg een aantal maanden stopzetten. Het is het belletje in ieder geval waard!

7. Koop een vliegticket!

Een vliegticket kopen is misschien wel één van de spannendste voorbereidingen van je reis. Dit moet dus wel goed gaan. Om ervoor te zorgen dat je niet word opgelicht kun je altijd even kijken of het bedrijf geregistreerd staat bij de KVK en anders kun je altijd nog de ervaringen van andere consumenten opzoeken op het internet.

Of je nu een enkeltje of een retourticket koopt er zijn wat trucjes die ervoor zorgen dat jij niet al te veel uitgeeft aan je ticket. Zo heeft Skyscanner een tabel gemaakt die aangeeft wanneer je voor welke bestemming het beste kunt boeken.

Volg daarnaast deze regels.

  • Boek je ticket op een dinsdag.
  • Neem een vlucht die vertrekt op een doordeweekse dag (vooral de dinsdag is vaak goedkoper).
  • Stoelreservering is in de meeste gevallen niet nodig. Je betaald er aardig wat geld voor en vaak kun je bij je check-in ook je stoel kiezen. Alleen is de kans dat je dan iets minder keuze hebt.
  • Let goed op of checked-in bagage inbegrepen is.

Persoonlijk boek ik het liefste bij de vliegtuigmaatschappij zelf, maar dit is vaak iets duurder. Ik begin mijn zoektocht vrijwel altijd bij Skyscanner.

8. Nog even naar de tandarts!

Wanneer je op wereldreis gaat zul je ook een x aantal maanden niet op controle bij de tandarts komen. Je wilt onderweg geen pijn aan je gebit krijgen, dus laat alles nog even extra goed nakijken!

Hetzelfde geldt uiteraard voor een fysio- en/of doktersbezoek mocht je ergens last van hebben. Of iets minder belangrijk, maar wel fijn: een kappersbezoek!

9. Sluit een goede reisverzekering af!

Een goede reisverzekering afsluiten is wel zo verstandig. Maar welke reisverzekering past nu bij jou?

Dat ligt natuurlijk aan meerdere factoren:

  • Wat voor een reisverzekering en zorgverzekering heb je al?
  • Hoe lang ben jij van plan te gaan reizen
  • Wat ga je doen op reis?
  • Wat voor een spullen neem je mee op reis?

De meeste doorlopende reisverzekeringen zijn niet langer geldig dan 90 dagen. Daarbij komt ook nog dat je alleen gedekt bent als je binnen deze reisperiode terug bent. Je kunt dus niet bijvoorbeeld 100 dagen op reis gaan en voor de laatste 10 dagen een andere reisverzekering nemen.

Je kunt een reisverzekering afsluiten die jouw zorgverzekering aanvult. Maar je kunt ook een reisverzekering nemen die ervoor zorgt dat jij geen zorgverzekering meer nodig hebt. Je moet dan wel kunnen aantonen bij jouw zorgverzekeraar dat je niet meer in Nederland woont en langer dan 8 maanden in het buitenland bent. Ook als je gaat werken in het buitenland heb je geen verzekeringsplicht meer. Wil jij zeker weten of je geen verzekeringsplicht meer hebt? Dan kun je altijd contact opnemen met de svb.nl

Goede complete reisverzekeringen zijn: Joho Special Isis en de Allianz Globetrotter.

Update: Tegenwoordig vind je bij veel grote banken ook grotere reisverzekeringen die meer dan 90 dagen dekken.

10. Koop handige reisartikelen!

Wanneer je jezelf aan het voorbereiden bent op je wereldreis, welke reisartikelen moet je dan echt meenemen? Wij hebben een lijst met reisitems gemaakt die wij echt heel waardevol vinden. Neem vooral een kijkje! 

11. Je huis onderverhuren

Het onderverhuren van je huis wanneer je een koophuis hebt is makkelijker dan wanneer je jouw huis huurt. Maar ook wanneer je huurder bent kun je in veel gevallen deze onderverhuren.

Als je een koophuis hebt kun je langsgaan bij één van de makelaars bij jou in de buurt en om advies vragen. Het minimum aantal maanden dat jij je huis moet onderverhuren is vaak 6 maanden, maar een jaar is nog beter. Veel expats zijn op zoek naar een huis voor deze periodes.

Als je een huurhuis hebt moet je dit natuurlijk in overleg doen met de verhuurder. Wanneer je al iemand kan aandragen als huisbewaarder en deze persoon is betrouwbaar kun je sneller tot een overeenkomst komen.

12. Medicijnen regelen

  • Wanneer je in Nederland medicijnen gebruikt is het handig om van te voren een voorraadje in te slaan voor tijdens je wereldreis. Zo gebruik ik de anti-conceptie pil en vraag ik die bij de apotheek voor een heel jaar aan.
  • Denk ook aan malariapillen, diarreeremmers, ORS – poeder, Nestosyl en een EHBO-setje (verbandjes etc.). 
  • Last van zeeziekte of wagenziekte? Koop ook wat reispilletjes!
  • Van plan veel te hiken? Denk ook aan blarenpleisters
  • Voor sommige medicijnen (zoals ADHD-medicijnen en slaapmiddelen) heb je een verklaring nodig. Dit verschilt per land: even checken dus!
  • Wat wij tegenwoordig ook meenemen wanneer we naar Azië gaan is een klein flesje luizenshampoo! Nadat wij in Laos een maand lang rondliepen met luizen en er nergens luizenshampoo te koop was en we alle andere middeltjes al geprobeerd hadden..

13. Maak kopietjes van je paspoort en bankpassen

Daarnaast is het handig om deze documenten thuis al in te scannen en te mailen naar jezelf. Zodoende heb je de belangrijkste documenten altijd bij de hand. 

Wanneer ze in een hotel en/of bij het huren van een scooter vragen om je paspoort is het toch fijner om een kopietje in te leveren.

14. Je auto en eventuele andere spullen verkopen

Je hebt je geld hard nodig wanneer je op wereldreis gaat! Wij hebben sowieso het motto: heb je iets de afgelopen 2 jaar niet gebruikt? Verkopen of weggeven!

15. Check hoelang je paspoort en rijbewijs nog geldig zijn!

Geen onbelangrijke check dit!

16. Zet je zorgtoeslag aan

Wanneer jij ingeschreven blijft staan in Nederland tijdens jouw wereldreis heb je wellicht recht op zorgtoeslag. Je recht op zorgtoeslag is afhankelijk van wat je in dat gehele jaar verdient. In de maanden dat je op reis bent verdien je niet. Tenzij je gaat werken in het buitenland, maar dan gelden er sowieso andere regels. Zie het kopje over de reisverzekering!

Je hebt recht op zorgtoeslag wanneer je:

  • Ingeschreven staat in Nederland.
  • Maximaal bruto inkomen niet hoger dan 29.562,- euro.
  • 18 jaar of ouder bent.
  • Nederlandse zorgverzekering hebt.
  • Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning hebt.
  • Gezamenlijk vermogen niet te hoog is. (145.136,- euro)

Je kunt altijd een proefberekening maken op de website van de belastingdienst.

17. Zorg dat je een back-up hebt voor je foto’s!

Het is natuurlijk doodzonde als je jouw foto’s verliest onderweg. Zelfs als je heel voorzichtig bent op je camera of telefoon kan er altijd iets fout gaan. Wees dit alsjeblieft voor. Je kunt op meerdere manieren een back-up maken voor je foto’s.

Online heb je meerdere programma’s waar je een account kunt aanmaken:

Offline maken wij ook altijd een back-up. Ook omdat je niet altijd overal even goed internet hebt.

18. Download handige apps!

Zoals:

19. Quality time met vrienden en familie!

Aangezien je de laatste weken voor vertrek erg druk zult zijn met het voorbereiden van je wereldreis zal de tijd voorbij vliegen. Plan daarom van te voren momenten met je vrienden en familie in! Aangezien je elkaar heel lang niet gaat zien is een extra knuffel namelijk toch wel fijn!

20. Inpakken maar

Voorbereiden op je wereldreis doe je niet de avond van te voren. Zo pak je ook niet je tas in de avond ervoor, maar doe dit bijvoorbeeld 2 dagen van te voren. Mocht je dan toch nog spullen missen dan kun je ze nog kopen! Of eventueel nog een wasje draaien.

En geen stress, in het buitenland kun je ook nog spullen kopen!

Ben jij je nu aan het voorbereiden op je wereldreis en kom je na het lezen van dit blog er nog steeds niet uit? We denken graag met je mee!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy