7 Tips – Schrijven van een winstgevend blog

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Iedereen kan een blog schrijven, maar niet ieder blog is succesvol en winstgevend.

Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn blog en hoe zorg ik ervoor dat zij langer op mijn blog blijven?

Op deze vragen vind je hieronder het antwoord. We bespreken hoe je een kwalitatief goed blog kunt schrijven, kijkend naar de opbouw, inhoud en SEO-regels.

Komen er al veel bezoekers op je blog en ben je op zoek naar een overzicht van verschillende manieren om geld te verdienen met je blog? Dan kun je beter ons blog ‘geld verdienen met je reisblog? 3-50K per maand‘ lezen.

BEGINNEND BLOGGER?

De affiliate marketing cursus van Jacko Meijaard

– Leer precies hoe je winstgevend kunt zijn met het maken van blogs

– hoe je met e-maillijsten al een volledig inkomen kunt verdienen

– en nog veel meer…

1. Autoriteit zijn over het onderwerp

Jij als blogschrijver weet precies waar je het over hebt. Je hebt je goed ingelezen over het onderwerp en hebt niet 1 blogpost maar meerdere. Je biedt een complete reeks van blogberichten aan waardoor jij een autoriteit wordt over het onderwerp. 

Als jouw gratis informatie zo goed en waardevol is. Hoe goed is jouw betaalde informatie dan wel niet.

schrijven van een blog

2. Maak je blog overzichtelijk

Je kent het vast wel. Je bent op zoek naar iets specifieks, klikt op een blog en het is niet direct duidelijk waar je jouw informatie kunt vinden. In plaats van het blog uit te lezen zoek je liever nog even verder via Google.  

Lezers scannen een tekst eerst, daarom is het belangrijk dat jouw blog overzichtelijk is en een aantrekkelijke opmaak heeft.

Maak gebruik van:

 • Korte alinea’s
 • Witregels en vulelementen
 • Tussenkopjes
 • Afbeeldingen
 • Opsommingen
 • Een inhoudsopgave (bij lange blogs)

Zorg voor korte Alinea’s

Hoe lang mag een alinea in een blog zijn? Lange lappen tekst kunnen lezers afschrikken. Vooral ongeoefende lezers. Vandaar dat het van belang is om de alinea’s kort te houden. Bij een blog proberen wij alinea’s te beperken tot maximaal 5 regels op een computerscherm.

Op school leer je eigenlijk dat je pas een nieuwe alinea begint wanneer er een nieuw onderwerp start. Bij bloggen moet je deze regel dus wat losser nemen.

Maak gebruik van witregels en/of vulelementen

Een belangrijk middel om een blog overzichtelijk te houden is gebruik maken van witregels. Na elke alinea zorgen wij dat er een witregel is. Wanneer je een WordPress website hebt en jouw blog in standaard paragraaf blokken typt (niet de klassieke paragraaf) gebeurt dit automatisch bij een klik op enter.

Soms kan het mooier zijn om extra witruimte toe te voegen in een blogpost. In dit geval kun je een vulelement toevoegen. Je kunt dan zelf bepalen hoe groot dit vulelement is. Wij voegen standaard een vulelement toe vóór (sub)koppen, maar ook boven en onder een foto.

Direct hieronder zie je dat we gebruik hebben gemaakt van een vulelement.

3. SEO vriendelijk blog schrijven

Wanneer je een blog schrijft is het natuurlijk leuk als veel mensen deze lezen. Om veel gratis bezoekers op je blog te krijgen is het belangrijk dat je schrijft aan de hand van SEO regels.

SEO staat voor Search Engine Optimalization. Wanneer jij je aan de SEO regels houdt zal Google jouw blog belonen en hoog in de Google zoekresultaten zetten. 

schrijven van een blog
Plek nummer 1 in Google na het volgen van SEO regels

Hieronder een aantal regels waardoor je blog hoger in Google komt:

 • focus je tekst rondom 1 uniek zoekwoord waarop je gevonden wilt worden
 • gebruik voldoende kopteksten en verwerk daar je zoekwoord ook in
 • schrijf een duidelijke Meta-omschrijving en verwerk hier je zoekwoord in (dit is de omschrijving die in Google zichtbaar is)
 • houd je URL zo kort en relevant mogelijk, bijvoorbeeld alleen het zoekwoord
 • maak gebruik van interne links. Verwijs het vaakst naar je belangrijkste blogs
 • optimaliseer je afbeelding. Dus geen te grote afbeeldingen en gebruik je alt-tekst
 • maak je belangrijkste woorden dik gedrukt
 • hoe meer bezoekers hoe waardevoller je wordt. Deel je blog dus ook op je sociale kanalen
 • kopieer geen tekst van anderen en ook niet van jezelf (duplicate content)
 • gebruik niet te vaak je zoekwoord. In een duizend woorden blog is 10 tot 15 keer voldoende
 • En de laatste en misschien wel de belangrijkste. Schrijf voor je lezers en niet om perfect te voldoen aan de SEO regels

Hulpmiddel: Yoast SEO

Op onze websites hebben wij de Yoast SEO plugin geïnstalleerd om ons te helpen hoger te scoren in zoekmachines. Wij gebruiken hier de gratis versie van.

Onderaan elk blog geeft Yoast SEO een korte analyse: wordt er voldaan aan de SEO regels en is het blog goed leesbaar? Zo kijkt de plugin automatisch hoe vaak je de focus key phrase gebruikt en of dit voldoende is in verhouding met de lengte van de tekst. Maar er wordt bijvoorbeeld ook gekeken of jouw zins- en alinealengte goed is.

4. Zorg voor een snelle laadsnelheid

Een traag ladende website is 1 van de hoofredenen onder lezers om een blog snel weer te verlaten. Daarnaast heeft ook Google een hekel aan trage websites en dit wordt dan ook meegenomen in de ranking van jouw blog in de zoekmachine.

Via Page Speed Insight van Google kun je gratis een analyse ontvangen over de snelheid van je website. Je kunt zien hoe jouw website momenteel scoort en wat je eventueel zou kunnen verbeteren.

Afbeeldingen hebben een grote invloed op de laadsnelheid van jouw website. Een tip is dus sowieso om jouw afbeeldingen altijd te comprimeren voordat je deze op je blog plaatst. De bestandsgrootte wordt dan verkleint zonder verlies van kwaliteit. Wij comprimeren onze afbetalingen gratis op Imageresizer.com.

Tips winstgevend blog schrijven

5. Zorg voor een consistent publicatieschema

Een valkuil kan zijn dat je heel enthousiast begint met bloggen, maar dat het er na verloop van tijd steeds vaker bij inschiet. Bepaal voor jezelf hoe vaak per maand je een nieuw blog wilt plaatsen. Wat is realistisch? Houd je vervolgens aan deze afspraak en zorg dat er routine ontstaat.

Inmiddels plaatsen wij al 5 jaar lang elke zondag een nieuw blog. We zorgen dat we altijd iets voorlopen in de planning en minimaal 3 blogs ingepland hebben staan. Zo voorkomen we dat we op zaterdag nog snel een blog aan het typen zijn voor de dag erna.

Google vindt het fijn wanneer je consistent bent in het plaatsen van blogs en zal je hiervoor belonen.

6. Bouw een mailingslijst op

Wanneer je een mailingslijst hebt kun je de inschrijvers een seintje geven wanneer er een nieuw blog online is. De inschrijvers zijn al geïnteresseerd in het onderwerp waar je over typt en zullen na een mailtje eerder terugkeren op jouw blog. Oftewel meer lezers van jouw blog, zonder dat je afhankelijk bent van SEO of het algoritme van social media.

Het kan helpen om een gratis digitaal product aan te bieden dat zij ontvangen wanneer zij zich inschrijven. Bijvoorbeeld een e-book, stappenplan of checklist.

Zorg er vervolgens voor dat het onderwerp van jouw mail pakkend is en dus niet standaard ‘nieuwsbrief’. Ontvangers zijn dan eerder geneigd je mail te openen.

7. Het schrijven van een winstgevend blog: Affiliate Marketing

Het schrijven van een goed blog lukt met bovenstaande tips. Zo zul je lezers kunnen helpen in hun zoektocht. Wanneer 1 van jouw lezers aan de hand van jouw blog overgaat tot de aanschaf van een product of dienst dan is het natuurlijk mooi als jij daaraan kunt meeverdienen. En dat kan, zonder dat dit jouw lezers ook maar iets extra’s kost.

Affiliate links

Als jij een blog heb over reizen, koken of wat dan ook, dan kun je voor producten die bij dit thema passen affiliate links krijgen. Uiteraard is het wel belangrijk dat je zelf in deze producten gelooft.

Een affiliate link is jouw unieke link die de bezoeker doorstuurt naar een product en jou een commissie geeft van het product wanneer hij of zij deze aanschaft.

Affiliate netwerken

Affiliate netwerken verzorgen de affiliate links. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar voor bijna alle producten op de markt is er wel een netwerk dat een affiliate programma aanbiedt die jou een affiliate link kan geven.

Zo heb je het affiliate netwerk Linkpizza waar Bol.com, Coolblue, Bever en nog veel bekende bedrijven meer bij aangesloten zijn.

In mijn blog over het Beste Affiliate Programma vind je welk programma het beste bij jou past.

Een winstgevend blog schrijven

Een winstgevend blog schrijven houdt in dat je op een waardevolle en overzichtelijke manier lezers doorverwijst naar een product of dienst. Zij doen een aanschaf via jouw affiliate link en zonder extra kosten voor hun verdien jij daar geld mee.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw lezers vaker op je affiliate links klikken:

 1. plaats je affiliate link in een afzonderlijk kopje bovenaan je tekst. Gebruik een goede opsomming wat ze zullen vinden als ze hierop klikken.
 2. in sommige teksten kan het waardevol zijn om een kolom met de opties ”snel naar” of ”gelijk naar” te maken. Zo kan de snelle en vaak ongeduldige lezer gelijk door naar waar het om draait.
 3. gebruik een ”call to action” button. Zo is het duidelijk voor de lezer waarop die op moet klikken wilt diegene naar het product waar je over schrijft.
 4. gebruik afbeeldingen om je blog kraakhelder te krijgen en plaats je affiliate link eronder.
 5. verzamel e-mailadressen in een e-maillijst.

Als laatste wil ik je mijn meest waardevolle tip meegeven

Om echt winstgevend te worden met het schrijven van een blog heb ik de cursus de Affiliate Marketing Revolutie gevolgd. Deze cursus legt je stap voor stap uit hoe je de informatie hierboven en nog veel meer toepast. Je kijkt mee met het scherm van de maker. En kunt zodoende heel gemakkelijk je eigen winstgevende blog schrijven.

Hoe mijn ervaring hier precies mee is kun je lezen in mijn review over de cursus.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy