blog beginnen

Ik wil een Blog Beginnen – Handleiding

Een blog beginnen is tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk. Met een aantal muisklikken heb jij jouw blog al binnen een uur online. Hoe je precies kunt starten met bloggen ga ik je in deze handleiding uitgebreid vertellen. Een blog beginnen en er vervolgens een succes van maken kost meer werk. Maar ook deze tools ga ik je geven, zodat jouw blog door iedereen gelezen wordt en als je wilt je zelfs hier geld mee kunt verdienen.

Waarom een blog beginnen

Een blog beginnen kun je om verschillende redenen doen. Of je nu anderen wilt helpen of inspireren met jouw verhaal of dat je gewoonweg je verhaal kwijt wilt. Aan het einde van de dag blijft het leuk als je een mooi uitziend blog hebt die gelezen wordt.

Wat voor een blogger ben jij?

Wil je professioneel bloggen of alleen voor plezier of misschien wel een beetje van beide?

Wanneer je alleen voor plezier wilt bloggen en je niet per se een eigen website naam wilt dan kun je heel eenvoudig jezelf aanmelden bij wordpress.com. Jouw website naam zal dan ongeveer zo eruit zien https://jouwnaam.wordpress.com. Geen charmante naam en ook kun je vrij weinig veranderen aan de opmaak. Maar vaak is deze manier wel helemaal gratis en je kunt gelijk starten met bloggen.

Toch zou ik je aanraden hier niet voor te kiezen. Ook al begin je puur voor je plezier er bestaat een kans dat je blog uitgroeit tot een autoriteit op het internet en dan is het zonde dat jouw blog onder wordpress.com valt.

Als je een blog wilt beginnen kun je dit het beste doen met de software van wordpress.org via je eigen hosting en domeinnaam. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het totaal niet.

Waar een blog beginnen

Meer dan 30% van alle blogs op het internet draait op WordPress. De populaire software is gebruiksvriendelijk en biedt veel groeimogelijkheden voor de toekomst. Tevens is het de best betaalbare optie, omdat de software zelf gratis is en je dus alleen voor je hosting moet betalen.

wordpress blog

Alternatieven op WordPress

  • Wix en Strato zijn websitebouwers en hostingpakketten in 1. Zij bieden totaalpakketten aan en daarmee wordt het beginnen van een website/blog heel eenvoudig. Na het kiezen van je pakket en domeinnaam ontvang je jouw inloggegevens en kun je beginnen met het ontwerpen van jouw blog. De keerzijde aan deze gebruiksvriendelijke manier is dat ze jouw hiervoor flink laten betalen. Zo kost een eenvoudige website nog geen 10,- euro in de maand. (Dit ligt wel al meer dan 4 keer zo hoog dan wanneer je de gratis software van WordPress gebruikt met hosting). De kosten gaan oplopen wanneer jij iets meer uit je website wilt halen, bijvoorbeeld een emailprogramma wilt koppelen of een betaalpagina. Zo moet je voor elke uitbreiding betalen en dat is natuurlijk waar hun verdienmodel ligt.
  • Jimdo is verglijkbaar met wordpress. De software is niet gratis, maar er zijn wel veel costum mogelijkheden in de HTML en CSS.

Een blog beginnen met WordPress.org – HANDLEIDING

Zoals ik hierboven al zei kun je het beste een blog beginnen met de software van WordPress. De mogelijkheden met deze software zijn immens en helemaal gratis. Via WordPress kun je schitterende websites maken door middel van de duizenden gratis thema’s, maar je kunt ook een betaald thema kiezen als die je voorkeur heeft. Daarnaast heb je de mogelijkheid je pagina’s zelf te ontwerpen via een gratis editor zoals Elementor of Divi.

Oké laten we beginnen met de handleiding hoe je een blog begint.

1. Domeinnaam en hosting kiezen

Je domeinnaam is de naam die je website heeft, ook wel de url. Je domeinnaam kan eindigen op .nl of .com, maar je hebt ook .net, .org, .eu en nog veel meer. Wanneer je blog ook in het Engels wordt is het verstandig te kiezen voor .com, .org of .eu. Goed om te weten is dat 80% van de Nederlandse webbezoekers de voorkeur voor .nl heeft, zij voelen zich hier het prettigste bij.

Het is verstandig een hosting te kiezen waarbij je wordpress in een aantal klikken hebt geïnstalleerd. Sommige hostings bieden dit alleen aan bij hun grotere hostingpakketten of je moet dit zelf handmatig installeren.

Bij Neostrada of Mijn Host kun je WordPress eenvoudig installeren, ook zijn deze hostingaanbieders zeer goed betaalbaar en hebben zij een uitstekende service. Via de Chatbox kun je al je vragen kwijt en heb je binnen enkele minuten een reactie.

Nadat je jouw hostingspakket heb uitgekozen wordt je gevraagd jouw domeinnaam te kiezen. Hier ontdek je ook gelijk of jouw domeinnaam nog beschikbaar is.

Nadat je deze stap voltooid hebt ontvang je een email binnen enkele minuten met inloggegevens

2. WordPress software installeren

WordPress installeren duurt niet langer dan 5 minuten en je hoeft geen ingewikkelde codes in te voeren.

Via Neostrada moet je inloggen op je Cpanel en bij Mijn Hostnet via het dashboard. In beide gevallen klik op het blauwe icoontje van WordPress.

Vervolgens maak je jouw gebruikersnaam en wachtwoord aan die je gebruikt om in te kunnen loggen op je wordpress blog.

wordpress

Ook kies je een websitenaam die bovenaan je blog komt en kies je een thema die op wordpress draait. Geen zorgen deze instellingen kun je later allemaal nog veranderen.

Na het voltooien van deze stap is jouw blog te vinden op het internet. Probeer het maar eens uit. Tik www.jouwwebsite.nl in. Gefeliciteerd je hebt zojuist je blog aangemaakt!

Maar we zijn er nog niet…

3. Jouw blog ontwerpen

Om toegang te krijgen tot je website tik je www.jouwwebsite.nl/wp-admin of /admin in. Gebruik nu je login gegevens om toegang tot je website te krijgen.

Je blog draait nu op een standaard thema. Dit thema kunnen we veranderen en er één kiezen naar jouw smaak.

Ga links in je tablad naar ”Weergave” en klik op Thema’s.

Hier kun je een nieuw thema uitkiezen. Bereid je voor op een overspoeling van thema’s.

Om het eenvoudig te houden is dit een top 5 gratis thema’s die geschikt zijn voor blogs.

Al deze thema’s bieden een template aan waarin je de hoofdpagina en subpagina’s kunt maken. Je zit dus wel vast qua opmaak aan dit template of toch niet…

blog ontwerpen

Top 5 Gratis Thema’s geschikt voor bloggen.

  • Astra
  • OceanWP
  • Hestia
  • Poseidon
  • Neve

Ontwerp jouw eigen homepage en subpages

Wanneer je meer vrijheid wilt in het ontwerp van jouw blog kun je de homepage en andere pagina’s zelf ontwerpen. Dit doe je heel gemakkelijk en gratis met een pagina builder.

Ga links in je tabblad naar ”Plug ins” en kies ”Nieuwe Plugin”. Zoek vervolgens naar ”Elementor” en installeer deze. Elementor is een pagina builder die ontzettend veel gratis mogelijkheden biedt.

Na het installeren ga je links in het tabblad naar ”pagina’s” en klik op ”Nieuwe pagina” en klik je op de blauwe knop om een pagina in Elementor te maken.

ontwerp elementor

Vergeet niet dat je alsnog een thema hebt moeten kiezen. Elementor draait namelijk bovenop dit thema. Wanneer je klaar bent met ontwerpen. Publiceer je de pagina. Ga je in je dashboard links naar ”Instellingen”, ”Lezen” en selecteer je de zojuist gemaakt pagina bij Homepage.

Zo kun je ook andere pagina’s maken met Elementor die je vervolgens in je menubalk plaatst. Om pagina’s in je menubalk te plaatsen ga je links in je tabblad naar ”Weergave” en vervolgens naar ”Menu’s”.

4. Website instellen (als blog)

Een ”reguliere” website werkt nagenoeg hetzelfde als een blog. Echter zijn er kleine aanpassingen nodig om een website in te stellen naar een blog.

Blogpagina aanmaken

Als eerst is het belangrijk een pagina in je menubalk te hebben waar je blog berichten gevonden kunnen worden. Maak simpelweg een nieuwe pagina aan te maken met de titel blog. Deze publiceer je en vervolgens ga je in je dashboard links naar ”Instellingen”, ”Lezen” en selecteer je de zojuist gemaakt pagina bij Blog. Al jouw aankomende blogberichten zijn te zien op deze pagina.

Permalink instellen

Je permalink is het stukje tekst wat na jouw website url komt. De beste instelling om blogberichten makkelijk te vinden is om de berichtnaam als permalink te hebben. Bij het tabblad ”Instellingen” vind je de optie ”Permalinks”, kies hier voor de optie ”berichtnaam” en sla dit op.

Gratis SSL Certificaat

Een SSL Certificaat op een website zorgt ervoor dat alle verbindingen tussen de bezoeker en de website beveiligd en versleuteld zijn. Wil je een betrouwbare blog waarbij je lezers zich prettig voelen? Dan is het instellen van het SSL Certificaat de moeite waard. En gelukkig is het binnen een aantal minuten gedaan!

Het SSL Certificaat kun je aanvragen via jouw hosting. Neostrada en Mijn Host hebben hier op hun eigen website een klein stukje over geschreven om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken.

Vergeet vervolgens niet links in het dashboard bij ”instellingen”, ”algemeen” je website adres van http:// naar https:// te veranderen.

blog-beginnen

Aanmelden bij Google

De laatste en misschien wel de belangrijkste instelling van dit rijtje is je blog aanmelden bij Google. Een blog die Google begrijpt wordt eerder hoog in de google resultaten gezet. En als jouw blog goed gevonden kan worden zal je meer lezers krijgen.

Je blog aanmelden doe je door naar Google Search Console te gaan en jezelf aan te melden met je Google account.

Klik vervolgens op start of ga links in het menu naar ”add-property”.

Rechts vul je jouw blog domein naam in. Dit is met https://

aanmelden google search

Nu moet je jouw blog nog verifiëren. Dit doe je het eenvoudigst door nu op ”html-tag” te klikken. Deze code gaan we in je website plaatsen. Ga eerst naar je website dashboard en klik links op ”plug-ins”. Download en activeer de plug-in ”insert headers and footers”. Deze komt bij je instellingen tabblad te staan. De html-tag gaan we nu invoeren bij ”scripts in header”. Klik op opslaan en verifieer de website bij Google Search Console.

Super je blog is nu aangemeld bij Google!

Sitemap toevoegen

Om er voor te zorgen dat jouw blogberichten goed gelezen (geïndexeerd) wordt door Google moeten we een sitemap toevoegen aan jouw zojuist aangemaakt account in Google Search Console.

Download en activeer de plug-in Yoast Seo in je website dashboard. Deze plug-in is niet alleen goed voor je sitemaps, maar gaat er ook voor zorgen dat jouw blogberichten voldoen aan de Seo richtlijnen. Daarover lees je meer in het volgende blok.

In je dashboard klik je op de Yoast Seo en vervolgens op ”algemeen” en dan ”functies”. Zoek naar ”sitemap” en bekijk deze.

blog beginnen sitemap

Ga nu naar je Google Search Console en open ”sitemaps”. Voeg de post-sitemap.xml en page-sitemap.xml toe.

5. Blog Berichten schrijven

Het is nu zo goed als officieel, maar je kunt natuurlijk geen blog beginnen zonder ook blogberichten te plaatsen. Blogberichten schrijven doe je door links in het dashboard naar ”berichten” te gaan. De wordpress editor werkt zo goed als hetzelfde als Word tekstdocument. Het typen en toevoegen van afbeeldingen werkt allemaal zeer eenvoudig. Wanneer jouw bericht af is kun je deze publiceren of inplannen.

Je blog nog even offline houden totdat je meer berichten hebt gepubliceerd?
Download en activeer de plug-in Seedprod en zet jouw website op maintanance mode.

Wanneer je nu naar je blog pagina gaat kun je jouw blogbericht terugvinden. Bovenin de adresbalk vind je jouw website naam terug plus de naam van het blogbericht. Dit adres is specifiek van dit blogbericht en kun je delen met anderen.

Voldoen aan SEO

Een blogbericht schrijven die voldoet aan de SEO regels wordt door Google hoger geplaatst in de zoekresultaten en levert dus meer bezoekers op. Jouw blog wordt vanzelf ontzettend groot doordat website bezoekers jouw blog makkelijk kunnen vinden. Een groot en goed gelezen blog is niet alleen leuk, maar ook nog eens hartstikke waardevol.

Daarnaast kun je ook nog winstgevende blogs schrijven waardoor je leuk kunt bijverdienen. In de toekomst groeit dit misschien wel uit tot een volledig inkomen, zolang jij trouw blijft schrijven.

Een blogbericht die voldoet aan SEO regels heeft in eerste instantie een zoektermwoord. Dit is 1 of meerdere woorden die mensen in de Google zoekbalk invoeren.

Een eenvoudige manier om erachter te komen welke zoektermwoorden er ingevuld worden is met Google Suggesties. Stel je wilt een blog bericht schrijven over afvallen. Door ”afvallen” in te voeren in de Google zoekbalk geeft deze allerlei suggesties, ook onderin de pagina worden er suggesties gegeven.

blog beginnen seo google suggesties

Wanneer je een blog bericht schrijft en het zoektermwoord onderin bij Yoast SEO invult zie je vanzelf waar je bericht aan moet voldoen.

Zo moet het zoektermwoord een aantal keer terugkomen in de tekst, de titel en de kopjes. Ook moeten er interne en externe links in je tekst zitten.

Dit zijn wel nog de basics van geoptimaliseerde SEO blogberichten schrijven. Voor een beginnend blogger is het eerst zaak veel blogberichten online te zetten. Het is vooral belangrijk dat deze berichten leuk en waardevol zijn. Het is nu al mooi mee genomen dat ze dus ook voldoen aan basis SEO regels.

Wanneer je er aan toe bent meer te leren over SEO kun je bijvoorbeeld een cursus doen. Een cursus waardoor je ontzettend veel gratis bezoekers en potentiele klanten op je website krijgt is de cursus van de IMU. Maar dat is voor de toekomst, eerst lekker veel schrijven!

GERELATEERDE BERICHTEN

Wie zijn wij

Over ons bussen

Wij zijn Bas en Bianca. Sinds 2016 reizen wij samen de wereld over en zijn we ons eigen online bedrijfje gestart. Onze reizen zijn avontuurlijk en uitdagend, met één van onze zelfgebouwde campers of met backpack. Sindsdien zijn we ook vrolijkopreis.nl gestart in de hoop jou als bezoeker te inspireren.

Neem gerust een kijkje!

CHECKLIST CAMPER BOUWEN

Voor Altijd Gratis:
Camper Bouwen Checklist

Talloze Installatiegidsen en Complete Handleiding Zelf Camper Bouwen

GELD VERDIENEN OP REIS

Met onze GRATIS Geld Verdienen Op Reis e-book leer je exact hoe je binnen no-time op allerlei verschillende manieren geld verdient tijdens jouw reis!

NU VERKRIJGBAAR PHOTO PRESETS

Transformeer jouw eigen foto’s binnen een aantal klikken naar het mooiste resultaat!

FIT OP REIS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERGEET JE GRATIS E-BOOK NIET

24 MANIEREN OM OP REIS GELD TE VERDIENEN​

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang het e-book direct.

vrolijk op reis book geld verdienen op reis

GRATIS E-BOOK

WELKOMSTCADEAU!

24 MANIEREN OM OP REIS GELD TE VERDIENEN

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de download knop in en ontvang het e-book direct.

vrolijk op reis book geld verdienen op reis
Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy