Geld verdienen met Ko-fi donaties

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Kofi is een platform dat content makers helpt bij het verzamelen van donaties van hun volgers. Simpel gezegd: Ko-fi is een online fooienpot. Wanneer mensen jouw werk waarderen kunnen zij jou steunen door middel van een donatie. Hierbij kunnen zij ook een persoonlijke boodschap achterlaten. Veel muzikanten, schrijvers/bloggers, fotografen en andere makers hebben zich inmiddels aangesloten bij het platform.

De donatie gebeurd onder het mom van “buy me a coffee”. Dit is echter een metafoor, dus je kunt vervolgens zelf bepalen wat je met het bedrag van de donaties doet.

Hoeveel verdien je met Ko-fi?

Je kunt zelf het standaard bedrag instellen voor een donatie. Maar donateurs kunnen dit bedrag ook aanpassen (zowel omhoog als omlaag).

Wij hebben het bedrag standaard op €4,- staan en dit is ook het bedrag wat wij hierdoor het vaakste gedoneerd krijgen. Maar het gebeurd ook regelmatig dat er bedragen van rond de €20,- euro gedoneerd worden.

De donateurs hebben de keuze om de donatie eenmalig of maandelijks te maken. Dit is dus heel laagdrempelig.

Hoeveel je verdient is natuurlijk afhankelijk van hoeveel mensen jij bereikt met jouw product/dienst en hoe waardevol zij dit vinden.

Zelf haalden wij in de eerste 6 weken dat wij gestart waren €120,- op. Dit zonder promotie.

Wij verwachten uit Ko-fi geen primair inkomen te halen, maar wel een leuke extra. Zeker gezien wij de diensten/producten toch al leveren en er dus geen extra tijd voor ons in gaat zitten.

Extra geld verdienen: aanbieden abonnementen

Je kunt ook betaalde abonnementen aanbieden op Ko-fi. Wanneer je dit aan wilt bieden moet hier uiteraard wel iets tegenover staan. Bijvoorbeeld: eerder toegang tot video’s op YouTube, behind de scene’s of exclusieve content. Hier gaat dus meer tijd in zitten dan de eenmalige/maandelijkse donaties.

Is het gebruik van Ko-fi gratis?

Het aanmaken van een account is gratis en van elke donatie hoef je 0% over te dragen aan Ko-fi. Het gebruik van dit platform is dus in principe gratis. Dit is uniek wanneer je het bijvoorbeeld vergelijkt met de concurrerende pagina Patreon. Wel gebeurd de betaling via PayPal (of Stripe) en zij vragen hun gewoonlijke servicekosten.

Voor het gebruik van premium-functies zoals lidmaatschappen of een Ko-fi Shop betaal je wel 5% platformkosten. De losse donaties zijn dan echter nog steeds kosteloos. Je kunt er ook voor kiezen om een Gold abonnement af te sluiten. Bij dit abonnement betaal je maandelijks/jaarlijks een vast bedrag waarna je alle functies kunt gebruiken zonder een percentage af te moeten dragen.

Ko-fi of Patreon? Onze keuze!

Zelf hebben wij voor Ko-fi gekozen, omdat wij dit platform flexibeler en laagdrempeliger vinden dan Patreon:

  • Ko-fi neemt geen percentage van de donaties. Bij Patreon lever je minimaal 5% in bij het goedkoopste abonnement tot wel 12% bij het duurste abonnement
  • Het is bij Patreon niet mogelijk om een eenmalige donatie te maken. Alleen donaties op maandelijks terugkerende basis. Bij Ko-fi is dit wel mogelijk en deze keuze willen wij onze donateurs graag geven.
  • Patreon vraagt een hogere commitment. Bij Patreon sluiten mensen altijd een abonnement bij je af. In ruil hiervoor verwachten zij dat er maandelijks inhoud geplaatst wordt op Patreon. Bij Ko-fi is het aanbieden van abonnementen een keuze.
  • Patreon betaald 1 keer per maand uit, terwijl je bij Ko-fi elk moment kunt uitbetalen.

Wel heeft Patreon een app waarin je alles kunt bekijken en Ko-fi heeft dit (nog) niet.

Het promoten van jouw account

Wij promoten ons Ko-fi account op ons Instagram en YouTube account, maar ook op onze website. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te promoten op bijvoorbeeld TikTok en/of Twitter.

Ko-fi toepassen op je website

Wij hebben de “buy me a coffee” button toegevoegd op onze website. We hebben deze geplaatst in de side-bar en onderaan alle blogs. Wanneer bezoekers onze gratis blogs en stappenplannen waardevol vinden kunnen zij op deze manier hun waardering laten blijken.

Ga op jouw WordPress dashboard naar ‘Plugins’ en klik vervolgens op ‘new plugins’. Hier kun je via de zoekfunctie de Ko-fi plugin vinden. De plugin kun je dan gemakkelijk installeren en gebruiken op jouw website. Voeg de shortcode [kofi] toe aan een bericht om zo de button aan een blog toe te voegen.

Je hoeft niet per se een plug-in te downloaden. Ko-fi ondersteund ook widgets met behulp van de html code die ze voor jouw genereren. Zo integreer je eenvoudig een button of formulier zonder plugin.

Ko-fi button WordPress website

Ko-fi en YouTube

Wij hebben Ko-fi toegevoegd aan de banner die bovenaan ons Youtube kanaal zichtbaar is en aan de links die bij de ‘over’ sectie staan.

Ook kun je jouw Ko-fi natuurlijk actief promoten, bijvoorbeeld door: het te benoemen in je video’s en in de beschrijving van elke video.

Ko-fi en Instagram

Wij hebben Ko-fi toegevoegd als link in onze bio op Instagram. Zo kunnen volgers die onze foto’s, video’s en teksten mooi en/of inspirerend vinden ons trakteren op een koffie.

Op deze manier heb je dus geen eigen website nodig om Ko-fi toe te passen.

Het is wel belangrijk om jouw Ko-fi account onder de aandacht te brengen bij jouw volgers. Zij moeten immers wel weten dat jij aangesloten bent bij dit platform.

Bijvoorbeeld:

  • Geef een shout-out in je verhaallijnen aan de mensen die gedoneerd hebben.
  • Plaats je Ko-fi link in de sticker functie van je verhaallijn.
  • Doe een ‘call to action’ in een post.
Ko-fi en Instagram

Extra mogelijkheden

  • Aanbieden supporter only content. Plaats exclusieve content en bepaal zelf wie dit kan zien: alle donateurs (eenmalige donatie of maandelijkse donatie) of alleen maandelijkse donateurs. Zo maak je het extra aantrekkelijk om een donatie te maken.
  • Webshop Shop maken. Hierin kun je digitale- en/of fysieke producten aanbieden.
  • Spaardoel instellen. Laat jouw fans weten waar jij voor aan het sparen bent. Bijvoorbeeld een nieuwe camera of microfoon die je kunt gebruiken voor het maken van content. Fans kunnen dan op jouw Ko-fi pagina ook zien hoeveel procent je van je spaardoel al behaald hebt. Wanneer mensen weten waar je voor spaart gunnen zij je vaak ook eerder een donatie.

Om een webshop aan te maken en/of de ‘Supporter Only’ functie te kunnen gebruiken moet je wel gold-member zijn of de 5% platform fee betalen.

Blij met onze gratis content? Support ons op Ko-fi!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *