10 Tips snel geld sparen – Financiële vrijheid

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Snel geld sparen? In 2 jaar tijd spaarde ik een 12 maanden lange wereldreis van €20.000,- bij elkaar.

Nee, ik had niet 3 verschillende banen en ik was ook geen advocaat of arts met een gemiddeld hoger salaris. Ik was gymjuf en werkte slechts 4 dagen per week. Toch lukte het om elke maand 900 euro apart te zetten. Simpel: door minder uit te geven!

In dit blog leg ik uit hoe mij dit gelukt is, zodat ook jij snel geld kunt sparen!

Je hebt niet altijd invloed op hoeveel salaris je verdient. Maar je hebt wel invloed op hoeveel je uitgeeft.

Inmiddels verdien ik geld op reis met m’n eigen bedrijfje. Welke ik volledig op afstand kan runnen. Daarnaast verdien ik geld met bloggen, wat een prima inkomen levert.

1. Bepaal waar je prioriteiten liggen

Je wilt het sparen voor langere tijd vol gaan houden. Een blijvende gedragsverandering voor de komende maanden dus. Dit kan lastig zijn!

Daarom raad ik je aan om 1 ding te kiezen dat je niet weg wilt laten vallen. Bespaar hier dan ook gewoon niet of in ieder geval minimaal op.

Zelf koos ik ervoor dat ik minimaal wilde besparen op leuke dingen doen met vrienden. Toen ik aan het sparen was voor mijn wereldreis ging ik alsnog mee op vrijgezellenfeesten, lunchen met vriendinnen of een drankje doen in de kroeg. 

Maar dit betekende wel dat ik dan op de andere zaken moest besparen. Zoals o.a. shoppen en mijn vaste kosten. 

Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven, beslis wat voor jou echt belangrijk is!

2. Kijk of er goedkopere opties zijn

De koelkast gaat kapot. Eerlijk, in deze tijd is dit een voorwerp waar we echt niet meer zonder kunnen. Dus natuurlijk koop je een nieuwe! Maar koop je die SMEG koelkast van € 1000,- of kun je ook een mooie van € 270,- vinden? Of is er misschien nog een vriend die een koelkast weg doet die eigenlijk wel nog goed werkt?

 • Kamperen i.p.v. in een hotel?
 • Lunchen i.p.v. uiteten?
 • Koken met vrienden i.p.v. uiteten?
 • Een broodje eten in het park i.p.v. lunchen bij een restaurant?
 • In het bos of over het strand wandelen i.p.v. shoppen?
 • Een biertje i.p.v. vodka cola light?
 • Een keer extra op Social Deal of Groupon kijken?
 • Koop je weleens 2e hands? Marktplaats is je beste vriend!
 • Weet jij welke supermarkt in jouw buurt het goedkoopste is?
 • Houd je de reclamefolders in de gaten voor mooie acties? Ik deed dit bijvoorbeeld standaard voor tandpasta, deo, shampoo etc.

3. Koop minder spullen

Steeds vaker kopen we nieuwe spullen omdat de spullen die wij bezitten uit de mode zijn, niet omdat ze niet langer bruikbaar zijn.

Als jij snel geld wilt sparen stel jezelf dan deze vraag voordat je iets koopt: heb ik dit echt nodig? Voegt dit waarde toe aan mijn leven?

Kleding

Wanneer je echt alleen iets koopt wanneer je het nodig hebt geef je zoveel minder uit! Ik kocht in de 2 jaar dat ik aan het sparen was aan kleding om precies te zijn 1 spijkerbroek, 1 paar schoenen en 1 trui. That’s it. Niets meer.

En raad eens! Niemand die door had dat ik 2 jaar lang in dezelfde kleren liep. Nooit heeft iemand gezegd: heb je nou weer dat shirtje aan? Want even eerlijk, hebben we allemaal niet meer dan genoeg in onze kast hangen?

Woon accessoires

Hetzelfde gold voor accessoires voor in huis. Wel hebben wij zelf leuke spullen gemaakt van gratis af te halen steigerhout, cement bewapening en houten kratten. Wees creatief!

Snel sparen

4. Houd je vaste kosten zo laag mogelijk

Het vliegt van je rekening af voordat je er erg in hebt. En elke maand weer opnieuw!

Maak eens een lijst van al je maandelijkse vaste kosten. Dit is een belangrijke stap, want als je niet weet hoeveel geld je uitgeeft of waaraan je het uitgeeft, hoe kun je dan starten met sparen? Beslis vervolgens waar je op zou kunnen besparen. 

Wonen

 • Is kleiner wonen een optie? Gebruik je eigenlijk wel alle kamers van je huis? Of zijn er eigenlijk kamers die je maar enkele keren per week gebruikt? 
 • Buiten het centrum wonen i.p.v. er middenin?
 • Zijn er stichtingen in jouw stad die goedkoper wonen aanbieden en kom jij daarvoor in aanmerking? In Leiden heb je bijvoorbeeld Stichting Huisvesting Werkende Jongeren. SHWJ biedt goedkope woningen aan voor werkende jongeren tussen de 18 en 35 jaar.
 • Is antikraak wonen een optie? Kijk eens bij AD HOC of Alvast het aanbod. Voordeel van Alvast is dat je niet door iemand aangedragen hoeft te worden en dat je het aanbod gelijk online kunt zien!

Antikraak

Zelf heb ik 1 jaar antikraak gewoond, waar ik slechts 200 euro per maand betaalde voor een heel huis. Het risico hiervan was wel dat ik niet wist hoelang ik hier kon blijven wonen (al was er wel een opzegtermijn van 2 maanden). Dat was een risico dat ik wilde nemen. Dit was overigens voordat ik ging sparen voor mijn wereldreis. 

Slim wonen

Daarna heb ik 2 jaar midden in het centrum van Leiden gewoond, wat over het algemeen een duurdere keuze is. Daarom koos ik er wel voor om te besparen op de grootte van mijn woning. De keuken en badkamer moest ik zodoende met 1 ander delen. Hier betaalde ik 350 euro per maand voor. 

Inmiddels woon ik samen en huren wij een huis via SHWJ. Per persoon betalen wij hier 350 euro per maand voor. Voordeel door samen de kosten te delen & door onszelf aan te melden bij deze stichting! 

Ik heb dus nog nooit meer dan 350 euro per maand voor mijn woning betaald. En dit is oprecht 1 van de hoofdredenen dat ik veel kan sparen. Dit zijn altijd bewuste keuzes van mij geweest.

Abonnementen 

 • Heb je echt een sportschool abonnement van 40 euro nodig? Ik koos voor een 20 euro abonnement. Ja de faciliteiten waren onwijs basic, maar ik kon er mijn work-outs doen en dus was het voor mij goed genoeg.
 • Heb je echt een telefoonabonnement van 40 euro nodig? Ik koos voor een 15 euro sim only abonnement bij Youfone. 
 • Kun je abonnementen voor kranten en tijdschriften omzetten naar online versies? Deze zijn vaak veel goedkoper (of zelfs gratis)!

Het zijn je eigen keuzes die bepalen hoeveel je elke maand overhoudt. Zorg dat de keuzes die je vanaf nu maakt bijdragen aan je spaardoel.

5. Leen spullen

Zelf draag ik eigenlijk nooit hakken, maar bij het gala kan ik moeilijk op m’n sneakers aankomen. In plaats van iets te kopen en het daarna nooit meer te dragen kies ik er altijd voor om bij vrienden/familie rond te vragen of zij iets te leen hebben. 

Iedereen heeft al zoveel spullen, als jij iets niet hebt grote kans dat je vriendin dit dan wel heeft. En de volgende keer heeft zij misschien weer iets nodig wat jij juist weer wel hebt. Super leuk om elkaar op die manier te helpen!

Ook ben ik er groot voorstander van om kleding die je weg wilt gooien eerst nog aan vriendinnen te laten zien. Grote kans dat kleding waar jij op uitgekeken bent wel nog leuk gevonden wordt door anderen!

6. Maak een spaarrekening aan

Maak met jezelf de afspraak: geld dat eenmaal op mijn spaarrekening staat mag ik er niet meer zomaar afhalen.

Zolang al het geld op mijn betaalrekening bleef staan rekende ik mezelf altijd rijk. Keer op keer merkte ik dat ik dan gewoon sneller geld uitgaf. 

Snel sparen

7. Boek elke maand automatisch een vast bedrag over naar je spaarrekening

Boek automatisch elke maand een vast bedrag over naar je spaarrekening zodat je het niet kunt vergeten. Wanneer je het geld niet langer op je betaalrekening ziet staan dan voelt het ook alsof je het niet kunt uitgeven.

Doe dit aan het begin van elke maand wanneer je nog genoeg geld hebt, anders loop je achter de feiten aan!

‘Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.’ – Warren Buffet

8. Rond het bedrag dat op je betaalrekening staat af

Dit deed ik standaard aan het einde van de maand! Had ik nog 188 euro op mijn betaalrekening staan dan maakte ik 88 euro over naar mijn spaarrekening. 

Je kunt dit natuurlijk ook meerdere keren per maand doen, maar dan met kleinere bedragen. Zo kun je wanneer je online jouw saldo checkte het bedrag dat je op je betaalrekening hebt staan mooi afronden:
€ 188,75 = € 3,75 overmaken naar je spaarrekening.

Uiteraard kun je dit ook op de ouderwetse manier doen door elke dag het kleingeld dat je in je portemonnee hebt zitten in een potje te gooien. 

9. Zet alle meevallers die je krijgt gelijk over naar je spaarrekening

Denk aan je 13e maand, vakantiegeld, belastingteruggave, salarisverhoging etc. 

Maar denk ook aan meevallers in de vorm van weggevallen uitgaven, zoals wanneer je stopt met roken of wanneer je kind niet langer naar de crèche of zwemles hoeft.

Je was er immers toch al aan gewend dat je het geld dat je hieraan kwijt was niet kon uitgeven!

10. Zorg voor een duidelijk doel en herinner jezelf hier dagelijks aan

Ik wilde die reis zo onwijs graag maken! Zo verzamelde ik plaatjes van al de mooie plekken die ik wilde bezoeken. En ik keek reisdocumentaires/-films/-series en volgde inspirerende reizigers op Instagram. Dit zorgde bij mij voor zoveel extra motivatie. Het herinnerde mij eraan waar ik het allemaal voor deed. 

Uiteraard kun je dit ook doen wanneer je een huis, een auto of iets dergelijks wilt gaan kopen. Zorg dat het zo belangrijk voor je is dat eigenlijk al het andere daarbij wegvalt.

Heb jij nog leuke tips om snel en makkelijk te sparen? Laat het mij vooral weten! Ik ben hier altijd nieuwsgierig naar!

Wil jij weten hoe je zelfs zonder spaargeld fulltime kunt reizen? Bekijk dan ook eens ons blog: van 9 tot 5 baan naar fulltime reiziger!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Audio magazine geld verdienen op reis

VERGEET JOUW KORTING NIET

15% KORTING OP HET AUDIO MAGAZINE
GELD VERDIENEN OP REIS

Je bent er bijna! Vul je gegevens via de kortingscode knop in en ontvang deze direct.

Audio magazine geld verdienen op reis

AUDIO MAGAZINE

GELD VERDIENEN OP REIS

Ontvang 15% korting!

Vind antwoord op de belangrijkste vraag: ”Welk remote werk past bij mij?”

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy