Alles over dé hike rondom Tre Cime in de Dolomieten

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

De Tre Cime, in het Duits ook wel Drei Zinnen genoemd, is hét symbool van de Dolomieten. Elk jaar reizen duizenden mensen naar Noord-Italië om de 3 pieken te bewonderen: Cima Grande (2.999 m), Cima Occidentale (2.973 m) en Cima Piccola (2.857 m).

De meest iconische hike die je bij de Tre Cime kunt maken is de route die om de 3 pieken heen loopt. Deze route is terecht 1 van de hoogtepunten van de Dolomieten!

In dit blog geven we je praktische tips over de route om de Tre Cime heen en delen we de mooiste viewpoints!

Wil je graag de Tre Cime hike in de winter lopen? Lees dan al onze tips en meerdere activiteiten in ons winter Dolomieten artikel.

Tre Cime

Wat je moet weten over het startpunt Rifugio Auronzo!

De hike rondom de Tre Cime start vanaf Rifugio Auronzo. Deze berghut ligt op 2320 meter hoogte. Je kunt hier wat drinken en/of eten, maar niet slapen.

Er is maar 1 autoweg die naar Rifugio Auronzo gaat en dit is een tolweg. Bovenaan deze tolweg bevindt zich een ruime parkeerplaats, maar in het hoogseizoen kan deze alsnog snel vol raken. Aan het einde van de ochtend is dit vaak al het geval. Er worden dan pas weer auto’s toegelaten op de weg wanneer er weer plek is.

Tip 1: neem zo vroeg mogelijk de tolweg naar boven. Zorg in ieder geval dat je er voor 08.00 uur bent om te voorkomen dat je in de file staat!

Met de auto of camper naar Rifugio Auronzo

Kosten tolweg (inclusief parkeren)
Auto: €30,-

Camper (langer dan 2.10 meter): €45,-

De tolweg is gewoonlijk geopend van eind mei tot begin november, maar dit kan verschillen i.v.m. ijs.

In het hoogseizoen is de weg 24 uur per dag geopend. Echter is het tolhokje alleen van 06.00 uur tot 20.00 uur bemand. Buiten deze tijden om kun je een kaartje trekken door op de knop bij het hokje te drukken. Je betaald dan bij vertrek.

In de herfst zijn er vaak aangepaste openingstijden die aangegeven staan bij het tolhokje.

Drei zinnen

Kamperen op de Rifugio Auronzo parkeerplaats

Voor het hierboven genoemde bedrag mag je ook met je camper op de parkeerplaats blijven overnachten. Je kunt het beste na 19.00 uur naar boven rijden want dan wordt deze dag niet meer in rekening gebracht en betaal je alleen voor de volgende dag. Zo voorkom je dat je 2 keer €45,- moet betalen. Zorg wel dat je de volgende dag dan ook weer voor 19.00 uur vertrekt. Wat ons betreft ideale tijden, want zo kun je de zonsondergang en de zonsopkomst meepakken. Vanaf de parkeerplaats heb je ook een prachtig uitzicht op het Cadini di Misurina gebergte.

Met de bus naar Rifugio Auronzo

Van half juni tot begin oktober kun je ook de shuttle bus naar Rifugio Auronzo nemen. Neem vanaf vanaf Dobbiaco/Toblach bus 444. Jouw ‘drei zinnen busticket’ moet je van te voren online kopen. Je betaald €16,- voor een retourtje.

De route rondom de Tre Cime!

Hike tijd: 2,5 – 3 uur (zonder pauzes)
Niveau: makkelijk

Van Rifugio Auronzo naar Rifugio Lavaredo

Wanneer je voorbij rifugio Auronzo (2320 m) loopt kom je al snel op een breed grindpad uit. Volg route 101 richting Rifugio Lavaredo. Een gemakkelijk gedeelte van de hike met weinig stijging.

Je loopt nu aan de zuiderlijke zijde van de Tre Cime, dat wordt gezien als de “achterkant”. Aan je rechterhand heb je een prachtig uitzicht op het Cadini di Misurina gebergte. Na 2,3 km kom je bij Rifugio Lavaredo uit (2344 m).

Vanaf Rifugio Lavaredo kun je ervoor kiezen om het pad gelijk aan de voet van de Tre Cime naar Langalm te nemen. Dit is de kortste en minst steile ronde die je om de Tre Cime heen kunt maken. Voor het beste uitzicht raden wij je echter aan om het pad eerst richting de Dreizinnenhütte / Rifugio Locatelli te vervolgen.

Dolomieten
Tre Cime

Van Rifugio Lavaredo naar de Dreizinnenhütte / Rifugio Locatelli

Wij slaan rifugio Lavaredo over en lopen gelijk door. Na een korte klim kom je uit bij de voet van de Tre Cime. Je ziet de Dreizinnenhütte (2405 m) hier recht voor je liggen. Geniet van het uitzicht en vervolg je route vervolgens over het brede grindpad naar deze berghut. Ook in dit stuk van de route zit weer een korte klim.

Tip 2: in de bergwand gelijk naast de Dreizinnenhütte zitten 4 kleine grotten. De grotten zelf stellen niet heel veel voor, maar het uitzicht vanaf hier op de Tre Cime is fantastisch! Dit was ook onze favoriete fotografie spot.

Net voorbij deze berghut zit Laghi di Piani, twee prachtige meren die ook even een kijkje waard zijn.

Tre Cime
Tre Cime

Van de Dreizinnenhütte naar Malga Langalm / Lange Alm

Vanaf de Dreizinnenhütte kun je 2 verschillende routes naar Lange Alm nemen. Je kunt pad 105 naar ‘Lange Alm’ nemen waarbij je de ”Drei Zinnen” van een kleine afstand kunt bewonderen. Zodoende maak je een rondje van de hike. In dit gedeelte van de hike zitten meer stijgende en dalende stukken.

Je kunt er ook voor kiezen dezelfde route terug te lopen en dan rechtsaf het pad te nemen gelijk aan de voet van de Tre Cime. De pieken torenen dan gelijk naast je omhoog. Dit maakt het moeilijker om foto’s te nemen, maar het is wel heel indrukwekkend. Wanneer je deze route kiest kom je nog maar weinig stijgende delen tegen.

Tip 3: vlakbij Malga Langalm ligt ‘Rienzquelle’ / Sorgenti del Rienza, dit zijn 3 kleine meren. Het is zeker de moeite waard om hier even naartoe te lopen! Bij de juiste weersomstandigheden kun je hier de perfecte weerspiegeling van de Tre Cime in het water fotograferen!

Van Malga Langalm naar Rifugio Auronzo

Vanaf Malga Langalm is het nog zo’n 2,5 km lopen richting Rifugio Auronzo. Het uitzicht op de Tre Cime wordt hier langzaam aan minder spectaculair, maar wanneer je de Col del Mezzo hebt overgestoken heb je wel een fantastisch uitzicht op het Cadini di Misurina gebergte. Dit maakt het alsnog een heel mooi gedeelte van de hike.

Tre Cime
Dolomieten

Tip 4: loop vanaf Rifugio Auronzo ook naar het Cadini di Misurina viewpoint! Ons favoriete uitkijkpunt in de Dolomieten!

Uitkijkpunt over Cadini di Misurina

Alternatieve hike naar de Tre Cime: vanaf Rifugio Fiscalino!

Wil je de drukte rondom Rifugio Auronzo ontlopen, maar niet vroeg opstaan? Dan kun je er ook voor kiezen om te starten met hiken vanaf Rifugio Fiscalino. Volg vanaf deze berghut pad 102 naar de Dreizinnenhütte. Je doet hier zo’n 2,5 á 3 uur over (one way). Deze route is wel iets zwaarder dan de route die wij hierboven hebben omschreven.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties

  1. Beste Bas en Bianca,

    Ik ben op Erasmus in Bologna en wil graag de hike maken die door jullie beschreven is, prachtig! We weten alleen niet of je rond midden oktober de hike nog kunt maken. Weten jullie of het dan ook toegankelijk is? Ik hoor het graag! Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,
    Jur Egberink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *