Het Kaçkar gebergte is een unieke wandelbestemming in het noordoosten van Turkije. Je vindt hier de meest indrukwekkende bergtoppen, gletsjermeren en valleien. Een nog ongerept wandelparadijs.
De Kaçkar mountains in Turkije worden vergeleken met de bekende Dolomieten in Italië, onze favoriete hike bestemming. Maar dan zonder de toeristenmassa!
Elk voordeel heeft helaas ook zijn nadeel en zo staat onontdekt in dit geval ook voor: slechte wegen en het ontbreken van bewegwijzering. Ook online vind je maar weinig informatie die helpt bij het uitstippelen van hikes in het Kaçkar gebergte.
De route in dit blog loopt door het oostelijke deel van het Kaçkar gebergte dat ook wel ‘Altiparmak Dağlari‘ wordt genoemd. Je wandelt door diepe valleien en over hoge bergkammen, met een waanzinnig uitzicht op de hoogste piek uit dit gebied: de Altiparmak Daği (3.472 m). Uiteindelijk eindig je bij het prachtige Lake Ambar.
Voorbereiding hike naar Lake Ambar
Hoe kom ik in Avusor Yaylasi?
Deze hike start vanuit Avusor Yaylasi. Een bergdorpje in de Rize regio in het noordoosten van Turkije. Wanneer je vanaf de Zwarte Zee komt rij dan eerst naar het stadje Çamlıhemşin. Vanaf hier rijd je naar het stadje Ayder. Langs deze weg betaal je 21TL (€1,15) voor het betreden van het natuurpark.
Vanaf Ayder is het nog 9 kilometer rijden naar Avusor Yaylasi. Alleen heb je voor dit laatste stuk 4×4 of achterwielaandrijving nodig. Het is namelijk een steile, onverharde weg met veel kuilen. Wij hebben het geprobeerd met onze Fiat Ducato camper, maar na 5 kilometer moesten wij helaas omdraaien.
Het beste kun je in het stadje Ayder een jeep of busje naar het startpunt van de hike regelen. Zelf zijn wij bij Bungalows Cise naar binnen gestapt en zij hebben ons naar boven gebracht. We betaalden 600TL voor 2 nachten met onze camper op de parkeerplaats en vervoer naar Avusor.
Let op: er zijn ook hikes naar Lake Ambar die starten vanuit Koçdüzü Yaylası. Dit was onze 1e poging, maar deze weg is nog slechter. Ook hier heb je 4×4 voor nodig. Maar vervoer regelen is vanuit Ayder een stuk gemakkelijker, aangezien het toerisme hier in opkomst is.
Uitrusting
Je uitrusting is natuurlijk afhankelijk van de tijd van het jaar dat je deze hike maakt. Maar door de moeilijkheidsgraad zijn goede wandelschoenen, een tas met genoeg eten en drinken een voorwaarde. Daarbij heb je ook minimaal een goede (regen)jas nodig. Je klimt namelijk naar 3054 meter en daar kan het altijd koud zijn. Ook weet je nooit in de bergen of het weer omslaat. Neem vooral eens een kijkje bij onze hike paklijst om goed voorbereid de hike naar Lake Ambar te voltooien.
Het niveau van de hike naar Ambar Lake
Positief hoogte verschil: 1202 meter (totaal)
Afstand: 16km (return)
Max. hoogte: 3054m
Min. hoogte: 2380m
Niveau: moeilijk
Laten we voorop stellen dat dit een uitdagende hike is. Zowel technisch en fysiek als mentaal. We zullen de route daarom in 3 delen opsplitsen. Afhankelijk van je hike ervaring en vaardigheid kun je alleen deel 1 of meerdere delen lopen.
Deel 1: conditioneel, maar niet technisch.
Deel 2: een steile klim waar je ook veel je handen bij moet gebruiken.
Deel 3: het moeilijkste gedeelte van de hike.
Op de terugweg neem je dezelfde route als dat je heen bent gekomen.
Deel 1: Avusor Yaylasi – Dadala Pansiyon
Vanuit het kleine bergdorpje Avusor Yaylasi loopt er een smal pad helemaal naar Dadala Pansiyon. Het beginpunt staat echter nergens aangegeven. Het moeilijkste van deel 1 is dan ook om dit pad te vinden. AIs dit gelukt is dan spreekt de route eigenlijk voor zich.
In dit dorpje zit het pension/restaurant ‘Avusor Marsis Dağ Evi‘ dat gekenmerkt wordt door het gekleurde hek, een schommel en een Turkse vlag. Vanaf hier volg je niet het brede pad dat verder het dorp inloopt, dit deden wij op de heenweg en dan loop je verkeerd. Achter dit restaurant stroomt een heel smal riviertje. Houd deze rivier aan je rechterhand en start met de heuvel op lopen. Ter hoogte van de coördinaten: 40.953065, 41.192279. Na ongeveer 5 minuten lopen begin je een smal pad te zien. Onderstaande foto’s laten het restaurant en het startpunt van de hike bij het beekje zien.
Er zijn geen wegwijsborden. Wel hebben andere hikers af en toe een steen omhoog gezet of een stapeltje van stenen gemaakt om de route aan te geven.
Het pad stijgt geleidelijk van 2.380 meter naar 2.850 meter. Het hoogste punt van deel 1 van deze route ligt bij de coördinaten 40.954683, 41.22085 en bereik je na 2 km lopen. Je kunt op dit punt Dadala Pansiyon al zien liggen.
Het is vanaf dit punt nog eens 2 kilometer lopen tot het pension. In deze kilometers daal je eerst 125 meter en stijg je daarna weer zo’n 75 meter. Je loopt door het dal heen en hebt een waanzinnig uitzicht op de Altiparmak Daği.
Deel 2: van Dadala Pansiyon naar de bergkam op 3054 meter hoogte
Zo’n 300 meter achter het Dadala Pansiyon (ten noorden van het gebouw) begint de klim naar de bergkam. Er is hier geen pad zoals bij deel 1 van deze route. Dit deel van de hike is dus technisch en mentaal een stuk moeilijker dan deel 1.
Loop richting het laatste stenen bouwwerk (wellicht nu inmiddels een huisje) dat je rechts op de foto hieronder ziet. Links op de foto zie je mij heel klein in beeld. Sla dus linksaf omhoog. Dit is het minst steile stuk naar de bergkam. Hoe dichter je bij de berg Altiparmak Daği omhoog gaat, hoe steiler.
Kies voor delen die wat minder stijl zijn en maak gebruik van de stenen en rotsen. Voor de ervaren hiker is dit deel een leuke uitdaging. Ben je iets minder ervaren? Houdt je hoofd erbij en rust genoeg.
Na zo’n half uur hiken en klauteren bereik je de bergkam. Hike op de bergkam in de richting van Altiparmak Daği naar het hoogste punt dat je voor je ziet liggen. Als je linksachter je kijkt zie je het meer Kaçkar Gölü liggen.
Vanaf hier heb je een geweldig panorama uitzicht over het Kaçkar gebergte en kun je Lake Ambar zien liggen! Persoonlijk vonden wij dit het mooiste viewpoint van de hike naar Lake Ambar. Hier hebben wij ook de meeste foto’s genomen.
Neem vooral de tijd en rust goed uit. Bedenk goed of je het laatste deel van deze hike ook wilt doen.
Deel 3: van de bergkam naar Ambar Lake
Vanaf de bergkam kun je Ambar Lake zien liggen. Een pad naar het meer is er niet en overal lijkt het extreem stijl. Het laatste deel van de hike is dus ook het meest uitdagend. Dit deel raden we af als je beginnend hiker bent.
Op het laagste deel van de bergkam kijkend naar de Altiparmak vind je iets dat op een pad lijkt. Je ziet hier wat meer stenen liggen. Dit gedeelte is bijna zo’n 50 procent stijl, maar met goede wandelschoenen is het mogelijk. Blijf vooral dichtbij de stenen, want deze verzorgen enige grip. Neem de tijd en gebruik al je technische vaardigheden. Het wordt al vrij snel minder stijl en voordat je het weet wandel je in het dal. Het laatste stuk richting Ambar Lake is weer gemakkelijk. Houdt rechts aan als je naar het meer wilt lopen. Als je boven het meer langs wilt houd dan iets meer links aan.
Als je het laatste deel van de hike naar Ambar Lake overslaat, dan snappen we dat volkomen. Wij vonden het mooiste punt van heel de hike op het hoogste punt.
Overnachten in het Kaçkar gebergte
Wij hebben ervoor gekozen om van deze hike een 2 daagse tocht te maken, omdat wij graag de zonsondergang en de zonsopkomst in het Kaçkar gebergte wilden ervaren.
1. Wildkamperen in een tent.
Wij hebben onze tent in het dal bij Lake Ambar opgezet. Door de omliggende bergen hadden we hier weinig last van wind. Houd er wel rekening mee dat de extra uitrusting de hike nog zwaarder maakt.
2. Overnachten bij Dadala Pansiyon.
Wanneer je naar de Instagram pagina van Dadala Pansiyon gaat vind je hier het telefoonnummer van de eigenaar. Wanneer je hem appt krijg je dezelfde dag nog reactie. Helaas was het seizoen van Dadala Pansiyon toen wij hier eind september heen gingen net afgelopen.
3. Slapen bij een pension in het dorpje Avusor Yaylasi.
Bijvoorbeeld bij Avusor Marsis Dağ Evi, waar je deze hike begon. Het uitzicht vanuit het dorpje is namelijk ook al heel mooi. De volgende dag kun je dan ook nog de kortere hike naar Avusor Gölü (lake) maken.