Lago di Sorapis: het mooiste meer van de Dolomieten

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Het mooiste meer van de Dolomieten? Voor ons is dat Lago di Sorapis! Nooit eerder zagen wij een gletsjermeer met zulk extreem turquoise gekleurd water!

Lago di Sorapis ligt op 1925 meter hoogte aan de voet van Dito di Dio, oftewel de ‘vinger van god’. Een berg die een fantastische decor voor het meer levert.

Mooier kan het niet worden toch? Jawel, de hike naar dit meer toe is namelijk ook waanzinnig. Alles wat je moet weten over deze hike vind je hier in dit blog!

Lago di Sorapis

Route 215 naar Lago di Sorapis

Niveau: makkelijk/ medium
Coördinaten startpunt: 46.555980, 12.204514

Route 215 naar Lago Sorapis is 5,8 km lang, waar je afhankelijk van je conditie zo’n 1,5 tot 2 uur over doet.

Dit de makkelijkste route naar Lago di Sorapis en hierdoor kan het midden op de dag erg druk worden. Ons advies is daarom om deze route alleen vroeg in de ochtend te nemen. Zorg in ieder geval dat je voor 08.00 uur begint met hiken. Wij liepen route 215 tijdens zonsopkomst in alle rust en dit was fantastisch.

Je kunt er ook voor kiezen om route 217 vanaf hotel Cristallo naar Lago di Sorapis te nemen maar deze is zowel conditioneel als technisch gezien een stuk zwaarder dan route 215. Dit blog gaat over route 215.

Dolomieten

Startpunt hike

De hike start vanaf de Passo Tre Croci, ongeveer halverwege tussen Cortina d’Ampezzo en Lago di Misurina. Vanaf Cortina d’Ampezzo is het 15 minuten rijden met de auto. Je kunt gratis parkeren langs de weg. Of neem bus 30/31 van Cortina d’Ampezzo naar Passo Tre Croci.

Bij de start van de hike staat spoorboom. Loop door het hek naast de spoorboom en volg het grindpad.

De route omschrijving

Het eerste gedeelte van de route loop je tussen de bomen over een redelijk vlak pad. Ongeveer bij kilometer 2 begint het eerste stuk klimmen en hier krijg je ook gelijk meer zicht op de omliggende bergen van de Dolomieten!

Het meest uitdagende deel van de hike is bij kilometer 4. Het pad wordt hier namelijk wat smaller en er zijn een aantal korte steile stukken. Je klimt over rotsen en aangelegde trappetjes. Er hangen overal echter stalen kabels waar je je aan vast kunt houden. Ik heb dit zelf eigenlijk meer als ‘leuk’ ervaren dan als ‘spannend’, maar ik kan me voorstellen dat wanneer je minder vaak hiked de ervaring anders is. Gelukkig wordt het uitzicht ook steeds mooier en mooier!

Lago di Sorapis
Lago di Sorapis
Dolomieten

Vlak voordat je bij de rand van het meer aankomt kom je eerst langs Rifugio Vandelli. Hier kun je vanaf 10.00 uur wat eten of drinken. Maar eerst de laatste 150 meter naar het Lago di Sorapis!

Lago di Sorapis

Voor je zie je nu de felle kleur van het meer tevoorschijn komen! Kun je begrijpen dat dit 1 van onze hoogtepunten in de Dolomieten is?

Je komt gelijk aan bij de bekende rots in het water waar de meeste mensen een foto nemen. De meeste mensen lopen tot hier en niet verder. Wij raden je echter aan om ook een rondje om het meer heen te lopen. Zo kun je in alle rust Lago di Sorapis vanuit verschillende hoeken bewonderen. Onderweg kun je een picknick op het kleine strandje houden. Aangekomen bij de andere kant van het meer kun je ook verder omhoog klimmen om Lago di Sorapis van bovenaf te bewonderen.

Lago di Sorapis
Lago di Sorapis

Alternatieve terugweg: route 216 + route 213!

Vanaf Lago di Sorapis kun je dezelfde route terug nemen. Houd er echter rekening mee dat het in het hoogseizoen vanaf 10.00 uur erg druk wordt en waarschijnlijk hordes met mensen je tegemoet komen.

Een andere optie is om route 216 + 213 terug te nemen. Je komt dan uiteindelijk weer bij Passo Tre Croci uit, het startpunt van route 215. Zodoende maak je dus een rondje van de hike.

Wanneer je de drukte wilt ontlopen is dit een mooie optie. Deze route is alleen wel van een heel ander niveau dan route 215. Loop deze route dus alleen wanneer je lichamelijk fit bent. Ook wat hike ervaring is geen overbodige luxe.

Je loopt eerst zo’n 600 meter over route 215 terug en slaat vervolgens bij de kruising linksaf route 216 op. Na flink stijgen kom je uit bij Forcella Marcoira. Het gevaarlijkste stuk van de route volgt na Forcella Marcoira omdat je hier moet afdalen over een puinhelling met losliggende en gladde stenen. Na deze helling kom je weer een splitsing tegen waar je rechtsaf route 213 naar Passo Tre Croci volgt. Dit laatste stuk is gemakkelijk en tussen de bomen.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy