De Hesten hike met uitzicht op Segla

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Ooit gehoord van het Noorse eiland Senja? Een paradijs voor natuurliefhebbers dat net ten noorden van de Lofoten ligt. Met als hoogtepunt berg Segla, ook wel ‘het zeil van Senja’ genoemd. Deze indrukwekkende berg kun je het beste bewonderen door de Hesten hike te wandelen. Dit vonden wij 1 van de mooiste wandeltochten van Noorwegen.

Hoe kom je op het eiland Senja?

Senja wordt door veel toeristen overgeslagen, terwijl het eiland eigenlijk heel makkelijk te bereiken is. Senja ligt tussen tromsø en de eilanden van de Lofoten in. Er zijn meerdere opties om het eiland te bereiken en die zullen we hieronder benoemen.

Met de ferry

Van Andenes (Vesterålen) naar Gryllefjord (Senja)
-> Vaart van 18 mei tot 3 september

Van Brensholmen naar Botenhamn (Senja)
-> Vaart het hele jaar

Actuele prijzen van de ferry in Noorwegen

Via de brug

Rijd over de brug van Finnsnes naar Silsand

-> Meest logische optie wanneer je vanuit Tromsø komt

-> Er gaan ook bussen vanuit Finnsnes: gebruik Entur voor het plannen van je reis

Vanuit de Lofoten reisden wij via Vesterålen steeds noordelijker. Zodoende was de autoferry van Andenes (Vesterålen) naar Gryllefjord (Senja) de meest logische keuze voor ons. Alleen de boottocht is al een hele beleving en met een beetje mazzel kun je zelfs walvissen spotten!

Je kunt op de boot alleen contactloos betalen met een debit kaart of creditcard. Je betaald alleen voor het vervoer van je auto. Ben je lopend of fietsend dan mag je gratis mee.

De snelste manier om vanuit Nederland Senja te bereiken is: vliegen op Tromsø en daar een auto huren. De wegen op het eiland zijn erg goed.

Vergis je niet in het startpunt van de hike

Wanneer je ‘mount Segla’ intypt op internet komen de mooiste zijaanzicht foto’s van deze indrukwekkende berg tevoorschijn. Om deze foto’s te kunnen schieten moet je echter niet de ‘Segla hike’ lopen. Deze vergissing hebben wij zelf namelijk bijna gemaakt.

Wanneer je de Segla hike loopt eindig je bovenop de Segla. Doordat je bovenop de berg staat heb je niet de mogelijkheid om de indrukwekkende vorm van de Segla zelf te bewonderen. Wel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Voor het mooiste uitzicht moet je naar onze mening de Hesten hike lopen! Vanaf de top van Hesten kijk je namelijk uit op de Segla. De Segla torent hier boven je uit terwijl de kliffen naast je naar beneden schieten.

Bovendien is de Hesten hike een stuk minder zwaar dan de Segla hike.

Top van Hesten

Het startpunt van de hike

Coördinaten: 69.508518, 17.623162

Het startpunt van de hike zit vlakbij het stadje FjordgÃ¥rd, op Google Maps wordt het aangegeven als ‘Hesten trail head’.

Parkeren bij de Hesten Trail Head is helaas erg moeilijk. Vandaar dat je er slim aan doet om je auto alsnog bij de Segla Trail te parkeren. Wij hadden onze wagen in de bocht bij de Hesten hike geparkeerd en later hoorden wij van andere hikers dat we mazzel hebben gehad dat wij geen boete hebben gekregen. Schijnbaar is dit hier niet toegestaan en controleert de politie vaak.

De Hesten Hike

Niveau: makkelijk
Duur hike: 2 – 2,5 uur (return)
Afstand: 3,9 km

Het is een korte wandeltocht: binnen 1 uur en 15 minuten stonden wij boven en afdalen ging zelfs nog sneller. Maar verkijk je niet, want je bent vrijwel de gehele weg omhoog aan het wandelen. Hierdoor kunnen je benen alsnog snel verzuurd raken. Borden met ‘Hesten’ erop geven duidelijk de route aan.

Houd er rekening mee dat er in de maanden april en mei nog steeds veel sneeuw kan liggen op de route. Dit maakt de hike vanzelfsprekend een stuk zwaarder.

Hesten

De route naar de top van Hesten

Gelijk aan het begin van de hike kom je een kleine houten schuilplaats tegen. Bij slecht weer kun je hier schuilen. Toen wij er waren lagen er zelfs prachtige dierenvachten op de zitjes. De hike start met een flauwe grashelling waarna je tussen de bomen terecht komt. Er zijn hier verhoogde houten planken neergelegd zo kun je kleine watertjes en modderige delen makkelijker overbruggen.

Na het bos wordt het pad rotsachtiger en steiler, maar er zijn genoeg plekken waar je even op adem kunt komen. Tijdens dit deel van de hike naar Hesten heb je al een prachtig uitzicht op de Segla links van je.

Na zo’n 45 minuten wandelen kom je vlak voordat je de top van Hesten bereikt een splitsing tegen. Rechtsaf is richting de top van Hesten. Hier heb je op sommige stukken ook je handen nodig tijdens het klimmen, maar wees gerust het is goed te doen en het dubbel en dwars waard. Linksaf ga je richting de klif rand tussen de Hesten en Segla top in. Wij raden je aan rechtsaf te slaan, want de klifrand kun je vanaf de top ook bereiken.

Hesten hike

Na een totaal van 1,9 km wandelen kom je bij de top van Hesten aan. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht op de Segla piek, maar ook over het fjord Mefjorden. De foto’s hierna hebben wij vanaf de top geschoten.

Uitzicht op Segla
Mount Segla

Vervolgens kun je vanaf hier een klein stuk afdalen in de richting van de Segla. Op de klif rand tussen Hesten en Segla in kun je namelijk ook prachtige foto’s nemen.

De route terug

Je hoeft niet helemaal terug naar de top van Hesten om daar te starten aan je terugweg. Vanaf de klifrand tussen Hesten en Segla lopen verschillende smalle paden door het gras naar beneden (zie foto).

Kies een pad wat meer aan de linker kant, want aan de rechter kant (dichter bij de Segla) is het pad steiler en met meer losliggende stenen. Welk pad je ook kiest uiteindelijk kom je weer uit bij het hoofdpad. Vanaf hier loop je dezelfde route terug als heen.

Heel veel succes en plezier tijdens de Hesten hike!

Eiland Senja

Ben jij nou net zo’n hike fanaat als ons? Dan is The Norway Trail wellicht wel wat voor jou! Een meerdaagse hike dwars door de wilde natuur van Noorwegen. Elke dag loop je zo’n 10 – 20 kilometer. Zelfstandig of met een gids!

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *