Valušnica Peak: de mooiste hike van Montenegro

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Valušnica Peak ligt in het Prokletije National Park, wat de meest dramatische wandelbestemming van Montenegro is.

Na 700 meter stijgen bereik je de top en kijk je uit op de scherpe verticale pieken van het Karanfili gebergte. Een adembenemende ervaring.

Valušnica Peak is onze favoriete hike in Montenegro en staat dan ook op nummer 1 in ons blog ‘10 hoogtepunten Montenegro‘.

Een meerdaagse hike door o.a. Prokletije National Park, Valbona en Theth maken? Kijk dan eens bij de Peaks of the Balkan Trail!

Beste reistijd

Juli, Augustus en September. Dit zijn de beste maanden om de hike naar Valušnica Peak te maken. Wij waren hier begin juni en toen lag er boven de bosrand nog steeds een dik pak sneeuw. Dit maakte de hike een stuk uitdagender.

Eind middag. In de ochtend kijk je bij het Valušnica Viewpoint tegen de zon in en dit maakt fotograferen ook erg lastig. De beste tijd om hier aan te komen is zodoende (aan het einde van) de middag.

Locatie en startpunt Valušnica Peak hike

Startpunt hike: 42.525417, 19.787111

Valušnica Peak ligt in het Prokletije National Park in het zuiden van Montenegro, tegen de grens met Albanië aan.

De hike start vanuit Grebaje Valley (Dolina Grebaje), vlakbij het kleine stadje Grebaje. Aangekomen in de vallei betaal je €1,- voor de entree van het Prokletije National Park. Klik hier voor ons uitgebreide blog over Prokletije National Park.

Hoe kom je in Grebaje Valley?

Met de auto. Het is 3 uur rijden van Podgorica naar Gusinje. Vervolgens is het slechts 20 minuten rijden van Gusinje naar Grebaje Valley.

De vallei is prachtig, dus alleen rijden hier is al fantastisch. Er is een klein grasveld dat fungeert als parkeerplaats vlakbij het startpunt, deze is gratis.

Met de bus. Er gaan dagelijks busjes van ‘Elan Company’ van Podgorica naar Gusinje. Deze reis duurt rond de 4 uur en je betaald gemiddeld €13,- voor een enkeltje.

Vanaf Gusinje is het vervolgens 7 kilometer lopen naar Grebaje Valley. Wij raden je aan om voor dit stuk een taxi te regelen.

Grebaje Valley
Parkeerplaats Grebaje Valley

Route omschrijving Valušnica Peak hike

Afstand: 6,5 km (return)
Positief hoogteverschil (stijging): 710 meter
Duur omhoog: 1,5 tot 2 uur (one way)
Niveau: makkelijk / middel

De route van deze hike staat heel duidelijk aangegeven met rood/witte markeringen. De hike vraagt geen speciale klimtechnieken, maar aangezien je 710 meter stijgt is een algemeen goede conditie wel noodzakelijk.

De route die wij hieronder omschrijven is de snelste route naar de Valušnica Peak.

Deel 1: door het bos

Vanaf de parkeerplaats volg je het pad richting het westen (van de autoweg vandaan). Achter Mountain hut “Branko Kotlajic” loop je het bos in.

De eerste 2 kilometer van deze hike tussen de bomen en stijgt ongeveer 460 meter. Wij deden over dit gedeelte ongeveer 1 uur.

Startpunt hike Valušnica Peak
Deel 1 Valušnica Peak hike

Onderweg is er slechts 1 punt geweest waar wij bijna verkeerd liepen. Dit punt laten we hieronder op de foto zien. Achter Bas zie je een kloof. Steek deze eerst over en sla dan gelijk rechtsaf.

Er loopt namelijk ook een pad vlak voor de kloof rechtsaf, deze moet je dus niet hebben.

Hiken in Prokletije National Park

Deel 2: van de bosrand tot het Valušnica Peak viewpoint

Ter hoogte van de coördinaten ‘42.522817, 19.769454‘ ben je net boven de bosrand uitgekomen en kom je uit bij een kruising. Sla hier linksaf wanneer je de snelste route richting het viewpoint wilt nemen. Dit is ook de route die wij hebben gekozen.

Gelijk na de kruising steek je een klein riviertje over. Vanaf hier is het nog 1 kilometer lopen naar de Valušnica Peak en stijg je de laatste meters van 1.650 meter hoogte naar 1.879 meter hoogte. Je loopt eerst een grasheuvel over voordat je het mooie uitzicht begint te zien.

Op Google Maps staat het viewpoint aangegeven als ‘Gipfel Valušnica’. Bekijk de foto’s hieronder en je krijgt een kleine impressie van wat je hier te wachten staat. In het echt zijn de scherpe pieken nog indrukwekkender.

Vanaf hier hebben wij dezelfde route terug genomen naar de parkeerplaats.

Prokletije National Park
Prokletije National Park

Uitbreiding Valušnica Peak hike

Kleine uitbreiding: ridge walk

Afstand: 1,2 km extra
Stijging: 70 meter extra
Tijd: 30 minuten extra

Het is mogelijk om deze hike uit te breiden en een rondje van de wandeling te maken vanaf het punt dat je boven de boomgrens uitkomt. Bij de hierboven eerder beschreven kruising (coördinaten: 42.522817, 19.769454 ) sla je niet linksaf, maar rechtsaf. Je loopt eerst een kilometer richten het zuiden en volgt vervolgens het pad richting het oosten naar het Valušnica viewpoint.

Dit is de meest scenische route naar Valušnica Peak, omdat je over een smal pad loopt met waanzinnig uitzicht op de omliggende bergen. Zelf hebben wij deze route niet gelopen vanwege de sneeuw, maar wij raden dit zeker aan.

Vanaf het Valušnica viewpoint neem je vervolgens de route die wij eerder in dit blog beschreven terug naar de kruising.

Meerdaagse hike: Peaks of the Balkan

Het Prokletije National Park en de hike die wij hierboven omschrijven ligt direct tegen Albanië aan. Je kunt zodoende door de bergen de grens oversteken. Het berggebied net over de grens in Albanië hebben wij ook bezocht en is wáánzinnig mooi!

De Peaks of the Balkan is een meerdaagse hike die deze gebieden met elkaar verbind. Inclusief de populaire hike bestemmingen Valbona en Theth.

Naar onze mening is dit verreweg de gaafste en meest logische manier om deze berggebieden te verkennen. Met de auto moet je namelijk steeds omrijden om weer bij de volgende vallei / hike te komen.

De avontuurlijke reisorganisatie Travelbase biedt de Peaks of the Balkan hike aan. Je kunt de hike dan zelfstandig of met een gids en/of groep lopen, dit is jouw eigen keuze. Maar alle logistieke zaken en overnachtingsplekken worden dan voor je geregeld.

Klik hier als je meer wilt weten over de Peaks of the Balkan Trail.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy