Aladağlar National Park: hike naar Yedigöller Platosu

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Het Aladağlar National Park is 1 van de beste plekken in Turkije voor bergbeklimmen en hiken. Het natuurpark heeft een gunstige ligging in het zuiden van het land, op een kleine 2 uur rijden van het bekende Cappadocië.

Toch wordt Aladağlar National Park nog niet druk bezocht door toeristen.

In dit blog delen wij onze favoriete hike in het Aladağlar National Park, namelijk de hike naar Yedigöller Platosu. De meeste mensen maken van deze wandeling een 2 daagse hike en slapen met een tent bij Yedigöller Platosu, maar wanneer je fit bent kun je de route ook in 1 dag lopen.

Beste reistijd

Het hike seizoen loopt in het Aladağlar National Park van mei t/m eind november.

Zelf waren we hier de eerste week van november. Temperaturen lagen overdag nog steeds rond de 15 graden. Het zonnetje maakte het heel aangenaam. Hoger in de bergen en ‘s nachts daalden de temperaturen wel tot onder het vriespunt. Dit maakt kamperen met een tent een stuk minder aantrekkelijk rond deze tijd van het jaar.

De hike naar Yedigöller Platosu

Afstand: 25 km (return)
Niveau: moeilijk
Tijd: 9-10 uur
Positief hoogteverschil (totaal): 1.900 m
Maximale hoogte: 3.450 m

Google maps geeft de route van deze hike niet duidelijk aan. De app Maps.me gelukkig wel.

Wat deze route zwaar maakt is dat je de eerste 3,5 – 4 uur eigenlijk alleen maar stijgt.

Het is geen technische hike, maar je loopt wel bijna de gehele route over losliggende stenen. Hierdoor is er vooral bij het afdalen op de terugweg het risico om uit te glijden. Gelukkig zit er hier geen gevaarlijke afgrond naast. Wanneer je de top bereikt is de kans groot dat hier nog sneeuw ligt.

Aladağlar National Park

Goede wandelschoenen en gebruik van het 3-lagen principe bij je kleding is hierdoor belangrijk. Bekijk onze paklijst voor hiken voor al onze tips.

Deze hike in 1 dag of in 2 dagen?

Wij hebben de hike naar Yedigöller Platosu in 1 dag gelopen. Ik raad je dit alleen aan wanneer je lichamelijk fit bent. Zorg verder dat je uiterlijk 08.00 uur start aan deze hike, want je hebt de uren echt nodig.

De meeste mensen kiezen er echter voor om deze route te verdelen over 2 dagen en te slapen met een tent bij Yedigöller Platosu. Zo verdeel je de inspanning over 2 dagen en dit maakt deze hike minder zwaar. Er zijn mogelijkheden om een paard of ezel je bagage naar boven te laten brengen.

Startpunt hike in Aladağlar National Park

Coördinaten: 37.825814, 35.115748

We begonnen deze hike vanaf Sokulu Pınar Kamp Alani. Dit is een kampeerplaats op 1920 meter hoogte. Ten zuiden van het dorp Demirkazık ga je een onverharde weg met veel losliggende stenen op.

Je stijgt flink, maar wij hebben deze 5 kilometer lange weg zonder 4×4 gereden. Bij slecht weer / sneeuw raden wij je echter af om zonder 4×4 deze weg af te leggen.

Vanaf Sokulu Pınar Kamp Alani kun je nog 10 minuten verder rijden naar kampeerplaats Karayalak. Deze kampeerplek ligt nog net 200 meter hoger en dichter bij de trail. Dit is echter een erg stijl pad en wij twijfelden of onze grote camper dit ging halen. Vandaar dat wij ervoor kozen om onze wagen bij Sokulu Pınar Kamp Alani te parkeren.

Deel 1 route: van Sokulu Pınar Kamp Alani naar Celikbuyduran Pass

Deel 1 is het zwaarste deel van deze route, omdat je eigenlijk alleen maar stijgt. In totaal deden wij hier 3,5 uur over (zonder stops). Deel 1 is 7 km lang en je stijgt 1.500 meter.

Loop langs Sokulu Pınar Kamp Alani en volg de autoweg in zuidoostelijke richting (rechtsaf) de heuvel op. Na ongeveer 15 minuten lopen en 200 meter stijgen kom je bij kampeerplaats Karayalak aan. Volg het brede pad dat langs deze kampeerplek loopt.

Ten hoogte van de coördinaten ‘37.816535, 35.115852’ sla je het smalle pad in dat naar het zuiden loopt. Je kunt dit punt herkennen aan de rots met hieraan een klein bordje dat je op de foto hieronder ziet.

Startpunt hike naar Yedigöller Platosu

De route blijft vanaf hier geleidelijk stijgen. Na 1,8 kilometer lopen (45 – 60 minuten) vanaf het 2e kamp kom je aan bij de 1e echt steile klim. Deze klim start ten hoogte van de coördinaten ‘37.806144, 35.124427’ op 2.520 meter hoogte. Het pad bestaat uit allemaal losliggende stenen wat het er niet makkelijker op maakt. Neem rustig de tijd en las wanneer nodig een pauze in. Op de 2e foto hieronder zie je deze klim.

Route naar Yedigöller Platosu
hike naar Yedigöller 

Na deze klim volgt weer 1 km geleidelijk stijgen. Ten hoogte van de coördinaten ‘37.800426, 35.12972’ is de 2e steile klim. Je kunt hier 2 verschillende paden naar boven kiezen. Neem de zuidelijke route van de 2, die meer in een bocht loopt. Deze is namelijk een stuk minder stijl. Beide routes komen uiteindelijk op hetzelfde punt uit. De 2 pijlen op de foto hieronder geven aan hoe je hier loopt (eerst rechtdoor, later pas linksaf).

Hike Aladağlar National Park

Na deze klim bevind je je op 3.000 meter hoogte en torenen de bergen boven je uit. Dit is een prachtig gezicht en een mooie plek om eventueel even een pauze te nemen.

Na ongeveer 1,5 kilometer lopen over een wat vlakker stuk volg je het pad dat naar links de helling oploopt. Je ziet dit pad op de 2e foto hieronder.

Aladağlar National Park
Hiken in Turkije

Dit is de 3e en laatste echt grote klim van deze route. Je stijgt 280 meter tijdens deze klim en komt dan uit bij het hoogste punt van deze route: Celikbuyduran Pass.

Aladağlar National Park
Hiken Turkije

Deel 2 route: van Celikbuyduran Pass naar Yedigöller Platosu

Deel 2 van deze route is aanzienlijk minder zwaar dan deel 1. Vanaf de Celikbuyduran Pass is het nog maar 3 kilometer naar Yedigöller Platosu. Het stijgen is voorbij en je daalt geleidelijk 350 meter. In totaal hebben wij 1 uur over dit deel van de route gedaan. Dit vond ik het mooiste gedeelte van de hike.

De Celikbuyduran Pass ligt op 3.450 meter hoogte. Toen wij hier begin november waren lag er nog steeds een flink pak sneeuw.

Al snel kun je in de verte een meer zien liggen. Dit is waar je naartoe wilt wilt lopen en zodoende spreekt de route vanaf hier eigenlijk voor zich.

Aladağlar National Park

De terugweg: van Yedigöller Platosu naar Sokulu Pınar Kamp Alani

Terug neem je dezelfde route als dat je heen bent gekomen. Dit betekent dus eerst weer wat stijgen naar de Celikbuyduran Pass. Hier deden wij in totaal 75 minuten over.

Daarna deden we er 2 uur over om af te dalen van de Celikbuyduran Pass terug naar Sokulu Pınar Kamp Alani.

Uitbreiding hike: Mount Emler

Vanaf de Celikbuyduran Pass loopt er ook een pad richting het noordwesten naar de top van Mount Emler. Dit is nog een favoriete plek onder hikers in het Aladağlar National Park. Mount Emler ligt op 3.723 meter hoogte en heeft een waanzinnig uitzicht op de omliggende bergen.

Wanneer je de route naar Yedigöller Platosu (en terug) in 1 dag loopt haal je het helaas niet om ook nog een bezoek te brengen aan Mount Emler. Loop je de route in 2 dagen dan is dit wel mogelijk

Kamperen in het Aladağlar National Park

Wildkamperen is legaal in Turkije. Bij deze hike zijn er 2 populaire plekken voor kamperen: Yedigöller Platosu en Sokulu Pınar Kamp Alani.

Van deze hike een 2-daagse hike maken

Yedigöller Platosu is in de zomermaanden een populaire plek om met de tent te kamperen. Zodoende heb je langer de tijd om van de verschillende mooie plekken langs deze route te genieten en gun je je lichaam ook wat meer rust. Wij hebben vernomen dat er mogelijkheden zijn om je tent te paard of met ezel naar boven te laten brengen.

Kamperen bij Sokulu Pınar Kamp Alani

Sokulu Pınar Kamp Alani (het startpunt van deze hike) is een prachtige plek om te kamperen. Je hebt hier een waanzinnig uitzicht op de bergen.

Je kunt hier zowel met de camper als met de tent overnachten. Er zijn simpele voorzieningen, zoals een toilet en water. Wij verbleven hier uiteindelijk 2 nachten.

In november konden wij hier gratis overnachten. Van anderen hebben wij vernomen dat je in het hoogseizoen 11 TL per persoon en 50TL (€2,70) per auto betaald.

Sokulu Pınar Kamp Alani

Andere hike in het Aladağlar National Park: Dipsiz Göl

Heb je meerdere dagen de tijd in het Aladağlar National Park? Vanaf Sokulu Pınar Kamp Alani start er nog een mooie hike, namelijk naar Dipsiz Göl. Een prachtig bergmeer op 2.900 meter hoogte.

Deze route loopt via het Arpalık plateau en Teke Pınarı. In principe kun je met de auto naar het Arpalık plateau, maar het pad is erg stijl en wij durfden dit niet aan met onze camper.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *