11 manieren om te groeien op Instagram

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Je wilt groeien op Instagram; meer volgers, meer reacties, meer likes, een groter bereik. In dit blog delen wij 11 verschillende principes de wij zelf op @vrolijkopreis toepassen om organisch te groeien op Instagram. 

Pas deze principes toe en je zult merken dat je organisch groeit en eventueel in de toekomst zelfs geld kunt verdienen met Instagram.

1. Kies 1 onderwerp

Zorg dat je 1 hoofd onderwerp kiest waar jouw Instagram profiel over gaat. Probeer hierin specifiek te zijn.

Ons hoofd onderwerp is ‘buiten in de natuur’. Wij hadden bijvoorbeeld ook voor ‘reizen’ kunnen kiezen, maar dit is een erg breed onderwerp. Wij kiezen er nu bijvoorbeeld bewust voor om geen foto’s van gebouwen of restaurants op ons profiel te plaatsen.

Doordat je specifiek bent zullen mensen die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn je sneller gaan volgen.  

Daarnaast wordt het voor Instagram ook makkelijker om te categoriseren wat voor soort account jij hebt en kan jou zodoende ook makkelijker aanbevelen bij anderen.

Stel jezelf de vraag: wat maakt jouw account uniek? 

2. Post foto’s van kwaliteit

Op een platform dat draait om foto’s wil je kwaliteit leveren. Gebruik Lightroom en zorg voor een goede camera! Hierdoor is de kwaliteit van onze foto’s omhoog gegaan en zodoende ook ons aantal volgers. Wij gebruiken de Sony Alpha camera. Een compacte systeemcamera, makkelijk hanteerbaar en de mogelijkheid om mee te groeien met jouw fotografie skills

Daarnaast hebben wij ook een online fotocursus gevolgd om onze fotografeer skills naar een next level te brengen. Alleen op Youtube kun je al veel informatie vinden, bekijk bijvoorbeeld Chris Bray zijn gratis fotografie tips.

3. Maak gebruik van 30 hashtags

Het inzetten van hashtags onder een post kan er voor zorgen dat je foto’s door meer mensen gezien worden. Een groter bereik kan zodoende weer zorgen voor meer nieuwe volgers.

Instagram gebruikt hashtags om de content die geplaatst wordt te ordenen op onderwerp. Wanneer je in de zoekfunctie op Instagram bijvoorbeeld #hike typt dan zullen er allemaal foto’s tevoorschijn komen omtrent dit onderwerp. Wanneer jij wilt dat jouw foto ook op deze hashtag pagina zichtbaar wordt dan moet je zelf #hike onder jouw foto plaatsen. Zorg ervoor dat je hashtags kiest die passen bij het onderwerp van jouw foto! 

Gebruik altijd 30 hashtags

Instagram laat je maximaal 30 hashtags gebruiken per foto. Het is dus slim om altijd al de 30 hashtags te benutten. Hoe meer hashtag pagina’s jouw foto’s laten zien hoe groter de kans dat potentiële nieuwe volgers op jouw account terecht komen.  

Kies hashtags die passen bij de grootte van jouw pagina

Bij het kiezen van jouw hashtags is het belangrijk om te kijken hoe vaak een hashtag al gebruikt is op Instagram. Zo is #hike momenteel 20,6 miljoen keer gebruikt. Wanneer je een beginnend account hebt is de kans klein dat jouw foto op deze pagina dan bovenaan eindigt. Je kunt hierbij als richtlijn het aantal volgers dat je hebt nemen:

  • Minder dan 5K volgers = gebruik hashtags onder de 100K
  • 5K – 10K volgers = gebruik hashtags onder de 300K

Zo is #hiketheworld 111K keer gebruikt en is je kans op meer zichtbaarheid groter dan bij #hike.

Maak hashtag lijsten en blijf variëren 

In de notities op mijn telefoon heb ik een aantal hashtag lijsten gemaakt. Zo heb ik een lijstje voor Zwitserland, Oostenrijk, Italië, suppen, hiken, couples die reizen, vrouwen die reizen etc. Wanneer ik een foto plaats waar Bas en ik samen op staan terwijl wij aan het hiken zijn in Italië dan voeg ik de lijstjes “Italië, hiken en couples die reizen” samen. Zodoende hoef ik niet elke keer weer opnieuw te zoeken naar hashtags. Elke maand ga ik weer opzoek naar een aantal nieuwe hashtags zodat ik hier wel in blijf variëren. 

Tip: ga naar andere accounts gerelateerd aan jouw onderwerp en bekijk welke hashtags zij gebruiken!

Plaats de hashtags direct na het posten van je foto

Hashtags zijn direct verbonden met de tijd dat je een foto plaatst. Dus zorg dat je deze zo snel mogelijk plaatst. Post eerst je foto en in een reactie onder de foto pas de hashtags zodat je post er netter uitziet. 

4. Bekijk de statistieken van je foto’s

Wanneer je van je account een professioneel account maakt kun je de statistieken van je foto’s bekijken. Hierin is het vooral interessant om te bekijken welke foto’s je de meeste nieuwe volgers op hebben geleverd. Succes uit het verleden kan succes voorspellen in de toekomst.

Zo kwamen wij er achter dat foto’s met onze bus ervoor zorgen dat wij groeien op Instagram. Wij zijn toen bewust meer foto’s gaan maken van onze bus in de natuur.

Ook is het interessant om te kijken welke foto’s er opgeslagen worden door anderen. Hier ligt de interesse van jouw volgers. Probeer meer van dit soort foto’s te maken of re-post je best scorende foto’s na een periode. 

vrolijk op reis Instagram
vrolijk op reis instagram groeien

5. Tag en DM relevante accounts 

Accounts taggen

Per post mag je 15 andere accounts taggen. Ik maak hier altijd gebruik van. Ik tag accounts die groter zijn dan mijn eigen account, die passen bij het onderwerp van mijn foto en die ik zelf vet vind. Zo probeer ik bij hun onder de aandacht te komen en me uiteindelijk aan hun succes op te trekken.

Er zijn accounts op Instagram die alleen foto’s van anderen weergeven. Zo’n pagina is altijd gerelateerd aan een bepaald onderwerp. Voorbeeld: @backpackingviews plaatst foto’s van wandelen in de bergen. Backpackingviews heeft meer dan 250.000 volgers, dus wanneer jouw foto op deze pagina gedeeld wordt dan zien 250.000 potentiële nieuwe volgers die geïnteresseerd zijn in de bergen jouw foto.

Dit is echt 1 van de voornaamste redenen dat ons account op Instagram sneller is gaan groeien. 

Accounts een DM sturen

Nadat ik een pagina een aantal keer getagd heb stuur ik vaak een privébericht. Hierin stel ik mijzelf kort voor, geef ik een compliment over hun pagina en benoem ik dat ik de pagina al meerdere keren getagd heb. Verder benoem ik dat het mij heel gaaf lijkt om een keer met een foto op dit profiel te verschijnen en vraag ik om eventuele tips. 

Hierdoor kom je daadwerkelijk in contact met mensen die succes behaald hebben op dit gebied. Naast super handige tips (de helft van de tips die ik jullie nu in dit blog geef heb ik op deze manier verkregen) of een feature op de pagina kan dit ook tot hele leuke samenwerkingen leiden. Wij hebben namelijk al verschillende keren gehad dat wij later een berichtje met een voorstel vanuit hun kant ontvingen.

Kom in contact, leer van elkaar en trek elkaar omhoog. Samen sta je sterker!

6. Maak het persoonlijk: 30% model – 70% landschap

Wat ik heb gemerkt is dat foto’s waar Bas en/of ik zelf opstaan meer likes krijgen. Helemaal als hier je gezicht ook op te zien is. Mensen willen weten wie de persoon achter het Instagram account is.

De “regel” die wij hierin altijd proberen aan te houden is dat de persoon (bijvoorbeeld Bas) 30% van de foto moet beslaan. Zorg dus dat je niet te ver weg gaat staan op de foto, maar ook niet te dichtbij waardoor je het landschap niet meer ziet. 

Ook teksten waarin je persoonlijke verhalen deelt worden gewaardeerd en zorgen voor meer likes. Hoe meer likes, hoe meer Instagram je zal belonen.

7. Post minimaal 3x per week

Hoe meer je post, hoe meer je groeit. Af en toe een foto delen gaat niet werken. Om te groeien op Instagram is het belangrijk om regelmatig van je te laten horen/zien! 

Instagram wilt hun publiek zo goed mogelijk van dienst zijn. Vandaar dat zij jouw profiel beoordelen. Regelmaat wordt hierin belangrijk gevonden. 

8. Zorg voor meer reacties en likes op jouw foto’s

Hoe meer reacties en likes jouw foto’s op Instagram krijgen hoe waardevoller Instagram jouw foto’s vindt en hoe meer Instagram je zal belonen! Hierin zijn de reacties binnen het 1e uur het belangrijkste. 

Blijf na het posten minimaal 15 minuten actief om te reageren op reacties!

Jouw eigen reacties (op iemand anders reactie) worden ook als reactie meegerekend. Let er hierbij wel op dat je niet steeds dezelfde reactie gebruikt en niet te snel achter elkaar reageert. Instagram kan dan namelijk denken dat je een computer bent en je account tijdelijk een blokkade geven.

Wanneer (potentiële) volgers een reactie plaatsen onder jouw foto en dus contact zoeken is het belangrijk om hierop te reageren. Zelfs als ze geen vraag stellen. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat ze de volgende keer niet meer zullen reageren. Maak contact en zorg dat ze zich verbonden met jou gaan voelen en een trouwe volger worden.

Liken en reageren op andere accounts

Om te ontvangen moet je geven. Dé manier om je engagement te verhogen is door zelf ook veel te liken en te reageren op posts van je volgers. Als zij dan een post van jou zien, is de kans ook groter dat ze jouw foto liken of hierop reageren.

Maak er een gewoonte van om dagelijks minimaal 25 reacties te plaatsen bij foto’s van (potentiële) volgers. Bij voorkeur geen reacties die alleen uit een smiley bestaan. Maak de reacties persoonlijk. Wees oprecht en frequent. 

Stel een vraag of vraag om tips 

Wanneer je in de tekst bij je foto of in een reactie onder de foto een vraag stelt zullen er meer reacties onder jouw foto verschijnen omdat je jouw volgers een (extra) reden geeft om een reactie te plaatsen. Daarnaast zorgt dit ook weer voor meer interactie met je volgers!

9. Plaats minimaal 2 verhaallijnen per dag

Om te groeien op Instagram is het belangrijk om actief te zijn in het plaatsen van verhaallijnen. Hoe langer andere gebruikers op jouw profiel zijn, hoe meer Instagram je hiervoor zal belonen. 

Zorg dat je per verhaallijn 10 hashtags en een locatie toevoegt. Naast dat je op die manier op meer pagina’s zichtbaar wordt beoordeeld Instagram je hier ook op.

10. Plaats verticale foto’s formaat 8×10 op Instagram

Snij foto’s bij naar 8×10 formaat, dit is een optimaal formaat voor Instagram omdat hierdoor het scherm meer gevuld wordt. De kijker heeft hierdoor een betere ervaring met jouw foto en dit verhoogt je engagement! 

Deze tip hebben wij van een grote Instagram pagina ontvangen. Wanneer andere pagina’s foto’s van ons delen dan zijn dit ALTIJD alleen verticale foto’s in 8×10 formaat. 

Daarnaast wordt er bij een horizontale foto een deel van de foto afgesneden in je feed (het overzicht van foto’s op je profiel), waardoor je feed er minder strak uit kan komen te zijn.

11. Voeg een locatie toe aan je posts en verhaallijnen

Instagram categoriseert foto’s ook op locatie. Wanneer ik naar bijvoorbeeld de Algarve in Portugal ga dan typ ik in de zoekfunctie deze locatie in en bekijk ik de foto’s die hier naar voren komen ter inspiratie. Nog een plek waar jouw foto’s zichtbaar kunnen zijn voor potentiële nieuwe volgers.

Hierbij geldt: wanneer jouw account nog niet zo groot is probeer dan specifiek te zijn in de locatie. Je zult begrijpen dat locatie ‘Portugal’ veel foto’s telt, waardoor de kans kleiner wordt dat jouw foto bovenaan komt te staan. Door specifiek te zijn kan het ook zo zijn dat volgers jouw post opslaan omdat ze daar ook heen willen. Hoe vaker jouw foto opgeslagen wordt, hoe waardevoller Instagram jouw foto vindt.

Ik hoop dat deze 11 principes jou ook gaan helpen met groeien op Instagram, net zoals het bij ons heeft gedaan. Weet jij nog tips om te groeien op Instagram deel het dan vooral met ons! Zo kunnen we van elkaar blijven leren 🙂

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *