8 Hoogtepunten Georgië: wandelen in de bergen

Bas en Bianca van de website vrolijkopreis.nl
Hi, wij zijn Bas en Bianca! We hopen dat je onze gratis blogs leuk en waardevol vindt. Zo ja, vind je het dan leuk om ons werk te steunen?🤗

Wandelen in Georgië? Bergtoppen van méér dan 5000 meter hoogte en rustige trails.

Het Caucasus gebergte heeft de meest spectaculaire bergtoppen van het land. Zo zijn Mount Shkhara (5.193 meter) en Mount Kazbek (5.054 meter) beiden hoger dan de beroemde Mont Blanc (4.808 meter) in Frankrijk. Dit gebergte in het noorden van Georgië is een onvergetelijke plek om te wandelen.

Op dit moment is Georgië nog een wandelbestemming in opkomst, maar steeds meer toeristen beginnen hun weg te vinden. Dit is dus hét moment om een reis naar Georgië te plannen.

In dit blog richten wij ons op de regio Svaneti en Kazbegi, beiden onderdeel van het Caucasus gebergte.

We delen alles wat je moet weten over de hikes en viewpoints die het meeste indruk op ons hebben gemaakt.

Wandelen in Georgië: hoogtepunten regio Svaneti

Svaneti ligt in het noordwesten van Georgië en is onze favoriete regio voor wandelen in dit land. Mount Ushba (4.710 meter) is de meest opvallende berg van dit gebied.

Het kleine stadje Mestia wordt veelal gebruikt als uitvalsbasis. Vanaf hier starten dan ook veel mooie hikes.

1. Guli Pass

De Guli Pass is meest scenische en uitdagende hike uit dit lijstje. Deze bergpas loopt tussen Mazeri en Mestia en biedt het beste uitzicht op Mount Ushba.

Deze 22 kilometer lange hike maken de meeste mensen op 1 dag. Reken op ongeveer 9 uur hiken, waarna je eindigt in andere vallei dan dat je gestart bent.

Dit vraagt om een goede voorbereiding. Lees daarom van te voren al onze tips in het uitgebreide Guli Pass blog.

Tip: in de zomer kun je ook een tent meenemen en er een 2-daagse hike van maken! Je kunt deze hike dan ook combineren met hoogtepunt 2 uit dit lijstje: de Koruldi Lakes.

Guli Pass hike

2. Koruldi Lakes

Hike vanuit het centrum van Mestia (1.400 meter) naar de Koruldi Lakes op 2.750 meter hoogte.

Wat de Koruldi Lakes zo populair maakt? De bergmeren worden omringd door de spectaculaire bergen van het Caucasus gebergte. Bij de juiste weersomstandigheden zie je de weerspiegeling in het water.

Deze hike inkorten? De hike is 8 km lang (one way), maar er is ook de optie om je (een gedeelte) met een 4×4 wagen te laten brengen.

De eerste (en laatste 4km) loop je tussen de bomen en heb je weinig uitzicht. Ook is dit het zwaarste gedeelte van de hike doordat je de meeste meters stijgt. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om dit stuk over te slaan.

Wandelen Georgië

3. Ushguli

Ushguli is een bergdorp op maar liefst 2.100 meter hoogte. Wanneer je hier aankomt is het uitzicht gelijk al waanzinnig.

De weg van Mestia naar Ushguli kun je wanneer je rustig rijdt zonder 4×4 afleggen. Bij slecht weer of na heftige regen raden wij dit echter sterk af.

Ushguli

Je kunt vanuit Ushguli verschillende hikes maken. De meest bekende is de hike van naar de Shkhara Gletjer. Je volgt tijdens deze hike de Inguri-rivier en je loopt door de vallei met een prachtig uitzicht op Mount Shkhara. Persoonlijk vond ik deze Gletsjer nog mooier dan de Chalaadi Gletsjer. Het is een gemakkelijk en grotendeels vlak pad van 16 km (return). Reken ongeveer 5 uur voor deze hike. Het is eventueel mogelijk om met een jeep een groot gedeelte van de route af te leggen.

4. Chalaadi Gletsjer

De Chalaadi Gletsjer is 1 van de meest makkelijk te bereiken gletsjers van Georgië. Na slechts 1 uur lopen stonden we al aan de voet van de gletsjer.

Neem een taxi vanuit Mestia naar de hangbrug die over de Mestiachala rivier heen gaat. Start vanaf hier met hiken. Je hebt geen 4×4 nodig voor deze weg. Mocht je een mountainbike bij je hebben kun je dit eerste stuk ook fietsen. Er zijn ook routebeschrijvingen die helemaal starten met hiken vanuit Mestia, maar dit maakt de hike aanzienlijk langer en saaier.

Steek de brug over en volg vanaf hier de markeringen die de route aangeven. Het eerste gedeelte loop je tussen de boven en klim je geleidelijk. Al snel zie je de Chalaadi rivier naast je.

Wanneer je het bos verlaat zie je al snel de gletsjer voor je en kun je eigenlijk niet meer verkeerd lopen. Reken in totaal 2 á 3 uur voor deze hike.

Tip: neem voor de zekerheid je paspoort mee. De Chalaadi Gletsjer zit dichtbij de Russische grens en ondanks dat je niet daadwerkelijk de grens oversteekt kunnen er wel controles zijn. Zelf hebben wij dit niet meegemaakt, maar andere hikers die wij spraken hadden dit wel.

Let op! In het noorden is geen directe autoweg van Svaneti naar Kazbegi. Je moet dus eerst terug naar Tbilisi om vervolgens weer naar het noorden te rijden. Reken hier minimaal 10 uur rijden voor.

Wandelen in Georgië: hoogtepunten regio Kazbegi

De regio Kazbegi ligt op slechts 2 uur rijden van de hoofdstad Tbilisi en is een stuk makkelijker te bereiken dan de hierboven genoemde Svaneti regio. Dit maakt het 1 van de meest bezochte berggebieden van Georgië.

Mount Kazbek heeft met zijn 5.054 meter hoogte de meeste indruk op mij gemaakt, maar ook bergketen Chaukhi is waanzinnig mooi.

1. Juta Valley

Vanuit Juta Valley heb je een prachtig uitzicht op bergketen Chaukhi. Chaukhi bestaat uit 7 scherpe pieken die me sterk deden denken aan de Dolomieten in Italië.

De vallei heeft een ontspannen sfeer met grazende koeien / paarden en de stromende Chaukhistskali rivier.

Je kunt hier een gemakkelijke korte wandeling maken: Juta Village – gasthuis Fifth Season – Chaukdi Lake (Tba Tina Lake op maps.me).

De hike uitbreiden? Dan kun je vanaf het meer door hiken naar Roshka en/of de Abudalauri Lakes. Van Juta Village tot Roshka is 17,5 km met een totaal van 1.283 meter klimmen. Begin op tijd, aangezien je ook nog vervoer terug moet regelen.

Wandelen Georgië

2. Gergeti Trinity Church

De in de 14e eeuw gebouwde Gergeti Trinity Church ligt op 2.170 meter hoogte en wordt omringd door de hoge toppen van het Causacus gebergte.

Door zijn unieke locatie is de Gergeti Trinity Church 1 van de meest gefotografeerde plekken van Georgië.

Ondanks dat er eind 2018 een goede weg naar de kerk is aangelegd is het laatste stuk al meer dan een jaar afgesloten. Rijd door totdat je bij de wegblokkade ter hoogte van de coördinaten ‘42.663859, 44.627182’ uitkomt. Vanaf deze kleine parkeerplaats is het nog 1,2 kilometer wandelen naar de kerk.

Hoogtepunten Georgië

3. Truso Valley

Truso Valley is vooral bekent vanwege zijn felgekleurde mineraal bronnen. Het waant je hier even op een andere planeet.

Auto’s zonder 4×4 kunnen tot Kvemo Okrokana Village rijden. Parkeer de auto bij de coördinaten: 42.581396, 44.464663. Dit is het startpunt van de Truso Valley hike. Heb je wel een 4×4 wagen dan kun je helemaal doorrijden tot in de Truso Valley.

Nadat je de brug ter hoogte van deze coördinaten over bent gestoken sla je linksaf (naar het noordwesten). Nadat je een aantal huizen passeert kom je vrij snel in de Kasari Canyon terecht. Beneden je raast de Terek rivier en de uitzichten zijn gelijk al geweldig. Na ongeveer 5km lopen opent de Truso vallei zich voor je uit.

Truso Valley Georgië

Tip: het pad is grotendeels vlak, dus je kunt deze route ook met de mountainbike afleggen.

4. Military Highway

Wanneer je gaat wandelen in de Kazbegi Regio is de kans groot dat je over de Military Highway heen komt. Dit is namelijk de weg die Tbilisi met Kazbegi verbindt.

Het wordt gezien als de meest scenische autoweg van Georgië en dit maakt het een hoogtepunt an sich.

Zorg dat je voldoende tijd voor deze route inplant zodat je onderweg stops kunt maken. Zoals bij Lake Zhinvali en het kleurrijke Russia-Georgia Friendship Monument. Vanwaar je ook een waanzinnig uitzicht hebt.

De Jvari Pass vonden wij 1 van de mooiste gedeeltes van de route.

Hoogtepunten Georgië

Ook de hierboven genoemde Gergeti Trinity Church ligt langs de Military Highway. De foto hierboven is op de weg naar de kerk toe genomen met mount Kazbek op de achtergrond.

DIT BERICHT DELEN

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo Vrolijk op Reis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website, ga je hier automatisch mee akkoord en erken je onze Privacy Policy